Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Magda sz, gdz8es tam sobie mysle, ze dprowadzajac tego malego czlowieka na ten swiat, chcialanym by mogla w przyszlosci zalozyc swoja rodzine i zyc choc nie gorzej niz ja. Wiem, ze jedna Malgonia i jej ograniczenie zuzycia pueluch swiata nie uratuje, ale ze jest coraz wiecej takich osob to zawsze jest to mniejsza ilosc smieci. Oczywiscie moja wygoda tez jest wazna wiec nie zapieram sie ze jednorazowki to samo zlo, ale jesli to zaskoczy u nas to zawsze bede miec poczucie, ze zrobilam dla niej cos pozytecznego.
A jak wyjdzie to zycie to zweryfikuje -
Ja chciałam używać wielo (mam nawet zestaw podstawowy w domu) ale mój syn urodził się z taką chuda pupka, że żadne!! nie pasowały.... Ani newborn ani inne rozmiary. Wszystkie powodowały, że był rozkraczony jak żaba 😂 więc zdecydował za mnie. Za to używałam dużo eko pieluch, żeby choć trochę mniej syfu produkować
A teraz na pewno nie ogarnę tego, z dwójką dzieci i raczkujacym biznesem 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2019, 19:56
-
Chyba pooglądam sobie filmiki na youtube, jak się używa takich pieluch
Zachęciłyście mnie
Ale jak moja Malutka będzie malutka (a była na połówkowym w 28 centylu), to pewnie będzie jak u Ewe90
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami
-
Malgonia cel zacny, mnie posiadanie dziecko nauczyło głównie jednego, nie planować, drugie oszczędności przy dziecku w parze nie idą więc przy drugim podchodzę do tego zuupelnie inaczej, przy córce musialam mieć wszystko, wszystko przetestować, wszystko mieć na już i na wszelkie W. Co do śmieci to ja już nie wiem czy większy problem to śmieci czy woda czy prąd
co się nie wybierze będzie " cos"
-
Co do pieluch wielorazowych się nie wypowiem. Raczej z mojej oceny widzialabym się w roli ciągłej praczki
Ja wolalam dziecko szybko uczyc nocnikowac (miedzy 6 a 7 mc gdy ja posadzilam na nocnik) rezultaty byly bardzo szybkie i szybko ograniczylismy zurzycie pieluch. Dwojeczek po skonczonym roku juz w pielusze nie bylo. Wiekszosci tu nas zapewne też było na samych tetrach i mamy musiy szybko nocnikowac, wiec ja tez wyszlam z zalozenia szybciel tym lepiej.
I się zgodzę ze zdanianiem magdy sz ".... Dziecko nauczyło nie planować......
.... Czy wiekszy problem smieci prad czy woda.."
Ja przy dziecku nie patrzylam przez pryzmat będzie wiecej śmieci bo dodatkowa osoba i tak w koszu wiecej i zawsze pelno, woda i prad wzrosly... Wiec zawsze coś i jest to nieuniknione. Ale jak ktos chce czegos nowego spróbować to czemu by nie, liczy się wasz komfort i wygoda tez kwestia przyzwyczajenia i wejscie w tego rytm:)19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Dziewczyny czy któraś z was nosiła pas podtrzymując brzuch i odciazajacy plecy? Od paru dni mam taki ból w okolicach ledzwi że ledwo funkcjonuje i tylko z lewej strony nie wiem czy to nerka czy coś bo badanie moczu ok. Oczywiście dziś mam lekarza to się poradzę co się dzieje i co do tego pasu ale chciałam jakiejś opini na ten tematSynek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Żanes spróbuj tejpów, w piątek mąż mnie obkleil bo czułam że znów rwa wraca i w sobotę obudzilam się bez bólu. Rwa atakuje zwykle z jednej strony poczytaj o tym, jeżeli podejrzewasz że to jest to działaj szybko. Polecam też pozycję krzesełkowa co kilka godz polez tak z 20 min, kładziesz się na podłodze i nogi załóż na krzesło, kanapkę pod kątem prostym.
Maxi mi już nie chodzi o kasę bo to wiadomo że nowy członek rodziny większe wydatki ale wykorzystując wielorazowki trzeba prac i to częściej i więcej więc marnujemy więcej wody i prądu więc czy to jest takie eko? Nie powiedziałabym.
Od kilku lat przestałam pić wodę butelkowana i przeszłam na brite, no i to jest szok ile mniej śmieci.
Co do odpieluchowania to Maxi mam identyczne podejście, córka szybciutko się nauczula, po roku pieluszek szło bardzo mało, do tej pory mam zapas 4 i 5 bo nie wykorzystała.Maxi lubi tę wiadomość
-
magda sz wrote:Żanes spróbuj tejpów, w piątek mąż mnie obkleil bo czułam że znów rwa wraca i w sobotę obudzilam się bez bólu. Rwa atakuje zwykle z jednej strony poczytaj o tym, jeżeli podejrzewasz że to jest to działaj szybko. Polecam też pozycję krzesełkowa co kilka godz polez tak z 20 min, kładziesz się na podłodze i nogi załóż na krzesło, kanapkę pod kątem prostym.
Maxi mi już nie chodzi o kasę bo to wiadomo że nowy członek rodziny większe wydatki ale wykorzystując wielorazowki trzeba prac i to częściej i więcej więc marnujemy więcej wody i prądu więc czy to jest takie eko? Nie powiedziałabym.
Od kilku lat przestałam pić wodę butelkowana i przeszłam na brite, no i to jest szok ile mniej śmieci.
Co do odpieluchowania to Maxi mam identyczne podejście, córka szybciutko się nauczula, po roku pieluszek szło bardzo mało, do tej pory mam zapas 4 i 5 bo nie wykorzystała.na razie dopytam lekarza. Tejpy miałam na ramieniu bo mam skolioze ale nie pomagały jedynie fizjo coś dawał więc pewnie się wybiorę za tydzień bo na razie jest na urlopie.
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Zenes to może być nerka ,ale nie ma co gdybać zapytaj lekarza ,a jak ci da w kość to nawet na IP na kolkę nerkowa dadzą kroplówkę i będziesz jak nowa.
Co do wielorazowek to mniej śmieci to tylko przy okazji najbardziej cieszy mnie że skończyły się problemy ze skórą a ja to pieluchowania poprostu lubię i wolę. U nas prania jest i tak dużo ,co dzień jedno albo dwa to standard poprostu dorzucam pieluchy, czasem bywają takie dni że wstawiam 4 pralki. Co do Eco to staramy się nie brudzić wokół albo brudzić jak najmniej mamy dzbanek filtrujący ,czajnik przepływowy żeby gotować tylko tyle wody ile potrzeba a nie parę razy ta samą wodę ,segregujemy śmieci ,nawet nasz trzylatek niespelna wie gdzie co wyrzucać jesteśmy w trakcie montowania paneli słonecznych . Tak że Eco jest u nas jakby naturalne,a pieluszki poprostu lubię.
Co do wczesnego wysadzania jest dużo opinii i nawet jakieś badania że to może w przyszłości prowadzić do nietrzymania moczu u nas odpieluchuje po drugich urodzinach i zajmuje średnio tydzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 10:06
-
Witam się po urlopie
Wypoczęliśmy od pracy ale nie od ruchu. Trochę sobie pospacerowałam również po pagórkach więc aplikacja w telefonie przez 3 dni wskazała przekroczenie minimum kroków ustawionego jeszcze przed ciążą
Czuję się ok. Co prawda w środę pokazywałam dzieciakom krok do krakowiaka (taki odstawno-dostawny) i po tych pokazach czułam się jakby mi ktoś krocze skopał. Jeszcze potem, przez dwa dni po każdym dłuższym siedzeniu gdy wstawałam miałam problem z poruszaniem się po chwili to ustępowało. Teraz już jest ok.
Młody w piatek złapał kleszcza, którego zauważyliśmy dopiero w sobotę po powrocie. Taka mała nimfa była , ze dopiero powiększone zdjęcia potwierdziły , że to kleszcz nie strupek. Głupia matka właśnie w piątek zapomnieliśmy się popsikać repelentami wcześniej o tym pamiętaliśmy i od razu młody złapał dziada. Niestety najnowsze wytyczne zakazują podawania antybiotyku profilaktycznie tylko obserwacja i badania za 4-6 tyg. Mam nadzieję, że taki mały sqrwiel nie miał w sobie krętków borelii, bo się chyba załamię.
Co do kosmetyków to ja przy synu miąłam ten luz, że siostra męża farmaceutka przyniosła z apteki masę saszetek z próbkami różnych płynów do kąpieli i używaliśmy sporo , różnych i wszytkie były ok bo młody nie miał problemów skórnych. Kilka razy miał odparzoną pupę ale wtedy tylko sudokrem działał odpowiednio szybko. Przy innych kremach zaczerwienienie nie znikało.
Generalnie do tej pory lubię używać kosmetyków bambino oliwkę stosuję tez na sobie bo różne balsamy nawilżające mnie wkurzajś bo słabo się chłoną i mój pies lubi je zlizywać z moich nóg. Oliwkę bambino stosowaliśmy też u Piotrusia, bo z powodu asymetrii po kąpielach robiliśmy mu takie masaże rozluźniające.
Jęsli zaś chodzi o pieluchy wielorazowe to jest fajna rzecz ale widziałam jak 17lat temu moja bratowa prała na okrągło tetrę ( wtedy miała jeszcze takie ceratki w które wkładało się tetrę) i słabo to widzę. Tym bardziej , że jeszcze na mieszkaniu nie miałam nawet możliwości suszenia tego wszystkiego na okrągło.
Limonka lubi tę wiadomość
-
Michags przypomnislas mi cos
Pawojoszka czy te wklady do pieluszek mozna suszyc w suszarce? Te zewnetrzne to tak na logike stawiam ze sie nie da, ale ten srodek to wyglada jak taka polarowa wkladka..
Musze pogadac o tych pieluchach z mezem, bo co by nie bylo jesli sie zdecydujemy to musimy isc w to razem. Boje sie ze go przerazi wielopieluchowanie, a ja im woecej czytam tym jestem pozytywniej nastawiona. W sumie przy tych bibulkach to kupa do wc, oplulac wklad i do pralki.
Jedno co sie zgodze, to ze sa strasznie pstrokate te otulacze, ale jak juz przyjdzie co do czego to wezme sie za szukanie jakis gladszych. -
Hemoglobiny 10,7 to norma? Bo miałam 13 i coś a teraz taka niska
też macie takie wyniki?
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
nick nieaktualny
-
Ja przy naszym trybie życia, trzylatku który jest wszędzie raczej będę stosować pampersy jednorazowe. Już mi wystarczy namaczania brudnych majtek starszego syna (dobrze, że mam to za sobą...) Dziś zrobiłam z mężem 13km na rowerze. Żółwim tempem, ale zawsze coś. Jutro kolejne zajęcia dla kobiet w ciąży, w końcu coś dla siebie 😉
-
Zanes wrote:Hemoglobiny 10,7 to norma? Bo miałam 13 i coś a teraz taka niska
też macie takie wyniki?
Zanes to już trochę nisko. Ja przy 10.8 dostałam żelazo (tardyferon 80) 2 tabletki na czczo.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Ja w lipcu miałam hemoglobinę 11,3 i mój gin nie reagował. Ostatnio spadła do 10,8 i dostałam tylko ascofer, ale w dużej dawce... Teraz wskoczyła na 11,2 i też nic nie komentował. W sumie to nawet nie znam norm i jakoś sądziłam, że od 11 jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 14:13
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy