Grudniowe mamy 2022💞
-
WIADOMOŚĆ
-
Banelova wrote:Ja chętnie dołączę do grupy na FB ale też poczekam do wizyty za tydzień bo oczywiście martwię się 🙄🙄🙄a do którego tygodnia lepiej nie słuchać serca? Bo chyba koło 10 tygodnia już można?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2022, 17:33
-
Hej dziewczyny
Któraś z Was miała ostatnio problem z biegunką..nie pamietam która 🤔
Ja już nie wiem co myśleć 😥 Ogolnie przez progesteron mam zatwardzenie, dziś z tego powodu byłam 3 razy w wc, nastepne 3 mnie już pogoniło z rozwolnieniem 🙄do tego poty mnie raz oblały, słabo się zrobiło….już sobie wkręcam że organizm się czyści przed poronieniem 🤯🤯🤯 lepiej nie czytać wujka googla🤦♀️ Ktoś coś ? Miałyście?2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Hania dziękuję, zadziałam dyplomatycznie
Hania007 lubi tę wiadomość
Starania od kwietnia 2021--> udało się kwiecień 2022!
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
16.05 - dzidzia ma 8 mm ❤️ 122
27.05 - dzidzia ma 1.6 cm
23.06 - dzidzia ma 5.91 cm, ❤️165, USG i pappa - wszystko w porządku🥰
13.07 - zdrowy chłopiec (Nifty)
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
22.09 - 762 g maluszka - Julian? ❤️
10.11 - 2050 g "maluszka"
28.2022 Julian na świecie 3340g ❤️❤️ -
Evli, nie zjadłaś czegoś co mogło Ci zaszkodzić? W ciąży raczej częściej jest zatwardzenie niż biegunka. Masz skurcze brzucha przy tym?
-
Evli wrote:Jadłam z mężem to samo, jemu nic nie jest .. Na szczęście brzuch nie boli, mam nadzieje że to nic takiego.
-
W sumie to zjadam tak na „ciężko” makaron carbonara i dowaliłam ciastem czarny las 🙈
Nie wiem co to mogło być, stres nie..w każdym razie przeszło 🙂 i jak tu teraz żyć bez usg 🙈eh..
Dziekuje za odpowiedz 😘
Hania007 lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:W sumie to zjadam tak na „ciężko” makaron carbonara i dowaliłam ciastem czarny las 🙈
Nie wiem co to mogło być, stres nie..w każdym razie przeszło 🙂 i jak tu teraz żyć bez usg 🙈eh..
Dziekuje za odpowiedz 😘 -
Evli wrote:Hania
wiśnie, mus czekoladowy,bita śmietana, biszkopt 🤪👌Evli lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, czytając kolejne posty na temat szkodliwośći słuchania USG dziecka zastanawiam się czy któraś z Was zastanawiała się nad szkodliwością detektora tętna. Sama jestem laikiem w tym temacie ale na chłopski rozum wydaje mi się że profesjonalny apart USG w w rękach specjalisty powinien być dużo bezpieczniejszym urządzeniem niż kupiony w niemedycznym sklepie detektor tętna w moich rękach.
Z tego co czytam:
"Detektor tętna płodu działa w oparciu o efekt Dopplera i wykorzystuje fale ultradźwiękowe"
Zatem jedno i drugie urządenie działa na tych samych zasadach i za bardzo nie rozumiem dlaczego większe zaufanie budzą zabawki z allegro, które wysyłają do płodu fale o niezbadanej mocy a nie lakarzom którzy mają w rekach certyfikowany sprzęt mędyczny.
KAMA lubi tę wiadomość
-
O matko, po prostu mówcie, że jeśli lekarz nie musi słuchać, to wy dziękujecie i tyle! To żadne wchodzenie w kompetencje ani nietakt. Wystarczy przecież zapytać, czy jest konieczność ze strony lekarza. Nie? To Wy macie prawo do swoich fanaberii, które nikogo nie krzywdzą i nikomu nie szkodzą, nad czym tu się zastanawiać?
Blondasek, nie wiem - wydaje mi się, że jak ktoś ma wątpliwości co do słuchania w gabinecie, to tak samo będzie miał do detektora Dla mnie to jeden pies Natomiast wątpię, żeby u lekarza akurat to było bezpieczniejsze, metoda ta sama.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Blondasek dlatego na detektorach pisze że jest powyżej 11tc czy nawet dalej. Z tego co czytałam to fale dopplera powodują podwyższenie temperatury zarodka i właśnie nie powinno się jego używać w tych bardzo wczesnych tygodniach. Z drugiej strony jeszcze tak nie dawno nie było takich zaleceń i ludzkość nie wyginęła 🙈
Ja właśnie się zastanawiałam nad kupnem ale chciałabym by mnie już TERAZ uspokoił, a za wcześnie..wiec chyba nie kupie. Póżniej to juz prenatalne, a jeszcze później to już ruchy sie zaczną 🤔2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Jeśli chodzi o detektor to nie porównujcie do usg za pół banki, jest coś takiego jak częstotliwość fal ultradźwiękowych i akurat o ile doktorek może glosno zapodać dźwięk serduszka już jak ono tylko się pojawi (nawet w 6tc) to detektorem usłyszenie tego dźwięku jest możliwe dopiero od 10 tc, sporadycznie wcześniej. Ja pytałam w poprzedniej ciąży o to lekarza i detektor jest bezpieczny.
Wichrowe, jak nie masz nic grzecznego do powiedzenia to po co się wogole wypowiadać? Dziewczyna grzecznie zapytała bo ma dylemat i tyle, nie każdy ma cięty język i nie powie coś prosto z mostu😏
Marti, ja na Twoim miejscu bym powiedziała ze wolałabyś nie słuchać serduszka jeśli nie ma takiej potrzeby, lekarz pewnie może się oburzyć ze jakiś tam nielekarz będzie mówił mu co ma robić ale myśle ze jak jest taktowny to to uszanuje. U Ciebie już raz puscil wiec pewnie ma gdzieś najnowsze zalecenia😒 Ja akurat bardzo nie lubię sie „mądrzyć” i wchodzić w kompetencje, dodatkowo nienawidzę jak ktoś to robi a w moim zawodzie to częste ze klienci zjadło wszystkie rozumy świata.💁♀️marti7, Oliwia23 lubią tę wiadomość
-
Evli, ja tylko powiem ze detektora używałam do samego porodu, zwłaszcza jak dzieciak nie ruszał się kilka godzin. Nie raz uratowało mnie to od jazdy na SOR. Ale ja jestem panikara wiec detektor pozwalał mi zyc spokojnie 🙃
-
Hania no ja właśnie tez panikara i jeździłam na sor jak nie czułam dłuższy czas ruchów 🙈 nie wiem sama, z jednej strony detektor potrafi uspokoić o ile się znajdzie serce 🙈 z drugiej przydałby się obraz 😂 myśle dalej 😛2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Hania no ja właśnie tez panikara i jeździłam na sor jak nie czułam dłuższy czas ruchów 🙈 nie wiem sama, z jednej strony detektor potrafi uspokoić o ile się znajdzie serce 🙈 z drugiej przydałby się obraz 😂 myśle dalej 😛
-
Szatkownicadojajek wrote:Dziewczyny z Warszawy: gdzie w razie czego dziś jechać na IP położnicza?
Ja bardzo polecam UCZKiN - to tylko ginekologiczny szpitalSzatkownicadojajek lubi tę wiadomość