X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko napisze, potem nadrobię bo czekam w kolejce u diabetologa, aleeeee! Byłam na wizycie zrobić echo serduszka i wszystko u naszej kropki dobrze 🥰 serducho piękne, zdrowe, wszystko na miejscu. Dziś 18+0 i waży okolo 228 gram :)
    Generalnie wciąż wszystko w najlepszym porządku, także kamień z serca kolejny :D

Dobrego dnia dziewczyny 😍

Ewk@, hamadriada, michaga82, pawojoszka, Muki85, Mali84, Limonka, AnitaK, Meggi89, taka_mama, anna23 lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    U mnie ładna cera, zero ochoty na słodycze i mały przyrost wagi wskazywał w poprzedniej ciąży na dziewczynkę ;)

Czyli jednak o dupę potłuc te wszystkie zabobony :D

AnitaK lubi tę wiadomość

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    U mnie ładna cera, zero ochoty na słodycze i mały przyrost wagi wskazywał w poprzedniej ciąży na dziewczynkę ;)
    U mnie identycznie teraz, wszyscy mówią że wyglądam wspaniałe i nie wierzą że będzie dziewczynka:) Nie ma reguły, ahhh te przesądy :)

AnitaK lubi tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian forest kawał chłopaczka :) Przywykniesz, po prostu człowiek jak się nastawi na coś to ciężko się przestawić. Ja w pierwszej mimo że chciałam mieć pierwsza dziewczynkę to byłam przekonana na chłopak i tak przez 17 tyg mówiłam do brzucha Mikołaj, kupiłam niebieskie ciuszki mimo że żaden lekarz mnie nie nakierował wcześniej co moze być, jak mi w 17 tyg powieszieki że dziewczynka to nie mogłam uwierzyć. Też musiałam się przestawiać. A teraz to już mi wszystko jedno jaka płeć, córka potrafi pokazać charakterek szczególnie przy ubieraniu...przez to potrafię spoznnic się do pracy godzine bo takie schizy ma :) wiec plusy i minusy tych sukienek :D

31 mm szyjki to malo? Ja już nie pamiętam ile powinno być.

A co do wyglądu przy córce to na buzi zrobiłam się pysia chomisia ale cera i wlosy perfekt. Słodycze i kiszone i tak cała ciążę plus mix z mlekiem :D

Dziś przyjeżdża moja córa po 2 tyg u babci :) nie mogę się doczekać.

Norwegian_forest, AnitaK lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jestem ciekawa, bo mi tez wszyscy mowia, ze rozkwitam, a poki co jednak wszystko na dziewczyne wskazuje ;)
    Ale jak juz mowilam, nie do konca wierze w takie zabobony.
    Tez juz sie tak nastawilam na ta corke, ze nie rozpaczalabym, ale potrzebowalabym chwili zeby sie oswoic.

Malineeczkaa lubi tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzednio miałam piękną cerę, "chłopięce" smaki i był chłopczyk. Teraz cera straszna, gorzej jak u nastolatki, smaki zupełnie inne i też niby spodziewamy się chłopaka.

Też byłam nastawiona na córeczkę, bo to bliższy mi temat plus lepsza relacja w dorosłym wieku, ale jak urodził mi się syn, to już nie wyobrażałam sobie, żeby mogło być inaczej, a wszystkie pojazdy budowlane mam w małym palcu ;)

Norwegian_forest, Ewk@, AnitaK, anna23 lubią tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjka powinna mieć powyzej 25 mm.
    Ja wczoraj miałam 34 mm. Też się wystraszyłam ze się skraca, bo 3 tyg temu miała 37 mm, ale na prenatalnych tez mam wpisane 34 mm. Lekarz mówił ze takie spadki 2-3 mm to nie spadki, bo to zalezy jak sie usg wyceluje i pomiar zrobi i ona tez jest minimalnie ruchoma. I dopoki jest powyzej 3 cm mam nie panikować. Ale co wizytę będę ja kontrolowac.

Norwegian_forest lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Grudniowe Mamusie! Jestem jedną z Was. Termin porodu na 20.12.2019. Od dzisiaj zaczynam 17 tydzień. Czas szybko leci. Dziś wszystko mi się pomieszało.... Moja druga ciąża ujawniła że mam cukrzycę ciążową. Od początku czułam sie bardzo dziwnie. Wilczy apetyt, niepohamowana chęć jedzenia. W standardowych badaniach na czczo wyszło że jestem słodką mamą. Miałam dziś wstać na śniadanie jak zwykle, ale po wczorajszym mega spacerze po prostu nie dałam rady. Badania połówkowe mam na początek sierpnia. Pozdrawiam wszystkie mamy!

Malgonia, Ewe90, Muki85, Mali84, Ewk@, Limonka, AnitaK, Maxi, Meggi89, taka_mama, anna23 lubią tę wiadomość

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowrwegian Forest rozumiem Twoje rozterki co do płci bo ja mam podobnie tylko w drugą stronę. Ponieważ mam syna chciałam drugiego syna, bo chłopaki się łatwiej dogadają, bo są łatwiejsi w obsłudze, bo ja raczej nie byłam bardzo dziwczęca ( nawet zawód mam męski) i nie wyobrażam sobie tych sukienek i czesania włosów, bo imię dla chłopca już mamy itp itd, ale... Ale prawdopodobnie będzie dziewczyna i powoli przyzwyczajam się do tej myśli, ba już zaryzykowałam i kupiłam zestaw w lidlu 2 czapeczek i opasek z kokardkami bo już to do mnie dotarło. Żeby nie było dziecko jest wyczekane wymodlone i najważniejsze jest , żeby było zdrowe tylko jakoś do tej pory nie widziałam się w roli mamusi robiącej warkoczyki, bawiącej się lalkami z córką itp.

Najlepsze jest to, że choć z mężem w drodze kompromisu wybraliśmy imię dla dziewczynki to jakoś nie leżało mi to imię tak na 100% może dlatego, że nosi je kuzynka męża która choć jest ładna i inteligentna to na siłę robi z siebie słodką idiotkę ( szczególnie przy mężczyznach) a mnie szlag trafia na takie zachowanie i to mi trochę obrzydza to imię. No i powiedziałam to mojemu mężowi, że nadal uważam, że najlepsze są imiona naszych matek które na początku odrzuciliśmy z różnych powodów. I wczoraj wieczorem sam stwierdził, że zastanawia się czy nie lepiej zmienić wybrane imię na jedno z odrzuconych na początku.

Generalnie chodzi o to, że przy synu też mieliśmy kilka typów imion ale gdy tylko lekarz potwierdził płeć od razu oboje poczuliśmy, że tak powinien się nazywać i tak już mówiliśmy do brzucha. A teraz jakoś ciągle to dziecko jest bezimienne i mówimy o nim po prosu dzidziuś.

No dobra to byłoby na tyle tych moich rozważań. Wy też macie takie rozterki z imieniem?

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do zabobonów to mi się raczej potwierdzają. Cerę mam strasznie brzydką, pełną wyprysków. Nawet gdzieś w 14tc znajoma zapytała czy będzie dziewczynka ja jej wtedy że nie wiem ale dlaczego tak sądzi. Taktownie nic nie odpowiedziała. Hahaha ale ja sama widzę, że wyglądam brzydko, nawet włosy są jakieś wkurzające i nie chcą się układać.

kGAop1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przeddzień cc poprzednio ustaliliśmy imię, choć nie było do końca między nami pełnej zgody. A myśleliśmy od połówkowych.
    Teraz już wybieramy, ale pewnie będzie jak poprzednim razem. Z mężem mamy odmienne zdanie co do chłopięcego imienia. Dla dziewczynki bylibyśmy zgodni ;)

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze chciałam żeby pierwszy był chłopiec i tak było ,starszy brat jest absolutnie konieczny każdej dziewczynce ,z drugim miałam nadzieję na dziewczynkę ale urodził się chłopiec ,nie rozpaczałam bo przecież chłopcy są fajni ,pozatym mam czterech braci więc męskie tematy mam opanowane ,no ale chciałam mieć córkę i jak to mówią do trzech razy sztuka ,urodziła się dziewczynka ,wszyscy uznali że no teraz to już pewnie koniec bo przecież w końcu się udało ale ja wychowana z chłopakami chciałam żeby moja córka miała siostrę żeby nie wyrosła na chłopczyce jak ja ,kiedy się dowiedziałam że jednak syn wyłam jak bóbr tak że wszystkie emocje są dozwolone . Potem się oswoiłam z myślą o synu ,no i w końcu wyczekany siostra też się pojawiła.

Ewe90, Norwegian_forest lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian miałam w pierwszej ciąży takie same odczucia jak się dowiedziałam, że będzie syn 🤪 hormony zrobiły swoje i chodziłam dwa dni do tyłu, bo jak ja sobie poradzę z synem skoro jestem kobietą? Co mu przekażę? Jak nauczę bycia dobrym facetem? No i te pistolety, bójki itede 🤪 szybko mi przeszło :D a teraz się z siebie śmieje, jak tak w ogóle mogłam myśleć 🙈

Michaga tak, też nie mam pojęcia jakie imię wybrać bo co chwilę 'ktoś' się przypomina kogo nie lubimy albo coś a nosi takie imię.... 😂

2Rp2p1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa nie zdajemy sobie sprawy ilu osób nie lubimy puki nie musimy wybrać imienia dla naszego dziecka. U nas zawsze dzieci jeszcze po porodzie są bezimienne czasem dwa tygodnie po ,każdy ma swoje typy tylko porozumienia brak . Teraz też mam swoje typy ale tylko dla dziewczynki bo przecież nie ma innej opcji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2019, 10:01

Ewe90 lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku ciąży jadłam dużo mięsa i kwaśnych rzeczy, za to na słodycze nie miałam ochoty. Do tego znajomi mówili mi, że ładnie wyglądam więc pewnie będzie chłopak. Jak na razie usg wskazuje na dziewczynke, ale to jeszcze nie przesądzone.
    W sumie to płeć jest obojętna, ważne że w ogóle będę miała dziecko i żeby było zdrowe.
    Mój partner się śmieje, że po połączeniu naszych charakterów to nasza córka będzie łobuziarą i chłopaczarą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2019, 11:04

Lena19938 lubi tę wiadomość

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok to mnie uspokoilyscie :))) z tymi moimi rozterkami. Ja wiem jaki dobry kontakt mam z moja mama, i zawsze myślałam, ze taki będę mieć z wyczekaną córką, ale z chłopcem tez chyba można mieć dobry kontakt. Nie wiem czy się zdecydujemy na drugie dziecko, mamy niby jeszcze dwa zarodeczki zamrożone, wiec szansa na dziewczynké jeszcze jest :)

Jeszcze potrzebuje chyba ze dwa dni na oswojenie się z ta myślą, No i piękne różowe adidasy dla mojej córki mogę swobodne oddać chrześnicy.. ;) bo synowi kupię niebieskie :)))

Co do imion to ja mam duży problem bo od 10lat pracuje z dziećmi w wieku od zlobkowego do końca liceum i niestety na większość propozycji jakiś ancymon mi się kojarzy z danym imieniem.... nawet Jaś, piękne imię, ale przed oczami mam dziecko za którym zbytnio nie przepadałam...

Dwa fajne i bezpieczne to Franek i Ignaś :) może damy mu dwa imiona?

jt44a76.png

2 blastki ❄️❄️

Za nami:
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm

Wysłany: 12 lipca 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, ze nawet kupując te ciuszki wszystkie niby unisex i tak większość pasuje dla chłopca bardziej niż dziewczynki, raptem dwie pary śpiochów takich dziewczęcych.

Do ostatnich chwil jednak łudziłam się, ze koja intuicja się myli akurat w tej kwestii... :D

jt44a76.png

2 blastki ❄️❄️

Za nami:
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie właśnie jestem i jedyne co wiem to że potrzebuje pójść na prywatną bo ten sprzęt na NFZ to tragedia jakaś. Nic nie wiem pomijajac kwestię płci bo maluch się odwrócił plecami ale nic kompletnie ani wagi ani długości ani nic jedynie że torbiel się zmniejszyła trochę. Nawet zdjęcia mi dr nie dał bo jak wydrukował to tragedia nic nie widać . Tym razem trafiłam na fajnego dr nie to co ostatnio i podobno u siebie w gabinecie ma super sprzęt z 3d a zawsze chciałam takie zdjęcie na pamiątkę tylko że on nie przyjmuje u nas prywatnie trzeba dojechać że 20 km no ale jakoś to trzeba będzie zorganizować

cf409fc7e7.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian
    Miałam tak samo, a właściwe trochę nadal mam. Też marzyłam o dziewczynce wiedząc jaki córka może mieć fajny kontakt z mamą, szczególnie w wieku dorosłym.
    Trochę mam wyrzuty sumienia bo byłam wręcz smutna kilka dni jak lekarz powiedział że chłopiec.
    Dodatkowo stracona w zeszłym roku ciaza...dziewczynka.
    Staram się myśleć że nauczę synka odpowiedniego traktowania kobiet i zadbam żeby umiał pomagać w obowiązkach domowych 😊 Ale mimo że przede wszystkim bardzo się cieszę że na razie wszystko dobrze, że dzidzia zdrowa, to ciągle mam wrażenie że gdyby jednak była dziewczynka to cieszylabym się jeszcze bardziej.
    Trudno to sobie ułożyć w głowie.

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem z chłopiecymi imionami nie mamy problemu, też stawiamy na imiona dziadków i rodziców ale jak dowiedzieliśmy się że córka problem był duży. Na szczęście udało się, imię dla naszej córy wybrane:)

‹‹ 318 319 320 321 322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ