Grudniowe mamy 2022💞
-
WIADOMOŚĆ
-
Mlina, dokładnie tak jak dziewczyny mówią, zależy to tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja mam termin na 1.12 a na pewno na święta nie jedziemy (my dodatkowo musimy jechać 70km do rodziny). Odwiedzin tez nie przyjmuje. Ja połóg zniosłam bardzo zle fizycznie! Chodziłam jak pokraka, i wszystko mnie bolało, wiec nie wyobrażam sobie jeszcze gościć jakiś ludzi, szczególnie ze strony męża, co innego moja mama (wiadomo człowiek się nie wstydzi tak jak innych). Moja koleżanka wróciła po szpitalu i miała komitet powitalny w postaci teściów, rodziców i rodzenstwa z dwóch stron. Wystawiała na FB piękne balony, farfale i konfetti i inne takie a na drugi dzień powrót do szpitala na oiom bo dziecko złapało jakiś syf.😒 wiadomo niech każdy robi według swojego sumienia ale ja jestem zdania ze z noworodkiem to trzeba bardzo uważać, zwłaszcza z takimi skupiskami ludzi a szczególnie dziecmi.
-
Święta to ciężki temat, większość pewnie by chciała spędzić z rodziną najbliższą ale właśnie jak dziewczyny piszą - zarazki nie wiadomo co przyniosą nawet jak są zdrowi a kolejna sprawa to jedna połóg przejdzie lajtowo a inna przejdzie tragicznie więc ciężko to nawet przewidzieć.
Moja przyjaciółka wyszła dzień przed Wigilią i normalnie przyszła siostra i jej rodzice do niej na święta a ona latała jakby nic się nie stało a miała nacięcie.
Najlepiej myślę, porozmawiać z najbliższą rodziną (bo ta dalsza to wiadomo że później zobaczy malucha) jak Wy to widzicie i im wytłumaczyć albo jasno granice pokazać - w zależności jakie są te osoby i jakie macie kontakty. Można się spotkać na kamerkach jak w czasach pandemii a na spokojnie na obiad się spotkać po Nowym Roku ☺️ -
Wichrowe wzgórza chyba tak się skończy, że to mąż im o tym powie 🙈🙈 Ja chyba trochę zaczynam żałować, że powiedzieliśmy teściom o ciąży, bo teściowa już o szkółce narciarskiej dla dziecka mówi, a ja w głowie mam tylko, żeby na prenatalnych było wszystko dobrze i żeby donosić ciążę, ale to chyba takie myślenie, jak komuś ciąża przyszła łatwo i nic złego się nie działo.
Zapisałam się na wizytę na dziś do randomowego lekarza na NFZ , bo trochę boli mnie podbrzusze jak na okres, może da mi skierowanie na USG, żeby podejrzeć czy wszystko ok 🤔🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2022, 13:38
Starania od kwietnia 2021--> udało się kwiecień 2022!
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
16.05 - dzidzia ma 8 mm ❤️ 122
27.05 - dzidzia ma 1.6 cm
23.06 - dzidzia ma 5.91 cm, ❤️165, USG i pappa - wszystko w porządku🥰
13.07 - zdrowy chłopiec (Nifty)
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
22.09 - 762 g maluszka - Julian? ❤️
10.11 - 2050 g "maluszka"
28.2022 Julian na świecie 3340g ❤️❤️ -
My planowaliśmy powiedzieć rodzicom o ciąży dopiero w lipcu, gdy do nich przyjedziemy. A tu mama robi niespodziankę i przyjeżdża jutro na weekend, gdzie ostatnio była na Boże Narodzenie. Chyba jakaś intuicja ją tu ciągnie. Wiadomo, ze zauważy ciążę, co samo w sobie jest w porzadku, ale niestety rozgada wszystkim dookoła 🤦🏻♀️ A my wciąż jesteśmy przed prenatalnymi. Tym razem powiem, ze termin mam na styczeń, bo w końcówce poprzedniej ciąży rodzina była koszmarna. Przenosilam 6 dni i codziennie miałam od nich telefony, ze mam się kłaść do szpitala na wywołanie lub cc, bo przy przenoszeniu na pewno dziecko umrze/ ja umrę/ urodzi się wielkie i dostanę krwotoku. Bardzo zle zniosłam te ich „dobre rady”.
Dlatego szykuję już całą strategię informowania 😁 -
Mlina wrote:A ja mam pytanie do Mam ktore rodziły w grudniu , jesli tu takie są 🤭 jesli termin wypada na 16 Grudnia , co z Wigilią ? Czy normalnie mozna isc na wigilie do rodziców z maluszkiem czy za szybko ? Dodam ze mieszkamy z rodzicami w jednym domu tylko my na gorze oni na dole osobno wejscie. Tylko zazwyczaj u nich na wigilii jest ok 12 osób samej najblizszej rodziny
To wszystko zależy od podejścia. Ja bym się nie zdecydowała przy takiej ilości osób z maleństwem pójść, ale mam w rodzinie parę która 2 tygodnie po porodzie przyszła w gości do babci, gdzie było jakieś 15 osób, wszyscy to maleństwo całowali, nosili. Nie mogłam się nadziwić. A oni stwierdzili że wolą tak niż każdy osobno miałby do nich przychodzić oglądać dziecko. W dodatku to były czasy covidu a babcia nie szczepiona
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2022, 08:08
-
Banana_Lama, dziękuje ze mi przypomniałaś o tych upierdliwych telefonach🙈 i podsunelas pomysł, zrobię tak samo?l, powiem ze termin na wigilie 😆😁 zaoszczędze trochę nerwow ✌🏻
Banana_Lama lubi tę wiadomość
-
Banana_Lama wrote:Dzięki za zrozumienie 😉 mama przyjeżdża o 11, a ja już ze stresu spać nie mogę 🤦🏻♀️
-
Umieram. Dopadły mnie koszmarne mdłości, nie mogłam przez nie zasnąć w nocy, potem rano też już nie spałam... Jestem głodna, ale widok jedzenia powoduje odruch wymiotny. A już lekko zapleśniała marchewka na widoku poskutkowała wymiotami. Na mnie normalnie takie rzeczy nie robią żadnego wrażenia Koszmar jakiś, w poprzednich ciążach nie miałam takich jazd.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzięki dziewczyny migrena odeszła w niepamięć wracam do żywych, musiałam się obejść bez leków bo apap nawet 2 tabletki nie działa, a ciniefaktycznie nie wolno No ale nic nam nadzieję że prędko się nie pojawi teraz mam za to inny problem z poniedziałek badania prenatalne w piątek normalna wizyta nigdzie w@tym nie byłam, ale okropnie boli mnie już 3 dzień brzuch jestem dokładnie w 11+6 lekarz twierdził już w 8 tygodniu żeby szybko oduczyć się spania na brzuchu bo jestem chuda macica zaraz zacznie wystawać za spojenie łonowe w prawdzie brzucha jeszcze nie mam dużego, coś tam już ja widzę wiadomo na noc jest większy, ale okropnie mnie boli nie tak że brzuch tam środku tylko jakby mięśnie, nie wiem takie palenie, pieczenie rozpieranie jakby mi coś miało go rozsadzi. Pierwsza ciąża zawsze brzuch płaski nie mam tej skory ciągle jest taki napięty,szczególnie nad pępkiem nie wiem czy jeść apap czy nospe, czy bezpiecznie z takim bólem czy jednak trzeba się gdzieś złościć..
-
Kinga spokojnie możesz brać nospę i chyba powinnaś też magnez, fajny jest chelatowany z aliness, dobrze się wchłania. Macica się rozciąga i ma prawo boleć, ale jak będziesz u lekarza to zgłoś to bez wątpienia
Hania007 lubi tę wiadomość
Hsg --> prawy jajowód niedrożny --> sHSG w styczniu - udrożniony. Stymulacja Clo od stycznia do kwietnia
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
Hej, Mamy! Mogę dołączyć? Wyliczony termin na 14 grudnia, po prenatalnych skorygowany do 9. Trzecia ciąża, ale pierwsza naturalna. Mam za sobą jeden poród SN.
wichrowe_wzgórza, Banana_Lama, Hania007, kid_aa lubią tę wiadomość
Starania od 2017 r.
I IVF:
ET 1.2020
Krio 4.2020
1.2021 SYNECZEK
Krio 12.2021 ciąża biochemiczna
Krio 2.2022 nasz ostatni zarodek
8.04.2022 ⏸ naturalny cud, pierwszy w życiu, Bhcg 643, dwa dni później 1518.
Ja: Endometrioza II st., wycięta przegroda macicy, wyleczony rozrost endometrium.
M: Morfologia 4%, HBA 92%, fDNA 9%. -
Też się zastanawiamy nad Sanko. Jutro mam dzwonić do lab w mojej okolicy co robią to badanie. W tamtym tyg nie było osoby która się orientowała.
33lat/Starania 6 lat/ Graves-Basedow
ANA-1:640, NK 15,1%,
hetero MTHFR 1298 C, PAI, VR2
4 IUI -
Usunieta tarczyca
Niespodziewane 2 kreski w prima aprilis '22
c. naturalna bez leczenia- "NIEPLANOWANA" -
Ja również myślę nad sanco lub nifty, ale jestem jeszcze zielona...
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
Ja miałam nie robić, ale po prenatalnych wyszło mi pośrednie ryzyko trisomii 21 chromosomu i Pół godziny później już byłam w diagnostyce na badaniu
Wg prenatalnych termin na 2.12 -
Dobra mój mąż chce, żebyśmy zrobili nifty pro, więc tak zrobimy. Tylko nie wiem czy mam robić przed usg prenatalnym 20 czerwca, czy się wstrzymać.
Edit: jak tak teraz patrzę, to nie wiem czy sanco rozszerzony nie ma czasem większego zakresu 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2022, 18:20
21.04 - wyraźny cień 😲
22.04 - (10 dpo) ⏸️ 🌸🌸🌸🙂
14.07 - mały waży 140 g
18.08 - maluch waży 360g
28.2022 Julian na świecie 3340g ❤️❤️