X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aune, zazdroszczę fizjo w domu ♥️

Aune lubi tę wiadomość

• Amra Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa, Nina - na ten moment łożysko na przedniej ścianie bo przodujące można chyba określić dopiero później 🤔 ale jak się nie przesunie to zrozumiałam to tak, że na późniejszym etapie stwierdza się łożysko przodujące i wtedy na pewno kwalifikacja do cesarki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2024, 08:27

age.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 9 lipca 2024, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Ja juz po wizycie.
    Z małą wszystko w porządku 😍 zdrowa i śliczna dziewczynka 😍
    Niestety mam łożysko na przedniej ścianie. Jeżeli nie zechce się przesunąć to czeka mnie cesarka 🙈
    Na razie się tym nie przejmuje.
    Najważniejsze, że córcia zdrowa ♥️♥️
    Rybka nie martw się, te bóle to najprawdopodobniej rozciągające się więzadła i powiększająca macica. Ja też się nimi przejmowałam, a dziś na wizycie wszystko wzorowo. Szyjka długa i pięknie trzyma, córeczka zdrowa 😉 U Ciebie też tak na pewno jest 😉

Kurcze, nie podejrzewałam, że rozciąganie może aż tak boleć 😅

Tobie lekarz powiedział, że łożysko na przedniej ścianie jest wskazaniem do cesarki? Ja z opisu dowiedziałam się, że mam na przedniej, mój prowadzący ani słowem nie wspomniał 🙈

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Księgowa, Nina - na ten moment łożysko na przedniej ścianie bo przodujące można chyba określić dopiero później 🤔 ale jak się nie przesunie to zrozumiałam to tak, że na późniejszym etapie stwierdza się łożysko przodujące i wtedy na pewno kwalifikacja do cesarki.

A to ja na przedniej mialam np. w drugiej ciąży, potem sie przesunęło na tylna - takie nie jest wskazaniem do cc.
    Natomiast teraz mam zasłaniające polowicznie ujscie szyjki macicy i to juz moze byc wskazaniem do cc, jeśli sie nie przesunie. Ale ono moze sobie migrować nawet do 36tc 😅

MummyYummy lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy - lozysko tak naprawdę zaczyna sie kształtować w okolicy 16tc i formuje sie do ok. 20tc - wtedy dopiero jest faktycznym lozyskiem, a nie kosmowka, z której lozysko sie tworzy.
    Ono też moze migrować wraz ze wzrostem macicy, więc mogło byc na tylnej a teraz na przedniej lub na odwrót. 😊 No i druga sprawa, ze ono nie migruje sobie jakby z brzucha na kręgosłup tylko z prawa do lewa (dla lekarzy przod/tyl). 😊

MummyYummy, Aune lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    MummyYummy - lozysko tak naprawdę zaczyna sie kształtować w okolicy 16tc i formuje sie do ok. 20tc - wtedy dopiero jest faktycznym lozyskiem, a nie kosmowka, z której lozysko sie tworzy.
    Ono też moze migrować wraz ze wzrostem macicy, więc mogło byc na tylnej a teraz na przedniej lub na odwrót. 😊 No i druga sprawa, ze ono nie migruje sobie jakby z brzucha na kręgosłup tylko z prawa do lewa (dla lekarzy przod/tyl). 😊

Dzięki wielkie za odpowiedź 🥰 Czyli jest szansa, że żaden lekarz się nie pomylił. Ja już przewaliłam pół Internetu, ale jednak ciężko znaleźć rzetelne informacje - szukam o łożysku na przedniej ścianie i od razu wyskakują mi artykuły o przodującym 🙄

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:

Łożysko przodujące stwierdza się dopiero po 20 tc i to jest wskazaniem do cięcia. Ale tak jak pisze @Ksiegowa - to, że w 20 tygodniu jest przodujące, to nie znaczy, że się nie uniesie na późniejszym etapie 😉 Wczoraj czytałam też, że dzieje się tak w około 90% przypadków (że łożysko podnosi się w późniejszych tc).

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Dzięki wielkie za odpowiedź 🥰 Czyli jest szansa, że żaden lekarz się nie pomylił. Ja już przewaliłam pół Internetu, ale jednak ciężko znaleźć rzetelne informacje - szukam o łożysku na przedniej ścianie i od razu wyskakują mi artykuły o przodującym 🙄

Nie ma za co. 😊 Mialam te sama rozkminke w poprzedniej ciazy, więc moglam odpowiedzieć 😅

Hashimoto + GB.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Nie ma za co. 😊 Mialam te sama rozkminke w poprzedniej ciazy, więc moglam odpowiedzieć 😅

Ja w obu poprzednich ciążach miałam od początku na tylnej ścianie i nie było żadnych zmian, więc nawet nie musiałam się zastanawiać 😅

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze.. Cos mnie dzis brzuch boli okresowo 🥺 migrene mam juz 3 dzien.. Ja nie wiem jak ogarnę ten tydzień. Nie dość, ze fatalnie sie czuje to jeszcze pracy po uszy przed urlopem 🙈

Hashimoto + GB.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Evelle28 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heejka a ja dziś już zaliczyłam dentystę . A jak na złość moje samopoczucie w dniu dzisiejszym do bani :/
    U mnie tez szykuje się intensywny tydz sporo pracy plus ostatnie przygotowania do Gender Reveal :)
    I ta pogoda .. tragedia , lepiej się czuje jak jesy chłodniej .. lubie lato ale nie w ciąży 🙈
    Ogólnie jestem typem jesieniary , wiec od września/października jestem w raju 🙈 dziwne wiem ale uwielbiam padający deszcz , żółknące liście , grube swetry , ciepła herbatę i ciasteczka , świeczki o zapachu pumppkin latte i wiele wiele innych rzeczy związanych z jesienią . Już sobie zamówiłam książki z jesienią w tle ♥️🙈

A tymczasem życzę wam miłego dnia :)

Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
    01.07.2021 [*] 💔

05.04.2024 - II ♥️
    11.04.2024- beta 769
    13.04.2024- beta 1772
    15.04.2024- beta 3671
    20.04.2024- 1 wizyta-pęcherzyk ciążowy 14 mm z pęcherzykiem żółtkowym 3mm
    25.04.2024- mamy ♥️ i 2 mm dzidziusia 🥹
    24.05- 2,9 cm dzidziusia , 164/min ♥️
    29.05-4,2 cm dzidziusia , 176/min ♥️
    03.06-NIFTY - NISKIE RYZYKA
    12.06-PRENATALNE-6,5 cm zdrowego dzidziusia ♥️
    20.06- 91 g szczęścia pod sercem ♥️
    14.07- GENDER REAVEL PARTY 🩷🩵🎉
    18.07 - VII USG ⏳
    06.08 - POŁÓWKOWE

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Kurcze.. Cos mnie dzis brzuch boli okresowo 🥺 migrene mam juz 3 dzien.. Ja nie wiem jak ogarnę ten tydzień. Nie dość, ze fatalnie sie czuje to jeszcze pracy po uszy przed urlopem 🙈

Ja też miałam niedawno taki ból miesiączkowy i do tego pleców w dole, więc wiem, że to stresujące. Okazało się, że wszystko ok 🙂 U mnie pomaga NoSpa.

Co ciekawe, mój gin mówił, że takie bóle mogą wynikać z tego, że rozciąganie macicy po cięciu jest bardziej odczuwalne dla organizmu 🤔

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Ja też miałam niedawno taki ból miesiączkowy i do tego pleców w dole, więc wiem, że to stresujące. Okazało się, że wszystko ok 🙂 U mnie pomaga NoSpa.

Co ciekawe, mój gin mówił, że takie bóle mogą wynikać z tego, że rozciąganie macicy po cięciu jest bardziej odczuwalne dla organizmu 🤔

Oo, to moze faktycznie takie odczucie po cc.
    W poprzedniej co prawda nie czułam tak, ale też odstęp między ciazami byl większy, więc moze tez inaczej. 😊

Hashimoto + GB.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Przodujące jest wtedy gdy nachodzi na wewnetrzne ujście szyjki i wtedy jest to wskazanie do cc bo jest źle umiejscowione. Łożysko na przedniej ścianie na odpowiedniej wysokosci nie jest wskazaniem do CC.

Mandoriana, Rita 💋 lubią tę wiadomość

• Amra Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Przodujące jest wtedy gdy nachodzi na wewnetrzne ujście szyjki i wtedy jest to wskazanie do cc bo jest źle umiejscowione. Łożysko na przedniej ścianie na odpowiedniej wysokosci nie jest wskazaniem do CC.
    Tak też wyczytałam w Google. Na następnej wizycie za 3 tyg dokładnie o to wypytam bo szczerze mówiąc wczoraj tylko przyjęłam tą informację do wiadomości i jakoś bardzo nie dociekałam 😊

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Heejka a ja dziś już zaliczyłam dentystę . A jak na złość moje samopoczucie w dniu dzisiejszym do bani :/
    U mnie tez szykuje się intensywny tydz sporo pracy plus ostatnie przygotowania do Gender Reveal :)
    I ta pogoda .. tragedia , lepiej się czuje jak jesy chłodniej .. lubie lato ale nie w ciąży 🙈
    Ogólnie jestem typem jesieniary , wiec od września/października jestem w raju 🙈 dziwne wiem ale uwielbiam padający deszcz , żółknące liście , grube swetry , ciepła herbatę i ciasteczka , świeczki o zapachu pumppkin latte i wiele wiele innych rzeczy związanych z jesienią . Już sobie zamówiłam książki z jesienią w tle ♥️🙈

A tymczasem życzę wam miłego dnia :)
    Dołączam do teamu ,,jesieniara” 🍁🍄🍄‍🟫🍂
    Mam dokładnie takie same upodobania jak Ty 😂
    Dla mnie takie temperatury jak dziś to jest męczarnia 😩

Aune, Evelle28 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Tak też wyczytałam w Google. Na następnej wizycie za 3 tyg dokładnie o to wypytam bo szczerze mówiąc wczoraj tylko przyjęłam tą informację do wiadomości i jakoś bardzo nie dociekałam 😊
    Może do następnej wizyty już się trochę podniesie,grunt,że lekarz wszystkiego pilnuje 🙂

Amra lubi tę wiadomość

• Amra Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a mam jeszcze pytanie, które mnie nurtuje.
    Jak objawiają się skurcze o których niektóre z Was piszą?
    Zastanawiam się bo zdarza się , że mam krotkotrwale bóle podbrzusza jak na miesiaczke i one za chwilę mijają… to mogą być te skurcze ? Na ten moment biorę jedną tabletkę magnezu dziennie tak profilaktycznie, może powinnam zwiększyć dawkę?

age.png
  • TęczowaJa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Dziewczyny, a mam jeszcze pytanie, które mnie nurtuje.
    Jak objawiają się skurcze o których niektóre z Was piszą?
    Zastanawiam się bo zdarza się , że mam krotkotrwale bóle podbrzusza jak na miesiaczke i one za chwilę mijają… to mogą być te skurcze ? Na ten moment biorę jedną tabletkę magnezu dziennie tak profilaktycznie, może powinnam zwiększyć dawkę?

Ja dziś po wizycie u ginekologa i dzidziul ma 330g ( to już ponad trzy tabliczki czekolady zamiast dwóch)😁
    i też mam takie okresowe bóle w podbrzuszu lek. poleciła mi brać aspargan(magnez+potas) 3 razy dziennie bo mówi, że to od rozciągania się wiązadeł i czym szczuplejsza kobieta tym bardziej może te bóle odczuwać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2024, 13:48

Elewina lubi tę wiadomość

84'👩‍❤️‍💋‍👨 77' 🐶🐶+🐱🐱
    Starania od '20
    Teratozoospermia, oligospermia ciężka, morfologia 1%
    Kariotypy✅
    HSG✅
    TSH 0,99
    AMH 05.23 -1,83, 11.23-3,39
    I IVF 💉start X'23
    12 oocytów, IMSI
    3 zarodki: 5.1.2, 5.2.1, 3.3.3,

1 transfer 8.11.23 - ET,
    5.1.2- 💔8 tydzień, 21.12.23👼♀️
    2 transfer 14.03.24 - FET,
    5.2.1, cykl natural
    9 dpt - 289,9
    11 dpt - 574,5
    13 dpt - 1453,0
    14 dpt - 2261,25
    20 dpt - 9760
    21 dpt - GS 1,16 cm
    27 dpt CRL 0,44 cm💞FHR(+)
    7+2 - CRL 0,94 cm-170
    8+4 - CRL 1,67cm-177
    10+2- CRL 3,46 cm
    11+6 - CRL 5,65 cm
    Nifty- ok 🩵
    17+3 200g 🍫🍫
    30.07 1 ruchy
    23+3 720g
    27+3 1400g
    30+2 1700g
    34+3 2830g
    36+3 3600g
    38+3 3900g
    ❄️ 3.3.3

2.12.2024- Oliwier🩵

"I już się spadać nie boję
    Chociaż może mnie znów zaboleć
    I wiem, że jestem bezpieczna
    Miękka, ciepła, lekka."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2024, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem team jesieniara 🩷 wszystko co opisałaś Evelle to jest miód na moje serce 🤭 czekam na ten złoty październik kiedy będę już na zwolnieniu i będę mogła się skupić na przygotowaniach domu i wszystkiego innego, popijając tę dyniową latte 😎

Evelle28 lubi tę wiadomość

‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ