X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Mój też tam dokładnie wbija stopy, ewentualnie pod prawe żebro :P
    Mnie to boli prawie cały czas, a w szczególności kiedy siedzę albo położę się tak, że nie jestem maksymalnie wyprostowana w tym miejscu.
    Ja to nie moge nigdzie brzuch docisnac (nawet lekko sie oprzec!) Bo zaraz afera i kopie jak najeta ;) a pech chcial ze jestem niska i czy to blat czy zlew jest na wysokosci brzucha i chcac nie chcac troche dociskam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 10:44

• KammaMarra Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Mój też tam dokładnie wbija stopy, ewentualnie pod prawe żebro :P
    Mnie to boli prawie cały czas, a w szczególności kiedy siedzę albo położę się tak, że nie jestem maksymalnie wyprostowana w tym miejscu.

O tak jak sie siedzi to jest ból. Ostatnio u mamy tak sie krzywilam yo smiala sie, ze wytrzymam ale mam sposob na te giry 10 lykow zimnej coli haha i zaraz zmienia pozycje: p

05.12.2017 Kubuś

Aktualnie 6/7 tyg?

Chwilo trwaj....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    tak ja, kilka tyg temu posmarowałam sudocremem i przeszło jak ręką odjął
    Ale sudocrem jest na zmiany skórne i odparzenia a nesairah pisze, że nie ma nic

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesirah też tak mam. Moim zdaniem to bardzo newralgiczne miejsce jeśli chodzi o napięcie i rozciąganie skóry. Jest już mocno nadwyrężona. To na bank nic złego.

Jeśli chodzi o wózki to mi spędzał sen z powiek. Jak jakaś najważniejsza rzecz w życiu :P Opcji było milion ale ostateczny wybór padł po teście z bagażnikiem. Kupiliśmy go juz ponad miesiąc temu i cieszę się że mam go z głowy. oczywiście został od razu rozpakowany, sfotografowany i wrócił do pudełka :)

https://zapodaj.net/a241c824fb3c0.jpg.html
    https://zapodaj.net/aa7d2278d253e.jpg.html

Łóżeczko dzisiaj będzie skręcane :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 10:58

Lady Savage, Iruletka, magdzia26 lubią tę wiadomość

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii wrote:
    Ja to nie wiem po co Wy robicie tyle tych badań i usg :D ja mam 3 w ciągu całej ciąży i nie mam jak się przejmować czy w ciągu jakiegoś czasu przyrosl tyle i czy to dobrze bo nie mam co chwila usg. Wg mnie jak lekarz powiedział na usg 3 trym że jest dobrze wszystko to jest dobrze a po co się ciągle przejmować i wynajdowac wszystko czy aby jest dobrze. Skoro lekarz powiedział że jest to mu zaufajcie. U nas też są odchylenia że coś jest w innym tyg a coś w innym ale lekarz powiedział że jest prawidłowe więc nie rozumiem po co mam wymyślać... Czemu nie prowadzicie ciąży u zaufanego lekarza a u takich którym nie ufacie?..

Omii jakbyś dobrze przeczytała posty to byś wiedziała ;) ja prowadzę ciążę prywatnie u zaufanego lekarza, który odszedł w zeszłym roku z NFZ, i prowadzi właśną prywatną praktykę, a żeby badania mieć na NZF, bo to nie jest tania sprawa, samo GPS kosztuje 45-60 zł w różnych laboratoriach, to się chodzi do ginekologa na NFZ. Są tutaj dziewczyny, których ginekolog zaufany odszedł w trakcie pracy, dlatego zmieniają i szukają innego. Różne są sytuacje, żadna nie idze to niezaufanego ginekologa bo ma takie widzi misie, tylko taka a nie inna sytuacja.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do sudocremu jeszcze to powiem wam moja mama (pielęgniarka) miała ciekawie. Jedna starsza Pani w szpitalu miała odparzenia no i miał jej ktoś z rodziny kupić sudocrem i miała w tym miejscu się posmarować. No i akcja dym starsza Pani nagle ma duszności, na szczęście ją uratowały, kroplówki i te sprawy, mojej mamie coś za mocno zajeżdżało sudocremem i pyta się babki z jej pokoju czy ona z nim nie przesadziła a ona mówi, że ta starsza Pani posmarowała się sudocremem cała jak balsamem nawet na twarzy a ona jej nawet pomogła i plecy nasmarowała! A biedna Pani do tego miała astmę, mogło się skończyć nie ciekawie..

No i inna sprawa położna mi kiedyś opowiadała, że mamuśka synkowi za grubą warstwę sudocremu nakładała i biednemu skóra z jąderek zaczęła się łuszczyć i wyglądał jak po oparzeniu :( dlatego nawilżać np bephantenem, suszyć pupę a sudocrem w ostateczności na odparzenia cienka warstwa bo to silny lek

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z Was pisała że dr na wizycie wyjął trochę tego czopa ?
    On może odejść zarówno tuż przed porodem jak i odchodzić na raty np przez 2tyg ?

iv09i09katk65tr1.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minionkowa wrote:
    Ale sudocrem jest na zmiany skórne i odparzenia a nesairah pisze, że nie ma nic
    też nie miałam nic, poprostu swędziała, posmarowałam i przeszło, dlatego to poradziłam, może jej też przejdzie.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minionkowa wrote:
    A co do sudocremu jeszcze to powiem wam moja mama (pielęgniarka) miała ciekawie. Jedna starsza Pani w szpitalu miała odparzenia no i miał jej ktoś z rodziny kupić sudocrem i miała w tym miejscu się posmarować. No i akcja dym starsza Pani nagle ma duszności, na szczęście ją uratowały, kroplówki i te sprawy, mojej mamie coś za mocno zajeżdżało sudocremem i pyta się babki z jej pokoju czy ona z nim nie przesadziła a ona mówi, że ta starsza Pani posmarowała się sudocremem cała jak balsamem nawet na twarzy a ona jej nawet pomogła i plecy nasmarowała! A biedna Pani do tego miała astmę, mogło się skończyć nie ciekawie..

No i inna sprawa położna mi kiedyś opowiadała, że mamuśka synkowi za grubą warstwę sudocremu nakładała i biednemu skóra z jąderek zaczęła się łuszczyć i wyglądał jak po oparzeniu :( dlatego nawilżać np bephantenem, suszyć pupę a sudocrem w ostateczności na odparzenia cienka warstwa bo to silny lek

hahaha xD ludzie to nie myślą w ogóle, ja uważam że każdy lek w takiej ilości zaszkodzi nawet ten bephantenem. Nawet marchewka w dużej ilości może zaszkodzić. Ja sobie dałam bardzo cienką warstwę tego sudocremu, i mi pomógł, ale oczywiście każda zrobi jak uważa, ja tylko mogę doradzić, zasugerować, ale nikomu na siłę do rąk nie wpycham ;)

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii wrote:
    Ja to nie wiem po co Wy robicie tyle tych badań i usg :D ja mam 3 w ciągu całej ciąży i nie mam jak się przejmować czy w ciągu jakiegoś czasu przyrosl tyle i czy to dobrze bo nie mam co chwila usg. Wg mnie jak lekarz powiedział na usg 3 trym że jest dobrze wszystko to jest dobrze a po co się ciągle przejmować i wynajdowac wszystko czy aby jest dobrze. Skoro lekarz powiedział że jest to mu zaufajcie. U nas też są odchylenia że coś jest w innym tyg a coś w innym ale lekarz powiedział że jest prawidłowe więc nie rozumiem po co mam wymyślać... Czemu nie prowadzicie ciąży u zaufanego lekarza a u takich którym nie ufacie?..

też tak uważałam, dopóki sie nie okazało, że mam trochę mało wód płodowych;
    do tego każdy lekarz mi powiedział, że z uwagi na cukrzycę i nadkrzepliwość mam podwyższone ryzyko szybko starzejącego się łożyska; póki co wszystko jest OK, ale to się może popsuć w każdym momencie... tyle, że dla nich to nie jest wskazanie do częstszego monitorowania oprócz KTG od 36 tc.

lekarz, nawet najlepszy i najbardziej zaufany, działa bazując na statystykach i wytycznych; a to jest moje dziecko i tym bardziej teraz na końcówce mam wrażenie, że trzeba uważać 10 razy bardziej

Amus87, editchen, Nola lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    On może odejść zarówno tuż przed porodem jak i odchodzić na raty np przez 2tyg ?

Tak może odejść na kilka tygodni przed porodem cały, albo stopniowo, ginekolog jak maca może też pobudzić szyjkę do wypadnięcia czopu, a równie dobrze czop może odejść z wodami płodowymi w trakcie porodu.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Dzis mialam usg wieczorem, Maly wazy 1907 g, wiec przybral 100 g (ogolnie wszystkie wymiary ok,poza brzuszkiem (4 tyg do tylu) i kosc udowa troche mniejsza, wody spadly z 12 do 7 afi, lekarka mowila, ze chca czekac do nastepnego tygodnia, to bedzie wtedy juz 36 tc. Zobaczymy co jutro na obchodzie powiedza.

Eli, nie znam od początku Twojej historii, możesz powiedzieć jak to się stało że wyszła u Was hipotrofia? Kiedy poszłaś do szpitala?
    Ja jestem właśnie po usg 3 trymestru i wyniki wyszły podobne do Twoich. Brzuszek 3 tygodnie do tyłu, reszta ok. Lekarz niby mnie uspokajał, ale i tak się denerwuję.
    Wody, przepływy i ktg ok. Ponowne usg we wtorek.

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:

U mnie na wizycie podczas badania ręcznego trochę wyleciało. Nawet sporo, bo aż po nogach pociekło. Taka rzadka wydzielina z dużą ilością śluzu (z grudkami) i jeszcze do tego rozpuszczoną luteiną. Przed wizytą raz coś takiego ze mnie wyleciało, powiedziałam lekarzowi i zobaczył na własne oczy o co mi chodzi. Powiedział, że czop po trochu u mnie odchodzi, ale to jeszcze nie poród :D od czasu wizyty jeszcze ze 2 razy miałam taką akcję, ale się tym już nie przejmuję. Najbardziej boję się, że zaraz za czopem polecą wody. Jak już czuję, że coś się ze mnie wydobywa, to zawsze się zastanawiam, czy zaraz nie będę stała w ogromnej kałuży wód płodowych.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aqu wrote:
    Eli, nie znam od początku Twojej historii, możesz powiedzieć jak to się stało że wyszła u Was hipotrofia? Kiedy poszłaś do szpitala?
    Ja jestem właśnie po usg 3 trymestru i wyniki wyszły podobne do Twoich. Brzuszek 3 tygodnie do tyłu, reszta ok. Lekarz niby mnie uspokajał, ale i tak się denerwuję.
    Wody, przepływy i ktg ok. Ponowne usg we wtorek.
    A ile ma dziecko wagowo?

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakim cudem tym się cała wysmarowała? :P Przecież tego się nie da dobrze wetrzeć.

"zaufany lekarz" a co jak ktoś żadnemu lekarzowi nie ufa? Ja zwiedziłam kilkudziesięciu przed ciążą i kilku w ciąży. Jednych lubię bardziej, innych mniej ale każdego zdanie neguje. Albo w Poznaniu nie ma dobrego lekarza albo to ja mam wymagania z kosmosu. Może jak ktoś nie miał problemów z płodnością i nie był "królikiem doświadczalnym" to się nie zraził i wierzy, że jak lekarz tak powiedział to tak ma być. Mnie już próbowali na takie sposoby leczyć, które nie miały w ogóle szans na powodzenie, tylko mogłam świecić od nadmiaru hormonów, zastrzyków i innych nieskutecznych gówien. Ważne, że wyciągneli mi z kieszeni niemałe pieniądze. A niepłodna babka to żyła złota ;)

Opolanka 85, editchen, Lady Savage, k878, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny. A kiedy miałaś te wizytę ? Ten czop to nie taka śluzowa wydzielina podbarwiona na różowo ?
    Ja miałam ze 2 razy taki ślad na papierze w ostatnim tyg. Jakby kapka sluzu lekko różowa. Ale szyjka od wewnątrz zamknięta.
    Wizytę mam w nast tyg
    Jakby było więcej zadzwonię do gina Ale tak to chyba nie ma co panikowac

iv09i09katk65tr1.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_boom_boom wrote:
    Nesirah też tak mam. Moim zdaniem to bardzo newralgiczne miejsce jeśli chodzi o napięcie i rozciąganie skóry. Jest już mocno nadwyrężona. To na bank nic złego.

Jeśli chodzi o wózki to mi spędzał sen z powiek. Jak jakaś najważniejsza rzecz w życiu :P Opcji było milion ale ostateczny wybór padł po teście z bagażnikiem. Kupiliśmy go juz ponad miesiąc temu i cieszę się że mam go z głowy. oczywiście został od razu rozpakowany, sfotografowany i wrócił do pudełka :)

Belly jesteś kulturystką? :-)

dhpclr4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_boom_boom wrote:

A co tam za umięśnione laski w tle? :P

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nesairah Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dzięki Dziewczyny. A kiedy miałaś te wizytę ? Ten czop to nie taka śluzowa wydzielina podbarwiona na różowo ?
    Ja miałam ze 2 razy taki ślad na papierze w ostatnim tyg. Jakby kapka sluzu lekko różowa. Ale szyjka od wewnątrz zamknięta.
    Wizytę mam w nast tyg
    Jakby było więcej zadzwonię do gina Ale tak to chyba nie ma co panikowac

Wizytę miałam w poniedziałek. U mnie akurat nie było nic podbarwione na różowo, ale słyszałam, ze czop może bardzo różnie wyglądać.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Opolanka 85 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    omii wrote:
    Może jakbym nie starała się kilka lat o dziecko, jakbym nie poroniła pierwszej ciąży, a w tej obecnej nie straszyliby mnie od początku najpierw zagrożeniem ze strony ogromnych torbieli, potem tachykardią u maleństwa, która powtarzała się na każdym usg od 12 tygodnia (a wiadomo, ze może być to objaw wady serca lub wady genetycznej), to miałabym bardziej lajtowe podejście. Może gdyby nie starania o ciążę, na które poszła kupa kasy u "wybitnych" lekarzy konowałów, proponujących in vitro bez diagnozy mojej niepłodności, to bardziej ufałabym białym fartuchom. Więc chyba warto poczytać wątek dokładniej, bo te nasze historie były tu opisywane, zamiast tak się dziwić :P Uwierz, że wolałabym mieć bezproblemową ciążę i się nie przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 11:24

Amus87, editchen, Lady Savage, k878, Sunshine_111, Nola lubią tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
‹‹ 1568 1569 1570 1571 1572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ