X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne GRUDZIEŃ 2021
Odpowiedz

GRUDZIEŃ 2021

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na początku nie trzeba mieć dużo tych ubranek :)
    Ja bardzo lubiłam body i spodenki z lidla bo były miłe w dotyku i ładnie przechodziły przez główkę ale ten najmniejszy rozmiar jest taki na 62 bardziej niż 56 .. ja przeżyłam rozpacz po porodzie bo moje dziecko w rozmiar 56 się nie mieściło :D i na szybko do pepco szłam dokupić 62, więc nie kupujcie tych malutkich za dużo.

Ja jak się dowiedziałam, że będzie drugi chłopak to już całkiem nie mam co kupować.. przepiorę na jesień te małe rozmiary i może dokupię to co się poniszczyło najbardziej. Pewnie nie macie mrozów w domu, więc spokojnie body+spodenki, ewentualnie półśpiochy będą ok. Na noc polecam śpiworek, ja miałam grobag, ale tez nie kupujcie dwóch na start bo są antyśpiworkowe dzieci. No i na dwór kombinezon.. czapeczka.. sa kombinezony z zakrytymi rączkami też to nie potrzeba już rękawiczek :) rampersy w grudniu wam się raczej nie przydadzą, to samo raczej body z krótkim rękawkiem, chociaż wiem, ze niektórzy zakładają body a na to jeszcze pajacyka ale dzieci nie powinno się przegrzewać pamiętajcie.

Sisska lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Dziewczyny na początku nie trzeba mieć dużo tych ubranek :)
    Ja bardzo lubiłam body i spodenki z lidla bo były miłe w dotyku i ładnie przechodziły przez główkę ale ten najmniejszy rozmiar jest taki na 62 bardziej niż 56 .. ja przeżyłam rozpacz po porodzie bo moje dziecko w rozmiar 56 się nie mieściło :D i na szybko do pepco szłam dokupić 62, więc nie kupujcie tych malutkich za dużo.

Ja jak się dowiedziałam, że będzie drugi chłopak to już całkiem nie mam co kupować.. przepiorę na jesień te małe rozmiary i może dokupię to co się poniszczyło najbardziej. Pewnie nie macie mrozów w domu, więc spokojnie body+spodenki, ewentualnie półśpiochy będą ok. Na noc polecam śpiworek, ja miałam grobag, ale tez nie kupujcie dwóch na start bo są antyśpiworkowe dzieci. No i na dwór kombinezon.. czapeczka.. sa kombinezony z zakrytymi rączkami też to nie potrzeba już rękawiczek :) rampersy w grudniu wam się raczej nie przydadzą, to samo raczej body z krótkim rękawkiem, chociaż wiem, ze niektórzy zakładają body a na to jeszcze pajacyka ale dzieci nie powinno się przegrzewać pamiętajcie.

Ja za to musialam dokupywac na gwalt ciuszki rozmiar 50 jak sie moja corka urodzila bo nikt sie nie spodziewal jej tyle przed terminem. Z synem bylam juz przygotowana na to ze bedzie szybciej i zaopatrzylam sie w te 50 i dobrze bo z miesiac w nich chodzil 😅
    Teraz tez mam sporo 50 juz kupionych dla malego :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się cieszę, że druga dziewczynka. Dokupię kilka świeżych rzeczy i lajt ;p. Ja z kolei lubiłam bardzo na początku śpioszki albo półśpioszki i body. I dokładnie.. nie opłaca się dużo kupować. 56 starcza na jakieś 2-3 tygodnie. 62 na trochę dłużej, ale też zależy od dzieciątka. I należy pamiętać, że w Lidlu te rozmiary wypadają zawsze większe.

ChicChic ja jestem pewna, że to naczynko.

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Ja za to musialam dokupywac na gwalt ciuszki rozmiar 50 jak sie moja corka urodzila bo nikt sie nie spodziewal jej tyle przed terminem. Z synem bylam juz przygotowana na to ze bedzie szybciej i zaopatrzylam sie w te 50 i dobrze bo z miesiac w nich chodzil 😅
    Teraz tez mam sporo 50 juz kupionych dla malego :)

No tak ale łatwiej zawsze podwinąć rękawek 🙈
    Ja miałam tez rasowego ulewacza mleka więc przebierałam body kilka razy dziennie.. juz nie mówiąc o kupach po pachy, więc przez ulewanie tez dokupywalam tetrę szybko bo mial 4 dookoła siebie zawsze, co karmienie 2-3 leciały do prania.

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja najbardziej lubiałam kopertowe body i półśpiochy - łatwiej mi było rozłoyć bodziaka i na to połozyć dziecko i zapiąć niż w zwykłych w których miałam wrażenie ze powykrecam jej ręce przy zakładaniu. tez dużo nie bede kupować , nie zależnie czy okaże sie dziewczynka czy chłopem na początku bedzie latać w rzeczach po starszej siostrze ;-).

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • blackkkwhisky Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkie ciuszki po córce i akcesoria typu karuzele, bujaczki i zabawki oddawałam na bieżąco jak wyrastała z tego. Teraz muszę i tak kupować wszystko od nowa. Wiem ze może wątek nie tego się tyczy ale jakbyście miały jakieś rzeczy godne polecenia to fajnie byłoby poczytać i skorzystać z tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 12:45

09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
    23.01.2019 8 tc aniołek :,(
    14.10.2020 CB
    29.03 są 2 kreski
    29.04 szok! 2 ❤️
    20.05 jeden z zarodków obumarł :( oby ten drugi był silny
    22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady! Dobrze, że jesteście tutaj takie, które już mają dzieci i nam nowicjuszką coś podpowiecie 😊 a jakby ktoś miał jakąś fajną listę rzeczy rozpisaną co trzeba kupić dla typowo zimowego dziecka, bo wiadomo, że te urodzone latem mają inne zapotrzebowanie, to by było ekstra. No tyle tych list na necie, że nie wiadomo z czego korzystać 😊 a ja bym chciała taką listę mieć i sobie odchaczać co już kupione albo się rozglądać co warto kupić jakieś firmy itp taka lista jak krowie na rowie najlepiej haha razem z rzeczami dla nas, matek 😊

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na komputerze listę. Mogę któregoś dnia Ja przejrzeć pod względem jeszcze czy to było potrzebne i wam wkleić :) tylko ja miałam letnie dziecko no ale zimę jeszcze przeleżał w gondoli :)
    Tu na forum o wszystkim dziewczyny pisały w tym co się sprawdza, co kupują itp qiec myślę że grupa w sam raz zeby wymienić się spostrzeżeniami co kupować a co jest przereklamowane 🤔
    Tym bardziej że już minęłyśmy praktycznie ten najagorszy okres i teraz już wierzę że będzie z górki 🙏

Sisska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chętnie zobaczę taką listę na wyprawkę dla zimowego bobasa. To moje pierwsze dziecko więc totalnie nie wiem co potrzeba w ilu sztukach

• Dita Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takich rzeczy, które przydadzą się każdemu to warto kupić:
    - ręcznik z kapturkiem 2 na zmianę
    - pieluszki tetrowe, muślinowe
    - 2 kocyki (ja pokochałam bambusowy z Lullalove - do dziś używamy, bambus ma właściwości termoregulacyjne i nadaje się na każdą porę roku, nasz po 4 latach i wielu praniach dalej wygląda jak nowy)
    - body kopertowe z długim rękawem na początek + półśpiochy (ja miałam 8 takich zestawów) rozmiar 56/62 (ja kupiłam same 62 i mąż dokupował 56 jak byłam w szpitalu, bo topił się bobas w rozmiarze 62 (3340g,57cm) :) 56 nosił przez 3 tygodnie, a potem 62 przez 2 miesiace.
    - pajacyki bawełniane rozpinane w kroku do spania 5 sztuk
    Mam gdzieś jeszcze pełną listę wyprawkową z poprzedniej ciąży. Naniosę na nią poprawki co się przydało, a co było zbędne i tu wrzucę ktoregoś dnia. Może ktoś skorzysta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 14:16

klz9cwa198llf39f.png qb3c3e5ecwv5l2me.png
    2 aniołki 2016r. 👼👼
    Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna
  • Dita Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do spania kupiłam ostatnio śpiworek w H&M online. Mają teraz dwa wzory w promocji.

62 z H&M i Lidla jest podobne, ale sporo większe niż 62 ze Smyka, Pepco, Reserved czy Auchan.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 13:48

2 aniołki 2016r. 👼👼
    Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam polecam dla zimowych dzieciaków zaopatrzyć się tez w bodziaki z merino :)
    To bardzo przyjemne w dotyku wełniane tkaniny które ułatwiają termoregulacje.
    Mój starszy syn zima po domu biega w bawełnie ale na wyjścia mamy merino koszulki, kalesony, skarpetki i nawet dresowe spodnie na duże mrozy :)

Marta..a lubi tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merino jest tez super na pieluszki wielorazowe 😄

• Sisska Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę wdzięczna za takie listy wyprawkowe, oczywiście Wasze sprawdzone sklepy online też chętnie przejrzę 😊 a tak z ciekawości, może to głupie pytanie ale nigdy nie miałam do czynienia z noworodkiem, ogólnie z małym dzieckiem, takie pieluchy tetrowe/muslinowe do czego używacie? Jakieś zabawki na początek dla malucha warto kupić? W sensie te książeczki sensoryczne czarno białe itp czy to dopiero po którymś miesiącu? Wszelakie rady, instrukcje obsługi dziecka mile widziane 😁

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Dita Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książeczki to tak koło 2 miesiąca zaczęły interesować. Wcześniej to np. szeleścik do rączki. Maty edukacyjne takie do podczepiania zabawek to fajna sprawa. Pieluch używałam przy odbijaniu po jedzeniu, do wycierania buźki, jak kładłam małego na kanapie to podkładałam gdyby mu się ulało. Potem jak rozszerzałam dietę to już służyły głównie jako ścierki do buzi :P

2 aniołki 2016r. 👼👼
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u lekarza, wszystko dobrze! Szyjka dluga, nie ma plamienia, nic nie widac, skad by to moglo byc. Krwiaka nie ma! To najważniejsze. Nie wiem w sumie... Bo lekrka inna to inaczej patrzy ale pocieszyło mnie to.

Aha - i obstawia dziewczynke!! :) :)

malwka08, sallvie, Marta..a, Dita, Sisska, Just hope! , Babcia, 0na88 lubią tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• malwka08 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Bylam u lekarza, wszystko dobrze! Szyjka dluga, nie ma plamienia, nic nie widac, skad by to moglo byc. Krwiaka nie ma! To najważniejsze. Nie wiem w sumie... Bo lekrka inna to inaczej patrzy ale pocieszyło mnie to.

Aha - i obstawia dziewczynke!! :) :)

No to świetnie, jak widać stres nie był potrzebny, ale najważniejsze, że maleństwo całe i zdrowe. 🤗
    A powiedz miałaś jakiegoś krwiaka wcześniej czy tylko tak się obawiałaś, że może być, bo już teraz nie pamiętam?

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam! I moja lekarka mowila ze jest taki nie najmniejszy. A ta lekarka mowi ze nie ma zadnego krwiaka. Pokazalam jej więc gdzie on byl bo w ciagu tygodnia chyba by nie zniknal?! A ona mowi ze to jest kosmowka czy coś... Takie pasmo ktore sie kusi przykleic ale to nie zaden krwiak. I teraz dala mi do myślenia.

malwka08 lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pieluszka go jeszcze okrywałam zamiast kocyka jak tak aby lekko chciałam :)

Mialam książeczki 0-3 to staly oparte np w łóżeczku ale tak to jakieś szelesciki, grzechotki lekki na początek. Pamiętam że wszystko mieściło mi się wtedy w koszyczku małym i brałam go do różnych pokoi a teraz na te zabawkinto już w pokoju nie ma miejsca 😆 mata na pewno jest fajnym pomysłem a pod nią piankowe puzzle i generalnie piankowe puzzle na podłodze są fajnym rozwiązaniem

ChicChic lubi tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze mialam rozek i bez niego sobie nie wyobrażam początków. Moja corcia bardzo lubila byc na rękach. I fajna suszarka to podstawa:)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ