X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz, gdz8es tam sobie mysle, ze dprowadzajac tego malego czlowieka na ten swiat, chcialanym by mogla w przyszlosci zalozyc swoja rodzine i zyc choc nie gorzej niz ja. Wiem, ze jedna Malgonia i jej ograniczenie zuzycia pueluch swiata nie uratuje, ale ze jest coraz wiecej takich osob to zawsze jest to mniejsza ilosc smieci. Oczywiscie moja wygoda tez jest wazna wiec nie zapieram sie ze jednorazowki to samo zlo, ale jesli to zaskoczy u nas to zawsze bede miec poczucie, ze zrobilam dla niej cos pozytecznego.
    A jak wyjdzie to zycie to zweryfikuje ;)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam używać wielo (mam nawet zestaw podstawowy w domu) ale mój syn urodził się z taką chuda pupka, że żadne!! nie pasowały.... Ani newborn ani inne rozmiary. Wszystkie powodowały, że był rozkraczony jak żaba 😂 więc zdecydował za mnie. Za to używałam dużo eko pieluch, żeby choć trochę mniej syfu produkować :)

A teraz na pewno nie ogarnę tego, z dwójką dzieci i raczkujacym biznesem 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2019, 19:56

2Rp2p1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pooglądam sobie filmiki na youtube, jak się używa takich pieluch :) Zachęciłyście mnie :D Ale jak moja Malutka będzie malutka (a była na połówkowym w 28 centylu), to pewnie będzie jak u Ewe90 XD

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia cel zacny, mnie posiadanie dziecko nauczyło głównie jednego, nie planować, drugie oszczędności przy dziecku w parze nie idą więc przy drugim podchodzę do tego zuupelnie inaczej, przy córce musialam mieć wszystko, wszystko przetestować, wszystko mieć na już i na wszelkie W. Co do śmieci to ja już nie wiem czy większy problem to śmieci czy woda czy prąd :/ co się nie wybierze będzie " cos"

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluch wielorazowych się nie wypowiem. Raczej z mojej oceny widzialabym się w roli ciągłej praczki :)
    Ja wolalam dziecko szybko uczyc nocnikowac (miedzy 6 a 7 mc gdy ja posadzilam na nocnik) rezultaty byly bardzo szybkie i szybko ograniczylismy zurzycie pieluch. Dwojeczek po skonczonym roku juz w pielusze nie bylo. Wiekszosci tu nas zapewne też było na samych tetrach i mamy musiy szybko nocnikowac, wiec ja tez wyszlam z zalozenia szybciel tym lepiej.
    I się zgodzę ze zdanianiem magdy sz ".... Dziecko nauczyło nie planować......
    .... Czy wiekszy problem smieci prad czy woda.."
    Ja przy dziecku nie patrzylam przez pryzmat będzie wiecej śmieci bo dodatkowa osoba i tak w koszu wiecej i zawsze pelno, woda i prad wzrosly... Wiec zawsze coś i jest to nieuniknione. Ale jak ktos chce czegos nowego spróbować to czemu by nie, liczy się wasz komfort i wygoda tez kwestia przyzwyczajenia i wejscie w tego rytm:)

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z was nosiła pas podtrzymując brzuch i odciazajacy plecy? Od paru dni mam taki ból w okolicach ledzwi że ledwo funkcjonuje i tylko z lewej strony nie wiem czy to nerka czy coś bo badanie moczu ok. Oczywiście dziś mam lekarza to się poradzę co się dzieje i co do tego pasu ale chciałam jakiejś opini na ten temat

Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo :)
    PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    14.03.2019transfer 4.2.2❄️
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żanes spróbuj tejpów, w piątek mąż mnie obkleil bo czułam że znów rwa wraca i w sobotę obudzilam się bez bólu. Rwa atakuje zwykle z jednej strony poczytaj o tym, jeżeli podejrzewasz że to jest to działaj szybko. Polecam też pozycję krzesełkowa co kilka godz polez tak z 20 min, kładziesz się na podłodze i nogi załóż na krzesło, kanapkę pod kątem prostym.

Maxi mi już nie chodzi o kasę bo to wiadomo że nowy członek rodziny większe wydatki ale wykorzystując wielorazowki trzeba prac i to częściej i więcej więc marnujemy więcej wody i prądu więc czy to jest takie eko? Nie powiedziałabym.
    Od kilku lat przestałam pić wodę butelkowana i przeszłam na brite, no i to jest szok ile mniej śmieci.
    Co do odpieluchowania to Maxi mam identyczne podejście, córka szybciutko się nauczula, po roku pieluszek szło bardzo mało, do tej pory mam zapas 4 i 5 bo nie wykorzystała.

Maxi lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, czy jak robilyscie krzywa to tylko glukoze czy insuline tez?

age.png

• Miodunka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko glukozę.

U mnie paradoksalnie po urodzeniu dziecka rachunki za wodę się zmniejszyły. Jedynym wytłumaczeniem może być to, że moje prysznice skróciły się do 30 sekund :)

Malgonia, taka_mama, Mali84 lubią tę wiadomość

w9sdp1.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Żanes spróbuj tejpów, w piątek mąż mnie obkleil bo czułam że znów rwa wraca i w sobotę obudzilam się bez bólu. Rwa atakuje zwykle z jednej strony poczytaj o tym, jeżeli podejrzewasz że to jest to działaj szybko. Polecam też pozycję krzesełkowa co kilka godz polez tak z 20 min, kładziesz się na podłodze i nogi załóż na krzesło, kanapkę pod kątem prostym.

Maxi mi już nie chodzi o kasę bo to wiadomo że nowy członek rodziny większe wydatki ale wykorzystując wielorazowki trzeba prac i to częściej i więcej więc marnujemy więcej wody i prądu więc czy to jest takie eko? Nie powiedziałabym.
    Od kilku lat przestałam pić wodę butelkowana i przeszłam na brite, no i to jest szok ile mniej śmieci.
    Co do odpieluchowania to Maxi mam identyczne podejście, córka szybciutko się nauczula, po roku pieluszek szło bardzo mało, do tej pory mam zapas 4 i 5 bo nie wykorzystała.
    Raczej to nie rwa bo mnie boli o wiele wyżej, w 1 ciąży miałam problemy z rwa więc mniej więcej wiem jaki to ból a tu jest coś innego :/ na razie dopytam lekarza. Tejpy miałam na ramieniu bo mam skolioze ale nie pomagały jedynie fizjo coś dawał więc pewnie się wybiorę za tydzień bo na razie jest na urlopie.

PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenes to może być nerka ,ale nie ma co gdybać zapytaj lekarza ,a jak ci da w kość to nawet na IP na kolkę nerkowa dadzą kroplówkę i będziesz jak nowa.

Co do wielorazowek to mniej śmieci to tylko przy okazji najbardziej cieszy mnie że skończyły się problemy ze skórą a ja to pieluchowania poprostu lubię i wolę. U nas prania jest i tak dużo ,co dzień jedno albo dwa to standard poprostu dorzucam pieluchy, czasem bywają takie dni że wstawiam 4 pralki. Co do Eco to staramy się nie brudzić wokół albo brudzić jak najmniej mamy dzbanek filtrujący ,czajnik przepływowy żeby gotować tylko tyle wody ile potrzeba a nie parę razy ta samą wodę ,segregujemy śmieci ,nawet nasz trzylatek niespelna wie gdzie co wyrzucać jesteśmy w trakcie montowania paneli słonecznych . Tak że Eco jest u nas jakby naturalne,a pieluszki poprostu lubię.
    Co do wczesnego wysadzania jest dużo opinii i nawet jakieś badania że to może w przyszłości prowadzić do nietrzymania moczu u nas odpieluchuje po drugich urodzinach i zajmuje średnio tydzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 10:06

cf409fc7e7.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po urlopie :D

Wypoczęliśmy od pracy ale nie od ruchu. Trochę sobie pospacerowałam również po pagórkach więc aplikacja w telefonie przez 3 dni wskazała przekroczenie minimum kroków ustawionego jeszcze przed ciążą:)

Czuję się ok. Co prawda w środę pokazywałam dzieciakom krok do krakowiaka (taki odstawno-dostawny) i po tych pokazach czułam się jakby mi ktoś krocze skopał. Jeszcze potem, przez dwa dni po każdym dłuższym siedzeniu gdy wstawałam miałam problem z poruszaniem się po chwili to ustępowało. Teraz już jest ok.
    Młody w piatek złapał kleszcza, którego zauważyliśmy dopiero w sobotę po powrocie. Taka mała nimfa była , ze dopiero powiększone zdjęcia potwierdziły , że to kleszcz nie strupek. Głupia matka właśnie w piątek zapomnieliśmy się popsikać repelentami wcześniej o tym pamiętaliśmy i od razu młody złapał dziada. Niestety najnowsze wytyczne zakazują podawania antybiotyku profilaktycznie tylko obserwacja i badania za 4-6 tyg. Mam nadzieję, że taki mały sqrwiel nie miał w sobie krętków borelii, bo się chyba załamię.

Co do kosmetyków to ja przy synu miąłam ten luz, że siostra męża farmaceutka przyniosła z apteki masę saszetek z próbkami różnych płynów do kąpieli i używaliśmy sporo , różnych i wszytkie były ok bo młody nie miał problemów skórnych. Kilka razy miał odparzoną pupę ale wtedy tylko sudokrem działał odpowiednio szybko. Przy innych kremach zaczerwienienie nie znikało.

Generalnie do tej pory lubię używać kosmetyków bambino oliwkę stosuję tez na sobie bo różne balsamy nawilżające mnie wkurzajś bo słabo się chłoną i mój pies lubi je zlizywać z moich nóg. Oliwkę bambino stosowaliśmy też u Piotrusia, bo z powodu asymetrii po kąpielach robiliśmy mu takie masaże rozluźniające.

Jęsli zaś chodzi o pieluchy wielorazowe to jest fajna rzecz ale widziałam jak 17lat temu moja bratowa prała na okrągło tetrę ( wtedy miała jeszcze takie ceratki w które wkładało się tetrę) i słabo to widzę. Tym bardziej , że jeszcze na mieszkaniu nie miałam nawet możliwości suszenia tego wszystkiego na okrągło.

Limonka lubi tę wiadomość

kGAop1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michags przypomnislas mi cos ;)
    Pawojoszka czy te wklady do pieluszek mozna suszyc w suszarce? Te zewnetrzne to tak na logike stawiam ze sie nie da, ale ten srodek to wyglada jak taka polarowa wkladka..
    Musze pogadac o tych pieluchach z mezem, bo co by nie bylo jesli sie zdecydujemy to musimy isc w to razem. Boje sie ze go przerazi wielopieluchowanie, a ja im woecej czytam tym jestem pozytywniej nastawiona. W sumie przy tych bibulkach to kupa do wc, oplulac wklad i do pralki.
    Jedno co sie zgodze, to ze sa strasznie pstrokate te otulacze, ale jak juz przyjdzie co do czego to wezme sie za szukanie jakis gladszych.

age.png

• Ewe90 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkłady można prac i suszyć w bębnie :) ja mam właśnie takie jednokolorowe, bo mnie przerażała ta pstrokacizna 🙈

Malgonia lubi tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobiny 10,7 to norma? Bo miałam 13 i coś a teraz taka niska :/ też macie takie wyniki?

PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak macie napięty budżet, to w pepco są polspiochy po 3, 4 i 5 zł na wyprzedaży. Wiadomo jakość nie jest najwyższa, ale te małe ubranka tak szybko się zmienia, że ja zaszalalam 🙂

Maxi, Limonka lubią tę wiadomość

• Kasik Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2020, 08:48

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy naszym trybie życia, trzylatku który jest wszędzie raczej będę stosować pampersy jednorazowe. Już mi wystarczy namaczania brudnych majtek starszego syna (dobrze, że mam to za sobą...) Dziś zrobiłam z mężem 13km na rowerze. Żółwim tempem, ale zawsze coś. Jutro kolejne zajęcia dla kobiet w ciąży, w końcu coś dla siebie 😉

relg6iyem5hi69f7.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    Hemoglobiny 10,7 to norma? Bo miałam 13 i coś a teraz taka niska :/ też macie takie wyniki?

Zanes to już trochę nisko. Ja przy 10.8 dostałam żelazo (tardyferon 80) 2 tabletki na czczo.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w lipcu miałam hemoglobinę 11,3 i mój gin nie reagował. Ostatnio spadła do 10,8 i dostałam tylko ascofer, ale w dużej dawce... Teraz wskoczyła na 11,2 i też nic nie komentował. W sumie to nawet nie znam norm i jakoś sądziłam, że od 11 jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 14:13

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ