Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaszymi gratulacje! Zdrówka dla Was!

Się dzieje ! Mnie dziś tak biodra napierniczaja że już nie wiem jak się ułożyć a to wszystko przez to że byłam wczoraj z Synem na urodzinach jego kolegi w takiej sali zabaw i mieli takie wqrwiqjące małe twarde stołki. Dziś znowu 2.5 H w tym samym lokalu bo są urodziny mojego synka. Byle wytrwać imprezę a potem niech się dzieje co chcę.

kGAop1.png
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2020, 09:02

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaszymi gratuluję ❤

• Malamia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaszymi gratuluję 🥰

36 cykl😶

💊Duphaston w II połowie cyklu

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • nickky Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaszymi gratulacje! Witamy Hanię 😊

U mnie znowu nieprzespana noc, młoda wierciła się jakoś strasznie nisko, jakby w pecherz chciała wejść, kłuło masakrycznie!

Zwierzaki też mi dały popalić równo, pies od wczoraj z biegunką, zapaskudził caly dywan, kot zwymiotował kłaczkiem o 4 rano na drugi dywan. Mnóstwo zabawy ze sprzątaniem, a po psie to nawet nie wiem czy da radę domyć 😞

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nickky
    czyści ich za ciebie ;)
    jeden dołem, drugi góra-swietnie sie dogadały

a tak serio , współczuje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozkręcanie dziewczyny!! Gratulacje dla nowych Mam :)))))

Miodunka mój mąż tez ciagle w pracy, mówię mu od roku, ze po porodzie dobrze byłoby gdyby był ze mną te 2 tygodnie, a ten już sobie wymyślił, ze tydzień posiedzi a drugi tydzień już będzie jakiś remont robił, ma drugą pracę w budowlance...

Narzekałyście na teściowe... moja jest ok, mieszka daleko, a nawet w przypadku jakiegos konfliktu to staje po mojej stronie ;) ale moja szwagierka to mnie do białej gorączki doprowadza....

Jest to być może nas ostatni weekend z mężem... w pon mam termin porodu, a ta mojego męża ściąga do siebie, żeby się jej synem opiekował (chorym, na antybiotyku) bo ona idzie do psychologa (jest w trakcie rozwodu) i kolejny dzień spędzam sama.... zero wyczucia, taktu.

Egoistka! Nie mogę się tylko doczekać aż się będą chcieli wprosić na oglądanie dziecka na chwile po porodzie, już wiem, ze przez 3 tyg nie chce nikogo widzieć...

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos postępów porodu, to nie ma nic! Od 20 tyg żyje wizją przedwczesnego porodu, oszczędzania się, polegiwania, krótkiej szyki i co? NIC!!, wczoraj pół godziny na piłce spędziłam.... to mnie tyłek rozbolał!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 11:32

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nickky od kiedy corka pojawila się na swiecie powiedzialam ze nie chce zwierząt 🤷‍♀️ tak mnie denerwowal kot w domu i jej futro.... 😁 Teraz prowadzę nadzór czy kot nie zachowuje się nieodpowiednio, nie jest typem przytulaka, jest adoptowana i jest z nami okolo 10 lat no ma u mnie dożywocie ale czasem nie jest łatwo. Corka juz tez potrafi dokuczac np łap kotku piłe i rzucic w kotka 🤦‍♀️🙄 po czym kotek chyba chce isc na dwor. A dwor dla naszego kota to kara i ostatecznośc, miejsce na przemyslenia 😁 jeszcze corka tego raczej nie wie ale kot sam woli juz wyjjsc niz grac w piłkę 🙂 ona ma okolo 14 lat wiec jej do zabawy juz nie jest😅

Miodunka, ja nauczylam swoje dziecko ze w nocy mama spi a tatus pelni dyzur, dzis obudzila się corka ze 4 razy piciu, siku i tak w kolo. I tylko słyszę tato wołam, tato idzie i wtedy idzie lista żądań 😅 ja poprostu nie mam siły w nocy rece puchna i slabo śpię, a w ciagu dnia czesto cos robie ponad siły, ostatnie moje dni bez dyzuru nocnego, chociaz jak trzeba cos zrobic to wstanę, ale maz nie zaczyna pracy wczesniej niz 10 i to rzadko wiec mozemy się dzielic obowiazkami i mi go nie szkoda 😁😁😁 zaraz i ja będę miec dyzur cyc 😁

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas koty w podobnym wieku - 10 i 11 lat, też już raczej stateczne i bardziej chętne do przytulania na kolanach niż zabawy. Pies spadł nam na głowę nagle rok temu - to pies po zmarłym tacie. Sama na pewno nie zdecydowalabym się na psa w niedużym mieszkaniu z kotami i dzieckiem w planach, ale wyszło jak wyszło, tylko my zostaliśmy z rodziny od strony taty, a żal nam było szukać jej domu u obcych ludzi. Kochany psiak, ale tak brudzi, że czasem się załamuję, głównie sierść, ale czasem jej się zdarzy i wymiotnąć, a wczoraj w sumie nasza wina bo daliśmy jej gotowanego selera z rosołu...Wsunęła równo, ale potem dostała mega biegunki. Nasze dziecko zdecydowanie nie będzie wychowywane sterylnie 😂😂😂

Mężów zdecydowanie nie ma co oszczędzać! My robimy całą robotę z ciążą i porodem, a jak kp to i jeszcze dłużej ;)

Maxi lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia te kropelki od wczoraj podaje, jak daliśmy o 24 to pospał do 4 ale od 4 do teraz jest masakra :/ krzyczy, piszczy, oklepuje tak jak pokazywali w szpitalu, masuje brzuszek, noszę brzuszek do brzuszka, nóżki podkulam, przykładam gorąca tetre. W poniedziałek pójdziemy do pediatry może coś jeszcze zaradzi.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slabo troche bo jak maz sie zarazi od tego chlopca to nie dobrze przy porodzie. Cirka wczoraj wrocila z mega katarem ze szkoly, dmucha chusteczke jedna za druga, zostawie ja w domu tak dlugo az nie przejdzie zeby nie byla chora jak maly przyjdzie na swiat. Ja juz tez w miare mozliwosci unikam przeziebionych ludzi, bo nie chce sie zarazic.
    Norwegian_forest wrote:
    Ale się rozkręcanie dziewczyny!! Gratulacje dla nowych Mam :)))))

Miodunka mój mąż tez ciagle w pracy, mówię mu od roku, ze po porodzie dobrze byłoby gdyby był ze mną te 2 tygodnie, a ten już sobie wymyślił, ze tydzień posiedzi a drugi tydzień już będzie jakiś remont robił, ma drugą pracę w budowlance...

Narzekałyście na teściowe... moja jest ok, mieszka daleko, a nawet w przypadku jakiegos konfliktu to staje po mojej stronie ;) ale moja szwagierka to mnie do białej gorączki doprowadza....

Jest to być może nas ostatni weekend z mężem... w pon mam termin porodu, a ta mojego męża ściąga do siebie, żeby się jej synem opiekował (chorym, na antybiotyku) bo ona idzie do psychologa (jest w trakcie rozwodu) i kolejny dzień spędzam sama.... zero wyczucia, taktu.

Egoistka! Nie mogę się tylko doczekać aż się będą chcieli wprosić na oglądanie dziecka na chwile po porodzie, już wiem, ze przez 3 tyg nie chce nikogo widzieć...

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz
    a jak wit D?
    bo zdarza się ze i ta "szkodzi" na brzuszek(rodzaj oleju któr jest nosnikiem)
    wzdecia to simeticon
    ale niedojrzałe brzuszki też reaguja na laktoze (dawałam delicol, ale u nas były sporadyczne "coś" u młodszego)
    no i poprawia prace jelitek probiotyk-stawiałam na dicoflor w kroplach, ale sprawdzał sie acidolac baby tez
    no i tez okłady z tetry robiłam (u nas sucha wkładałam do mikrofali, lepsze niż zelazko)
    ale ogólnie to niedojrzały układ
    czasem trzeba przeczekac kombinujac wiecej

mozna nosic jeszcze na rece-dzieciątko brzuszkiem do dołu wzdłuż przedramienia
    masowałam brzuszek kładacna udzie(podobnie jak na przedramieniu) i robiac kólka ciałkiem(zeby brzuszek jezdził po nodze)

jesli to gazy to są jeszcze rurki-tych ci o tyle nie polece, bo u nas były zbedne (czyli u nas to "coś" to nie były gazy)
    i mówi sie u nich, ze rozleniwiaja...no ale pomagają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 12:59

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka przytachała ze szkoły katar który nie chce przejść i zaczyna kaszleć 😠 i się zastanawiam co z nią zrobić bo nie potrzebuję chorego dziecka w domu jak Młody się urodzi. Muszę ją jakoś wyleczyć jak najszybciej. Na razie dostanie chyba bana na wf w szkole a jak to nie pomoże to zostawię ją w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 14:12

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaszymi gratulacje.
    Zostanie wogole ktoś na grudzień do porodu?
    Magdasz dawałam herbatke z kopru włoskiego pomagało i na zaparcia i na gazy no i jak kp to tez możesz pić. Ja wolę ziołami czasem pomóc sobie niż od małego leki podawać ale wiadomo najważniejsze żeby dziecku ulżyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 14:08

cf409fc7e7.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z córka też dopiero pomógł delicol. Najpierw dawalam zywe kultury bakterii, potem esputicon i nic nie pomagało. Dopiero dodawanie do każdego karmienia delicolu zdalo egzamin :)
    Ja właśnie wróciłam z kina, byłam na "Krainie lodu" więc mogę już spokojnie rodzić 😛

Madera2000 lubi tę wiadomość

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    6 cs po poronieniu chybionym ( w sumie 19 cs) 🍀🍀🍀
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    A propos postępów porodu, to nie ma nic! Od 20 tyg żyje wizją przedwczesnego porodu, oszczędzania się, polegiwania, krótkiej szyki i co? NIC!!, wczoraj pół godziny na piłce spędziłam.... to mnie tyłek rozbolał!

Piona... Ja wczoraj byłam IP bo myślałam że się udało i to już.... Aha. Dupa blada. Zero zmian. A skurcze dalej co 4 minuty.... Jeszcze trochę i serio zamkną mnie wariatkowie 🙈

2Rp2p1.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mężowi właśnie oznajmiłam, że od jutra mogę rodzić, bo to już będzie grudzień 😀 Odpada tylko 5.12 (urodziny szwagierki) i 6.12 (bo to Mikołaj) 😅😂

AnitaK lubi tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na grudzień 😉 Wtedy kiedy będzie największy śnieg 😂 Choć mąż się śmieje, że w Wigilię, ale nie ma tego złego, drogi puste 🤷‍♀️

AnitaK lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obstawiam u mnie podobny scenariusz jak z corka, czyli skierowanie w 41tyg do szpitala i ze stresu poczatek porodu 🤪😂🙈No jestem ciekawa...z kalendarza to wychodzi na 17-18 grudzien 🎅🎅🎅Mam nadzieje ze do Wigilii bede juz w domu ze wzgledu na starsza coreczke :)

mmalibu, AnitaK lubią tę wiadomość

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
‹‹ 663 664 665 666 667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ