Grudniowe mamy 2022💞
-
WIADOMOŚĆ
-
Mmm, witaj tak jak dziewczyny piszą takie różnice się zdarzają, 6 dni to jeszcze nie tak dużo😅 ja zauważyłam ze co lekarz to inaczej to liczy, mój lekarz w pierwszej ciąży liczyl tylko OM a różnica z usg była 7dni (starsza ciąża) teraz lekarz inny bierze pod uwage termin z usg ale kolejna wizyta już będzie u mojego pierwszego lekarza i ciekawa jestem czy będzie liczył z OM. Natomiast w szpitalu brali tylko pod uwage OM, wtedy się martwiłam ze przechodzę termin i będzie problem ale nawet ladujac na patologii z ostrym krwawieniem w 36+4 (OM) a usg 37+4 i nie chcieli mi indukować porodu bo zabrakło 1 dnia - wypisali mnie w 36+7😒 a to była już trzecia doba. Wiec lekarz lekarzem a w szpitalu mogą jesczze inaczej liczyć. Teoretycznie jak jest więcej niż tydzień różnicy to powinni brać z usg ale u mnie to w praktyce nie zostało zastosowane.
Olaola, nie martw się bo po badaniu plamienia mogą występować. Ważne ze nie żywa krew i nie ma innych dolegliwosci. Tam jest wszystko unerwione i zdarza się często. Mój lekarz zawsze mówi ze gdybym plamila po wizycie lub w kolejnym dniu to żeby totalnie się tym nie przejmować. Obserwuj narazie i wypoczywaj ile możesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 11:29
-
Hania bardzo Ci dziękuję 😘
Nie wiem co zrobiłabym bez Waszej wiedzy...
Doktorka kazała mi wczoraj brać duphaston, bo stwierdziła, że ciąża jest delikatna (co miała na myśli nie wiem) i tak się nad tym zastanawialam, ale dziś jak zobaczyłam to podbarwienie to wzięłam w końcu dla świętego spokoju...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 11:29
Starania od kwietnia 2021--> udało się kwiecień 2022!
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
16.05 - dzidzia ma 8 mm ❤️ 122
27.05 - dzidzia ma 1.6 cm
23.06 - dzidzia ma 5.91 cm, ❤️165, USG i pappa - wszystko w porządku🥰
13.07 - zdrowy chłopiec (Nifty)
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
22.09 - 762 g maluszka - Julian? ❤️
10.11 - 2050 g "maluszka"
28.2022 Julian na świecie 3340g ❤️❤️ -
Olaola, ja bym zwiała od takiego babska w moment Lekarz, który nie umie wyjaśnić o co mu chodzi jest dla mnie do niczego, a jeszcze jakieś wywody o "antyszczep" to już totalny dramat i nie na temat
Wykresik na usg jak najbardziej ok
Niektórzy mówią, że duphaston to bardziej "na głowę", że lepsza jest dopochwowa luteina... Chociaż ja i tę dostałam "na głowę", a nie z powodu niedoboru progesteronu ;P Duphaston kiedyś dostałam i po 3 tabletkach - nigdy więcej, źle na mnie działał
Plamienia mogą się zdarzać - hormony, rosnąca macica, większe ukrwienie i większa "delikatność". Wiele powodów. Ale zawsze należy to monitorować.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Olaola wrote:Hania bardzo Ci dziękuję 😘
Nie wiem co zrobiłabym bez Waszej wiedzy...
Doktorka kazała mi wczoraj brać duphaston, bo stwierdziła, że ciąża jest delikatna (co miała na myśli nie wiem) i tak się nad tym zastanawialam, ale dziś jak zobaczyłam to podbarwienie to wzięłam w końcu dla świętego spokoju... -
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 6dni wydawało mi się dużo, ale już odpuszczam. Przypilnuje prenatalnych i później CC żeby nie chcieli za wcześnie ciąć. Teraz pytanie z innej beczki jest ktoś z trójką maluchów? Musimy zmienić samochód i szukam osobówki mieszczącej trzy foteliki. Czy już zostają na do wyboru tylko minivany? Orientuje się ktoś w temacie?[/url]
-
Wichrowe wzgórza dziękuję 😘 Do tej lekarki na pewno więcej nie pójdę. Żeby było ciekawiej kazała mi brać progesteron, ale nie dała mi recepty i nie powiedziała ile i jak długo brać, a mnie po kolejnym jej wywodzie to umknęło z nerwów. Właśnie ja się na tych wykresach nie znam i nie wiem co przedstawiają 🤷
Hania nie miałam cytologii,jedynie co to byłam bardzo spięta podczas USG. Myślisz, że mogę brać na razie tylko 1 tabletkę duphastonu dziennie i zobaczyć co bedzie? Zastanawiam się może zbadać sobie poziom proga we krwi, badałam przy pierwszej becie 23 kwietnia, wtedy było go 60, a potem 5 maja i było 49.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 13:01
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
Olaola, ja bym już nie badała bo miałaś ładny wynik, lekarze nawet nie zalecają ponawiać. A jak Ci kazała brać tego dupka? Ja biore 2x1
-
Hania właśnie nie powiedziała jak, ani jak długo.
Chyba standardowo bierze się 2x1 właśnie tak jak Ty.
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
mmm wrote:Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. 6dni wydawało mi się dużo, ale już odpuszczam. Przypilnuje prenatalnych i później CC żeby nie chcieli za wcześnie ciąć. Teraz pytanie z innej beczki jest ktoś z trójką maluchów? Musimy zmienić samochód i szukam osobówki mieszczącej trzy foteliki. Czy już zostają na do wyboru tylko minivany? Orientuje się ktoś w temacie?
-
Dziewczyny.... Ja dziś mam fazę dziwna. U mnie koniec 9 tygodnia ciąży bliźniaczej a wszystkie objawy przeszły. Cycki normalne, apetyt wrócił, sikam też już rzadziej... Na samym początku ciąży to piersi były wrażliwe, brak apetytu, sikalam milion razy... Brzuch miałam ogromny a teraz jakiś taki... Mniej wzdęty. Czy ja wariuje? Martwię się mega i nie wiem jak dotrzymam do wizyty do poniedziałku... Niby wiem że objawy to nie wyrocznia, ale chyba potrzebuje wsparcia i trzymania kciuków 😔😔😔
-
Banelova, u mnie było podobnie z tymi objawami na początku coś tam miałam później ze 2 tyg nic zupełnie a później tak co 2-3 dzień a ostatni tydzień to już czuje się tragicznie pod każdym względem. Mam nadzieje ze u Ciebie poprostu organizm się przyzwyczaja do tych dolegliwosci i będą słabsze lub rzadziej. Może być rak ze jutro się obudzisz i będziesz się czuła zle jak nigdy. Przydałby Ci się ten detektor😊
-
Banelova wrote:U mnie na ostatnim USG było różnicy 4dni i 5 dni bo mam bliźniaki. A ciąża z in vitro więc nie wchodzi w grę opóźniona owulacja. Lekarz mówił że wszystko jest ok. A co do samochodu to też ostatnio o tym myślałam bo mam jedno dziecko i teraz bliźniaki. W jakim wieku są Twoje dzieci? Czytałam że jest przepis że mogą być dwa foteliki i najstarsze dziecko jeśli ma powyżej 3lat może być bez fotelika po środku, ale przypięte pasami. Wydaje mi się że jest jeszcze ratunek w samochodach takich typu brygadowki. One mają często 3 osobne fotele a nie kanape tylna typu 2+1. Nie wiem... U Ciebie który tydzień?
Hania007, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
-
Banelowa, które dziecko umieścić bez fotelika? To, które najmniej kochasz ;P Tak mawiają w punktach doboru fotelików
Podjedź, lub jeśli nie ma u Ciebie to skontaktuj się mailowo/telefonicznie z Ośmioma Gwiazdkami albo z Fotelikiem Info i podpytaj. Oni do większości aut potrafią dobrać foteliki tak, że mieszczą się trzy z tyłu.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Napisałam jakie są przepisy że to przeczytałam. Napisałam również o samochodach z kanapa z trzema fotelami rozwiązań jest wiele. Można zrezygnować z wygody i mieć nosidełko bez bazy, wtedy się zmieszczą. Z bazami się już raczej nie zmieszczą. Wszystko zależy od potrzeb
-
Skoro mowa o fotelikach to mam pytanie 😛 moja w sierpniu będzie mieć 2 lata, nadal jeździ tyłem. Boje się ją obrócić przodem/ bezpieczniej tyłem wg mnie, ale widzę że miejsca na nogi coraz mniej 😐 Te z Was co maja starsze dzieci kiedy je obróciliście?2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Skoro mowa o fotelikach to mam pytanie 😛 moja w sierpniu będzie mieć 2 lata, nadal jeździ tyłem. Boje się ją obrócić przodem/ bezpieczniej tyłem wg mnie, ale widzę że miejsca na nogi coraz mniej 😐 Te z Was co maja starsze dzieci kiedy je obróciliście?
Nati94, Evli lubią tę wiadomość
-
Evli wrote:Skoro mowa o fotelikach to mam pytanie 😛 moja w sierpniu będzie mieć 2 lata, nadal jeździ tyłem. Boje się ją obrócić przodem/ bezpieczniej tyłem wg mnie, ale widzę że miejsca na nogi coraz mniej 😐 Te z Was co maja starsze dzieci kiedy je obróciliście?
ps to po festynie, trochę brudne 🙂 na pierwszym planie 5 latka, 120 cm, 21 kg 🙂 nie narzeka na nóżki 🙂jeszcze dopiszę, bo żeby nie było 🙂 lizaki i jedzenie na czas drogi zabieramy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 20:55
Evli, kid_aa, Hania007 lubią tę wiadomość
-
No to zaskoczylyscie mnie 🙈 myślałam że o wiele wiele wcześniej się obraca ..Ciężko mi wyobrazić sobie 5czy6 letniego dziecka tyłem z podkurczonymi nogami, ale skoro mówicie że się da 👌👍 fakt że w tym wieku to i fotelik tez inny.2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:No to zaskoczylyscie mnie 🙈 myślałam że o wiele wiele wcześniej się obraca ..Ciężko mi wyobrazić sobie 5czy6 letniego dziecka tyłem z podkurczonymi nogami, ale skoro mówicie że się da 👌👍 fakt że w tym wieku to i fotelik tez inny.
Hania007, Evli lubią tę wiadomość
-
Evli to chyba tylko tak wyglada ale znając zdolności gibko-giętkie dzieci to ta pozycja pewnie im nawet pasuje😆 nam dorosłym by było gorzej i dlatego człowiek sobie to tak wyobraża🙈
Nati, a mnie zastanawia czy dziewczynki sa w fotelikach ustawionych obok siebie? W sensie czy jeden jest na srodku auta czy po dwóch stronach a tak się wydaje ze są blisko siebie? Pytam bo zastanawiam sie ile zostaje ewentualnie na srodku miejsca w aucie między fotelikami czy jakaś dorosła dupka sie tam zmiesci, pewnie zależy od auta tez wiele.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 21:35
Evli lubi tę wiadomość