X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka Mama a robisz co jakis czas koagulologie i aktywnosc anty X a? Mi do porodu zostanie 1x0,4 heparyny. Dr tlumaczyl i ja gdzie tez o tym czytalam ze po 35tyg zamyka sie jakis przewod w serduszku i dlatego odstawiaja acard. To pewnie zalezy od sytuacji i dr prowadzacy decyzuje w kazdym przypadku inaczej. Nie lubie odstawiac lekow stresuje mnie to.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Meggs a Twoj gin modyfikuje Tobie leki po 35tyg? Moj mi zapowiedzial ze po 35tyg odstawiamy acard i redukujemy heparyne do 1x0,4 z 2x0,4. Troche sie boje ale musze zaufac. Na szczescie na wtorkowa wizyte mam miec swieza koagulologie.
    Ja acard odstawiłam w 34 tc , takie miałam zalecenie. Heparyne mam dawke taka sama caly czas czyli 0.4 mg na dzień i na niej zostaje do zakończenia połogu. Miałam teraz wizyte we wtorek i wszystko super. Łożysko pięknie pracuje , przepływy idealne mimo odstawienia acardu także nie ma co się bać. Acard konieczny jest do odstawienia zeby umożliwić zamkniecie sie przewodu botalla.

Madera2000 lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • PozMama Ekspertka

Wysłany: 24 października 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama fajne te stanik... ja taki kupiłam na allegro chyba za dwadzieścia parę złotych... jak ja noszę 80 E to jaki rozmiar na aliexpress powinnam brać? Z góry dzięki za poradę.

• Miodunka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe, kciuki! Tyle masz na głowie, a teraz jeszcze skurcze. Oby się unormowało!

Ja nie wiem, kiedy chciałabym rodzić. Z jednej strony - od kilku tygodni bolą mnie biodra i pośladki tak, że ledwo chodzę i szczerze mówiąc nie mogę doczekać się porodu, bo mam nadzieję, że będzie to koniec cierpień. Z drugiej strony - w przyszłym tygodniu finalizujemy zakup mieszkania. Zacznie się przeprowadzka, no i dobrze by było, żeby synek zdążył się zaaklimatyzować w nowym miejscu zanim pojawi się dzidziuś. Najwcześniej mogę rodzić po 15 listopada, bo wcześniej nie mamy opieki do dziecka i musiałabym rodzić sama.

Nickky, ja w poprzedniej ciąży miałam kaszel przez parę tygodni w trzecim trymestrze. Bałam się, czy od tego nie skróci mi się szyjka, ale urodziłam 12 dni po terminie.

w9sdp1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kaszlem trzeba uważać ja byłam z córką w ciąży też w trzydziestym którymś tygodniu i dostałam na taki męczący kaszel jakiś specyfik na zmniejszenie tego odruchu kaszlu bo mi od tego zaczął czop odchodzić i lekarka się właśnie bała akcji wcześniejszej.

Ewe kciuki .

Co do odstawienia leków to z synem od 24 tygodnia byłam na lekach bo miałam lekkie rozwarcie ,miałam się oszczędzać,też miałam obawy jak mi lekarka kazała odstawić a w rezultacie mały urodził się 10 dni po terminie

cf409fc7e7.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy uzywacie suszarki do ubran, chce kupic bo nie chce mi sie juz prasowac. Moze ktoras poleci jakas firme i model jak jest zadowolona. Jest tyle firm modeli i cen ze mozna zwariowac a ja taka niezdecydowana jestem w tej ciazy ;).

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera, nie robie badań bo heparynę i accard miałam zlecone ze względu na poronienia. W żadnym z badań mi trombofilia nie wyszła.

Meggs, muszę gina zapytać o ten accard na następnej wizycie.

PozMama te staniki się dość mocno rozciągają więc możliwe że ten 36C na Ciebie też byłby dobry. Poszukaj w komentarzach pod aukcją, tam dziewczyny często wpisywały jaki rozmiar noszą normalnie. Dla mnie te staniki to wybawienie, nic mnie nie uwiera i nie ciśnie. Kupiłam 3 😁

Co do kaszlu to ja się właśnie boję że spowoduje mi skurcze (a już mi brzuch twardnieje po atakach) albo skróci szyjkę. Mam nadzieję że nebud pomoże.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Czy uzywacie suszarki do ubran, chce kupic bo nie chce mi sie juz prasowac. Moze ktoras poleci jakas firme i model jak jest zadowolona. Jest tyle firm modeli i cen ze mozna zwariowac a ja taka niezdecydowana jestem w tej ciazy ;).
    My mamy Electrolux Perfect care 8 kg i jest super. Pełny program ciuchów 1:40 są suche i mięciutkie. Nie klikam dodatkowego żeby nie prasować bo dolicza to czas a jak jest ubranie średniej jakości to i tak jest wymiete

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 18:55

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera ja się przyłącze do prośby do tego macie może argumenty za suszarka bo mój mąż twierdzi że skoro mamy dom i miejsce do suszenia to po co... najlepsze jest to że ja prasuję raz na rok a on co pranie i że sam nie chce sobie ulżyć...mnie po prostu denerwuje te rozwalone pranie i czasem potrzebuje czegoś na już a jeszcze schnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 18:56

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz przedewszystkim wilgoć ,jak dojdzie jeszcze jedna osoba a maluch oznacza dużo prania do tego zima ,przy noworodku okien nie pootwierasz to moment jak masz grzyba ,zwłaszcza jak macie swój dom to trzeba o to dbać bo to szybko dziadostwo wchodzi a pozbyć się ciężko. Pozatym jeżeli suszysz na kaloryferach to musisz więcej grzać żeby ogrzać dom bo pranie izoluje to ciepło które powinno być oddane przez kaloryfer. Pozatym proponuję mały sabotaż jak męża ciuchy ,których akurat potrzebuje nie zdążą wyschnąć to trochę inaczej na to spojrzy ,no i przy zakupach ciuszkow też bym głośno mówiła że normalnie to tyle nie potrzeba ale u nas to wszystko tyle schnie że boję się że nie będę miała w co malucha przebrać, faceci nie lubią wydatków a tym bardziej że dziecko szybko wyrośnie i wydawać kasę jest bez sensu lepiej to zainwestować w suszarkę. Możesz też głośno narzekać że musisz sobie kupić kilka bluzek czy spodni bo to wszystko tyle schnie że nie masz w czym chodzic ,że musisz dokupić kolejna suszarkę bo maleństwo i więcej prania ,raz na jakiś czas możesz też zrobić ze dwie lub trzy pralki prania i rozwiesić po całym mieszkaniu może ten widok uzmysłowi facetowi powagę sytuacji

cf409fc7e7.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy BOSCH WTR 85V5KPL 8kg i to była moja mocna zachcianka właśnie do naszego nowego domu, bo nie cierpię wiszącego prania. Tzn i tak są rzeczy, których nie suszę w suszarce bębnowej, ale mało tego jest. Jeszcze nie próbowałam programu "do szafy", bo bawełnę ekstra suche prasuję, chociaż większość koszulek, gdybym złożyła od razu,nie byłyby chyba pognieciona. Dzisiaj np.przyszły do nas nowe prześcieradła do nowych materacy, wyprałam je od razu i wysuszyłam w programie bawełna ekstra suche i nie musiałam ich prasować i dzisiaj mamy nówki pachnące prześcieradła na nowym łóżku :D
    Tylko te prześcieradła są na prawdę dobrej jakości ;)

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja plsnuje kupic suszarke candy.. nie mam za duzego wyboru, bo potrzebuje waska, a takich jest tylko kilka modeli ;)

Ewa, ustalilysmy ze Meggs zaczyna widc zaciskaj nogi i czekaj na swoja kolej.

Ja rez juz niedlugo odstawiam acard (przez te niedzialajace suwaczki to juz nie kontroluje ktory mam tydzien), choc wolalabym heparyne, bo ciezko mi juz faldke zrobic.

Ja jutro robie zamowienie na gemini (jeszcze chce do swiata dziecka podjechac butelki do laktatora sprawdzic) i robie to zamowienie tekstylne.
    Mam nadzieje, ze sie ogarne jakos..

Czy znacie jakies stacjonarne sklepy z mebelkami dla dzieci. Najchetniej Warszawa, ale moze byc tez w promieniu 200km
    Ja nie umiem robic zakupow przez internet i wszystko musze macnsc a tu czas goni ;)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka to już wszystko mówiłam poza grzybem, kilka razy mąż został bez koszuli do pracy więc zakładał polo z kołnierzem i na to sweter..musiałabym mu wszystkie ciuchy wyprać na raz żeby sabotaż się udał :D kupię że dwie suszarki zwykle i porozstawiam pranie i powiem no teraz tylko czekamy na borowiki i podgrzybki, może zalapie.

Malgonia ja uwielbiam Ikea jeżeli chodzi o mebelki dla dzieci i ogólnie. W poprzednim mieszkaniu zamówiliśmy komody z neta podobne do Ikea i to był dramat.. u córki mam biale hemnes a u synka szare hemnes, one są takie na lata bo z ozdobami dla dzieci tworzą fajny klimat a zmieniając dodatki pokój przy tych samych meblach wygląda zupełnie inaczej. Seria hemnes jest też spoko bo jest z drewna nie sklejki i fajne to w utrzymaniu.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie obejrzałam sobie po raz pierwszy, jak wygląda poród sn na YT, żeby zobaczyć tę skalę bólu i na koniec jak zobaczyłam maleństwo to się poryczałam ze wzruszenia XD
    Wygląda bardzo boleśnie, ale chyba do zniesienia...
    Jeśli chodzi o moje porodowe życzenia, to fajnie by było urodzić 15 (termin jest na 17.12), bo to wyjątkowa dla nas data, mój mąż mówi wszystkim, że urodzę 15 XD I chciałabym być jedyną rodzącą tego dnia ;)

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marian_the_baby skali bólu nie da się zobaczyć to trzeba poczuć ,tego nawet nie można sobie wyobrazić ,to ból ,który odbiera świadomość,gdyby natura nie wymyśliła mechanizmu szybkiego zapominania dawno byśmy wyginęli. Pocieszające jest że da się to przeżyć ,nawet kilka razy i że jeden poród drugiemu nierówny .

cf409fc7e7.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś w tym jest, każdy ma też inny prog. Ja słyszę różne akcje że było ok, że to ba masakra, że bóle jak na okres... No ja pierwsze 6 godz przed znieczuleniem wspominam złe, jak miałam oxy plus przebity pęcherz to skurcze były przeokropne i zupełnie inne niż się naczytalam w książkach że będą co 15, 10, 7 itd.. dupa Jasia jak mi się zaczęły to byly co 2-3 min i takie że nie dało się ustac, wyłam z bólu. Po kilku godz to już byłam w jakimś amoku pół świadoma co się dzieje a to było dopiero 5 cm. Przy 6 dali znieczulenie to przestałam czuć całkowicie ból, przespałam się, odzyskałam siły, zaczęłam znów czuć tyle że było 10 cm i parte zupełnie inne niż te na początku, parte okazały się przyjemne i psychicznie też wiedziałam że nie potrwa to juz długo.
    Teraz chce znieczulenie jak szybko się da, nie mam fazy że chce wszystko czuc, że to ma być jakieś mistyczne czy coś, po prostu chce załatwić to szybko i najmniej boleśnie jak się da :D

Madera2000 lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Alassea Ekspertka

Wysłany: 24 października 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja bym chciała żeby ktoś urodził za mnie :p

anna23 lubi tę wiadomość

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️
  • Alassea Ekspertka

Wysłany: 24 października 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wspominam poród nie najgorzej. Dla mnie kryzysowy był moment na samym początku, kiedy położna zbadała mi szyjkę podczas skurczu. Cała się zaczęłam trząść i błagać o znieczulenie. Potem zobaczyłam tę wielką igłę i mi przeszło. Teraz raczej poproszę o znieczulenie. Jestem mniej odważna niż za pierwszym razem

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia mebelki : świat dziecka malborska ale kiedys w centrum tam mieli chyba wiecej, nie wiem jak teraZ, sklep tomi warszawa ale bardziej dają katalogi pokazuja i zamawiają taka mała garazowa hurtownia, boomodoo na bemowie i ikea tyle co ja znam.

A mi dr powiedział ze acard do 37 tc. A internistka ostatnio jak uslyszala, ze biorę acard to zrobila duze oczy ale nie wypowiedziala się powiedziala ze to juz zalecenie ginekologa.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 23:42

25 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
‹‹ 516 517 518 519 520 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ