Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Aneta, mamaginekolog w swoim segregatorze #jestemwciąży pisze, że z pępowiny dwunaczyniowej też rodzą się zdrowe dzieci
Znajdź sobie fajnego lekarza, będziesz spokojniejsza
Ja też bóle za wizytę, ale mój lekarz jest bardzo cierpliwy i odpowiada na wszystkie pytania. I jakby coś się działo jesteśmy w kontakcie smsowym. Kilka dni temu znowu wróciła mi infekcja grzybicza, napisałam mu czy może wskazać leczenie na odległość, bo jestem na urlopie, a moja mama może mi wypisać receptę, bo pracuje w poradni k, to nie było problemu. Jedyna wada, to daje mi brzydkie zdjęcia usgNa szczęście na prenatalnych mam śliczne (tzn. na razie było tylko jedno
)
AnitaK lubi tę wiadomość
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami
-
Aneta lekarz to też człowiek ,mógł mieć gorszy dzień ,zależy jak oceniasz jego opiekę od początku ciąży jeśli do tej pory było ok to bym poczekała z tym przenoszeniem ,zwłaszcza że chodzisz też do drugiego lekarza więc jak coś opiekę masz . W poprzedniej ciąży chodziłam na NFZ i USG miałam robione tylko na pierwszej wizycie, na 12 tygodni i jeszcze jedno pod koniec. Badanie ginekologiczne tylko miałam co wizytę . Teraz mam innego lekarza USG na każdej wizycie ale nie bada ginekologicznie. Każdy lekarz prowadzi inaczej. Ale zaufanie do lekarza i poczucie bezpieczeństwa to podstawa ,uspokuj się troszkę ochlon i na spokojnie podejmij decyzję ,przegadaj moze to jeszcze z partnerem
-
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.
Korzystam z pakietu LuxMed. W poprzedniej ciazy bylam u lekarza ktory na kazdej wizycie mierzyl dziecko i moze przez to mam zawyżone oczekiwania co do teraźniejszego lekarza. Czekam teraz do środy i jak sie nie uspokoje po tych połówkowych to pójde dodatkowo do wcześniejszego lekarza.
U nas nic oprocz tej pepowiny nie wskazuje na to ze mialoby buc cos nie tak i tego sie trzymam. Nawet nie chce myslec ze mialobybyc inaczej.
Milego dnia Wam zycze.martaszymi, marian_the_baby lubią tę wiadomość
2017 -syn
2019 - córka -
Aneta, to jeszcze tylko dodam, że warto poprosić / nalegać o wytłumaczenie lub pomiary. Lekarz też może nie wiedzieć, że masz taką potrzebę.
Moja jest z natury małomówna, ale jak poproszę o rozwinięcie tematu, to zawsze udzieli wyczerpującej odpowiedzi lub zrobi dodatkowy pomiar.aganieszkam, aneta.be lubią tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Mój lekarz na każdej wizycie bada ginekologicznie +USG. Też płace jak za zboże ale mam do niego zaufanie bo wszystko sprawdza dokładnie. Sam z siebie za wiele nie mówi ale jak o coś zapytam to cierpliwie wytłumaczy o co chodzi.
Aneta.be jeśli się krepujesz dopytać swojego lekarza w razie niepewności to znajdź takiego który jak ci sam nie powie to nie będziesz miała obiekcji dopytać. Jeśli nie masz jakiejś skomplikowanej historii ciąży to ja bym się nie bała zmieniać lekarza. Ale powiedz obecnemu że się martwisz i żeby ci powiedział coś wiecej 😊 Przecież nie odmówi.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
Ja melduję się po dzisiejszej wizycie.
Maluszek waży 304 gramy i mierzy około 24 cm. Wszystkie wyniki prawidłowe, oby tak dalej 😍
Życzę Wam pięknego dzionka ☀️hamadriada, Maxi, pola89, michaga82, AnitaK, Meggs, martaszymi, Miodunka, aganieszkam, olka_sz, magda sz, Mali84, Limonka, marian_the_baby, taka_mama, Ewe90, Meggi89, Madera2000, Muki85, Malgonia, pawojoszka, anna23, Ewk@ lubią tę wiadomość
-
Jak patrzy się na te wszystkie wymiary, to już zaczyna się etap, kiedy to wszystko takie jest realne!
Dzisiaj mam równo 20 tygodni, więc jestem na półmetku. Na razie 1.5 kg do przodu, choć czuję się wielka (I nie, nie mam tu na myśli brzucha :p - może to wynik wyrzutów sumienia za podjadanie słodyczy :p)AnitaK, Miodunka, Muki85 lubią tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Gratuluję. Super wieści z wizyt.
Obyy tak dalej....
Aneta. Mój dr nie robi mi pomiarów co wizytę, mowi że ma tylko usg podgladowe, wiec zawsze po badaniu mowi zebym sie ubrala i przeszla obok na lezanke odslaniam brzuch i podgladamy malą fasolke
Ale zawsze warto dopytac jak cos cie niepokoi lub pojsc na inna wizyte kontrolną.
Co do korzystania z przywilejow ciezarnych. Jeszcze ja nie korzystalam. W pierwszej ciazy sporadycznie. Bardziej na badaniu krwii w 1 ciazy kto zna enel med zacisze tam kiedys byly giga kolejki do pobrania krwii. Skoro kilka innych ciezarnych kobiet korzystalo z prawa bez kolejki to i ja... Bo tak to tam czekania na 1 - 1,5h...koszmar. Teraz otworzyli nowa placówkę na targowku i tam nie ma kolejek. Najwyzej ze 2 - 3 osoby przede mną.
Do tego mam grupę niepelnosp. na narzady ruchu, ale zawsze mowie jak mam siłę wyjsc z domu to i postoje w kolejce. Wiekszosci osob gdzies sie spieszy, ktos na kogos czeka, jest chorych, straszych i ect... Wiec staram sie zrozumieć innych i sobie czekam. Pewnie gdybym sie zle czula lub cos to bym korzystala. W koncu takie prawo i nie lubie jak ktos komentuje poboczny ze ciiezarna tez moze poczekac. Nikt nie wie jak się czuje i jak przechodzi ciaze więc nikt nie ma prawa oceniać.
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Gratulacje wyników kobitki
Pięknie rosną te nasze maleństwa
Mój gin też nie robi pomiarów na każdej wizycie, ale za to zleca USG za każdym razem, wykonuje badanie ginekologiczne i pomiar tętna detektorem.
Ech, a mnie czeka przeprawa w pracyWspominałam, że odkąd przełożeni dowiedzieli się o transferze do innego działu, zaczęli dorzucać mi dodatkowe projekty do zrobienia przed przeniesieniem. Dzisiaj wymyślili sobie kolejny projekt i to jest niestety zmiana w systemach informatycznych firmy, czyli coś, co mogę zrobić tylko wieczorem po godzinach pracy biura. I tu pójdzie na noże, bo po 1. zgodnie z kodeksem pracy kobieta w ciąży nie może pracować w nadgodzinach, a po 2. w moim odczuciu to jest zwyczajnie niebezpieczne. Na takim etapie ciąży zdarzają mi się zasłabnięcia i niech takie zasłabnięcie zdarzy mi się o godzinie 20 w pustym biurze? No kurde nie ma mowy, tylko teraz jeszcze muszę powiedzieć ładne "nie" przełożonym, więc oczywiście poziom stresu w górę
-
To ja trochę ponarzekam. Miałam już mieć info co dalej a ja kwitnę i kwitnę i chyba przed weekendem nie wyjdziemy
wynik posiewu mam ujemny i rano mieli się określić co robimy, peesar, szew czy ewentualnie jakieś leki a tu cisza jak makiem zasiał. Oszczędzać się i lykac luteinę mogę w domu w nieco bardziej sprzyjających warunkach. Od wtorku nawet mnie nie zbadali
Oczywiście dla was kochane gratulacje samych dorodnych kluseczek 😍😍😍 to cudowne że nasze maluszki są już takie "dorosłe"Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 14:32
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
Nickky, to już gruba przesada...
Martaszymi, a czy wiadomo, kiedy zapadnie jakaś decyzja? Co na to ten zaangażowany lekarz, który tak chciał, żebyś u niego prowadziła ciążę? Ja chyba bym poszła do pokoju lekarskiego i poprosiła o konkrety, a przy ich braku bym rozważyła wypis na żądanie i zmianę szpitala na inny, w którym miałabym jakiś kontakt.
Niestety z moich doświadczeń wynika, że nie mając znanego lekarza w szpitalu można trafić bardzo różnie...
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Martaszymi, a na obchodzie nic nie mowili? Moze sprobuj dopytac sie dyzurnego lub Profa? Powiedz, ze otrzymalas wyniki posiewu i zapytaj o planowane badania, czy dzisiaj czy jutro (najlepiej od razu zasugeruj date
). Faktycznie przez weekend moze niewiele dziac sie i lepiej sprobowac dowiedziec sie wczesniej
Aneta, jesli nie czujsz sie dobrze zaopiekowana, to moim zdaniem lepiej zmienic lekarza. W ciazy wazna jest dobra opieka i na pewno martwialabym sie jakby lekarz nie odpowiadal na pytania. W tych firmowych tez roznie bywa z opieka. Duzo zalezy do kogo trafi sie i dobrze wczesniej sprawdzic opinie na internecie.Coreczka 11.2019 -
Już wszystko wiem, czekali na profesora żeby zrobił mi usg. Jutro będę mieć zakładany szew, kurcze myślałam że skończy się na peesarze ale on mógłby nie dać rady jeśli jest to problem natury mechanicznej po lyzeczkowaniach a nikt nie chce tego sprawdzać bo mogłoby się skończyć nieciekawie. Więc jutro mnie uspia i zaszyja. Mam głęboka nadzieję że wszystko pójdzie dobrze.
Hamadaria chyba mnie pomyliłaś z któraś z dziewczyn bo u mnie nie było mowy o prowadzeniu ciążyOgólnie opieka jest tu bardzo dobra, położne są cudowne. We wtorek lekarz też na bieżąco przychodził z informacjami. Dzis po prostu maja chyba jakiś mega kocioł z cesarkami.
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
Ja kupilam zwykle gladkie o rozmiar wieksze niz nosilam w Pepco za 7,99zl. Sa czarne i cieliste. Mega wygodne bo mnie wiekszosc uciskala w obwodzie. Z dnia na dzien piersi rosna wiec jak tak dalej pojdzie bede musiala niedlugo sie wybrac po rozmiar wieksze 😅😅 za taka kase to potem nie szkida bedzie wyrzucic.
michaga82 wrote:Co do sesji brzuszkowych to ja jestem chyba jakaś inna, bo mnie w ogóle takie rzeczy nie kręcą. W poprzedniej ciąży było sporo strachu, że urodzę wcześniej więc w ogóle nie miałam do tego głowy. A w tej to już teraz jestem brzydka ( twarz opuchnięta z wypryskami) brzuch duży, piersi z wielkich stały się ogromniaste. Fuj nawet bym sobie nie chciała przypominać tego jak wyglądam.
Teraz w ogóle mam problem bo z kasą krucho a trzeba wydać 300-400 zł na biustonosz który potem będzie do wyrzucenia. Najgorsze, że nie mogę trafić na takie gładkie bez gryzących koronek. ( ja w ogóle mam problem z biustonoszami a teraz to już nic nie mogę trafić żeby mnie nie drażniło) Sutki mnie bolą i skóra z nich schodzi pierwszy raz takie coś mam. W poprzedniej ciąży wcale mi piersi nie urosły a teraz kolejne 2 cm doszły i juz plecy mnie bolą buuuuuuu.
Wracając do sesji to za to podobają mi się takie maluszkowe sesje ale nie z dziećmi w dziwnych pozycjach ułożonymi tylko takie w objęciach rodziców i rodzeństwa. Stylizowane ale bez przesady, takie na których widać miłość i rodzinne ciepło. -
Żaden problem 😊
Ale co do posiadania swojego lekarza w szpitalu to nasz rację jest to duży plus. Koleżanka z łóżka obok prowadzi ciąże u zastępcy ordynatora i wie szybko co i jak, jej prowadzący do niej przychodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 17:30
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
A co sie dzialo ze robili posiew i jestes w szpitalu? Szyjka sie Tobie skracala? Jakos wylaczylam sie z forum na kilka dni i nie dalam rady nadrobic. Ja tez czekam na wyniki posiewu bo mam nawracajace infekcje pochwy, dzis ponoc beda wyniki. Do tego tez jestem po 2 lyzeczkowaniach ale na ostatniej wizycie szyjka 4,2.
martaszymi wrote:Już wszystko wiem, czekali na profesora żeby zrobił mi usg. Jutro będę mieć zakładany szew, kurcze myślałam że skończy się na peesarze ale on mógłby nie dać rady jeśli jest to problem natury mechanicznej po lyzeczkowaniach a nikt nie chce tego sprawdzać bo mogłoby się skończyć nieciekawie. Więc jutro mnie uspia i zaszyja. Mam głęboka nadzieję że wszystko pójdzie dobrze.
Hamadaria chyba mnie pomyliłaś z któraś z dziewczyn bo u mnie nie było mowy o prowadzeniu ciążyOgólnie opieka jest tu bardzo dobra, położne są cudowne. We wtorek lekarz też na bieżąco przychodził z informacjami. Dzis po prostu maja chyba jakiś mega kocioł z cesarkami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 17:45