☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Księgowa, Nina - na ten moment łożysko na przedniej ścianie bo przodujące można chyba określić dopiero później 🤔 ale jak się nie przesunie to zrozumiałam to tak, że na późniejszym etapie stwierdza się łożysko przodujące i wtedy na pewno kwalifikacja do cesarki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 08:27
-
Amra wrote:Ja juz po wizycie.
Z małą wszystko w porządku 😍 zdrowa i śliczna dziewczynka 😍
Niestety mam łożysko na przedniej ścianie. Jeżeli nie zechce się przesunąć to czeka mnie cesarka 🙈
Na razie się tym nie przejmuje.
Najważniejsze, że córcia zdrowa ♥️♥️
Rybka nie martw się, te bóle to najprawdopodobniej rozciągające się więzadła i powiększająca macica. Ja też się nimi przejmowałam, a dziś na wizycie wszystko wzorowo. Szyjka długa i pięknie trzyma, córeczka zdrowa 😉 U Ciebie też tak na pewno jest 😉
Kurcze, nie podejrzewałam, że rozciąganie może aż tak boleć 😅
Tobie lekarz powiedział, że łożysko na przedniej ścianie jest wskazaniem do cesarki? Ja z opisu dowiedziałam się, że mam na przedniej, mój prowadzący ani słowem nie wspomniał 🙈 -
Amra wrote:Księgowa, Nina - na ten moment łożysko na przedniej ścianie bo przodujące można chyba określić dopiero później 🤔 ale jak się nie przesunie to zrozumiałam to tak, że na późniejszym etapie stwierdza się łożysko przodujące i wtedy na pewno kwalifikacja do cesarki.
A to ja na przedniej mialam np. w drugiej ciąży, potem sie przesunęło na tylna - takie nie jest wskazaniem do cc.
Natomiast teraz mam zasłaniające polowicznie ujscie szyjki macicy i to juz moze byc wskazaniem do cc, jeśli sie nie przesunie. Ale ono moze sobie migrować nawet do 36tc 😅MummyYummy lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
MummyYummy - lozysko tak naprawdę zaczyna sie kształtować w okolicy 16tc i formuje sie do ok. 20tc - wtedy dopiero jest faktycznym lozyskiem, a nie kosmowka, z której lozysko sie tworzy.
Ono też moze migrować wraz ze wzrostem macicy, więc mogło byc na tylnej a teraz na przedniej lub na odwrót. 😊 No i druga sprawa, ze ono nie migruje sobie jakby z brzucha na kręgosłup tylko z prawa do lewa (dla lekarzy przod/tyl). 😊MummyYummy, Aune lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:MummyYummy - lozysko tak naprawdę zaczyna sie kształtować w okolicy 16tc i formuje sie do ok. 20tc - wtedy dopiero jest faktycznym lozyskiem, a nie kosmowka, z której lozysko sie tworzy.
Ono też moze migrować wraz ze wzrostem macicy, więc mogło byc na tylnej a teraz na przedniej lub na odwrót. 😊 No i druga sprawa, ze ono nie migruje sobie jakby z brzucha na kręgosłup tylko z prawa do lewa (dla lekarzy przod/tyl). 😊
Dzięki wielkie za odpowiedź 🥰 Czyli jest szansa, że żaden lekarz się nie pomylił. Ja już przewaliłam pół Internetu, ale jednak ciężko znaleźć rzetelne informacje - szukam o łożysku na przedniej ścianie i od razu wyskakują mi artykuły o przodującym 🙄 -
Amra wrote:Księgowa, Nina - na ten moment łożysko na przedniej ścianie bo przodujące można chyba określić dopiero później 🤔 ale jak się nie przesunie to zrozumiałam to tak, że na późniejszym etapie stwierdza się łożysko przodujące i wtedy na pewno kwalifikacja do cesarki.
Łożysko przodujące stwierdza się dopiero po 20 tc i to jest wskazaniem do cięcia. Ale tak jak pisze @Ksiegowa - to, że w 20 tygodniu jest przodujące, to nie znaczy, że się nie uniesie na późniejszym etapie 😉 Wczoraj czytałam też, że dzieje się tak w około 90% przypadków (że łożysko podnosi się w późniejszych tc). -
MummyYummy wrote:Dzięki wielkie za odpowiedź 🥰 Czyli jest szansa, że żaden lekarz się nie pomylił. Ja już przewaliłam pół Internetu, ale jednak ciężko znaleźć rzetelne informacje - szukam o łożysku na przedniej ścianie i od razu wyskakują mi artykuły o przodującym 🙄
Nie ma za co. 😊 Mialam te sama rozkminke w poprzedniej ciazy, więc moglam odpowiedzieć 😅MummyYummy lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Kurcze.. Cos mnie dzis brzuch boli okresowo 🥺 migrene mam juz 3 dzien.. Ja nie wiem jak ogarnę ten tydzień. Nie dość, ze fatalnie sie czuje to jeszcze pracy po uszy przed urlopem 🙈Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Heejka a ja dziś już zaliczyłam dentystę . A jak na złość moje samopoczucie w dniu dzisiejszym do bani
U mnie tez szykuje się intensywny tydz sporo pracy plus ostatnie przygotowania do Gender Reveal
I ta pogoda .. tragedia , lepiej się czuje jak jesy chłodniej .. lubie lato ale nie w ciąży 🙈
Ogólnie jestem typem jesieniary , wiec od września/października jestem w raju 🙈 dziwne wiem ale uwielbiam padający deszcz , żółknące liście , grube swetry , ciepła herbatę i ciasteczka , świeczki o zapachu pumppkin latte i wiele wiele innych rzeczy związanych z jesienią . Już sobie zamówiłam książki z jesienią w tle ♥️🙈
A tymczasem życzę wam miłego dniaMama Aniołków:
27.01.2018[*]💔
23.11.2019 [*] 💔
01.07.2021 [*] 💔
05.04.2024 - II ♥️
11.04.2024- beta 769
13.04.2024- beta 1772
15.04.2024- beta 3671
20.04.2024- 1 wizyta-pęcherzyk ciążowy 14 mm z pęcherzykiem żółtkowym 3mm
25.04.2024- mamy ♥️ i 2 mm dzidziusia 🥹
24.05- 2,9 cm dzidziusia , 164/min ♥️
29.05-4,2 cm dzidziusia , 176/min ♥️
03.06-NIFTY - NISKIE RYZYKA
12.06-PRENATALNE-6,5 cm zdrowego dzidziusia ♥️
20.06- 91 g szczęścia pod sercem ♥️
14.07- GENDER REAVEL PARTY 🩷🩵🎉
18.07 - VII USG ⏳
06.08 - POŁÓWKOWE
-
Księgowa wrote:Kurcze.. Cos mnie dzis brzuch boli okresowo 🥺 migrene mam juz 3 dzien.. Ja nie wiem jak ogarnę ten tydzień. Nie dość, ze fatalnie sie czuje to jeszcze pracy po uszy przed urlopem 🙈
Ja też miałam niedawno taki ból miesiączkowy i do tego pleców w dole, więc wiem, że to stresujące. Okazało się, że wszystko ok 🙂 U mnie pomaga NoSpa.
Co ciekawe, mój gin mówił, że takie bóle mogą wynikać z tego, że rozciąganie macicy po cięciu jest bardziej odczuwalne dla organizmu 🤔 -
MummyYummy wrote:Ja też miałam niedawno taki ból miesiączkowy i do tego pleców w dole, więc wiem, że to stresujące. Okazało się, że wszystko ok 🙂 U mnie pomaga NoSpa.
Co ciekawe, mój gin mówił, że takie bóle mogą wynikać z tego, że rozciąganie macicy po cięciu jest bardziej odczuwalne dla organizmu 🤔
Oo, to moze faktycznie takie odczucie po cc.
W poprzedniej co prawda nie czułam tak, ale też odstęp między ciazami byl większy, więc moze tez inaczej. 😊MummyYummy lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Mandoriana, Rita 💋 lubią tę wiadomość
-
Mag_len wrote:Przodujące jest wtedy gdy nachodzi na wewnetrzne ujście szyjki i wtedy jest to wskazanie do cc bo jest źle umiejscowione. Łożysko na przedniej ścianie na odpowiedniej wysokosci nie jest wskazaniem do CC.
-
Evelle28 wrote:Heejka a ja dziś już zaliczyłam dentystę . A jak na złość moje samopoczucie w dniu dzisiejszym do bani
U mnie tez szykuje się intensywny tydz sporo pracy plus ostatnie przygotowania do Gender Reveal
I ta pogoda .. tragedia , lepiej się czuje jak jesy chłodniej .. lubie lato ale nie w ciąży 🙈
Ogólnie jestem typem jesieniary , wiec od września/października jestem w raju 🙈 dziwne wiem ale uwielbiam padający deszcz , żółknące liście , grube swetry , ciepła herbatę i ciasteczka , świeczki o zapachu pumppkin latte i wiele wiele innych rzeczy związanych z jesienią . Już sobie zamówiłam książki z jesienią w tle ♥️🙈
A tymczasem życzę wam miłego dnia
Mam dokładnie takie same upodobania jak Ty 😂
Dla mnie takie temperatury jak dziś to jest męczarnia 😩Aune, Evelle28 lubią tę wiadomość
-
Amra wrote:Tak też wyczytałam w Google. Na następnej wizycie za 3 tyg dokładnie o to wypytam bo szczerze mówiąc wczoraj tylko przyjęłam tą informację do wiadomości i jakoś bardzo nie dociekałam 😊
Amra lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a mam jeszcze pytanie, które mnie nurtuje.
Jak objawiają się skurcze o których niektóre z Was piszą?
Zastanawiam się bo zdarza się , że mam krotkotrwale bóle podbrzusza jak na miesiaczke i one za chwilę mijają… to mogą być te skurcze ? Na ten moment biorę jedną tabletkę magnezu dziennie tak profilaktycznie, może powinnam zwiększyć dawkę? -
Amra wrote:Dziewczyny, a mam jeszcze pytanie, które mnie nurtuje.
Jak objawiają się skurcze o których niektóre z Was piszą?
Zastanawiam się bo zdarza się , że mam krotkotrwale bóle podbrzusza jak na miesiaczke i one za chwilę mijają… to mogą być te skurcze ? Na ten moment biorę jedną tabletkę magnezu dziennie tak profilaktycznie, może powinnam zwiększyć dawkę?
Ja dziś po wizycie u ginekologa i dzidziul ma 330g ( to już ponad trzy tabliczki czekolady zamiast dwóch)😁
i też mam takie okresowe bóle w podbrzuszu lek. poleciła mi brać aspargan(magnez+potas) 3 razy dziennie bo mówi, że to od rozciągania się wiązadeł i czym szczuplejsza kobieta tym bardziej może te bóle odczuwać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 13:48
Elewina lubi tę wiadomość
84'👩❤️💋👨 77' 🐶🐶+🐱🐱
Starania od '20
Teratozoospermia, oligospermia ciężka, morfologia 1%
Kariotypy ✅
HSG✅
TSH 0,99
AMH 05.23 -1,83, 11.23-3,39
I IVF 💉start X'23
16🥚, 12 oocytów, IMSI
3 zarodki: 5.1.2, 5.2.1, 3.3.3,
1 transfer 8.11.23 - ET,
5.1.2- 💔8 tydzień, 21.12.23👼♀️
2 transfer 14.03.24 - FET,
5.2.1, cykl natural
9 dpt - 289,9
11 dpt - 574,5
13 dpt - 1453,0
14 dpt - 2261,25
20 dpt - 9760
21 dpt - GS 1,16 cm
27 dpt CRL 0,44 cm💞 FHR(+)
7+2 - CRL 0,94cm-170
8+4 - CRL 1,67cm-177
10+2- CRL 3,46 cm
11+6 - CRL 5,65 cm
Nifty- ok 🩵
17+3 200g 🍫🍫
30.07 pierwsze ruchy
23+3 720g
27+3 1400g
30+2 1700g
34+3 2830g
36+3 3600g
❄️ 3.3.3
"I już się spadać nie boję
Chociaż może mnie znów zaboleć
I wiem, że jestem bezpieczna
Miękka, ciepła, lekka."
-
Ja też jestem team jesieniara 🩷 wszystko co opisałaś Evelle to jest miód na moje serce 🤭 czekam na ten złoty październik kiedy będę już na zwolnieniu i będę mogła się skupić na przygotowaniach domu i wszystkiego innego, popijając tę dyniową latte 😎
Evelle28 lubi tę wiadomość