X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/9cfcb27fe81ca.jpg.html

Ewe90, Flame, juudi, AnitaK, kamciaelcia, Miodunka, taka_mama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/7d4d1dafd5fc5.jpg.html

Ewe90, Ewk@, Muki85, PozMama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to się robi 😀

• michaga82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi, Zenes ogromne gratulacje! Niech maleństwa zdrowo rosną a Wy szybko wracajcie do sił i sprawności.
    Wasze dwie opowieści są właśnie pokazałem jak skrajne mogą być reakcje organizmu na poród (W waszym przypadku na cc) ale dokładnie tak samo będzie z opowieściami o SN. Dlatego nie da się tego porównywać i oceniać co jest lepsze. Ważny jest efekt tj zdrowe dziecko!

Muki85, PozMama lubią tę wiadomość

kGAop1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdasz niesamowite że ty już w domku a przed nami jeszcze tyle czasu w ciąży.

Meggs gratulacje ,oby pionizacja była tak samo bezproblemowa jak cięcie.

Co do kp i diety to same zobaczycie że to nie do końca tak że nie ma diety matki karmiącej ,niedojrzałość układu pokarmowego u dziecka sprawia że do pewnych pokarmów musi dorosnąć ,a do krwi i mleka przedostają się nie tylko alergeny ale inne substancje też jak kofeina ,teina ,leki ,cukier ,praktycznie wszystko co dostarczamy do żołądka jest przetwarzane i transportowane we krwi z której powstaje pokarm i kwestia jest jak bardzo wrażliwe jest dziecko bo jedne są bardzo wrażliwe i ich brzuszek sobie nie radzi a inne co by nie zjeść nie ma żadnych problemów. Już najgorzej jak dziecko ma uczulenie na coś bo to nie koniecznie objawia się wysypka i nie wiadomo na co i trzeba eliminować po kolei produkty z diety.

cf409fc7e7.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    wzięłam nospe-pierwszą w tej ciązy (w poprzedniej to chyba w ogóle nie brałam)
    ale mam dziwne bóle...

Ja tez dzis mialam dziwne bole, wystraszylam sie ze moze to porod a to jelita od zelaza. Wiem po przeszlo po wizycie w toalecie 😂odstawiam znow zelazo, nie bede nie meczyc. Biore je od 1,5tyg, ten preparat mial nie miec wplywu na ukl pokarmowe ale ma dokladnie taki sam co sorbifer.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka tak, ale eliminuje się takie produkty z diety, które mogą mieć wpływ pod względem alergenów, leków itd a nie tego czy są ciezkostrawne dla matki... Więc za przeproszeniem pitolenie, że matka karmiąca nie może kapusty czy smażonego bo dziecko dostanie kolki jest jakimś dramatem 🤪

Niedojrzaly układ pokarmowy ma każdy maluch, tylko każdy rozwija go (i siebie) w innym tempie i inaczej reaguje ;)

Kindziukowa, AnitaK, taka_mama lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, super że już jesteście w domu :)

Meggi, jaki śliczny Maluch <3 Zanes, wracaj do siebie, teraz będzie tylko lepiej! :D

Madera, ja miałam przerwę od żelaza 4 dni, bo mi się skończyło i wszystko szybko wracało do normy, nawet kolor 2 :P A dodam, że mam bolące biegunki od 3tyg. :( wykupiłam receptę, bo lekarz kazał mi jednak brać ale co drugi dzień, wzięłam dawkę wieczorem, a rano rewolucja w brzuchu :( Powiem tak, cieszę się że po obudzeniu nie pozwoliłam sobie na niewinnego bączka w drodze do łazienki... Sorry, za dużo info, ale takie uroki ciąży :P

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi gratulacje 😍😍😍 maluszek jest cudny 😊
    Ja od 3 dni biorę nospe. Wczoraj poszłam do sklepu i mnie tak chwycilo, że iść nie mogłam 🙈 A dzisiaj jechałam do diabetologa 80 km i jestem wykończona, do tego mała całkowicie wymaga mojej uwagi 😩

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, śliczny maluszek, gratulacje!

Magda.sz i jak wrażenia w domu? :)

Ja dziś znowu pół dnia przejezdzilam autem, a tu 38 tc skończony. :) W ogóle stwierdziłam, że jedynie za kółkiem czuje się jeszcze jako tako sprawna fizycznie. Ale dokupilam wszystko, co trzeba dla Małej, teraz tylko wyprać i gotowe!

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi piękny synek ❤❤❤

Ja dzisiaj miałam akcję z cyklu co te hormony robią z głową ;) Wypakowałam czyste naczynia ze zmywarki, zapakowałam brudnymi ze zlewu, na chwilę poszłam do drugiego pokoju do komputera, wróciłam do kuchni i zaczęłam rozpakowywać zmywarkę i chować do szafek naczynia ;) Te brudne, tylko zawsze wstępnie opłukuję, więc zorientowałam się co narobiłam jak już prawie wszystkie pochowałam do szafek 😂😂😂

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Olza Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze mi się wydawało że zelazo tworzy zaparcia, a nie na odwrót.
    AnitaK co powiedział diabetolog? Ja mam syna zaledwie 2 miesiace starszego od twojej córki i jestem na etapie odzwyczajania go od siebie, nie ma mnie dla niebo w nocy i tatuś się wiecej nim zajmuje. Żeby nie czuł sie odrzucony po porodzie:) najlepsze jest to że wcale mu to nie przeszkadza jest zadowolony ze spędza ten czas z tatą.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    że skurcze miewam to pewne, że bolesne-wiem, nawet z krzyża czuję niektóre
    ale no spa albo pomogła, albo minęło
    jednak mam aż zakwasy, ja jestem raczej tak skopana, żebra bolą od dawna, co sie przekłada na ból przy oddychaniu i plecy (żebra z tyłu)
    jednak jestem na etapie, ze góry brzucha nie moge dotknąc ;)
    z ciekawości zmierzyłam, bo w końcu uciska żebra
    ma 108cm gdzie jeszcze niedawno było 104cm
    trudno...
    ważne ze nie musze pędzić do szpitala ;)
    porzadki dokończymy jutro, tzn został przedpokój i salon, a więc bieżace plus nadeszły bałagan, bo przeciez chłopaki w domu bedą ;)

kołyska w sypialni idealnie sie wpasowała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi
    ogromne gratulacje, synuś śliczny
    powodzenia na pionizacji

i ja zawsze i wszystkim bede powtarzac-grunt to pozytywne podejscie do cc
    pionizacja wydaje sie byc trudna, fizycznie, ale i psychicznie!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żeby było łatwiej ze starszakiem, to nie tylko włączanie taty do opieki nad nim, ale i właczanie taty do opieki nad noworodkiem ...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi gratulacje, fajnie że masz już Jasia obok siebie 🥰

Ładnie nam się dzieci rodzą ❤️.... Ja też już chcę mieć swoje 😁

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mogłabym jeszcze miesiac, dwa na swoja poczekac ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście to wstanie z łóżka to chyba najgorsze z całego tego cięcia, mam nadzieję, że każde kolejne będzie bolało trochę mniej. I już nie mogę się doczekać, żeby być w normalnej sali i założyć majtki :)

• AnitaK Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza na sam koniec dała mi insulinę, bo potem jak się coś stanie to będę miała do niej pretensję, że nie dała mi insuliny 🙈 przyczepila się do brzuszka, że widać, że cukrzycowa bo o 1 dzień większy 😂😂 no ale stwierdziłam, że dobra, niech jej będzie, pokłuje się te 2-3 tygodnie.
    Córkę już w wakacje przenieśliśmy do jej pokoju, bo spala z nami. Na noc też staram się, żeby mąż ja usypial, ale kiepsko na razie nam to wychodzi, bo mąż ma projekty do zrobienia i po pracy siada do pracy 😑 w weekendy za to on do niej wstaje w nocy. Ciekawa jestem jak sobie poradzą beze mnie, bo mała ma jeszcze odruch wymiotny jak za długo płacze i już widzę jak pokój będzie codziennie zarzygany 😂

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, gratulacje. Śliczny chłopak z tego Twojego Jasia ❤

Magda, daj znać jak rodzeństwo zareagowało na nowego domownika.

Olza, co do żelaza to ja mam w ulotce napisane że może powodować zarówno zaparcia jak i biegunkę.

Co do diety matki karmiącej, to coś takiego nie istnieje. Jednak ja mam do tego swoje ale. W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ogarniętą tylko dietą. Po urodzeniu córki, jeśli zjadłam coś z poza repertuaru ciążowego to karmienie kończyło się zawsze płaczem Młodej. Myślę że dużo zależy od tego co Matka je w trakcie ciąży - jeżeli je wszystko, to po porodzie również nie będziesz miała problemów jedząc wszystko.

Poniżej macie link do fotki wykonanej w trakcie cc, jak ktoś wrażliwszy to niech nie otwiera.

https://www.instagram.com/p/B5LHFIslqPg/?igshid=h6s81eaasazv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 18:51

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
‹‹ 629 630 631 632 633 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ