Grudniowe mamy 2022💞
-
WIADOMOŚĆ
-
Szatkownicadojajek i jak sytuacja? Wszystko ok?
Olaola cycki to oszuści 🙈 pamietam że w pierwszej ciąży tez tak miałam, raz bolały, raz nie 🙄
W drugiej i teraz biorę proga to napiep* cały czas 😛
Kinga nie wiem co doradzić ale raczej musisz zacząć od wizyty u rodzinnego.
Ja jednak kupiłam detektor 😂 wchodzę rano na vinted a tam Angelsounds jumper za 5 euro 👌 to się rzuciłam 🙈
Zastanawiam się tylko gdzie znajdę żel🤔 dziewczyny używacie żelu czy czegoś innego?
I jakby ktoś mógł mnie oświecić czym się różni Angelsounds od Angelsounds jumper?Szatkownicadojajek lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Blondyna to na pewno nie 8 bo mam wszystkie, ale ja to wytrzymam tylko bałam się Żeby to nie była jakaś infekcja która zaszkodzi dziecku w sumie antybiotyk też nie jest obojętny może przeszkadzam posmarowalam zewnetrznie amolem i jest ulgą chociaż też czytam że nie wolno, ale to chyba pić a smarować można.
Olaola Dokładnie Cycki to nie jest chyba najlepszy wyznacznik ja codziennie mężowi po kąpieli mówię że chyba już nic z tego jakieś oklaple, nie takie ciężkie jak dotychczas i w ogóle jakby mniejsze nie bolą a jednak wszystko jest Ok to zapewne zależne od hormonów ja do momentu brania progesteronu nie mogłam ich dotknąć teraz już nie czuję bólu tylko rano po nocy, tak samo jak brzuch mnie okropnie boli zawsze rano po nocy, a lekarz w 9 tygodniu i już mi kazał spać w innej pozycji ze względu na to że jestem chuda i zaraz macica będzie z powodu cokolwiek miałoby to znaczyć 🤣
A w ogóle jak wasze brzuszki? Ja w sumie jestem 9+1 i wieczorem już widać konkretny brzuchl, a z rana delikatne wypuklenie może to wzięcia nie wiem -
Olaola wrote:Dziewczyny jestem trochę spanikowana, wczoraj zauważyłam, że ból piersi jest o wiele mniejszy, a dziś piersi są miękkie i zero bólu Do tej pory bolały mnie po bokach, a w nocy robiły się nabrzmiałe. Dziś nic nie wiem co o tym myśleć, już się oczywiście naczytałam... nie śpię od 3 w nocy.
Dziś wieczorem wizyta i czekam jak na szpilkach
Ja tak miałam w zeszłym tygodniu, jednego dnia nagle ustąpiły wszystkie objawy. Ale na wizycie okazało się, ze wszystko jest w porzadku, a objawy pojawiają sie od tamtego czasu w kratkę 🙂 -
Kinga$ wrote:Dziewczyny albo mnie zawiało albo coś od zęba. Boli mnie cała prawa strona twarzy ucho, żeby, dziąsła ma dodatek urósł Mi węzeł chłonny na żuchwie nie mogę się dotknąć przeczekać czy muszę do lekarza? Od takich rzeczy to rodzinny czy ginekolog?
W piątek byłam u ginekologa 8+5 i dzieciak ma się dobrze mierzy 20.5 mm teraz wizyty już co miesiąc nie wiem jak wytrzymam tyle
Kinga, rodzinny koniecznie, takie coś może się okazać zapaleniem nerwu, chociażby z niedoboru wit B. Jeśli nie przechodzi lub się nasila, lepiej to sprawdzić. Znam osoby, które to dopadło i początki są po prostu podobne.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Olaola wrote:Dziewczyny jestem trochę spanikowana, wczoraj zauważyłam, że ból piersi jest o wiele mniejszy, a dziś piersi są miękkie i zero bólu Do tej pory bolały mnie po bokach, a w nocy robiły się nabrzmiałe. Dziś nic nie wiem co o tym myśleć, już się oczywiście naczytałam... nie śpię od 3 w nocy.
Dziś wieczorem wizyta i czekam jak na szpilkach
Prawda jest taka, że różnie bywa. W pierwszej ciąży pamiętam do dziś, jak stałam przed lustrem i dosłownie poczułam, jak wszystko mi odjęło. WSZYSTKO. I czułam, że jest źle, nie myliłam się W ostatniej ciąży - pewnego dnia wstałam i nic, zero mdłości, nadwrażliwości cycków... A było w porządku.
Ja dziś zaliczyłam poranny hafcik Niestety widzę, że wraca do mnie zmora z poprzedniej ciąży, czyli mdłości i wymioty po leku na tarczycę Jeszcze tylko ciąża, i odstawię to cholerstwo na całe życie już
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Olaola, mnie to wogole piersi w tej ciąży nie bola, mam tylko wrażliwe sutki ale czuje je tylko przy dotyku. Kciuki za wizytę ✊🏻
Evli, dobrze symuluje taki ze z aloesu do ciała. Próbowałam i spoko😉
Evli lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za wsparcie, nie ukrywam, że dodałyscie mi otuchy. Mam nadzieję, że pomimo tego wszystko będzie dobrze. Wizytę mam o 18 coś, ale jak znam życie to wejdę pewnie około 20, bo tam zawsze dużo kobiet w kolejce.
Starania od kwietnia 2021--> udało się kwiecień 2022!
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
16.05 - dzidzia ma 8 mm ❤️ 122
27.05 - dzidzia ma 1.6 cm
23.06 - dzidzia ma 5.91 cm, ❤️165, USG i pappa - wszystko w porządku🥰
13.07 - zdrowy chłopiec (Nifty)
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
22.09 - 762 g maluszka - Julian? ❤️
10.11 - 2050 g "maluszka"
28.2022 Julian na świecie 3340g ❤️❤️ -
Kinga$ wrote:Blondyna to na pewno nie 8 bo mam wszystkie, ale ja to wytrzymam tylko bałam się Żeby to nie była jakaś infekcja która zaszkodzi dziecku w sumie antybiotyk też nie jest obojętny może przeszkadzam posmarowalam zewnetrznie amolem i jest ulgą chociaż też czytam że nie wolno, ale to chyba pić a smarować można.
Olaola Dokładnie Cycki to nie jest chyba najlepszy wyznacznik ja codziennie mężowi po kąpieli mówię że chyba już nic z tego jakieś oklaple, nie takie ciężkie jak dotychczas i w ogóle jakby mniejsze nie bolą a jednak wszystko jest Ok to zapewne zależne od hormonów ja do momentu brania progesteronu nie mogłam ich dotknąć teraz już nie czuję bólu tylko rano po nocy, tak samo jak brzuch mnie okropnie boli zawsze rano po nocy, a lekarz w 9 tygodniu i już mi kazał spać w innej pozycji ze względu na to że jestem chuda i zaraz macica będzie z powodu cokolwiek miałoby to znaczyć 🤣
A w ogóle jak wasze brzuszki? Ja w sumie jestem 9+1 i wieczorem już widać konkretny brzuchl, a z rana delikatne wypuklenie może to wzięcia nie wiem
Ja miałam malutki brzuszek do weekendu. Zaczęłam się mu przyglądać wczoraj (10+3) ,zwłaszcza wieczorem i zobaczyłam pierwszy raz ciążowy brzuszek taki którego już nie można pomylić ze wzdęciem ;)Dodam że waga pokazuje 1 kg mnie niż przed ciążą. Dziś rano jest lepiej, ale to normalne że na wieczór jest największy. Za niecałe dwa miesiące biore ślub i się zastanawiam co mi do tego czasu urośnie. Myślałam że przy mojej szczupłej figurze i pierwszej ciąży uda się dociągnąć do 18 tyg z większym wzdecięm ale chyba jednak nie . Najważniejsze że dzidziuś rośnie prawidłowo, ostatnie poprawki sukienki mam 4 dni przed ślubem więc powinnam się zmieścic
-
Evli, butla żelu do usg z apteki, albo żel intymny na bazie wody, może być też najzwyklejsza oliwka dla dzieci. Na zwykłą wodę też działało, ale nie ma poślizgu, szybko wysycha i na początku to nie zdaje egzaminu
Evli lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
elsol wrote:Dziewczyny, jak idę robić morfologię i glukozę, to mogę przed pobraniem krwi wziąć tabletkę na tarczycę? Wiem, że jakbym badała tsh to na pewno nie mogę, ale przy morfologii i glukozie są jakieś przeciwskazania? 🥺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 14:06
-
Nigdy nie spotkałam się z zakazem picia wody przed badaniem glukozy. Wręcz przeciwnie zawsze pielęgniarki pytają mnie czy piłam wodę. Badam w różnych miejscach w tym samym mieście, więc może to tylko lokalne standardy.
Myśle że tabletka na tarczyce nie za bardzo zmieni wyniki morfologii, ale dla świętego spokoju wziełabym tabletkę ze sobą i łyknęła tuż po pobraniu.Julka99 lubi tę wiadomość
-
Blondasek wrote:Nigdy nie spotkałam się z zakazem picia wody przed badaniem glukozy. Wręcz przeciwnie zawsze pielęgniarki pytają mnie czy piłam wodę. Badam w różnych miejscach w tym samym mieście, więc może to tylko lokalne standardy.
Myśle że tabletka na tarczyce nie za bardzo zmieni wyniki morfologii, ale dla świętego spokoju wziełabym tabletkę ze sobą i łyknęła tuż po pobraniu. -
Evli wrote:Szatkownicadojajek i jak sytuacja? Wszystko ok?
Mnie cycki biła sporadycznie. Ale albo fest, albo wcale. Ale to uczucie zdjęcia stanika i free tits, cudownie ostatnio należę do teamu uwolnić cycki :p
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
1/12/2022 12:20 Milenka 3040 g 52 cm ❤️ -
Hania007 wrote:Wpisz sobie w Google i pierwszy lepszy artykuł a nawet już na nagłówki piszą ze nie wolno pic ani jesc przez minimum 8h ale może w moim internecie się myla🙈
-
Co do zasady - nie je się i nie pije 8-12 godzin przed badaniem, szczególnie glukozy.
ALE jest szkoła falenicka i otwocka Jedni mówią - żadnej wody, inni - że można nawet szklankę.
Woda rozrzedza krew, więc teoretycznie możliwe jest lekkie przekłamanie wyników, acz nie powinno być znaczące dla diagnostyki. Plus taki, że po wypiciu wody krew łatwiej się pobiera.
Ja jestem z tych, którzy wolą nie pić niczego przed badaniem. Jeśli musicie - pijcie po kilka niedużych łyków, a nie całą szklankę
Jedynym wyjątkiem jest badanie krzywej cukrowej (w ciąży do zrobienia w okolicach 22 tygodnia) - tu nie dopuszcza się picia i jedzenia niczego na min. 8 h przed.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dokładnie tak jak wichrowe_wzgorze tak tez tłumaczył mi lekarz i tego się trzymam. Akurat ja nie mam problemu z tym ze nie wypije przed badaniem ale ja ogólnie mało pije. Fajnie bian ze mamy różne internety, zawsze to różnorodne spojrzenie na swiat🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 17:52
-
Hania a podeślesz link do artykułu z Twojego internetu, gdzie pisze że nie wiolno pić wody?
Wrzucilam w internet i oto pierwszy artykul z listy mojego internetu:
https://www.medicover.pl/badania/glukozy/przygotowanie/#:~:text=Do%20badania%20glukozy%20potrzebne%20jest,pi%C4%87%20(z%20wyj%C4%85tkiem%20wody).
Ja kiedyś myślałam że na czczo znaczy pić też nie można, do pobrania kiedy Pani mi nie mogła pobrać krwi (byłą za gęsta) i powiedziała że wode trzeba wypić przynajmniej szklanke przed badaniem.
Tutaj artykuł nie pierwszy z rzędu, ale taki gdzie pisze że powinno się napić wody:
https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/jak-sie-przygotowac-do-badania-krwi-czego-nie-jesc-i-nie-pic-dzien-przed-badaniem/