Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
Zanes maleństwo rośnie a to jest najważniejsze
Dziewczyny szpitalne super że już w domunigdzie się tak dobrze nie lezakuje jak u siebie
My dziś byliśmy na usg, mała rośnie jak na drożdżach ma około 1300🙊🙊🙊🙊dalej jest dziewczynką 🥰🥰Ciekawe ile jutro mi waga pokaże u mojego gina 🙈🙈🙈🙈 ale najważniejsze że szew trzyma, szyjka cały czas w okolicach 25mm zaczynam coraz mocniej wierzyć że uda nam się dotrwać do terminuaganieszkam, juudi, Maxi, Meggi89, hamadriada, Muki85, olka_sz, Ewe90, anna23, Ewk@ lubią tę wiadomość
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
Michaga, co do takiego długo utrzymującego się kaszlu u dziecka, gdzie osłuchowo nic nie wychodzi, to proponowałabym zrobić dziecku rentgen. Mieliśmy taką sytuację dwa razy (ostatnio w te wakacje) i za kazdym razem na prześwitleniu wyszło zapalenie płuc i konieczny był antybiotyk.
Aganieszkam, co do wagi to mój lekarz z pierwszej ciąży mówił że dopóki dziecko rozwija się prawidłowo to moja waga go nie interesuje. Wtedy dwa dni po porodzie ważyłam 6 kg mniej niż przed ciąża (waga przed porodem 71, waga przed ciążą 68, a waga 2 dni po porodzie 62), a córka urodziła się z wagą 3270. W tej ciąży dotychczas przytyłam 5 kg ale oprócz brzucha nic więcej mi się nie rozrosło 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 13:10
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Agnieszkam ja ostatnio też się schizowalam, bo nadal mam 3kg na minusie. Ale nie glodze się, cukry mam w normie, ale na ostatniej wizycie trochę się rozczarowalam, że mała aż tak dużo nie przybrała. Potem jednak okazało się że jest na samym środku w siatce centylowej. Córka w tym czasie wazyla więcej i stąd ten mój niepokój. Na szczęście już się ogarnęłam choć mąż też mi sugeruj,że za mało jem
aganieszkam lubi tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀 -
Co do kaszlu to tak na prawdę chyba najlepiej udać się do pulmunologa.
W zeszłym roku moja bratowa wylądowała z 4-miesięcznym dzieckiem w szpitalu bo zapalenie płuc. Dziecko poza kaszlem nie miało innych objawów. Wyszli ze szpitala dziecko nadal kaszlało do tego w międzyczasie złapało norowirusa. Po powrocie z wszystkimi wynikami udali się do pulmunologa, który stwierdził, że Ci w szpitalu to konowały, gdyż ani RTG ani wyniki krwi wcale nie wszywały na zapalenie płuc. Potem się okazało, że prawdopodobnie coś nie tak było z materacykiem do łóżeczka, gdyż młoda na początku spała w koszu mojżesza przy łóżku rodziców a potem ją przenieśli do dużego łóżeczka. Wywalili materac (był nowy kupiony) i dziecko przestało chorować.
W zeszłym roku też gdy młody kaszlał jeden lekarz stwierdził, że osłuchowo młody ma początki zapalenia płuc i dał jakieś sterydy, a drugi 2 dni później stwierdził, że poprzednik zapisał nam zbyt silną dawkę leku i, że dziecko musi się wykaszleć bo przecież przy upałach jest dużo kurzu, pyłków ( bo to sierpień był). Generalnie zmniejszył dawkowanie leku, ale nie odstawił. Młody potem jeszcze chwile kaszlał nawet po zakończeniu kuracji a potem samo przeszło po tyg stosowania syropu prawoślazowego. Wtedy też stwierdziliśmy, że może to alergia.
Wydaje mi się, że przy zapaleniu płuc ogólne samopoczucie może wskazywać na jakieś problemy. A tutaj mamy tak , że młody nie ma gorączki ( ani przez chwilę nie miał) bawi się świetnie, je nadal tak samo i buzia mu się nie zamyka również tak samo jak przed kaszlem. -
Agnieszkam i AnitaK nie wiem ja wy to robicie... U mnie 10kg na plusie 😱 Już mam ostatnio wrażenie że od powietrza tyje 😊
Mmalibu czemu lekarz nie powiedział ci ile tej szyjki zostało? Że się powoli skraca to chyba normalne, pytanie jak dużo właśnie i ile ma do wartości granicznej 25mm gdzie kombinują już z pessarami.
Ja w poniedziałek ide na kontrolę i mam nadzieję że trzyma się u mnie te 28mm.
Nie polecam mycia okien, podłóg i innych ciężkich fizycznie prac domowych w takiej sytuacji. Lepiej się oszczędzać niż później żałować.03.2018 (*) 8 tydzień
06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
-
A jeszcze co co wagi w ciąży. W zeszłej ciąży na początku trochę schudłam potem nadrobiłam, miałam cukrzycę ciężarnych więc byłam kontrolowana i sumarycznie przytyłam jedynie 2,5 kg w stosunku do wagi sprzed ciąży. Wszytko był ok. Cukry kontrolowane dietą i insulina na noc, ketonów brak w codziennych pomiarach więc lekarz tylko się cieszył, ze się pilnuję.
W tej ciąży również schudłam na początku 2,5 kg teraz to nadrobiłam z nawiązką tj. na razie mam 2,5 kg na plusie ale jak poprzednio cukry i ketony pod kontrolą.
A objawem głodzenia mogą być ketony w moczu jak tego nie ma i dziecko prawidłowo przyrasta to nie ma co się waga przejmować. -
michaga82 wrote:Co do kaszlu to tak na prawdę chyba najlepiej udać się do pulmunologa.
W zeszłym roku moja bratowa wylądowała z 4-miesięcznym dzieckiem w szpitalu bo zapalenie płuc. Dziecko poza kaszlem nie miało innych objawów. Wyszli ze szpitala dziecko nadal kaszlało do tego w międzyczasie złapało norowirusa. Po powrocie z wszystkimi wynikami udali się do pulmunologa, który stwierdził, że Ci w szpitalu to konowały, gdyż ani RTG ani wyniki krwi wcale nie wszywały na zapalenie płuc. Potem się okazało, że prawdopodobnie coś nie tak było z materacykiem do łóżeczka, gdyż młoda na początku spała w koszu mojżesza przy łóżku rodziców a potem ją przenieśli do dużego łóżeczka. Wywalili materac (był nowy kupiony) i dziecko przestało chorować.
W zeszłym roku też gdy młody kaszlał jeden lekarz stwierdził, że osłuchowo młody ma początki zapalenia płuc i dał jakieś sterydy, a drugi 2 dni później stwierdził, że poprzednik zapisał nam zbyt silną dawkę leku i, że dziecko musi się wykaszleć bo przecież przy upałach jest dużo kurzu, pyłków ( bo to sierpień był). Generalnie zmniejszył dawkowanie leku, ale nie odstawił. Młody potem jeszcze chwile kaszlał nawet po zakończeniu kuracji a potem samo przeszło po tyg stosowania syropu prawoślazowego. Wtedy też stwierdziliśmy, że może to alergia.
Wydaje mi się, że przy zapaleniu płuc ogólne samopoczucie może wskazywać na jakieś problemy. A tutaj mamy tak , że młody nie ma gorączki ( ani przez chwilę nie miał) bawi się świetnie, je nadal tak samo i buzia mu się nie zamyka również tak samo jak przed kaszlem.
U nas nic nie wskazywało na zapalenie. Młody miał super humor, bawił się tak jak zwykle. Tylko kaszel. Nic więcej.Synek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
Mali nie zapytałam o to, ale wydaje mi się, że ostatnio było 4, 6 a dziś niecałe 4 z tego co widziałam na monitorze. Teraz już będę się oszczędzać. Mówił, że szyjka jest miękka. No nic, tak szybko rodzic nie zamierzam więc zastosuje się do zasad.
-
Mmalibu też jestem zdziwiona że nie podał Ci długości szyjki. Mi lekarz powiedział że niby lepiej jak mała jest nogami w dół bo główka ponoć mocniej naciska na szyjke. Ja też mam totalny zakaz ćwiczeń i ciężkich prac, zero dźwigania i robienia czegokolwiek w pochyle, ale nie leżę cały dzień plackiem. Chodzimy na zakupy, na spacery, czasem mam takie dni że jestem pół dnia poza domem, wtedy następny dzień robię sobie na leniucha. Póki co od 8 tygodni szyjka się utrzymuje na 25mm i szew działa.
mmalibu lubi tę wiadomość
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
Mali z córka przytulam tylko 5 kg
A sama córka wazyla 3,530 he he
po porodzie wazylam mniej niż przed ciąża
zobaczymy jak będzie teraz
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀 -
Agnieszkam, AnitaK witajcie w klubie. Dziś się ważyłam i na tę chwilę mam -1kg w stosunku do sprzed ciąży. W I trym. schudłam 3kg, teraz przybrałam 2kg. Też mnie mama i teściowa straszą że dziecko zagłodzę... Lekarz na razie w żaden sposób nie komentował mojej wagi, ale zobaczymy co będzie dziś - kontrola o 18.30.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 14:40
AnitaK lubi tę wiadomość
-
Mmalibu kto to myje okna w zaawansowanej ciąży ? Ani mycie okien ani wieszanie firanek ,zasłonek nie jest wskazane bo podobno wyciąganie rak do góry nie jest wskazane bo jakieś mięśnie brzucha się naciagaja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 14:55
-
Ja mam już 6 kg na plusie, ale ja z tych z niższą wagą, no i ciągnie mnie niemiłosiernie do czekolady 😂😂
Dobrze dziewczyny, że takie spoko informacje póki co.
U mnie szyjka 3.5cm i nie mam żadnych zakazów narazie
Właśnie czekam na wizytę, zobaczymy czy nic się nie zmieniło -
muki
krzywa graniczna i co dalej-zalezy juz od twojego prowadzącego. Spotkałam sie z jakby 3 różnymi podejsciami1.w normie 2. ograniczyć co "słodkie" 3 do powtórki (po28- 32.t.c. bo teoretycznie cukrzyca rozwija sie wraz z rozwojem łozyska...
jeszcze w 2016 leciałam na normie 140 2h po glukozie (po posiłku norma z glukometru wynosiła 120), normy sa inne, ale u ciebie i po 1h i po 2h jest na styk, acz w normieMuki85 lubi tę wiadomość
-
Ja dziś trawę kosilam okna mylam w zeszłym tyg a zasłony nawet dziś wieszalam nie ma co przesadzać chyba że faktycznie ma ktoś skrócona szyjke
mmalibu, pola89, anna23 lubią tę wiadomość
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
agnieszam
ja chyba bedę tu rekordzistką, jesli chodzi o przyrost (dokładnie spadek) wagi w ciązy
pierwsza niecukrzycowa ostatecznie +3,5 kg , córka więcej wazyła
druga juz cukrzycowa ostatecznie +3,5 kg, syn ciut mniejszy
trzecia ciąża-zaczęta z najwyższa waga-minus 12kg w dniu porodu, czyli po porodzie ponad 20 kg na minusiedziecko najwieksze urodzone
te ciążę zaczynam z najniższą waga więc najbardziej stoi, wg moich pomiarow nadal minus 2-3kg, wg pomiarów gin +0,7kg i usłyszałam dzis ze mogłabym więcej przytychihi
ketony codziennie mierze , brak, cały dzień cos jem, i wcale słodkiego nie unikamcukry w normie, no...w lepszej normie bo odstawiłam juz insuline nocną
dzidzia wyychodzi około 50 centyla
gdyby to było takie łatwe (ze waga dziecka zalezy od wagi matki, czy tez jej zywienia) nie mielibyśmy hipotrofii czy makrosomii -
no i my polegliśmy, 6 dni w przedszkolu
ale pediatra mówił, ze i tak dobrze, bo niektóre dzieci pochodziły 3 dni
tragedii nie ma, katarek, a teraz i wyższy stan podgoraczkowy, ale starszy do końca tyg w domu, działamy objawowo (tzn na katar)
katar męczy bo on w sumie 2x w życiu miał katar
młodszy jeszcze chodzi do klubiku
matka-jak zawsze-najbardziej przechoruje -
no i ja zaliczyłam swoją wizytę u prowadzącego (na nfz), fajnie się udało, bo musiałam isc z dzieckiem (zaraz po jego lekarzu), posprawdzał wszystko, z echo był bardzo zadowolony, smiał sie z moich siniaków(jestem cała urazowo posiniaczona, caaaała, ale zlecił badanie krzepliwości i czasu krwawienia), o wadze juz napisałam (ale tak naprawde to miałam na sobie sweter i cięższe buty jesli chodzi o porównywanie wagi sprzed miesiąca)
zwolnienie wystawione
ale...
tak jak myslałam-nie ma gdzie mi zlecić usg 3.trymestru na nfz(problem odkąd nie mamy oddziału i specjalistów), ale ja i tak mam juz umówione prywatnie za 3 tyg -
Cześć dziewczyny, ostatnio mam bardzo zakręcony czas i brak czasu ale już się odgrzebuje
Meggs, Hamadriada super że już w domu!
Zanes dobrze że dzidzia rośnie, nadrobić to pewnie nadrobi w swoim czasie, ważne że coś przybiera.
Ja mam wrażenie że trochę za dużo biorę na barki ale korzystam z życia na 150%, w zeszłym tygodniu odbył się kilkudniowy event firmowy który organizowałam od a do z, udał się lepiej niż myślałam! Ciąża kompletnie mi nie przeszkadzała bo i wywijałam na parkiecie jezdziłam mclarenem, ferrari itp. oczywiście starałam się unikać przeciążeń ale było momentami hardcorowo, także zafundowałam synowi przygodę. Przy okazji była pierwsza pomoc więc trochę zmieniłam tematykę wypadków moto na pierwszą pomoc dla niemowlakówPo evencie spałam prawie dwa dni, dziś już przyszłam do pracy. Jeszcze do końca wrzesnia pochodzę normalnie a pozniej zdalnie choć żal mi na samą myśl.
Z wyprawki zostało mi do kupienia kombinezon i pokoik. Ciuszki trochę kupiłam w międzyczasie trochę po córci, kosmetyki dziś masowo w Gemini i z głowy.
Za tydzień w czwartek usg 3 trym, ciekawe ile klocek waży.
wrzucam filmik jak mały świrował w trakcie eventu o 5 rano nie dał mi spać
https://youtu.be/1lLC5Dbnq5Y
Maxi, AnitaK, Muki85, Ewk@ lubią tę wiadomość