Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mieliśmy dziś szczepienia, tym razem rozdzielilam i "tylko" 6w1 i rota a pneumkoki 9 marca. Płakał troszkę po szczepieniu ale generalnie jest ok, poznjej po dał mi zrobić zakupy- zrobiłam zapasy spożywcze na epidemie...śmiać nie śmiac się cholera wie co to będzie. Ledwo zmiescilam zakupy do auta-spozywka, pampki, papier toaletowy itp. mąż jak wszedł do garażu to zaniemówił
powiedział że mnie porąbało. Cała zamrażarka mięsa i chleba.
Obkupiłam też troszkę małego w Pepco tam mi się zbudził ale bez płaczu i jeszcze dał mi zrobić paznokcie jak przyszła moja manicurzystka, co prawda większość na raczkach ale grunt że pazurki jak nowe.
Ani gorączki ani histerii także uffff.
Kamcia jak pepuszek Małgosi? U nas się wchłonął i jest super:)
Tak to bilansowo wszystko ok, 7570 g, wzrostu nie mierzą ale wydaje mi się że ma z 66 cm bo 68 robi się przymale. -
A nasz rytm wyglada tak że usypianie 21, często nakarmię go i wsadzam do bujaka i tak że 20 min i śpi do 5 rano. Od jakiegoś czasu wydluzylam spanie bo budził się o 3 ale wtedy wsadziłam smoka i spał. Dzięki temu troszkę przyrosty zmalały. Budzi się 5 na cycka a poznjej ok 8. 1.5 h aktywność i drzmka ok godz. Później aktywności po 2-3 h a drzemki po 30 min. I tak do 21. Kapie co drugi dzien.
-
Dziewczyny no nie zawsze wychodzi mi jak dziś. Funkcjonuje wokół swoich sprawdzonych zasad. Mieszkanie na wieczor sprzątnięte żeby z rana dobrze wystartować bo zaraz i tak coś do roboty jest. Faktem jest ze śpię ile dzieci dają wstają o 9 wstaje tak i ja 🤪 jestem wypoczęta wtedy i zregenerowana. Jak dzieci mają drzemkę to ja też dosłownie leżę pupą do góry to jest czas mojej pauzy. Dzieci min 2 h śpią to ja mam czas na kawę i na poleżenie. Staram się wtedy nic nie robić🤪 dzis kosztem tej pauzy - gdy dzieci miały drzemke to dlatego tyle ugotowałam i jeszcze kończyłam jak wstały dzieciaki. Tylko od rana usiadłam 2 razy z rana u babci i na wieczor do ciasta. Tak się codziennie nie da. Przeważnie robię szybki obiad przed drzemką lub po drzemce dzieci. Ważne jest też dla mnie żeby z córką się pobawić szczegolnie pod kątem edukacyjnym, czytamy układamy, liczymy. Kończy się dzień kończy się moja energia. Fakt jest taki ze bardziej lubię pracę w domu, pracę z dziecmi swoimi, lubię sprzątać i mieć porządek. Nie lubię pracy jako pracy zawodowej i czasu poza domem🤷♀️ dlatego ta organizacja domowa mi jakoś wychodzi 🤪
A co do zabaw. Znacie aplikacje pintetest?
Kto nie to szczerze polecam. Aplikacja to gleboki internet i pokaze więcej niż pierwsze strony google. Pokazuje też roznosci z zagranicznych stron.
Np. Coś ugotować mega duzo pomysłów, zabawy edukacyjne dla dzieci bez końca. Dla tych dopiero urodzonych, większych i starszych. Pokazane jest jak wykorzystać proste domowe rzeczy by stworzyć fajną zabawę. Uwielbiam pomysły na fotografie dziecieca.... Jest wszystko. A mało tego wszystko możemy sobie zapisywać i tworzyć katalogi i do tego wracać.
Magda to fotelik od 15 kg? Od kiedy ( jaki wiek) jezdzi twoja corka? Mam recaro chyba 9-18. Jakoś go nie lubię głównie za pasy które się ciągle skręcają. Chcialabym wymienić ale corka waży około 13 kg. To pewnie z rok okolo zanim dorośnie do 15 kg... A ten fotelik ma pozycje do spania. I można regulować te pozycje podczas jazdy?19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Tak on jest 15-36 Axkid bigkid. Jest z pochylem do "spania" choć im większy fotelik tym ta pozycja nie jest zbyt pochyla. Dużo też zależy od samochodu i profilu kanapy. Te foteliki 15-36 są jak krzesła 90 stopni. Szlag by mnie trafił bo sama sobie pochylam oparcie w samochodzie. Z tych wszystkich fotelika które miałam to naprawdę ten jest ok.
Łatwo się reguluje wystarczy od dołu pociągnąć. Córka w nim jezdzi od miesiąca 4.5 roku, 106 cm i ok 17 kg.Maxi lubi tę wiadomość
-
Maxi wciąż Cię podziwiam za ogarnięcie 😂 Ja ledwo jestem w stanie zrobić szybki obiad raz na kilka dni albo ogarnąć mieszkanie, a to tylko jak Ania ma dobry dzień i da się zatkać smoczkiem w swoim koszu 😉 Dzisiaj to mamy chyba ten kolejny skok rozwojowy albo jej spoźniona reakcja na szczepienie weszła, cały dzień była marudna, miała 2 drzemki po 20 minut z czego jedną w łóżeczku, jedną na mnie, po kąpieli usypiałam ją 3 godziny, był smoczek, szumiś, cycek, noszenie, cuda na kiju i nic nie działało. W końcu zasnęła o 22:30 i teraz śpi ale nie mam pojęcia jak długo.
Dziewczyny, czy Wasze dzieciaki robią teraz często kupki? Uwaga będzie obrazowy opis. U Ani było do niedawna 2-3 razy dziennie, kupka taka klasyczna "jajecznica", a teraz od ponad tygodnia jest raz na 2 dni i do tego kupa cała wsiąka w pieluszkę, jakby samą wodą brązową robiła, ale nie ma śluzu, kolor ok. Pediatra powiedziała, że tak może być i że przy karmieniu piersią zakres norm jest szeroki, jakby kupa była kilka razy dziennie wodnista to rozwolnienie, a że jest raz na 2 dni to tylko obserwować. Ale jakoś tak martwi mnie że ta kupa to taka woda bez ani jednej grudki tak jak do niedawna były. Oprócz tego Ania często puszcza bączki i widać, że ją gniecie w brzuszku. Ja nic w diecie nie zmieniałam. -
Moje dziecko zjadło cyca usnęło przy nim odłożyłam to 3 minuty spał a teraz się cieszy do mnie- jak żyć?? ☺️
Nicky to ze kupka raz na dwa dni to normalne u nas tez tak jest, z ta konsystencja to Ci nie pomoge, mój robi takie żółte packi ale czasem w sumie tez takie wsiakniete w pieluszkę. Bączków tez od kilku dni dużo więcejWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 23:01
-
AdelaX, oj jak ja Cię rozumiem 😂 mój tak często ma. Zasypia przy piersi, na rogalu. Jak widzę że sen jest głęboki to go odkładam a ten po 5 minutach oczy jak 5 złotych 🙈 w dzień nie usypiam go ponownie. Wieczorem włączam karuzelę i tak go zostawiam dopóki nie zacznie marudzić. Potem karmimy się na leząco i wtedy już porządnie zasypia i można go przełożyć do łóżeczka.
Nicky, taka kupa jest chyba ok. Na hafija są zdjęcia kupek z opisem, zobacz może znajdziesz coś podobnego.AdelaX lubi tę wiadomość
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Nicky, u nas też takie kupki się zdarzają, dodatkowo od kilku dni rano są ok, a po południu trawiasto zielone mimo, że nic nowego nie jem. Nie wiem o co chodzi:/
Dodatkowo zauważałam, że małej zaczęły się pocic rączki i stópki. I znowu mam powód do zmartwień. Mają też tak Wasze maluchy? -
Nicky, u nas juz tradycyjnie identycznie jak u Ciebie, czyli kupy byly bardziej zolte z grudkami kilka razy na dobę, a teraz raz na 2-3 dni brązowe i rzadkie 😉 pediatra mówiła że dopóki przybór ok i nie ma wiekszych problemów brzuszkowych oprócz tych bączków to jest w porządku
nickky lubi tę wiadomość
-
kasik
z tego co sie orientuje to pocenie główki z powodu wit d tez nie jest ciagłe tylko np nagłe oblanie po zasnieciu
pediatra na nafz nie skieruje na badanie poziomu wit d ale napomnknij pezy okazji o dłoniach i stopach bo raczej to jest najczestsza przyczyna(ewentualnie sie konczy-uroda dziecka) -
Z tymi kupami to mam wrazenie ze lekarze "gowno" wiedza albo ja mam pecha
Tez z tym walcze. I duety i kropelki i cuda na kiju i w sumie to dalej wiemzenic nie wiem
Ala kup robi duuuzo jak naswoj wiek. to ze nigdy ladnie zolte nie były to juz przywyklam. Bardziej mnie martwi ze wszyscy to ignoruja a ja ciagle mam wrazenie, zejednak jest cos nie tak.
Myteraz mamy akcje wodnistakupa w nocy. Ala nie potrafi jej zrobic wiec sie morduje. Drugi dzien musialam uzyc windy. Mam nadzieje ze to nie rozreguluje jej naturalnego sposobu wyprozniania.
Smialamsie kiedys ze mlodzi rodziceto ciagle o kupach to teraz mam;) -
Norwegian u mnie jest dokładnie to samo 😂 jak widzi, że go przystawiam, to może nie śmieje się za każdym razem, ale az guga i otwiera dziobek, bo już będzie jedzonko
Ja też robię zakupy na bieżąco, a niedługo sie wyprowadzmy i będę musiała robić większe zapasy. Powiem szczerze, że nie wiem jak to ogarniemy, bo nie lubię planowac posiłków, ale na pewno jest to pewna oszczędność.
Nicky u nas też tak było. Najpierw częstotliwość kupek się zmniejszyła. Były takie wodniste. Później np zrobił jedna na dwa dni, ale tak potwornie wielką, że nad zlewem sciagalam pampersa, bo by się wylało na przewijak. Teraz robi 1-3 dziennie, ale już gęstsze niż kiedyś, ale kolor taki jaki być powinien.
Ja mam tak samo jak Maxi, też uwielbiam działać w domu (dlatego tez planuję, zmienic prace i otworzyc swoją dzialalnosc, bo mimo ze niepracuje juz prawie rok, to nie chce mi sie wracac do swojej pracy i mam nadzieję, że uda mi się nie wrocic) i nawet nie sądziłam, że mając dziecko, nadal będę miała możliwość tyle ogarnąć. Tak samo sprzątam wieczorem, żeby rano mieć czas na zabawę z synkiem i inne rzeczy, które wychodzą w trakcie. Oczywiście gotuje codziennie, z 3 razy w tygodniu piekę jakieś ciasto. Oczywiście zwykle nieskomplikowane. Mam wrażenie, że wręcz przy dziecku wszystko mi jakoś łatwiej idzie i lepiej się organizuję. Teraz na wiosnę już planuję założyć ogródek, bo w międzyczasie wprowadzimy się do naszego domu, więc super byłoby mieć już swoje warzywa. Tylko, że prawda jest taka, ze wszyscy powtarzają mi, że mam po prostu grzeczne dziecko, dlatego tyle rzeczy daję radę ogarnąć. Także to raczej nie do końca kwestia organizacji.Norwegian_forest lubi tę wiadomość
23 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
U nas było 4-6 kupek dziennie, wodniste też się zdarzały. A teraz 1 kupa gigant i łóżeczko nawet było w 💩 także kąpiel była 2 razy wczoraj 🙈
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Właśnie chciałam jeszcze zapytać o sen waszych dzieci. U nas np pierwszy sen trwa ok 6-7 godzin i to juz sie stalo takim naszym standardem. Wczesniej sie zdarzalo, ale teraz kazda noc tak wyglada od 21 do ok 4 spi. Zastanawiam się czy powinnam wybudzac go szybciej. Śpi wtedy tak twardo, że nawet pampersa ma suchego. Idzie dalej spać i kolejna pobudka to już zazwyczaj po 7 i wtedy zmieniamy pampersa.
A druga sprawa, że nie mogę dobrać odpowiedniego rozmiaru pampersa. Może to się wydawać śmieszne. Używamy Dada extra Care. Chciałam zmienić już na 3, bo miałam wrażenie że te 2 są takie na styk. Jest między nimi tak duża różnica, że kupiłam pampersa 2. Te są takie pośrednie, ale strasznie mi je przesikuje. Pampersy zmieniany często, jak tylko widzę, że jest mokry, dlatego to niemożliwe że jest "za pelny". Znowu kupiłam mu Dada 2, ale te mi się wydają takie malutkie teraz...23 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Malamia ja kupuje juz od jakis 2tyg Pampersy zielone 3 i jak Dady tez 3. Krzysiu 3tyg temu mial 5750gr i 66cm dlugosci.sa dobre i nie przesikuje ponoc dla jajek musi byc luz zeby ich nie gniesc;).
Co do kup to juz tez nie robi kilku dziennie, robi jedna na 2-3 dni ale nie powiem zeby bylo mu komfortowo pod koniec...mam nadzieje ze to sie jakos unormuje pediatra mowi ze jak zacznie wiecej sie ruszac pelzac. To adhezja czy cos takiego. Konsystencja tez inna cos jak rzadka plastelina taka a nie juz jak jajecznicafuj
Malamia lubi tę wiadomość
-
Nickky wydaje mi się ze jak corka będzie miała większe zainteresowanie zabawkami to trochę odetchniesz. Mi syn tez czasem marudzi i do poki to tylko skromne łeee to staram się znaleźć jemu inną pozycję do leżenia na brzuch, na plecy z rogalem czy bez i to tez wydłuży czas żebym mogła coś zrobić.
Malamia też planuję przejść na własną dzialnosc. Mam wizję że ktoś domem musi się zająć a jak wkoło nie ma rodziny żeby ktoś odebrał dzieci... Zresztą to jedno. Bo z drugiej strony ja chce być z dziecmi, chce aby widziały mamę a nie po 8 czy 9 h i wieczór i do spania.....🤷♀️
Zobaczyme za rok no i zależy od pracy bo bym szukała od nowa.
Ja czekam już na wiosnę co fakt ogrodu nie mam ale mini ogrodeczek z drewnianym tarasem. Kwiatki juz bym posadziła i kawkę na dworku popiła 😁
Malamia lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰