X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/9cfcb27fe81ca.jpg.html

Ewe90, Flame, juudi, AnitaK, kamciaelcia, Miodunka, taka_mama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/7d4d1dafd5fc5.jpg.html

Ewe90, Ewk@, Muki85, PozMama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to się robi 😀

• michaga82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi, Zenes ogromne gratulacje! Niech maleństwa zdrowo rosną a Wy szybko wracajcie do sił i sprawności.
    Wasze dwie opowieści są właśnie pokazałem jak skrajne mogą być reakcje organizmu na poród (W waszym przypadku na cc) ale dokładnie tak samo będzie z opowieściami o SN. Dlatego nie da się tego porównywać i oceniać co jest lepsze. Ważny jest efekt tj zdrowe dziecko!

Muki85, PozMama lubią tę wiadomość

kGAop1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdasz niesamowite że ty już w domku a przed nami jeszcze tyle czasu w ciąży.

Meggs gratulacje ,oby pionizacja była tak samo bezproblemowa jak cięcie.

Co do kp i diety to same zobaczycie że to nie do końca tak że nie ma diety matki karmiącej ,niedojrzałość układu pokarmowego u dziecka sprawia że do pewnych pokarmów musi dorosnąć ,a do krwi i mleka przedostają się nie tylko alergeny ale inne substancje też jak kofeina ,teina ,leki ,cukier ,praktycznie wszystko co dostarczamy do żołądka jest przetwarzane i transportowane we krwi z której powstaje pokarm i kwestia jest jak bardzo wrażliwe jest dziecko bo jedne są bardzo wrażliwe i ich brzuszek sobie nie radzi a inne co by nie zjeść nie ma żadnych problemów. Już najgorzej jak dziecko ma uczulenie na coś bo to nie koniecznie objawia się wysypka i nie wiadomo na co i trzeba eliminować po kolei produkty z diety.

cf409fc7e7.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    wzięłam nospe-pierwszą w tej ciązy (w poprzedniej to chyba w ogóle nie brałam)
    ale mam dziwne bóle...

Ja tez dzis mialam dziwne bole, wystraszylam sie ze moze to porod a to jelita od zelaza. Wiem po przeszlo po wizycie w toalecie 😂odstawiam znow zelazo, nie bede nie meczyc. Biore je od 1,5tyg, ten preparat mial nie miec wplywu na ukl pokarmowe ale ma dokladnie taki sam co sorbifer.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka tak, ale eliminuje się takie produkty z diety, które mogą mieć wpływ pod względem alergenów, leków itd a nie tego czy są ciezkostrawne dla matki... Więc za przeproszeniem pitolenie, że matka karmiąca nie może kapusty czy smażonego bo dziecko dostanie kolki jest jakimś dramatem 🤪

Niedojrzaly układ pokarmowy ma każdy maluch, tylko każdy rozwija go (i siebie) w innym tempie i inaczej reaguje ;)

Kindziukowa, AnitaK, taka_mama lubią tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, super że już jesteście w domu :)

Meggi, jaki śliczny Maluch <3 Zanes, wracaj do siebie, teraz będzie tylko lepiej! :D

Madera, ja miałam przerwę od żelaza 4 dni, bo mi się skończyło i wszystko szybko wracało do normy, nawet kolor 2 :P A dodam, że mam bolące biegunki od 3tyg. :( wykupiłam receptę, bo lekarz kazał mi jednak brać ale co drugi dzień, wzięłam dawkę wieczorem, a rano rewolucja w brzuchu :( Powiem tak, cieszę się że po obudzeniu nie pozwoliłam sobie na niewinnego bączka w drodze do łazienki... Sorry, za dużo info, ale takie uroki ciąży :P

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi gratulacje 😍😍😍 maluszek jest cudny 😊
    Ja od 3 dni biorę nospe. Wczoraj poszłam do sklepu i mnie tak chwycilo, że iść nie mogłam 🙈 A dzisiaj jechałam do diabetologa 80 km i jestem wykończona, do tego mała całkowicie wymaga mojej uwagi 😩

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, śliczny maluszek, gratulacje!

Magda.sz i jak wrażenia w domu? :)

Ja dziś znowu pół dnia przejezdzilam autem, a tu 38 tc skończony. :) W ogóle stwierdziłam, że jedynie za kółkiem czuje się jeszcze jako tako sprawna fizycznie. Ale dokupilam wszystko, co trzeba dla Małej, teraz tylko wyprać i gotowe!

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi piękny synek ❤❤❤

Ja dzisiaj miałam akcję z cyklu co te hormony robią z głową ;) Wypakowałam czyste naczynia ze zmywarki, zapakowałam brudnymi ze zlewu, na chwilę poszłam do drugiego pokoju do komputera, wróciłam do kuchni i zaczęłam rozpakowywać zmywarkę i chować do szafek naczynia ;) Te brudne, tylko zawsze wstępnie opłukuję, więc zorientowałam się co narobiłam jak już prawie wszystkie pochowałam do szafek 😂😂😂

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Olza Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze mi się wydawało że zelazo tworzy zaparcia, a nie na odwrót.
    AnitaK co powiedział diabetolog? Ja mam syna zaledwie 2 miesiace starszego od twojej córki i jestem na etapie odzwyczajania go od siebie, nie ma mnie dla niebo w nocy i tatuś się wiecej nim zajmuje. Żeby nie czuł sie odrzucony po porodzie:) najlepsze jest to że wcale mu to nie przeszkadza jest zadowolony ze spędza ten czas z tatą.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    że skurcze miewam to pewne, że bolesne-wiem, nawet z krzyża czuję niektóre
    ale no spa albo pomogła, albo minęło
    jednak mam aż zakwasy, ja jestem raczej tak skopana, żebra bolą od dawna, co sie przekłada na ból przy oddychaniu i plecy (żebra z tyłu)
    jednak jestem na etapie, ze góry brzucha nie moge dotknąc ;)
    z ciekawości zmierzyłam, bo w końcu uciska żebra
    ma 108cm gdzie jeszcze niedawno było 104cm
    trudno...
    ważne ze nie musze pędzić do szpitala ;)
    porzadki dokończymy jutro, tzn został przedpokój i salon, a więc bieżace plus nadeszły bałagan, bo przeciez chłopaki w domu bedą ;)

kołyska w sypialni idealnie sie wpasowała

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi
    ogromne gratulacje, synuś śliczny
    powodzenia na pionizacji

i ja zawsze i wszystkim bede powtarzac-grunt to pozytywne podejscie do cc
    pionizacja wydaje sie byc trudna, fizycznie, ale i psychicznie!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żeby było łatwiej ze starszakiem, to nie tylko włączanie taty do opieki nad nim, ale i właczanie taty do opieki nad noworodkiem ...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi gratulacje, fajnie że masz już Jasia obok siebie 🥰

Ładnie nam się dzieci rodzą ❤️.... Ja też już chcę mieć swoje 😁

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mogłabym jeszcze miesiac, dwa na swoja poczekac ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście to wstanie z łóżka to chyba najgorsze z całego tego cięcia, mam nadzieję, że każde kolejne będzie bolało trochę mniej. I już nie mogę się doczekać, żeby być w normalnej sali i założyć majtki :)

• AnitaK Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza na sam koniec dała mi insulinę, bo potem jak się coś stanie to będę miała do niej pretensję, że nie dała mi insuliny 🙈 przyczepila się do brzuszka, że widać, że cukrzycowa bo o 1 dzień większy 😂😂 no ale stwierdziłam, że dobra, niech jej będzie, pokłuje się te 2-3 tygodnie.
    Córkę już w wakacje przenieśliśmy do jej pokoju, bo spala z nami. Na noc też staram się, żeby mąż ja usypial, ale kiepsko na razie nam to wychodzi, bo mąż ma projekty do zrobienia i po pracy siada do pracy 😑 w weekendy za to on do niej wstaje w nocy. Ciekawa jestem jak sobie poradzą beze mnie, bo mała ma jeszcze odruch wymiotny jak za długo płacze i już widzę jak pokój będzie codziennie zarzygany 😂

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, gratulacje. Śliczny chłopak z tego Twojego Jasia ❤

Magda, daj znać jak rodzeństwo zareagowało na nowego domownika.

Olza, co do żelaza to ja mam w ulotce napisane że może powodować zarówno zaparcia jak i biegunkę.

Co do diety matki karmiącej, to coś takiego nie istnieje. Jednak ja mam do tego swoje ale. W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ogarniętą tylko dietą. Po urodzeniu córki, jeśli zjadłam coś z poza repertuaru ciążowego to karmienie kończyło się zawsze płaczem Młodej. Myślę że dużo zależy od tego co Matka je w trakcie ciąży - jeżeli je wszystko, to po porodzie również nie będziesz miała problemów jedząc wszystko.

Poniżej macie link do fotki wykonanej w trakcie cc, jak ktoś wrażliwszy to niech nie otwiera.

https://www.instagram.com/p/B5LHFIslqPg/?igshid=h6s81eaasazv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 18:51

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
‹‹ 629 630 631 632 633 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ