X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Podjelam probe ze spiworkiem i zacial misie zamek.. srrio to chyba jednak nie dla mnie. Ajak mialabym w tym przewijac to juz calkiem nie wiem, bo u nas to czesto w trakcie przewijania jedt i kupa i siku i co tylo sie da, wiec dopiero bym miala zabawnie ;)
    Poczekam na ten kokon i zobacze co da sie zrobic. Ja gdybymnie przrczytala ze owijanie wtym wiekuti slaby pomysl to bym jawtym rozku do lata trzymala ;)

Tez dz8s bylam z mloda u fizjoterapeutki. W zasadzie to powtorzyla mi noszenia z poprzedniej wizyty, obejrzala Ale i skasowala 140 zl.. co lepsze mowie, ze pediatra skierowala nas na rehabilitacje, a ona zetu jie ma potrzeby, po co meczyc dz8ecko cwiczeniami, ale kazala wrocic do siebie za 2-3 tygodnie. Tylko jie wiem po co, skoro niby wszystko idzie ku lepszemu samoz siebie?
    Nie zaluje kasy na dziecko ale serio wywalac na nic trz jie lubie.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama moj tez dzis mial szczepienie rota. Naprawde mozna sie zarazic przy przewijaniu? Nic mi nie mowili, a wiadomo jak dlugo sie wydala? Mowila tylko ze moze miec brzydkie kwasne kupy i moze odparzyc mu tylek.
    Mial tez 5w1, engerix na wzw mam nadzieje ze nie bedzie goraczkowal bo sie boje temperatury jak ognia. No coz mam przygotowane czopki jakby co...obserwuje i zobaczymy...ponoc 1-2% tylko goraczkuje to malo

Moj spi w spiworku z ColorStories. A w ktorej grubosci Natulino kladziesz swojego TakaMama teraz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2020, 05:10

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera mi kazala lekarka tydzien kazda pieluszke do woreczka od razu pakowac

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia ale to ja i reszta rodziny mozemy sie zarazic tym rota? Masakra 😂
    Kazda z siku tez czy tylko z kupa?
    Ktora szczepionka szczepiliscie ja Rotarix

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 21:09

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to ja też pierwsze słyszę że mozna się rota zarazić od kupy po szczepieniu. U nas dwie dawki już były i prawdę mówiąc nie uważałam jakoś bardziej ale wszystko ok.

Ja też lubię lekarzy- wszystko ok ale zapraszam za miesiąc :D troszkę takie naciąganie na kasę.

W górach mamy piękną wiosnę! Chciałam pokazać córce śnieg a tu dupa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 22:29

Madera2000 lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko z kupy można się zarazić. Choć raczej myjemy ręce po zmianie pampersa 😂 Rotarix ma dwie dawki i mniej szczepów, a Rotateq 3 dawki i więcej szczepów. Kwotowo wychodzi podobnie.
    Szczepiłyście na pneumokoki płatnym prevenarem, jak reakcja dziecka?

relg6iyem5hi69f7.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u nas po 2 tyg wierzgania przy karmieniu jest już lepiej. Ale było tak źle ze z powodu zbyt krótkiego jedzenia miałam mało mleka i musiałam trochę z laktatorem podgonic i już powoli i ilość i jakość karmienia wraca do normy.

Łucja śpi w spiworkach mamy takie po synu z F&f i są super bo nie za grube. Ja do karmienia nie wyciągam małej że spiworka to tez się nie wybudza. Mała szybko wyrosła z rożka bo jest dość długa. Teraz śpi mi od 19.30 do 3 lub 4 a potem 6-7 druga pobudka do tego nie robi już kup w nocy więc nie przewijam jej w nocy i nie wyjmuje że spiworka przez całą noc. Spiworka jest taki na zakładów z napami na ramionach.

Mała ostatnio ma problemy ze spaniem w dzień i nie wiem jak ją w tym naprawić bo co usnie to po 15 min oczy jak 5 zlotych i śmieje się do mnie. A za 0.5 h ryczy zmęczona. Usypianie tylko na rekach a wcześnie wystarczyło wózkiem pojeździć. No nic problemy z karmieniem przetrwałam to i to przetrwał.

kGAop1.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera po szczepieniu na rota i WZW nie powinno być gorączki tak więc spokojnie 🙂

U nas po prevenarze 2 razy skoczyła do 38.2-38.3, podałam paracetamol, zadziałał szybciutko 🙂 poza tym wszystko ok.

Na rota szcxepilam Rotateqiem, który wydaje się jakoś mniej popularny... Córka też była nim szczepiona. Mam jednak obawę czy Mały wystarczająco dużo tej szczepionki wypił, mądra pielęgniarka chyba chciała podać całość na raz i Mały wypluł... Rzekomo coś zostało w opakowaniu na jeszcze 2 razy ale nie wiem czy naprawdę czy sciamniala widząc że zrobiła głupotę 😕 sama bym mu to lepiej podała, wściekła jestem strasznie.

• taka_mama Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 01:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera, nie powiedziała ile, ale każdą kipę na razie wrzucamy do woreczka. Szczepiłam Rotarixem. Młody śpi teraz w ocieplanym Natulino, bo w sypialni mamy 19-20 stopni. Śpiworki sobie chwalę bo są ładnie dopasowane pod szyją i paszkami. Śpimy jeszcze w tym 0-3 miesiące ale 0-6 też mam już kupiony i też ładnie pasuje.

Mmalibu, ja szczepiłam prevenarem i 6w1 jednocześnie. Szymek miał gorączkę 38,6, był mega marudny i śpiący. Po 24h wszystko minęło. Ogólnie dostał łącznie dwa czopki z paracetamolem bo widziałam że się męczy.

Michaga, mój Młody ma podobnie w ciągu dnia. Czasem po prostu go nie odkładam bo wolę żeby się wyspał i śpi na mnie. Jeśli zaśnie na rogalu to próbuje go odłożyć na nim i czasami się udaje i śpi z godzinkę.

W ogóle widzę że u mojego zaczynają się regulować drzemki. Musi mieć koniecznie trzy w tym dwie długie, jedna do południa, druga o w porze obiadowej i trzecia po 18 (przynajmniej 0.5h) bo inaczej jest dramat przy usypianiu nocnym.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delliah11 pocieszę Cię, przedstawiciel z rotateq mi mówił, że spokojnie wystarczy połowa dawki, gdyż jest to żywa szczepionka i te wirusy się namnożą w organizmie. Ponadto zaczyna się już wchłaniać przez błony śluzowe. 😉

delilah11 lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki mmalibu, mam nadzieję że faktycznie tyle wypił bo nie zauważyłam po szczepieniu żadnych zmian w kupie, nic. Pocieszałam się właśnie że producent musiał wziąć pod uwagę że szczepi się tak małe dzieci więc coś może pójść nie tak 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2020, 06:23

• Madera2000 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takka mama ale 2 czy 3 warstwowy?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera, 3 warstwowy.

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda Sz dziękuję.
    Biorę gastrotuss taki w tubce do picia z odmierzoną dawką. Mega słodki... 😒
    Udanego wypoczynku górach, nawet jak tam wiosna to te powietrze jest tam wyjątkowe i fajnie tak poodychac.

Małgonia od urodzenia w domu mam małą kolderdke taką do dostawek, kołysek. Fajna cieplutka, dobrze go okrywa, łatwa w czyszczeniu bo szybko poszewkę do prania i zaraz suche. Pod kolderka spi w samym śpiochu.

Coś jeszcze mialam pisać ale zapomnialam 🤷‍♀️ wczoraj pisalam post to mi się skasował teraz was nadrobiłam. Lecę na gastroskopie na 11. Wyniki krwii mam robilam wczoraj morfologie ogólnie dobrze ale wątrobę i trzustkowa to kosmos wyniki😢 juz się boje badania i czegoś zlego😢

Młody u nas się obrucil dwa razy na plecy ale to z przypadku się przeturlał pare razy walczył na brzuch z boku ale jest poskręcany i śmiesznie wygląda ale trenuje dzielnie 💪

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od znajomej pediatry słyszałam, ze rotateq (czy jak to się tam pisze) działa przez 7 lat! Dziecko jest dłużej chronione, są 3 dawki. A w przychodni naszej gdzie maja rorarix pediatra powiedziała, ze nie ma sensu 3 dawek, bo to więcej dla dziecka.... No już wolałabym 3 dawki, skoro cenowo podobnie wychodzi!

Ignas od małego spał w śpiworki, ale jak byl noworodkiem to sporo ulewa, wtedy jeszcze nie umiał odbić, albo to ja nie umiałam/nie miałam świadomości, i co go nakarmiłam - wkładałam w czysty śpiworek to zaraz bełt i śpiworek do prania....
    Teraz mały spi ze mną on ma poduszkę klin, jest przykryty kocykiem, a czasami przykrywam go moja kołdra do linii pępka, zawijam pod boczek i siebie przykrywam tak, żeby małemu kołdra nie szła wyżej,

Czasami nad ranem spi tak, ze tyko głowa wystaje. No słodki to widok, ze nie wiem!

Dziś mój Ignas o 17.02 kończy 3 miesiące :)))

Tez sobie guga, grrryra, łapie grzechotki i namiętnie do buzi wkłada! Ćwiczymy obroty na podłodze.

Byłam z nim u fizjoterapeutki, bo w próbie trakcyjnej nie trzyma jeszcze głowy, pokazała jak go nosić, powiedziała, żeby bardzo dużo i często go przekręcać z boku na bok, z pleców na brzuch i odwrotnie i, ze w 5 miesiącu max ma się sam zacząć przekręcać, a jak nie to znowu na wizytę. 110 zł. Ale ten uśmiech mojego bobasa na zajeciach był tego wart!

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama, szkoda że wcześniej nie napisałam. W przychodni poinformowali mnie, że muszę się wyrobić do 24 tygodnia i że jeśli pierwsza dawkę dostanie 9 marca to zdążymy. Nic nie mówili o tym 12 tyg i przyznam szczerze, że sama nie czytałam, w końcu lekarz powinien wiedzieć. Wygląda na to, że już jest za późno. Pójdę dziś do tej przychodni i zapytam co mają mi do powodzenia na ten temat

22 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę umówić konsultację z fizjo, mój Krzyś zaczął się bardzo odginać do tyłu. Próby trakcji też nie robi.

• AdelaX Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a u nas antybiotyk 😢 mąż złapał coś kilka dni temu leżał w lozku z gorączka i wczoraj maluszek zaczął kaszleć. Byliśmy dzis u lekarza i ma zaczerwienione gardło i zaostrzone oskrzela, powiedziała ze zaraz będzie zapalenie oskrzeli. A wczoraj myślałam ze marudzi przez pogode i kaszle bo się zachłysnął ślinka. Ale jednak coś nie dawało mi spokoju. Bidulek 2 miesiące i antybiotyk. No może mogłam go bardziej uchronić przed mężem ale ja naprawdę nie daje sobie często z nim rady i odliczam do 17 aż mąż wroci. Wiec pomagał mi nie rak jak zawsze ale jednak. I teraz mam wyrzuty sumienia ze go jakoś nie odizolowałam😢 do tego po szczepieniu bul bardziej osłabiony wiec pewnie dlatego złapał. Starszak 3 tyg temu chorował i młody nic nie złapał

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Muki85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja od urodzenia śpi w kokonie, na początku w łóżeczku, a teraz ze mną w łóżku i przykrywam ją kocykiem, albo moją kołdrą.

Dziś pierwszy raz przekręciła się z brzucha na plecy 😁
    Już słodko guga i dużo się uśmiecha. Powoli zaczyna chwytać też zabawki.

Nam po szczepieniu na rota powiedziano żeby po każdej kupce myć ręce i tyle.

Ja planuje na lato wrócic na 1-2 dni do pracy weekendowej. Mieszkam na wsi i poprostu nudzi mi się. Nie jestem przyzwyczajona żeby siedzieć w domu.
    Ale czy to wypali, to się okaże.

wnidj48ag36qvarj.png
    4.04 beta 1210 😀
    16.12.19 Natalka ❤️👶🏻
  • nickky Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adela współczuję antybiotyku :( Podajecie probiotyk?

Dziewczyny, przy okazji wspomnianego zachłyśnięcia, Wasze dzieci często się zachłystują? Ani zdarza się kilka razy dziennie i często w nocy. Albo zachłystuje się mleczkiem od refluksu (nawet godzinę po karmieniu) albo śliną, wydaje wtedy takie koszmarnie stresujące dźwieki jakby się dusiła i próbowała złapać powietrze. Przekręcam ją na brzuch i przechodzi ale kurde za każdym razem mało nie schodzę ze stresu :( Pediatra zbagatelizowała sprawę że przejdzie z czasem. Zastanawiam się czy nie za często ma te zakrztuszenia i nie drążyć tematu dalej u innego lekarza.

n59yvcqg9cxqwkcx.png
‹‹ 855 856 857 858 859 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ