X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wy tez zaczynacie się czuć zmęczone zupełnie jak na początku ? Czy tylko ja mam jakiś taki dziwny okres? Normalnie mogłabym spac caaaaly dzień ..

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajnos taka pogoda śpiąca ostatnio zmiany ciśnienia itd ale warto też sprawdzić czy nie potrzebujesz więcej żelaza

Karolajnos lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na full obrotach, przemeblowania, remont, sprzatanie czy podrzucanie córki narazie mi nie straszne. Chociaz bywaja dni kiedy jestem zmeczona i wszystko mnie boli. A jak jest aktywnosc to czuję się jak nie w ciazy. Gorzej z nocami. Od ok 2 nie mogę spac... Spie po pare godzin przez noc jak by to razem poskładać, puchna i dretwieja ręce, boli mnie noga ( po zle przeprowadzonej operacji), a jak juz myślę że moje ręce i nogi znalazły właściwą pozycję do snu, to wtedy przez sen płacze córka , kiedy juz wszystkie powyzsze punkty odhacze i przychodzi czas na moj sen to niedzwiedzi sen i glosne chrapanie męża nie daje mi zamknac oczu. 17.09 wizyta kontrolna u gina.
    Z poczatkiem schudlam - 4kg, obecnie odebrałam na plus 3 kg. Ale ja z tych co mają nadwagę.
    Ostatnio odnalazlam rarytas mojego syna. Po batoniku nie ma euforii czy po jakim kolwiek slodkim, ale naczosy plus serowy dip,... Sa czipsy jest impreza😅
    A moje faworyty w ciazy to sliwki nawet te twarde i zielone, mogę je jesc i dobrze sie czuję :) i jeszcze serki topione must heve wyposazenia w lodowce :)

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jak o wadze, to ja już prawie 10 kg na plus 🤦 Przeraża mnie to.. W poprzedniej ciąży tyłam podobnie, ale jakieś 2 kg było mniej na tym etapie. No nic, pozostaje mi wierzyć, że nie przytyję więcej niż 15kg i nie przekroczę granicy 70kg, bo będę słoniem przy moim wzroście 159cm 😅

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • juudi Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajnos wrote:
    Czy wy tez zaczynacie się czuć zmęczone zupełnie jak na początku ? Czy tylko ja mam jakiś taki dziwny okres? Normalnie mogłabym spac caaaaly dzień ..

Ja rowniez powrot zmeczenia i sennosc jak w pierwszym trymestrze..

ma6nky9zewfu5ea1.png
    atdchdge5fgohmhe.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam swoje "chwile grozy", które mam nadzieję, że nic takiego nie znaczą. Mała przez 2-3tyg. ruszała się jak szalona, o każdej porze, jak tylko usiadłam czy się położyłam. Myślałam, że mi wyskoczy przez pępek. A wczoraj i dziś ta aktywność wyraźnie spadła... Ruchy czułam, ale były bardziej subtelne i nie zawsze jak odpoczywałam, nie licząc po śniadaniu, można je było porównać do poprzednich, ale jednak słabsze. Napisałam do lekarza ok.18 i nie minęła minuta, a Córcia urządziła dyskotekę w brzuchu :P Lekarz mi odpisał, że jak są ruchy, to powinno być ok, bo na tym etapie, to zależy od położenia dziecka. I teraz pisząc, Mała się rusza... Więc mam lekkie schizy. Poczekaj aż poczujesz jak cudowne są ruchy dziecka mówili XD Ale nie mówili, jak maluch będzie miał śpiący dzień :P Tym bardziej, że moja mama od kilku miesięcy kończy naszą rozmowę: Uważaj na 27 tydzień (ja ponoć chciałam się ewakuować w 27tyg). Ale lepiej pytać dużo niż o raz za mało...
    Może mniej się ruszała, bo miała mniej cukru, bo wdrażam dietę niskocukrową ze względu na graniczne wartości krzywej... A może pogoda? :P

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D

Wysłany: 10 września 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowanie mam ostatnio dołki energetyczne, wczoraj miałam troszkę więcej energii, więc posprzątałam chatę :P

• olka_sz Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze odnośnie wagi: lekarz jak usłyszał to tylko zażartował, że jeszcze z miesiąc i wrócę do wagi wyjściowej, więc najwidoczniej nie jest to problemem.
    Ala ma już 1kg. Moja szyjka znowu się trochę skróciła i dziś miała 3,12cm, ale lekarz w sumie tego nie skomentował.
    Pytałam o szczepienie na błonicę-krztusiec-tężec, powiedział że jak najbardziej mogę się zaszczepić, daje to ochronę dziecku po urodzeniu. Wg niego Polskie Towarzystwo Ginekologiczne jakoś specjalnie nie zaleca ale też nie zabrania, Amerykańskie zaleca każdej ciężarnej po 28tc. Także gdzieś za 2-3 tygodnie muszę wybrać się do mojej rodzinnej.

36l. PCOS, IO, hiperprolaktynemia
    15.02.2019 - 1 IUI - ciąża biochemiczna
    20.03.2019 - 2 IUI udana 😊
    7u220dw47mpcpzfo.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz 6,5 kg na plusie. Myslalam, ze w 10 sie zamkne, ale teraz 12 wydaje mi sie bardziej realne.
    Jem rak normalnie, nie wiem czy wiecej niz przed ciaza, na pewno inaczej i zdrowiej, ale ruchu mam malo. Bede sie martwic o kilogramy po porodzie.

A co do sennosci to ja na poczatku w ogole senna nie bylam. Zaczelo mnie brac kolo 18 tugodnia dopiero, ale po jakis 3 minelo i od jakuegos czasu znow tak mam, ze zamykam oczy na 15 minut a budze sie po 3 godzinach. Ale to nie codziennie. Za to juz coraz czesciej zdarzaja mi sie bezsenne noce.

Marian u mn7e z ruchami podobnie. Raz przez tydzien tlucze jak oszalala a potem kilka dni czuje tylko smyranie. Ale ze najmocniej ruchy czuje jak jest frontem w strone brzucha to tlumacze sobie, ale to zalezy od ulozenia. Chyba najbardziej sie zdenerwowalam jak wypilam ten kubek glukozy a mala spala w najlepsze. W ogole to chyba bardziej mnie kopue jak jestem przed jedzeniem a nie po.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 23:21

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia u nas była podobna reakcja na glukoze, a raczej jej brak 😂😂 a po jedzeniu też mała jakoś specjalnie na wariuje bardziej chyba przed, zaczęłam to sobie tłumaczyć tym że ja też lubię po dobrym obiadku przyciąć drzemke to czemu moja klucha miałaby się ode mnie różnic 🙊🙈, ooo teraz to fika jak szalona oO normalnie spać nie daje ten mój klocuszek 🥰

Malgonia lubi tę wiadomość

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marian_the_baby wrote:
    A ja miałam swoje "chwile grozy", które mam nadzieję, że nic takiego nie znaczą. Mała przez 2-3tyg. ruszała się jak szalona, o każdej porze, jak tylko usiadłam czy się położyłam. Myślałam, że mi wyskoczy przez pępek. A wczoraj i dziś ta aktywność wyraźnie spadła... Ruchy czułam, ale były bardziej subtelne i nie zawsze jak odpoczywałam, nie licząc po śniadaniu, można je było porównać do poprzednich, ale jednak słabsze. Napisałam do lekarza ok.18 i nie minęła minuta, a Córcia urządziła dyskotekę w brzuchu :P Lekarz mi odpisał, że jak są ruchy, to powinno być ok, bo na tym etapie, to zależy od położenia dziecka. I teraz pisząc, Mała się rusza... Więc mam lekkie schizy. Poczekaj aż poczujesz jak cudowne są ruchy dziecka mówili XD Ale nie mówili, jak maluch będzie miał śpiący dzień :P Tym bardziej, że moja mama od kilku miesięcy kończy naszą rozmowę: Uważaj na 27 tydzień (ja ponoć chciałam się ewakuować w 27tyg). Ale lepiej pytać dużo niż o raz za mało...
    Może mniej się ruszała, bo miała mniej cukru, bo wdrażam dietę niskocukrową ze względu na graniczne wartości krzywej... A może pogoda? :P

U mojej Małej też są takie dni, że bardzo mało się rusza. Zazwyczaj to dyskoteka w brzuchu a czasem ma taki dzień, że słabo ją czuje. Zazwyczaj wystarczy ją podrażnić :D np.postukac palcem po główce albo puścić muzykę i zawsze działa. Zauważyłam, że jak się obróci tyłem to te ruchy zupełnie inaczej i rzadziej czuć.

Michaś 29.04.25(38+1tc)💙
    age.png
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zmienily się godziny aktywności, jak zwykle 5-6 rano tak teraz w ciągu dnia i wieczorem. Co do kg to właśnie się zwazylam 11.5 na plusie... Nie wiem co ja robię źle, latam jakbym miała motorek w dupce, jakoś specjalnie dużo nie jem, nawet nie mogę bo mi cofa, skąd te kilogramy ? :/ W przeciagu 2 tyg mam 2 kg na plusie.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz jak patrze na Twoj suwaczek i tempo wzrostu swojej wagi to za te 3 tygodnie tez moge dojsc do kilograma na tydzien. Poki co jest pol, ale widze ze ten przyrost z tygodnia na tydzien jest coraz wiekszy. Teraz to juz samego dziecka k rzeczy okolo dziecoowych to pewnie przybywa Ci min 300g na tydzien. A jak piersi? Mi np w ogole nie rosna wiec wszystkie kilogramy mam w brzuchu.

Marta szymi mi lekarz powiedzial ze jakbym czula malo ruchow to zjesc slofkie i jak sie ruszac nie bedzie to jechac na IP, a u mnie jest zupelnie inaczej.
    I jestem pod wrazeniem ze wiecie gdzie macie czesci ciala.. ja czasem rozpoznaje ze mi raczke gdzies wciska to jest to bardzo punktowe uczucie i mysle ze stopa bylaby wieksza, ale poza tym ze przypuszczam ze jest bokiem bo ruchy czuje w srodkowej i bocznych czesciach brzucha a nie w dolnej czy pod zebrami to czesci ciala sa dla mnie abstrakcja.

age.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piersi urosły na początku i nic, pamiętam że jakis czas temu może 2 mc temu mierzyłam się i mialam wymiary 100 100 100, wczoraj biodra 105 pas 117 piersi 100... No żeby chociaż piersi urosły to bym miała usprawiedliwienie a tak...:D za to mam już siarę.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz ;) i tej wersji sie trzymaj :)

Odebralam swoja krzywa. Wyszla sliczna:
    74
    92 po 1h
    87 po 2h

Po glebszej analuzie wynikow okazuje sid za najpierw podany jest wynik po 2h wiec wychodzi 74 -> 87 -> 92 ale to chyba i tak bez znaczenia. Pewnie jakbym zrobila insuline to by juz tak kolorowo nie bylo, ale tym sie zajme juz po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2019, 11:15

Meggs, AnitaK lubią tę wiadomość

age.png

• nickky Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89, mamy identyczny wzrost i identyczny przyrost wagi ;) u mnie z wyjściowej 56kg teraz jest 65,5kg. Pierwsze miesiące nic prawie nie przyrastało aż się martwiłam, ale od 20tc przyrasta po 0.8-1kg tygodniowo, także sporo. Najmniej chyba idzie w brzuch, obwód od 3 tygodni mam taki sam - 93cm (mierzone na poziomie pępka). Za to piersi urosły z 88cm do 97cm, reszty aż tak dokładnie nie mierzę, ale widzę że mocno powiększyłam się w udach, biodrach i nawet ramionach, ale cóż, zrzuci się kiedyś, ważne żeby malutka rosła zdrowo i prawidłowo ;)
    25.09 mam usg i już nie mogę się doczekać, ostatnie usg miałam połówkowe w 22tc i trochę się denerwuję, czy córcia prawidłowo przyrasta, czy szyjka w porządku, ten mój gin prawie nic nie bada na rutynowych kontrolach, tylko badanie palpacyjne, wziernikiem i detektorem tętna...
    Ruchy czuję 3 razy dziennie, zazwyczaj 6:30, potem koło 13 i wieczorem ok 21, czasem malutka aktywuje się po posiłkach dodatkowo, ale nie ma reguły, po słodkim wcale się nie rusza, za to szaleje np po spaghetti ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2019, 11:40

n59yvcqg9cxqwkcx.png

Wysłany: 11 września 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po jedzeniu Mała skacze, więc u mnie się to sprawdza ;) Mam nadzieję, że nie będę taką zamartwiającą się matką, jak wczoraj, chociaż ekstremalnie nie było XD

Malgonia, zazdroszczę pięknej krzywej ;) Byłam wczoraj u dietetyka i nie byłam super zadowolona, spóźniła się i poświęciła mi 15 min... Ale postanowiłam poprowadzić ten dzienniczek wg zaleceń i umówić się na ocenę mojego menu, a tu guzik... nie ma terminu jaki mi zaleciła, ba, nie ma na cały miesiąc i nie wiadomo co dalej, bo jej nie ma przez następne tygodnie, o czym mi nie powiedziała... Wszystko na jeden z droższych pakietów LuxMedu... Dermatologa też mi odwołali, nie będę przedłużać chyba z nimi umowy, takie coś to mogę mieć za darmo na nfz, a jak pójdę gdzieś prywatnie, to i tak wyjdzie taniej niż pakiet...
    Póki co znalazłam fajnego darmowego e-booka, jakby któraś z Was chciała ograniczyć cukry, jadłospis na 7 dni, który wygląda bardzo smacznie na 1800kal:
    https://www.accu-chek.pl/pl/microsites/mamy/upload/ebooki/dzienniczek_samokontroli_ciaza.pdf

Malgonia, magda sz lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marian ja miałam 5 lat Luxmed prawie najdroższy pakiet i ostatnie 3 lata to porażka. W ogóle mam wrażenie że szanujący się lekarze uciekli z Luxmedu.
    Jak możesz to zobacz sobie PZU- tu masz Enelmedy, Polmedy i wiele innych opcji, nie jesteś zdana na jedną sieciówkę.

Dziewczyny wciąż nurtuje mnie temat noworodek-zima. Jak to małe coś ubrać? Myślałam żeby kupić śpiworek Elodie i do tego taki kombinezon polarowy-czy coś w ten deseń. Miała któraś ten Elodie? To da radę zamontować do fotelika? czy do fotelika trzeba mimo wszystko osobny śpiworek?

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 września 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ja tez sie ciagle nad tym zastanawiam. Chybs kupie taki kombinezon zimowy bez nozek, tylko taki spiworek. Mam tez dwa takie cieple misiowate. Zobaczymy w praniu jak to wyjdzie. Zastanawia mnie tez ten fotelik. Ja nie mam prawka wiec pewnie zazwyczaj bede jezdzic z mala komunikacja, a autem jak tata nas gdzies zawiezie ;)

age.png

• Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 11 września 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez 10,5 kg na plusie , mimo ze w pierwszych miesiącach nic nie tyłam. Za to mam wrażenie, ze połowa tej wagi to moje piersi , z natury miałam duży biust ale teraz to już przechodzi ludzkie pojęcie, wyglądam strasznie karykaturalnie , szczególnie ze jestem z reguły szczupła i niska bo tylko 158 cm a biust mam ze ohoho😅😂😂 Martwi mnie tylko to, ze piersi tak szybko rosną, ze mimo smarowania różnymi kremami na rozstępy i tak dalej od paru dni tak mnie swędzą, ze aż mam rany .. :/ może macie jakiś skuteczny sposób na podobne sytuacje ?

Pawojoszka co do tego zmęczenia i żelaza-faktycznie brakuje mi go całkiem sporo i mimo leków wciąż spada .. ale takiego zmęczenia jeszcze nie miałam , zupełnie jakby powrócił I trymestr😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2019, 13:03

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ