Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam dzisiaj na kontroli bioderek i wszystko ok ale lekarz kazał wrócić do następnej kontroli za 2 miesiące i tak sobie teraz myślę że z pierwszym synem byłam tylko raz. Są jakieś nowe wytyczne że teraz bioderka kontroluje się 2 razy? Jak jest u Was?
-
Pozmama tak moczem... Przecież tam mogą być liczne bakterie... Ogólnie feee🤬
Mmalibu cycki same się ustawą jak trzeba. Bo te posiłki na początku są znikome z raz dziennie i porcie tyle co kot naplakał. A z czasem jak dziecko więcej je odchodzą karmienia piersią i wychodzi to naturalnie.
Usg piersi mialam przed ciąża. Ogólnie robię regularnie.
Teraz mam problemy żołądkowe od miesiąca zdycham z bolu szczególnie w nocy. Dostałam skierowanie na gastroskopie. Jak zapytalam się babki co podejrzewa to powiedziala nic groźnego 🤷♀️ a leki dostalam na refluks ale ja nie mam żadnych do tego typu choroby objawów ani wywiadu pod tym kątem nie zrobiła 🤬🤬🤬 zobaczę co wykażą badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2020, 22:45
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
PozMama wrote:Byłam dzisiaj na kontroli bioderek i wszystko ok ale lekarz kazał wrócić do następnej kontroli za 2 miesiące i tak sobie teraz myślę że z pierwszym synem byłam tylko raz. Są jakieś nowe wytyczne że teraz bioderka kontroluje się 2 razy? Jak jest u Was?
Z mojego wywiadu wśród znajomych to zalezy od lekarza i specyfiki placówki.
A moja pediatra od córki spytała się czy miała corka problemy skoro tyle razy bylam na kontroli bioderek. Ale corka nie miala problemów.
I u nas wygląda to tak:
Pierwsza wizyta z lekarzem, ogólne badanie i ocena czy ok.
Druga wizyta to usg z tym badaniem wraca się do lekarza od bioderek.
U nas to w lutym była pierwsza wizyta następna na marzec ( usg 17.03 i wizyta 18.03)
Kolejna wizyta to w 9 miesiącu zanim dziecko zacznie chodzić.
Pozniej jak zacznie chodzic jak skończy rok.
Jak miala 2 lata i teraz czeka wizyta chyba ostatnia pół roku bez pieluchy. W pieluchę nie sika ale je nosi więc z wizytą czekamy.
Chyba nic nie pominelam i nie pomieszalam. Ale ja się cieszę że tyle razy bylam wiem że jest ok 🤪
PozMama lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Pozmama, my byliśmy na bioderkach 30 stycznia. Wszystko było w porządku, a 26 maja mamy kolejną wizytę, także może być tak jak pisze Maxi
23 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Pozamsma moja mama stosowała to przy moich braciach ,podejrzewam że przy nas też ,babcia jej to przekazała ,w moczu jest amoniak pozatym ma kwaśny odczyn ,kiedyś urzywalo się metod naturalnych ,nawet takich fuj.
Maxi może podejrzewa wrzody dała pewnie coś na refluks i nadkwaśność ,oni na początek dają polprazol mój syn tak dostał bo nie bardzo wiedzieli co to z tym brzuchem podejrzewali właśnie refluks. Jemu pomogło po dwóch opakowaniach więc pewnie coś było na rzeczy.
U nas bioderka bada się koło 6-8 tygodni potem po dwóch miesiącach od wizyty ,następna jak dziecko skończy pół roku a kolejną to już nie wiem bo nie poszłam z Ula tak jakoś wyszło , wszystko było ok więc jakoś nie sprawdzałam więcej ale powinno się chyba jak dziecko zacznie chodzićWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2020, 23:05
-
Pawojoszka jak dla mnie była słaba ta lekarz. Ale na szczęście zleciała też usg brzucha i ta gastroskopie więc się okaże. Pytałam się czy będę miec znieczulenie ona że nie, że dam radę. Powiedzialam że szczerze wątpię i dała mi skierowanie że znieczulenie ale ogólnym 🤪 zdrzemne się te 15 min 😜 jak maja pomoc te leki to mogę je brać tylko żeby zacząć normalnie funkcjonować bo tak dzień w dzień jaak boli brzuch i noc też to umeczenie 🤷♀️19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi tez mialam zapalenie zoladka jakies 1,5 roku temu. Masakra. Mialam gastro ktore tylko potwierdzilo stan zapalny sluzowki. Pierwszy miesiac bralam ipp zeby podleczyc a pozniej rano siemie lniane i doraznie ssalam pastylki z lukrecji dgl (kupione na allegro). Ogolnie bolal mnie i byl wrazliwy jeszcze z 4 miesiace.
Wrocilam wczoraj z mlodym do domku. Corka wczoraj przyjmowala wieczorem ostatnia dawke Ebiflumin. Dobrze ze my z mezem dostalismy ten lek profilaktycznie bo pisze z mamami ze szkoly corki to sie pozarazaly i tez ciezko przevhodza goraczkuja. Na grupe 18 dzieci chodzi tylko ok 7...takie paskudztwo. Dla bezpieczenstwa przelozylam szczepienie mlodego na poniedzialek. Bedzie mial engerix b na wzw i 5w1 hib. Czy po nich tez mialyscie goraczke u maluchow? Rota i pneumokoki po tygodniu.Irvine90 lubi tę wiadomość
-
Zanes sorki miałam foto wstawić ale w końcu maz zawiózł i odebrał córkę bo nie wyrobiłam się wczoraj.
Dziś zrobię.
U nas bioderka były jakoś oglądane w 10 tyg, w 12 tyg USG z konsultacja. Wszystko ok i dopiero koło roku mamy skontrolować.
Maxi ja rok temu we wrześniu miałam mega problemy z żołądkiem- coś jak piszesz, dostałam dexilant czy jakoś tak, podejrzenie refluxu i skierowanie na gastro. Gastro wzięłam pod narkoza (polecam, stan po przebudzeniu genialnymąż tak się uśmiał a ja byłam taka szczęśliwa jakbym nie wiem czego się nacpala) wyszło że mam zapalenie zoladka, polip, jakieś małe owrzodzenie, przepukline przełyku i z wycinków wyszło że mam mnogi helikobakter. Brałam ten dexilant że dwa opakowania i dieta, siemię lniane i było ok choć miałam wybrać ten antybiotyk na helikobakter tyle że już nie zdążylam bo ciąża.
Bol miałam w nocy takie pieczenie, jakby mnie to klul od środka, paliło mnie no tak to mogę opisać. Jak byłam głodna to koszmar, w nocy wstawałam zjeść banana bo jak coś zjadłam była ulga na godzinę czy dwie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 05:37
-
I my po szczepieniach, na razie wzw i pneumokoki, ale w nocy dostał goraczki 38,5, najgorsze ze ja w ogóle nie mam w domu leków p/gorączkowych dla takiego malucha a apteki całonocnej brak, od 3 czuwam i czekam tylko do 8 żeby aptekę otworzyli.
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Madera super że już razem wszyscy. Fakt, dobrze że sobie wzielisccie te leki zapobiegawczo.
Przerażają mnie te choroby żołądkowe o których piszecie. Tez właśnie bol w nocy po jedzeniu przechodzi.
Wlasnie mam gastroskopie w znieczuleniu ogólnym. Czytalam na blogu jakiejś kobiety że też błogo jej było po znieczuleniu.😁
Bylam dzis u gina na wizycie po połogowej. Polog zakończyłam w okolo 9 tyg po porodzie🤬
I o nic nie prosiłam a dostalam szereg badań. Morfologia, usg piersi, usg transwaginalne i cytologia zrobiona.
Ogólnie wszystko dobrze i ladnie się zagoilo.
Dzis o 8 mialam wizytę poszlam piechotą bo blisko. Zdążyłam wrócić 10 min przed obudzeniem syna. Bo on tak koło 9 się budzi 😁 ( o 5 karmilam) więc było trochę ryzyko wyjść bez zostawienie mleka ale tak naszczescie przeważnie pozno wstaje a bylam blisko więc nawet nie zauważył syn że mama znikła 😁19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Mnie gin na popołogowej tylko na fotelu zbadał. Cytologie i usg w kwietniu ma zrobić. Rozmawialiśmy o antykoncepcji, bo ja tabletek nie chce. On poleca spiralę, której ja nie chce, chce implant którego on nie poleca 😂 więc na razie na nic się nie zdecydowałam.
Dzisiaj przyszła mi piłka do ćwiczeń i zaczynamy fizjoterapię z Szymkiem w domu. Mamy ćwiczenia z metody bobath. Młody na większości jest spokojny. Ryczy tylko na rozciąganiu prawego boku, więc chyba tam ma najbardziej spięte.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Takamama a Twój gin powiedział czemu nie poleca implantu? Też chciałabym założyć i na razie trafiłam na jednego gina który stwierdził, że nie poleca ale nie powiedział czemu. Na moje pytanie czemu odpowiedział "pani bierze tabletki". Bez komentarza. Nie chcę spirali bo może powodować bolesne miesiączki, a do tabletek nie mam cierpliwości.
Też miałam tylko badanie na fotelu nawet bez wziernika. Zero usg piersi, miednicy, nawet cytologii, muszę się zebrać i znaleźć innego ginekologa. -
Nickky, ja jestem bardzo zadowolona z mojego gina ale też mnie zdziwiło że tylko badanie na fotelu. Co do implantu to mówił że często po nim są plamienia. Mam koleżankę która go ma i jest zachwycona bo od założenia okresu nie miała. Ja z kolei nie chce implantu bo samo zakładanie mnie przeraża. Jeszcze się naczytałam o wypadaniu, więc jakoś mi to nie odpowiada. Implant wydaje mi się mniej inwazyjny pod względem użytkowania.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Madera2000 wrote:Kindziukowa a jak sie urodzil i dostal pierwsza dawke w szpitalu tez zagoraczkowal? Ktora szczepionka szczepilas?
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Szkoda ze nie zajrzalam wczoraj bo mam pate rzeczy do kupienia w Gemini.
Codo snu to Ala ma pierwszy sen dlugi. Jak dluginie wiem, bo zawsze ja budze.jakzaspalam topo 8 godzinach spala dalej. Zazwyczajdajejej pospac 5-5,5h w zależności jaki dzien byl. Za to ostatnio kolo 5 sie budzi i strasznie wierci przez kupyjyz mialam nadzieje ze po tej laktazie bedziedobrze, bo kupy sa niby bardziej prawidlowe, ale wczesniej szla jedna duza rano a teraz na 5 rat
w dzien iestroznie. raz ma kilka dlugich drzemek a innym razem tyle co na rekach pospi. Ale poki te noce sa znosne to nie narzekam.
-
Dziewczyny co najlepsze na ciemieniuche? Wiem ze pisalyscie ale nie pamietam, wydaje mi się ze polecalyscie baby cap z rossmana ale muszę Wam powiedzieć ze srednio pomaga. Na początku stosowałam zwykły Olej ale tez nie bardzo
-
Adela ja też walczę z ciemieniuchą, baby cap nie pomógł, tzn 1 dzień po nim jest ładnie a na 2 dzień znowu wychodzi skórka. Zwykła oliwka też nic, próbowałam wyczesywać i ścierać delikatnie tetrą ale również niewiele to daje
Chyba będzie kolejna rzecz do przeczekania...