GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
A o co chodzi z tym łożyskiem? Jak jest na przedniej ścianie to bardziej bolą kopniaki, czy odwrotnie? Ja mam na tylnej z tego co przeczytałam. I jeszcze jedna z was pisała tutaj, że będzie czuć później ruchy, bo ma łożysko na przedniej ścianie? Trochę się w tym nie orientuję
z tym pęcherzem nie jesteś jedyna mnie goni w nocy ok 3-4 razy. Za dnia nie jest tak źle.Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:A o co chodzi z tym łożyskiem? Jak jest na przedniej ścianie to bardziej bolą kopniaki, czy odwrotnie? Ja mam na tylnej z tego co przeczytałam. I jeszcze jedna z was pisała tutaj, że będzie czuć później ruchy, bo ma łożysko na przedniej ścianie? Trochę się w tym nie orientuję
z tym pęcherzem nie jesteś jedyna mnie goni w nocy ok 3-4 razy. Za dnia nie jest tak źle.
Przy łożysku na przedniej ścianie ruchy mogą być odczuwalne później trochę, bo jakby jeszcze to łożysko amortyzuje dziecko. No i z tą siłą kopnięć też podobno tak jest że jak łożysko na przedniej ścianie to kopniaki nie są aż tak bolesne.Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Aha rozumiem ale łożysko na przedniej ścianie to nie to samo co łożysko przydoujace ? Bo to chyba nie jest dobreStarania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:Aha rozumiem ale łożysko na przedniej ścianie to nie to samo co łożysko przydoujace ? Bo to chyba nie jest dobre
Nieee to zupełnie co innego na całe szczęścieMarta..a, Abilify05 lubią tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Przodujące to takie które zasłania szyjkę lub częściowo na nią nachodzi. Przednia/tylnia ściana to znaczy że jest w dobrym miejscu
A ruchy mi sie kojarza na początku z takim łaskotaniem w środku, niektórzy mówią o musnieciach motyla 😌 a potem to już jest fes kopniak ze czlowiek ma wrażenie że dziecko wyjdzie bokiem conajmniej.
Mnie wogole nie goni pęcherz.. a nawet zaczelam pić wodę. I jakoś specjalnie często nie korzystam z toalety.Abilify05 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Wczoraj wieczorem miałam takie dziwne łaskotanie w miednicy, właśnie tam gdzie badam się detektorem. Pierwszy raz coś takiego czułam, ale na ruchy raczej za wcześnie chociaż w internecie, niektóre kobiety pisały, że czuły od 14 tyg. Jeśli to to, powinno się powtórzyć. Ale pewnie to moje urojenia
Jak się dzisiaj czujecie?miska122 lubi tę wiadomość
Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Hej, dzięki dziewczyny za rady co do wyprawki, muszę sobie to spisać jak włączę laptop i stworze sobie plik z tym 😊 ja już 15+1 dzisiaj (nadal nie wiem czy mam to traktować jako 15tc czy 16tc😅) muszę się wziąć za ustawienie suwaczka 🥰 czekam aż mi brzuch wywali ale młody nic się nie chce wypchnąć 😔 czasem mam obawy czy wszystko dobrze.. No i dobija mnie nadal moja dieta.. Tak bym chciała zjeść normalne ciasto. Po prostu usiąść i zjeść i o nic się nie martwić. Przepraszam, że znów o tym ale to mnie najbardziej dobija, nie tak sobie wyobrażałam czas ciąży.. Mąż to samo powiedział, że nie pomyślał by, że coś takiego będzie.. Ciągle myślenie o jedzeniu, co mogę a czego nie i strach przy mierzeniu cukru czy jest okej..
-
Ja jestem na "urlopie" u rodzicow z młodym bo u mnie w domu remont
2 lata temu zle zrobilismy ze mlodemu dalismy mniejszy pokoj a sypialnie w duzym. Teraz wychodzi tak ze mały zagracony i ciemny a sypialbia sloneczna i praktycznie nieużywana. Takze robimy zamiane:)
Z tymi ubrankami to zalezy od firmy. Moj maluch urodzil sir 59cm i 4kg a body z hm 56 nosil z 2 miechy. Ogólnie ja preferuje hm i smyk. Te z pepco zalezy... jesli sie fajnie naciągają to ok. Pamietam zr z niektórymi mialam problen zr jak juz przeszla glowa i jedna raczka to drugiej za chiny nie dalo sie wcisnac.
U nas w dzien zazwyczaj byly jakies body plus polspiochy(spodenki ze stopkami) pub spodenki i skarpetki. Musicie popatrzec jak wy chodzicie ubrane w zime w domu. U nas jest bardzo cieplo i czesto ubieramy krotki rekawek. Jak maluch śpi to otulamylub przykrywamy. Dokładnie jakbyscie same szly spac
U nas na noc zawsze byl pajac. A ze chlopaki maja niezly rozmach to z 3-4 szly na jedna noc. Czasem byla noc ze udalo sie 2 😁 ale moj mlody mial takie wyczucir ze czasem nie dosc ze jego przebieralam to i cala posciel tak poleciala fontanna 🤣 Nie wiem jak to u dziewczynek ale chlopaki potrafia w kazda strone 😁
Poza tym pamietajcie ze zawsze mozecie wyslac starego szybko po wiecej ubranek albo zamowic z neta
W pierwszej ciazy dokladne ruchy poczulam jakos 21-22tydzien. Takie ze wiedzialam ze to jest to a nie jakies laskotanir. Teraz od kilku dni dałabym sobie reke uciac ze czuje to specyficzne przeciąganie po skórze. Pod reka jest to niewyczuwalne ale od środka jestem pewna ze to juz maluch. Tylko jestem w szoku ze to juz tak wcześnie!
Ja odepchnęłam całkowicie myśli ze cos może byc zle. Co prawda czasem po wyglupach z niespelna 2 latkiem czy noszeniem jestrm zmeczona to troche ogarnia lek ale raczej go wypieram i poseircam mlodemu tyle czasu ile wlezie -
Sisska wrote:Hej, dzięki dziewczyny za rady co do wyprawki, muszę sobie to spisać jak włączę laptop i stworze sobie plik z tym 😊 ja już 15+1 dzisiaj (nadal nie wiem czy mam to traktować jako 15tc czy 16tc😅) muszę się wziąć za ustawienie suwaczka 🥰 czekam aż mi brzuch wywali ale młody nic się nie chce wypchnąć 😔 czasem mam obawy czy wszystko dobrze.. No i dobija mnie nadal moja dieta.. Tak bym chciała zjeść normalne ciasto. Po prostu usiąść i zjeść i o nic się nie martwić. Przepraszam, że znów o tym ale to mnie najbardziej dobija, nie tak sobie wyobrażałam czas ciąży.. Mąż to samo powiedział, że nie pomyślał by, że coś takiego będzie.. Ciągle myślenie o jedzeniu, co mogę a czego nie i strach przy mierzeniu cukru czy jest okej..
Czas ciazy jest dla mnie głupio to zabrzmi ale najgorszy. Zawsze chcialam miec 4 dzieci pozniej ze starym mowimy 3. Alr to nastrpne czy jeszcze kolejne to chyba ktos musialby byc w ciazy za mnie. Ja moge rodzic i wychowywac ale kolejnej ciazy chyba nie dam rady przezyc. Do tej pory mam jeszcze mdlosci i zdarza sie wymiotowac.... ile mozna...
15+1 to 16 tydzien bo skonczylas juz 15 a aktualnie jestes w 16Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 11:41
Sisska lubi tę wiadomość
-
Sisska wrote:Hej, dzięki dziewczyny za rady co do wyprawki, muszę sobie to spisać jak włączę laptop i stworze sobie plik z tym 😊 ja już 15+1 dzisiaj (nadal nie wiem czy mam to traktować jako 15tc czy 16tc😅) muszę się wziąć za ustawienie suwaczka 🥰 czekam aż mi brzuch wywali ale młody nic się nie chce wypchnąć 😔 czasem mam obawy czy wszystko dobrze.. No i dobija mnie nadal moja dieta.. Tak bym chciała zjeść normalne ciasto. Po prostu usiąść i zjeść i o nic się nie martwić. Przepraszam, że znów o tym ale to mnie najbardziej dobija, nie tak sobie wyobrażałam czas ciąży.. Mąż to samo powiedział, że nie pomyślał by, że coś takiego będzie.. Ciągle myślenie o jedzeniu, co mogę a czego nie i strach przy mierzeniu cukru czy jest okej..
Sisska Ty zjedz to ciasto - a idź potem na spacer . Jedz różne rzeczy tylko sprawdzaj co Ci służy a co nie , przed Toba długi okres ciązy im dalej w las tym gorzej bedzie te cukry unormować i psychicznie bedzie też gorzej to znieść.
Ja np moge jesc placki ziemniaczane , frytki , normalne obiady, kurczaki z KFC ( jak narazie) a nie moge napić sie głupiej szklanki kawy z mlekiem bo mi cukier wali. Po lodach z czekoladą też jest źle ale np loda big milka moge spokojnie zjeść. Próbuj różne produkty bo na samych warzywach psychicznie sie wykończysz.
Sisska lubi tę wiadomość
-
Ahhh i temat szumisia. U nas sie sprawdzzil. Do tej pory uzywamy ale bez tez zasnie. Wazne jest tylko zeby szumiał a jak dziecko zasnie to wylaczac. Mojej kolezanki syn spal tylko przy hlosnym szumir bo jak sie wylaczyl w nocy to od razu otwierał oczy. Takze12h szum na pol chaty.wiec nie radze przyzwyczajania do spania przy szumie a jedynie do usypiania.
Ja na poczatku sciagnelam aplikacje szumis i sprawdzałam czy dziala. Jak sie sprawdzila to kupilam misia:) -
0na88 wrote:Sisska Ty zjedz to ciasto - a idź potem na spacer . Jedz różne rzeczy tylko sprawdzaj co Ci służy a co nie , przed Toba długi okres ciązy im dalej w las tym gorzej bedzie te cukry unormować i psychicznie bedzie też gorzej to znieść.
Ja np moge jesc placki ziemniaczane , frytki , normalne obiady, kurczaki z KFC ( jak narazie) a nie moge napić sie głupiej szklanki kawy z mlekiem bo mi cukier wali. Po lodach z czekoladą też jest źle ale np loda big milka moge spokojnie zjeść. Próbuj różne produkty bo na samych warzywach psychicznie sie wykończysz.
Wiesz, pozwoliłabym sobie ale później wyrzuty sumienia by mnie zjadły.. Moja chwila przyjemności a dziecko może całe życie cierpieć. Będę narzekać ale nie zjem. Staram się czasem skubnac jakiś dozwolony słodycz. To że Tobie nie podnosi się cukier po lodach czy KFC - fajnie, ale powiedz mi czy sprawdzasz cukier czy nie wybił wcześniej bądź później niż po tej 1h kiedy mamy cukier mierzyć. Jeśli bym miała sensor, który mi ciągle mierzy cukier to bym mogła tak sprawdzać, ale jednak wolę nie dawać dziecku takich skoków cukru, które na pewno są po takim jedzeniu. Wiem, że trzeba sprawdzać na sobie i sprawdzam, ale jedzonko z dozwolonych składników 😉 dziś np. Na śniadanie zjadłam omlet z maki owsianej, z orzechami, jogurtem naturalnym, trochę kremu proteinowego o smaku białej czekolady, do tego trzy plasterki banana i trzy kosteczki arbuza. Cukier po 1h 139.. Na granicy. A jedzonko zbilansowane i dozwolone. To się boję pomyśleć ile by było po takim kurczaku z KFC który nie dość, że smażony w głębokim tłuszczu, w dodatku panierka z mąki pszennej i pewnie wielu innych niewskazanych w cukrzycy rzeczy 😔 ale tak jak mówisz, psychicznie do końca ciąży się wykończę chyba.. Chociaż wydaje się mi, że ten okres letni, gdzie z każdej strony budki z lodmai, goframi, jest najgorszy i byleby przetrwać do jesieni.
Lubieswieczki dzięki! Czyli ja już 16tc! Heh ale zastanawia mnie to bo ostatnio byłam u lekarza w 13+5 i powiedział, że 13tc. Dlatego mnie to tak zastanawia jak to w końcu liczyć. Powinno być po prostu 13tc,14tc,15tc itp a nie takie 15+1(16)jak na aplikacji mi pokazuje -
Co do szumisiow czy one nie są szkodliwe? Raz mi się artykuł wyświetlił ze są szkodliwe ale nie miałam czasu czytać. I tak się zastanawiam. Ja jak się kilka razy bratanicą zajmowałam jak była noworodkiem i nie chciała mi spać to jej na yt włączałam, chyba szum suszarki. Szybko zasypiała. I raz brat narzekał, że nie chce spać to mu mówię, żeby to włączył to stwierdził, że nie działa to na nią. Dziwne, że mi spała 😁
-
Sisska a może piecz sobie ciasta z dozwolonej mąki i cukru np. erytrolu i ksylitolu? Ja się tak ratowałam, zwykła krucha babka z mąki pszennej 1850 i erytrolem. Naleśniki też z takiej mąki i dżem bez cukru (z ksylitolem) Stovit, pyszne są A może galaretka bez cukru, do której dodajesz swój cukier. W biedronce masz też czekoladę mleczną i gorzką, nawet taką z orzechami typu Nussbeisser bez cukru. Jedna czy dwie kosteczki, a mogą cię zaspokoić
Dla spokoju możesz sprawdzić po tym cukier, może jednak nawet taka kosteczka ci nie służy, ale już po dżemie będzie ok.
Lubieswieczki ja mogłabym być w ciąży ale żeby obyło się bez porodu Nigdy nie rodziłam ale ból, nacinanie pochwy i inne tego typu rewelacje mnie nie zachęcają. No i potem ewentualne nietrzymanie moczu, rozluźnienie, możliwy brak satysfakcji z seksu. Oby nie, ale nigdy nie wiadomo...Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Ja nie mialam szumisia ale teraz planuje. Wlaczalam bialy szum z telefonu ale reklamy sa wkurzające. Mialam tez taka sowe z melodyjkami i szumem z Lidla. Rewelacja! Program trwal 20 minut i z mężem nastawialismy budzik w telefonie i czuwaliśmy zeby włączyć od razu na nowo bo wystarczyły 2 sekundy i córka sie budzila
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 14:23
-
Hej dziewczyny,
Ja dzisiaj od rana miałam dość sporo energii, posprzątałam, upiekłam ciasto i to by było na tyle, bo zaczął mnie dość mocno boleć pępek... Tak jakby ktoś od środka wbijał szpilę lub chciał go uwypuklić.. Masakra. Teraz wzięłam nospe i leżę, czekam aż przejdzie. 🤔 -
Ja kupiłam szumisia z takim sensorem snu i on się włączał jak mały coś tam zajęczał w nocy i spal dalej. Przydawał się np na wyjazdach zeby trochę go odizolować jak byliśmy u dziadków i mały poszedł w kimę a my jeszcze w pokoju obok siedzieliśmy. Ale uzywany byl tylko w nocy i to nie kazda do wózka nic nie dawal.. moje dziecko miało alergie ja wózek, spacer wyglądał tak że wychodziliśmy na lekkiej syrenie w czasie planowanej drzemki wiec zasypial pod warunkiem że jeździłam np pod drzewami i sobie na nie patrzyl a jak się obudził to jest na sygnale pełnym do domu 🙈 do chusty się nie nadawał bo znowu w takiej pozycji leciały fontanny nawet 1h po jedzeniu, więc szybko przezucialm się na spacerówkę zeby coś widział.
Sisska a nie myślałaś zeby porozmawiać o włączeniu insuliny? Bo psychicznie się zajedziesz tak.. a insulina ułatwi Ci utrzymanie cukru. Wiem ze i tak większość cukrzyc ciążowych kończy się insulina6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Jak wejdziesz na YouTube przez przeglądarkę w telefonie nie ma reklam być może zanim doczekamy dzieci już to zmienia, ale póki co reklamy nas torturują tylko w aplikacji YouTube. A najlepiej nie aktualizować przeglądarki, bo wtedy właśnie zmieniają takie niewychwycone początkowo kruczki swego czasu można było też zamykać przeglądarkę przy włączonym filmiku, czyli to co można na koncie premium, potem po aktualizacji zmienili to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 14:53
Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Oczywiście, że jem takie dozwolone ciasta czy słodycze, ale nie jem tego często bo do takich słodyczy też trzeba posiłek bilansować. A weź zjedz czekoladę z sałatką 😁ciast dopiero dwa upiekłam z tych dozwolonych ale niestety żadne nie podeszło smakiem.. Mi się marzy takie coś zwyczajne, że idę do sklepu i kupuje batonik, siadam i go jem i nie zastanawiam się czy nie zaszkodziłam tym dziecku. Więc takie przyjemności to chyba dopiero po porodzie heh. A tymczasem będziecie musiały czasem czytać moje narzekania 😉
Marta dopóki mam cukry okej regulowane dieta to mi nikt na siłę insuliny nie da, zresztą sama dlatego walczę dietą żeby nie musieć się znów kłuć bo dopiero co inne zastrzyki odstawiłam. No i to nie jest tak, że dostanę insuline i będę mogła sobie pozwalać na więcej. Będę musiała nadal taką samą dietę trzymać, bez mąki pszennej, słodyczy itp. Jedynie cukrzyk 'normalny' sobie tak może pozwalać przy insulinie jeść normalnie, bo on nie jest odpowiedzialny za nowe życie, tak jak ja 😉.
Co do szumów na yt to ja znalazłam szum suszarki ileś tam h bez reklam, normalnie przez apke w telefonie. Ale to było w tamte wakacje -
Sisska może Ci się przyda. Ja jestem hipoglikemikiem i muszę mieć na stałe dietę z niskim IG. Takie przepisy dostałam kiedyś od dietetyk klinicznej.
Muffiny szarlotkowe - z jabłkiem i cynamonową kruszonką
Składniki na 12 muffinek
"Suche":
• 220 g mąki orkiszowej
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 75 g ksylitolu brzozowego
• szczypta cynamonu
"Mokre":
• 50 g masła
• 100 ml mleka
• 85 g jogurtu naturalnego
• 1 jajko
Dodatki:
• 1 duże jabłko
Kruszonka:
• 45 g zimnego masła
• 60 g mąki (używamy tortowej typ 450) lub orkiszowej
• 50 g ksylitolu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Muffiny:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Im więcej grudek pozostanie w surowej masie, tym upieczone muffiny będą bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy pokrojone jabłko.
Masę rozłożyć do papilotek.
Kruszonka:
W płaskim naczyniu wymieszać mąkę, ksylitol i cynamon.
Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę.
Palcami rozcierać masło z resztą składników do czasu, aż powstanie substancja przypominająca wyglądem mokry piasek.
Każdą muffinkę oprószyć odrobiną kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Sisska lubi tę wiadomość
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna