X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta powodzenia! Oby szybko poszło i Cię nie wymęczyli. Stresujący ten koniec ciąży różnie jak i początek bo właśnie jej wiadomo jak z przepływami, waga dziecka, wielością brzuszków itp.
    Ciekawa jestem czy sam balonik da radę wywołać bo jak żyje to nie słyszałam żeby komuś pomógł z drugiej strony oskytocyna to nic przyjemnego.

Ja pomylam dziś drugie piętro podlog, umyłam lodówkę i zamrażarke. Okna zostały, spacer ale kuźwa tych okien to tak mi się nie chce. Mąż się cieszy bo przestałam czyścić konto z nudów i znalazłam nowe zajęcie :D przy okazji świąteczne porządki odbebnie.

Ewa jak tam?

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mali ucisk macicy, pytałam się położnych w szpitalu bo razem z kopniakami w zebra można oszaleć. Mówiły uratować może tylko grawitacja i jak boli przy żebrach, mostek to spacerować żeby dziecko troszkę w dół zeszło.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita kciuki żeby szybko i w miarę bezboleśnie udało się przetrwać poród :) a waga wg usg, pomyłki są bardzo częste moja przyjaciółka w poniedziałek usg mały 3100 a w sobotę urodziła 3800 :) a cały czas jej mówili że dziecko z tych małych raczej bedzie:)

U mojej też się zmienił styl i czas ruchów, rano jest o wiele mniej aktywna niż kiedyś i te ruchy też są zupełnie inne, czasem nie czuję nic po kilka h i zaczynam się stresować i trochę dręczę brzuchol to zaczyna się ruszać, ale są to bardziej takie przeciągania i wypchania, już ciasno tam mają nasze maluchy ☺️ooo akurat zaczęła dawać popis... W same żebra.... Rusza się źle nie rusza jeszcze gorzej😂😂😂😂😂dogodzić ciężarnej 😂😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 15:01

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to jeszcze te czkawki strasznie wkurzają. Swoich nie znoszę, małego odczuwam niemalże jak swoje, a on ma je po kilka razy dziennie, eeehhh

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta.be a jak to jest z balonikiem?
    Trzymam kciuki zeby wszystko poszlo dobrze 🍀cos tez czuje ze rozpoczniesz fale porodow :).
    Do moim objawow jeszcze doszlo ciagle sikanie 🙄😅tak jak jeszcze tydzien temu bylam przerazona porodem tak przez ostatnie 2 dni to mysle juz ze tylko porod moze mnie wybawic z tych wszystkich upierdliwych dolegliwosci i schiz zwiazanych z waga, ruchami malego itd :)

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta.be, kciuki za szybki, łatwy, poród i zdrowa dzidzie. :) Mi balonik z braku rozwarcia zrobił 3 cm, zawsze to coś. 😉

Ja czuję taki punktowy ból z prawej strony pod zebrami, jakby Mała mi zaczepila kopytkiem o jakieś sciegno i ciągnęła z całych sił, okropnie nieprzyjemne uczucie.

Kindziukowa, rozumiem, mam już drugiego takiego czkawkowca. 😉 Synowi zostało długo po porodzie i do dziś, jak się za długo śmieje, też się koleżanka czkawka odzywa.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieszkam wrote:
    Powodzenia :) ja chcę rodzić w Rydygierze a on taki oblegany? 😱 muszę wymyśleć plan B ;) w razie czego

Ahnieszka w zeszlym tygodniu ponoc 9 dziewczyn zostaloodeslanych do innych szpitali bo nie bylo miejsc. Dzis lezalam na sali z dziewczyna ponad tydzien po terminie i mowila ze dopiero za 4 razsm ja wzieli na oddzial bo jezdzila jiz prawie co drugi dzien 😲w zeszla sobote siedziala na ozbie przyjec ponad 7 godzin... To jest jakis dramat... Znajdz sobie druga placowke ktora bedziesz chciala w razie odmowy wybrac...

2017 -syn
    2019 - córka
  • nickky Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, Ewa dawajcie znać jak się trzymacie, wszystko będzie dobrze! :)

U mnie też młoda jest mniej aktywna ostatnio (a to u niej duży wyczyn bo od początku jest z tych nieruchawych). Głównie rusza się wieczorem, czasem po jedzeniu, ale rzadko. W zasadzie w ogóle już nie kopie, tylko się przesuwa albo wypina albo robi coś przy moim pęcherzu/szyjce, w tym ostatnim przypadku jest to mega nieprzyjemne, kłuje jakby tam łapki wsuwała ;) Czasem jak wypnie się pupą to czuję mocno jak uciska na żebra i wątrobę. Brzuch mam dalej wysoko i powiem Wam, że cycki opierające się o macicę to też mocno nieprzyjemne uczucie 😂😂😂

Z objawów też sikanie co chwila, bóle pachwin, bóle miesiączkowe, twardnienia brzucha, zaparcia, o hormonalnych huśtawkach hormonów już nie wspomnę ;) Niestety mam tez rozejście kresy białej i duży szeroki rozstęp na środku brzucha. Z jednej strony czekam już bardzo na córeczkę i mam trochę dość tej końcówki ciąży, ale z drugiej strony jakoś tak chyba będzie mi brakowało tego małego stworka w brzuchu mimo wszystko 😉

A co do kocyków, w jaki sposób okrywa się takiego noworodka? Bo naczytałam się, że dziecko może sobie zarzucić kocyk na twarz i przydusić się i lepiej używać rożka albo śpiworka. W końcu kupiłam tylko jeden kocyk bawełna/minky, ale strasznie kuszą mnie kocyki sleepee i motherhood tylko właśnie boję się tego przyduszenia dzieciaczka.

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Aneta.be a jak to jest z balonikiem?
    Trzymam kciuki zeby wszystko poszlo dobrze 🍀cos tez czuje ze rozpoczniesz fale porodow :).
    Do moim objawow jeszcze doszlo ciagle sikanie 🙄😅tak jak jeszcze tydzien temu bylam przerazona porodem tak przez ostatnie 2 dni to mysle juz ze tylko porod moze mnie wybawic z tych wszystkich upierdliwych dolegliwosci i schiz zwiazanych z waga, ruchami malego itd :)

Madera no coz, do przyjemnosci to nie nalezy bo Ci pozniej dynda ten kabelek miedzy nogami 😅ale zle nie jest, na poczatku balam sie chodzic ze mi wypadnie ale teraz juz jest ok :) zamierzam duzo spacerowac bo ponoc wtedy jest wiekszy nacisk i dziecko sie odpowiednio ustawia :) jak mi zalozyli to pare skurczy mialam a teraz narazie cisza.. Takze pewnie poczekam soboe do jutra albo w nocy mnie dopadnie 😲

2017 -syn
    2019 - córka
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta.be wrote:
    Dzis na USG wyszlo 2400 ale to i tak mniej niz u mojego lekarza 11 dni temu, wiec zalozyli mi balonik i czekamy na rozwiniecie. Do jutra jak samo nie ruszy to oksytocyna pojdzie w ruch.

Limonka jestem w Rydygierze :) a Wy sie gdzie wybieracie? Ogolnie narazie spoko ale jest ponoć strasznie oblężona porodówka. Wczoraj zalapalam sie na ostatnie miejsce na patologii, juz mialam wizje jezdzenie po Krakowie i szukania wolnego łózka ale na szczescie sie udalo :) skurcze lekkie juz sa takze jestem dobrej mysli :)

Aneta, 2400 gr to bardzo dobra waga :) Super, ze udalo sie z ostatnim miejscem i jestes pod stala opieka :) Mam nadzieje, ze balonik pomoze i bedzie szybki porod :) Pisz jak rozwija sie sytuacja.

Planuje tez Rydygiera :) Nie spodziewalam sie, ze tam az taki ruch XD

Coreczka 11.2019 <3
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 23:40

25 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikky jakbym o sobie czytała, z ta różnica, ze nie mam rozejścia kresy białej, a przynajmniej o tym nie wiem i mam w brzuchu chłopaka! Tak reszta się zgadza, mało ruchliwy, wypina tyłek i nogi w rzebra, albo majstruje rękami przy pęcherzu!

Ja już czekam na poznanie go na żywo ;) a nie przez brzuch. Chce już znowu moc się schylic, pooddychać normalnie, iść na spacer długi, zjeść i nie umierać :D

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie naczytalam niestworzone historie o tym baloniku jak jechalam na wywolanie porodu z corka. A widac nie jest tak zle. A jak z tym balonikiem sprawdzaja rozwarcie? Wyjmuja go i potem znowu zakladaja?
    Z corka pojechalam na wywolanie w 41tyg i okazalo sie ze jest 1cm rozwarcia, cwiczylam sobie i chcieli mnie polozyc na oddzial ale nagle odeszly wody i czop i juz musieli podlaczyc oksytocyne bo rozwarcie sie w ogole nie robilo. Po oksytocynie to szybko poszlo ale bolalo i wyblagalam ZZO. Caly porod trwal 8h czyli niezle zobaczymy jak bedzie teraz. A ktoras z Was planuje zzo? Ja teraz bede rodzic w innym szpitalu niz corke i ponoc tu niechetnie daja bo nie ma anestezjologow...

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie wiem czy rodze czy nie. Dziś znowu rzyganie od rana jakby organizm się oczyszczał, ale skurcze bardzo nieregularne 🙄 serio, można oszalec 🙈

2Rp2p1.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam a potem słuchałam od innych leżących na sali o baloniku, potem się spinałam bardzo na fotelu przez to a i tak nie bolało ani trochę. 😉 Rozwarcie sprawdza się jak balonik wypadnie, bo nosi się go tak długo aż wypadnie sam.
    Aneta.be poproś o plaster i sobie przyklej do uda to ustrojstwo. 😉

Ja od wczoraj też wymiotuję ale niedużo, za to chodzę co chwilę na toaletę, też skurcze, też nieregularne od wczoraj rana, z przerwą na noc. Zgadzam się, można oszalec, myślę sobie czasem o MagdzieSz i dziwię sobie, że jest przy zdrowych zmysłach jeszcze. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 17:49

Ewe90 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, sikam co 5 minut po 4 krople :o stan błogosławiony do jasnej.... 😂

2Rp2p1.png
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia wrote:
    U mnie dziwne bóle w mostku, albo bardziej z prawej strony pod żebrami to normalka. Czasem aż tak dziwnie mi zebro przeskakuje jak się ruszam, tak mnie w nie uciska.

Martaszymi, ja właśnie ostatnio narzekałam, że tak się wypycha że mi zaraz przez skórę przejdzie, to się uspokoił 😅 nie dogodzisz ciężarnej

Mnie te czkawki czasem przerażają. Czuję je tak głęboko w srodku na dole i to dość dziwne uczucie. Chociaż wiem, że to normalna sprawa i że nic mu się nie dzieje to i tak jakoś taki niepokój czuję.

Nickky z tymi cyckami to prawda. Dlatego ja się najlepiej czuję jak leżę na lewym boczku i się nie ruszam 😂

Aneta, a samo zakładanie tego balonika bardzo nieprzyjemne?

Kochana no przyjemne nie jest ale nie boli jakos specjalnie... Mnie raz zakulo bo mnie pesęta szczypnela - troche nieogrnieta lekarka byla :p to trwa moze z minutke albo i szybciej jak ktos ma doswiadczenie.

I tak jak juz Fermina napisala rozwarcie sprawdzaja jak juz balonika nie masz, ale mi przy pierwszym dziecku po dobie wyjmowali. Tutaj nie wiem jak bedzie bo wtedy bylam w innym szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 18:06

Malamia lubi tę wiadomość

2017 -syn
    2019 - córka
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 mam to samo, co sekunda siku i tylko pare kropel no zwariować idzie

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mi też brakuje baaaardzo spacerów 😩
    Mi w pierwszej ciąży nie zakładali balonika, bo tydzień przed porodem samo zrobiło się 2 cm rozwarcie więc miałam.tylko oksytocyne podaną 😤 bardzo ciekawi mnie jak rozwinął by się poród bez oksy 🤔

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta be. Powodzenia!

Ja miałam balonik w 1 ciąży nie wspominam tego absolutnie pozytywnie. Ból okropny, krwawilam bardzo. Z tym balonikiem sprawdzali mi rozwarcie. Nosiłam dobę. I nic nie drgnelo. Na jedne skutkuje na drugie nie. Na drugi dzień jak mialam oxy to kazali zdjac majtki i pomimo ze krwawilam z oksy kazali chodzic w miejscu bez majtek. Po paru ogodzinach od podlaczenia oksy zdjeli balonik. Okropnosc!

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
‹‹ 596 597 598 599 600 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ