X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2022💞
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2022💞

Oceń ten wątek:
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2022, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Bo to nie jest badanie obowiązkowe tylko zalecane. Wielu lekarzy nawet nie tłumaczy o co w nim chodzi 😑
    A Twoja lekarka ma certyfikat FMF i u niej będziesz robić?

Tak, posiada certyfikat FMF i u niej będę robić usg 1 trymestru. Nie wspominała jednak nic o pappa

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 24 maja 2022, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ròbcie również krew! Usg + krew daje pełniejszy obraz niż samo usg. Niezależnie od wieku jest to wskazane, tak naprawdę kwestia wad genetycznych -w zasadzie jedynie ich prawdopodobieństwo - to jedynie dodatek. Wyniki pokazują wydolność łożyska, prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego, stanu przedrzucawkowego czy zaburzeń wzrastania płodu.
    A jeśli chodzi o wady genetyczne - usg może być ok, a dziecko nie... samo usg ma "czułość" ok.80%, łącznie z wynikami krwi - 95%.
    Ponieważ na wynik białka pappa i wolnego b-hcg czeka się do 5 dni, można zrobić badanie wcześniej, ale raczej nie więcej niż tydzień przed usg.

Evli, Szatkownicadojajek lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Blondasek Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2022, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Czy któraś robiła moze już Nifty i może powiedzieć ile czeka się teraz na wyniki? Zrobiłam wczoraj i chcialabym żeby były już.

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondasek wrote:
    Hej Dziewczyny! Czy któraś robiła moze już Nifty i może powiedzieć ile czeka się teraz na wyniki? Zrobiłam wczoraj i chcialabym żeby były już.

Jak się trafi... Max mają chyba 10 dni, ale jak dobrze pójdzie, to jest i w 5 (roboczych).
    To jeden z powodów, dla których biorę Sanco - robią w PL i jest do 5 dni roboczych ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Szatkownicadojajek Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondasek wrote:
    Pobranie miałam po południu w piątek, w kolejny piątek rano wyniki na mailu :)

Blondasek lubi tę wiadomość

1/12/2022 12:20 Milenka 3040 g 52 cm ❤️
  • Ewra Debiutantka

Wysłany: 25 maja 2022, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elsol wrote:
    Czy któraś z Was robi samo usg I trymestru bez badania krwi? Bo moja ginekolog nie wspominała o żadnych badaniach, jedynie usg. I teraz się zastanawiam czy robić we własnym zakresie🤔
    Ja mam skierowanie na NFZ ze względu na wiek i jak się umawiałam badania to od razu umówili mnie na USG i nic nie wspominali o krwi i teraz zastanawiam się czy tak powinno być

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewra wrote:
    Ja mam skierowanie na NFZ ze względu na wiek i jak się umawiałam badania to od razu umówili mnie na USG i nic nie wspominali o krwi i teraz zastanawiam się czy tak powinno być
    Pewnie miałaś skierowanie tylko na USG i lekarz nawet nie pytał czy robisz PAPP-A.
    Ja mam badania na NFZ i na skierowaniu USG 1 trymestru i właśnie test PAPP-A

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png

Wysłany: 25 maja 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe, dziękuję za ten post. Zrobiłam NIFTY, potem pobrali mi krew na papp-a i tak się zastanawiałam czy nie wtopiłam 250 PLN skoro te badania pokazują te same ryzyka.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z PAPP-A to są takie niestety negatywne opinie... Nie wiem skąd, pewnie z niewiedzy dziewczyn co ono sprawdza a lekarze nie tłumaczą i nie namawiają 😔
    Jak ktoś boi się ryzyka za 200 zł a za 2500 zł już nie to też gdzieś po drodze w kontakcie z lekarzem coś zawiodło.
    Tylko amniopunkcja daje tak naprawdę 100% pewności o zdrowiu dziecka bo jest z płynów owodniowych to badanie. Ale ono się wykonuje dopiero po złych wynikach PAPP-A i Nifty. Dlatego też tak ważny jest dobry lekarz i taki z certyfikatem FMF

Hania007, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Z PAPP-A to są takie niestety negatywne opinie... Nie wiem skąd, pewnie z niewiedzy dziewczyn co ono sprawdza a lekarze nie tłumaczą i nie namawiają 😔
    Jak ktoś boi się ryzyka za 200 zł a za 2500 zł już nie to też gdzieś po drodze w kontakcie z lekarzem coś zawiodło.
    Tylko amniopunkcja daje tak naprawdę 100% pewności o zdrowiu dziecka bo jest z płynów owodniowych to badanie. Ale ono się wykonuje dopiero po złych wynikach PAPP-A i Nifty. Dlatego też tak ważny jest dobry lekarz i taki z certyfikatem FMF

Czyli polecasz zrobić PAPP-A (FMF) + HCG wolna podjednostka beta (FMF)?
    Myślicie, że mogę zrobić te badania i po prostu przyjść z nimi na badanie prenatalne?
    I jeśli usg mam 10 czerwca w piątek, to mogę pobrać krew do badania 6 czerwca w poniedzialek? (czas oczekiwania 4 dni)

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elsol wrote:
    Czyli polecasz zrobić PAPP-A (FMF) + HCG wolna podjednostka beta (FMF)?
    Myślicie, że mogę zrobić te badania i po prostu przyjść z nimi na badanie prenatalne?
    I jeśli usg mam 10 czerwca w piątek, to mogę pobrać krew do badania 6 czerwca w poniedzialek? (czas oczekiwania 4 dni)
    Tak. Zawsze bezpieczniej jak pójdziesz w piątek 2.06 - żeby nie było że 10 będzie wynik wieczorem
    Nifty itp nie neguję oczywiście ale jako DODATEK a nie główne źródło wiedzy o dziecku...

elsol lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Tak. Zawsze bezpieczniej jak pójdziesz w piątek 2.06 - żeby nie było że 10 będzie wynik wieczorem
    Nifty itp nie neguję oczywiście ale jako DODATEK a nie główne źródło wiedzy o dziecku...

Super, dziękuję! Ale aż się dziwię, że ginekolog mi nie wspomniała o badaniach krwi...

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elsol wrote:
    Super, dziękuję! Ale aż się dziwię, że ginekolog mi nie wspomniała o badaniach krwi...
    Mam znajome z małego miasta które chodzą do jednego lekarza.. nawet nie wiedzą co to PAPP-A... Krzywa cukrowa? A po co?
    Jedna z nich znalazła się w takiej sytuacji, że guz przed porodem przypadkiem u innego lekarza wyszła wada serca poważna a ten lekarz co zawsze sprawdza nic nie powiedział i nawet nie sprawdzał takich rzeczy 😑

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Mam znajome z małego miasta które chodzą do jednego lekarza.. nawet nie wiedzą co to PAPP-A... Krzywa cukrowa? A po co?
    Jedna z nich znalazła się w takiej sytuacji, że guz przed porodem przypadkiem u innego lekarza wyszła wada serca poważna a ten lekarz co zawsze sprawdza nic nie powiedział i nawet nie sprawdzał takich rzeczy 😑

Właśnie mam plan wybrać się dla sprawdzenia do innego ginekologa, ale jak już Maluszek będzie trochę większy i będzie już wszystko dobrze widać. Zawsze dobrze skonsultować się też u innego lekarza.
    A czy pappę i wolną hcg trzeba robić na czczo, czy można w trakcie dnia?

• Evli Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatkownicadojajek wrote:
    Wichrowe, dziękuję za ten post. Zrobiłam NIFTY, potem pobrali mi krew na papp-a i tak się zastanawiałam czy nie wtopiłam 250 PLN skoro te badania pokazują te same ryzyka.

Szatkownicadojajek test pappa wykrywa ewentualne problemy z lozyskiem, w Nifty tego nie ma.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Evli Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedze przed gabinetam 🙆 nieplanowana wizyta ale juz dluzej nie wytrzymam, musze sprawdzic czy wszystko ok. zaraz mnie stress zje🤯

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Evli Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elsol nie trzeba na czczo

elsol lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Banelova Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o tym USG. Ja też już jestem umówiona. W pierwszej ciąży miałam robione samo USG i nikt mi nawet nie mówił o żadnym badaniu z krwi. Z USG prawdopodobieństwo wyszło wtedy bardzo niskie i wszystko było ok. Teraz w tej ciąży też nikt mnie nie pytał i zdanie i umówili mnie na USG plus PAPPA. Ale piszecie że czeka się na to badanie tydzień? A mi w klinice powiedzieli że godzinę przed mam przyjść na pobranie krwi i po godzinie będzie USG z interpretacją wyników 🤔🤔🤔 myślałam że to można oznaczyć od ręki tak jak wszystkie inne hormony

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 25 maja 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elsol można o każdej porze dnia. Nie trzeba być na czczo.

Evli daj znać po 🤞

Banelova każda przychodnia ma inne podejście. U mnie robi się kilak dni wcześniej i lekarz bezpośrednio dostaje wyniki - ja ich nawet nie widzę. Tym razem robię na NFZ i muszę robić tego samego dnia USG i krew zrobić. Po kilku dniach będzie pełny wynik ☺️

Nati94 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png

Wysłany: 25 maja 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Mi lekarka tłumaczyła, że NIFTY, PAPP-a i USG pokazują różne ryzyka i dają różne informacje. I nie można zrezygnować z pozostałych, bo zrobię NIFTY. Tylko po przeczytaniu kilku postów wyszło mi, że PAPP-a to NIFTY, ale mniej dokładne. Teraz doczytałam, że rzeczywiście będą info, których nie ma w NIFTY. W każdym razie mam komplet zaplanowany, teraz czekać na wyniki.

‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ