X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam nr telefonu do swojej lekarki na NFZ w razie jakby się coś działo lub bym jednak potrzebowała zwolnienia albo recepty na xonvea jeśli by mi się skończyła.

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19 wrote:
    Hej dziewczyny,

Padło pytanie o feroplex - ja brałam to kiedyś zanim byłam w ciąży, to jest podobno preparat o najlepszej przyswajalności /m- jest płynny. Nie kojarzę, żeby wywoływał jakieś duże bóle brzucha, więc u mnie się sprawdził.

Ja mam do Was z kolei pytanie, jaki macie kontakt z lekarzami prowadzącymi ciążę prywatnie? Czy jak coś się dzieje to macie kontakt telefoniczny czy musicie iść na wizytę i „bulić” hajs?

Zrobiłam dzisiaj badania krwi i TSH mi wyszło 2,63… jeszcze w marcu było to 2,16, a w listopadzie 1,8. Tendencją ewidentnie wzrostowa i trochę mnie to martwi, tym bardziej, że niby powyżej 2,5 powinno się to już zbijać lekami.

Do tego wyszły mi jakieś erytrocyty w moczu.. niby nie dużo ponad normę, ale jednak. Jakoś się tym wszystkim zestresowałam, a nie mogę się skontaktować z moim lekarzem prowadzącym..

Ja piszę przez znany lekarz jak coś mnie niepokoi. Jak musiałam mieć dodatkową kontrolę to już dwa razy szłam i nie wziął ode mnie nic.zalezy od lekarza 😉

Skryta19 lubi tę wiadomość

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Ja mam lekarkę z Medicover i też dostałam nr telefonu w razie czego tylko jeszcze nie miałam okazji testować czy odpisze/oddzwoni.

Upolowałam dzisiaj kombinezon merino z Engel w idealnym stanie na vinted za 150 zł 😀 jaram się!

Dziewczyny a takie pytanie na które pewnie nie każdy będzie chciał odpowiedzieć - jak u Was z libido? Bo u mnie dramatycznie poza sporadycznymi zrywami szczerze mówiąc 🥴

Jeśli chodzi o libido to ja akurat zawsze mam dość duże nawet większe od męża (niestety😅) a w ciąży to już w ogóle mam jeszcze większe🫣 i to po raz drugi, bo w pierwszej też tak miałam🤭 ale ja to taki egzemplarz już jestem także pewnie nie ma co porównywać😊

Sandrix, Rita 💋, villemo_gbm, Mami_35, Wikta06 lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Sisi1905 Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta ja mam kontakt sms/tel i zawsze odpowiada w tym samym dniu, nie muszę przychodzić chyba że coś trzeba zbadać pilnie . Co do tsh to rozumiem że nie chorujesz przewlekle na tarczycę ? Normy w 2 trymestrze dla zdrowych to 2,5-3,0, ale oczywiście skonsultowałabym odrazu bo te normy są różnie traktowane przez lekarzy, ale myślę że nie musisz się stresować. Suplementujesz jod ? Moj gin i endokrynolog bardzo tego pilnują a nie każde witaminy mają go w składzie.
    Co do żelaza jestem chyba weteranem przerobiłam już 6 rodzajów od początku ciąży bo bardzo źle reaguję na ten składnik.
    Feroplex i ferrum lex do żucia to dwa które w miarę toleruję i nie ma po nich większych dolegliwości.
    Biorę też dodatkowo witaminy z żelazem w składzie prenacaps multi2.
    Libido to dramat, ale może dlatego że po współżyciu bardzo twardnieje mi brzuch i stresuje mnie to podświadomie, do tego biorę jeszcze luteinę i jestem podrażniona od tego😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2024, 19:31

👩🏼36,PCOS ,Hashimoto, mthfr c677t homo
    2012 synek💙
    Marzec2023💔listopad2023💔
    Marzec2024⏸️
    29.03 beta 43, prog31
    02.04 beta 275
    04.04 beta 579 prog29
    15.04 0,29cm❤️
    29.04 1,61cm❤️
    13.05 3.5cm ❤️10tc
    12.06 9,7cm❤️

preg.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Ja mam lekarkę z Medicover i też dostałam nr telefonu w razie czego tylko jeszcze nie miałam okazji testować czy odpisze/oddzwoni.

Upolowałam dzisiaj kombinezon merino z Engel w idealnym stanie na vinted za 150 zł 😀 jaram się!

Dziewczyny a takie pytanie na które pewnie nie każdy będzie chciał odpowiedzieć - jak u Was z libido? Bo u mnie dramatycznie poza sporadycznymi zrywami szczerze mówiąc 🥴

Ja staram się nie myśleć o żadnych igraszkach bo i tak mam post od początku i do końca więc jak możesz to tylko korzystać !!! 😁

Sandrix lubi tę wiadomość

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @skryta ja już dawno (jeszcze chyba na etapie monitoringu cyklu) dostałam numer mojej gin. W ciąży nie miałam potrzeby korzystać z tego przywileju.
    Badałaś samo TSH czy FT3 i FT4 też? Moja endokrynolog ostatnio mówiła, że mam dość niski poziom TSH ok.0.3 ale kazała się tym nie martwić, bo T4 mam w górnych widełkach

@sandrix u nas ochota jest momentami nawet bardzo duża, ale ja nie mogę dla siebie znaleźć odpowiedniej pozycji, poza tym po igraszkach potrafię mieć plamienie i mnie to wtedy stresuje

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    @skryta ja już dawno (jeszcze chyba na etapie monitoringu cyklu) dostałam numer mojej gin. W ciąży nie miałam potrzeby korzystać z tego przywileju.
    Badałaś samo TSH czy FT3 i FT4 też? Moja endokrynolog ostatnio mówiła, że mam dość niski poziom TSH ok.0.3 ale kazała się tym nie martwić, bo T4 mam w górnych widełkach

@sandrix u nas ochota jest momentami nawet bardzo duża, ale ja nie mogę dla siebie znaleźć odpowiedniej pozycji, poza tym po igraszkach potrafię mieć plamienie i mnie to wtedy stresuje
    Jeny ja właśnie też mam wrażenie, że większość pozycji mi nagle przeszkadza i jeszcze mój K raz skomentował, że inaczej dla niego czuć w środku i mam jakąś zrytą banie teraz 🫣

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja staram się nie myśleć o żadnych igraszkach bo i tak mam post od początku i do końca więc jak możesz to tylko korzystać !!! 😁
    Masz bana na całą ciążę?? 🥲

17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    17.06 prenatalne
    02.10 kolejna wizyta

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Masz bana na całą ciążę?? 🥲

Niestety 🤣 z początku przez plamienia i drugie puste jajo a teraz przez skracająca szyjkę już do końca 😁. Więc ja bym na Waszym miejscu korzystała ile się da 🤣

age.png
  • Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Jeny ja właśnie też mam wrażenie, że większość pozycji mi nagle przeszkadza i jeszcze mój K raz skomentował, że inaczej dla niego czuć w środku i mam jakąś zrytą banie teraz 🫣
    Ja miałam bana w 1. trymestrze, kiedy miałam libido wywalone w kosmos i nawet najmniejsze podrażnienie okolic intymnych skutkowało orgazmem. Nie moglam się doczekać zielonego światła. 🥲 A teraz kiedy możemy, wszystko inaczej odczuwam. Jakby się coś zepsuło 😮‍💨 najmniejszy dotyk mnie podrażnia, a stosunki są nieprzyjemne, jakby ktoś pocierał np. rękę w tym samym miejscu przez dlugi czas, wiec niby nie boli, ale przyjemne tez nie jest. I ochotę niby mam, ale mąż mówi, że na wszystko reaguję inaczej i nie wie co robić 🤷‍♀️

Czy któraś z was spotkała się z czymś takim i czy to kiedyś minie?

starania od 10/2021
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024
    II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopczyk!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm 🐻
    16.07 II prenatalne: 381 g zdrowego maluszka
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera

27.11 Synek z nami!👶🏻3640 g

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2024, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    Ja miałam bana w 1. trymestrze, kiedy miałam libido wywalone w kosmos i nawet najmniejsze podrażnienie okolic intymnych skutkowało orgazmem. Nie moglam się doczekać zielonego światła. 🥲 A teraz kiedy możemy, wszystko inaczej odczuwam. Jakby się coś zepsuło 😮‍💨 najmniejszy dotyk mnie podrażnia, a stosunki są nieprzyjemne, jakby ktoś pocierał np. rękę w tym samym miejscu przez dlugi czas, wiec niby nie boli, ale przyjemne tez nie jest. I ochotę niby mam, ale mąż mówi, że na wszystko reaguję inaczej i nie wie co robić 🤷‍♀️

Czy któraś z was spotkała się z czymś takim i czy to kiedyś minie?
    Właśnie ja też się stałam bardzo niedotykalska, nie pasuje mi to co działało wcześniej. A jak mój K zmierza w kierunku moich sutków to mam ochotę uciekać, płakać mi się chce na samą myśl, że miałby ich dotknąć 🥲☠️ normalnie się wzdrygam. Średnio ogólnie, zależy mi żeby to między nami działało dobrze wszystko a trudno mi znaleźć jakieś rozwiązanie. Zmuszać się przecież też nie będę 😵‍💫

Rita 💋 lubi tę wiadomość

17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    17.06 prenatalne
    02.10 kolejna wizyta

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2024, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:

U mnie też było tak, że 1 trymestr to myślałam że mąż ode mnie zacznie uciekać🙈 teraz zaczyna mi przeszkadzać brzuszek i czuję się jakoś nieswojo przy wszystkim, choć nadal zdarzają mi się noce że dosłownie budzę się ze snu praktycznie z orgazmem, co przed ciążą nigdy się nie zdarzało.

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Hej, a robiłaś bacterie w moczu? U ciężarnych często pojawia się UTI bezobjawowo ale to należy leczyć antybiotykami bo nieleczone może dać zapalenie nerek w 2/3 trzymestrze.
    Mi ciągle wychodzili bacterie, i po trzech epizodach wypisali mi w profilaktycznej dawce do końca ciąży.

Robiłam badanie ogólne moczu, ale akurat żadnych bakterii nie wykryło. Wszystkie pozostałe wskaźniki były „na zielono”

Tatka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2024, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi1905 wrote:
    Skryta ja mam kontakt sms/tel i zawsze odpowiada w tym samym dniu, nie muszę przychodzić chyba że coś trzeba zbadać pilnie . Co do tsh to rozumiem że nie chorujesz przewlekle na tarczycę ? Normy w 2 trymestrze dla zdrowych to 2,5-3,0, ale oczywiście skonsultowałabym odrazu bo te normy są różnie traktowane przez lekarzy, ale myślę że nie musisz się stresować. Suplementujesz jod ? Moj gin i endokrynolog bardzo tego pilnują a nie każde witaminy mają go w składzie.
    Co do żelaza jestem chyba weteranem przerobiłam już 6 rodzajów od początku ciąży bo bardzo źle reaguję na ten składnik.
    Feroplex i ferrum lex do żucia to dwa które w miarę toleruję i nie ma po nich większych dolegliwości.
    Biorę też dodatkowo witaminy z żelazem w składzie prenacaps multi2.
    Libido to dramat, ale może dlatego że po współżyciu bardzo twardnieje mi brzuch i stresuje mnie to podświadomie, do tego biorę jeszcze luteinę i jestem podrażniona od tego😕

Nigdy nie chorowałam na nic związanego z tarczycą 🤷‍♀️ miałam co prawda taki okres w życiu, że zatrzymał mi się okres i hormony się wywróciły do góry nogami, ale przeżywałam wtedy mocno żałobę i było to ewidentnie na podłożu stresowym.

Teraz sprawdzałam tylko tsh. Jutro idę na medicover do ginekolog żeby mnie skierowała chociaż na te ft3 i ft4 i ewentualnie dała receptę. Obawiam się tylko, że nie będzie chciała mi nic przepisać, skoro ciążę prowadzę prywatnie poza medicover.. że może nie chcieć wziąć odpowiedzialności.
    A lekarz mi odpisał, że dostanę receptę na wizycie… tylko że wizytę mam 05.08 🤦‍♀️
    Jod jest składnikiem pregny plus, którą biorę 🧐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2024, 23:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2024, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za pomoc i wsparcie. Cieszę się, że możemy sobie tutaj pomagać ☺️

Co do libido to naprawdę różnie. Mam takie okresy, że totalnie mi się nie chce, ale też takie, że chce mi się bardzo. A co do piersi to mąż dostał bana bo tak bolą 🤭🤷‍♀️
    I faktycznie w ciąży musi być to wszystko w środku bardziej ukrwione i wrażliwe, bo trochę „boli”.

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2024, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta, jak dla mnie samo TSH nie jest wyznacznikiem.
    Jesli nie chorujesz na choroby tarczycy to wynik dla mnie jest w normie.

Bardzo, bardzo wazna jest godzina pobrania (wbrew pozorom). Oczywiście, należy mieć rękę na pulsie, ale bez strachu, bo na ten moment jest okej.
    Ciazowe widelki sa inne niż normalnie, w ciazy TSH potrafi bardzo skakać, więc z lekami tez nie należy działać pochopnie. 😊
    No i jednak jeśli już to prędzej konsultowałabym to z endo, anizeli gin, ale to ja 😉

A co do libido.. Mam duże, ale zwykle wtedy, kiedy nie ma meza mam potrzeby, a jak wróci z pracy to jestem tak wypompowana po całym dniu, ze juz nie mam na nic siły. 🫣
    Ale drazliwa zawsze bylam w ciazy, wszystko musiało byc delikatnie, bo odczuwalam wszystko 100x bardziej - to normalne, inne ukrwienie itd.

Ja właśnie zamknęłam komputer, mam nadzieję, ze na najbliższe 2 tygodnie! Jutro wizyta, pakowanie i.. nie wiem jak to ogarnę. 🙈😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2024, 01:14

Skryta19, MummyYummy, Sandrix lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Amra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2024, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane 🩷
    Powracam po krótkiej przerwie 😉 Jesteśmy na wakacjach, które powoli dobiegają końca, ale jak na razie dziadkowie dojeżdżają do nas, przejmują córkę na kolejny tydzień a my na jeszcze jedną noc ruszamy sami we dwoje do Gdańska 😍 a w sobotę już do domu.
    Tak się martwiłam a czuję się na tym wyjeździe tak dobrze… aż się zaczęłam zastanawiać bo zupełnie nie czuję się jakbym była w ciąży 😅

Co do libido o którym piszecie to u mnie raczej jest mocno w dół 🙈 mam dni kiedy przychodzi chęć, ale jest to tak raz na jakiś czas. Piersi mam tak wrażliwe, że nie wyobrażam sobie żeby mąż miał mi je dotknąć i jakoś ten brzuszek podczas mnie dekoncentruje, nie wiem czy Wy też tak macie 😂

Tatka, Skryta19, Sandrix, Rita 💋, Mag_len lubią tę wiadomość

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2024, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej widzę że nie tylko ja tak mam że libido w dół mi poszło 😅 też jakoś nie umiem się całkiem skupić, mam zbyt wrażliwe sutki i wszelką próba dotykania czy całowania nawet delikatnego powoduje u mnie irytacje a brzuch choć jeszcze mały to jakoś go tak "czuje" i bardziej myślę o tym by go nie urazić, nie spinać mięśni za bardzo lub żeby partner go przypadkiem nie przyparl za bardzo i nie wiem takiej radości z seksu jak kiedyś ale myślę że to wszystko się unormuje potem, może dopiero po ciąży no trudno.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2024, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa dzięki za uspokojenie 😘 jadę dzisiaj do ginekolog z medicover i mam nadzieję, że wyjdę ze skierowaniem chociaż na to ft3 i ft4 dodatkowo. Może nie ma co panikować, a ja trochę panikara jestem 😢. Powiem Wam że instynkt macierzyński włącza mi się ostatnio i to bardzo intensywnie, zależy mi na tym dziecku jak na niczym innym w życiu.

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2024, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje libido to wystrzeliło w kosmos 😮 w 1 trymestrze mieliśmy bana bo miałam infekcję, a teraz gdy możemy to nie mam siły wieczorami jak mąż wraca z pracy 🤣 no i mój brzuch jest już ogromny 😮

Apropo ciuchów ciążowych to chciałam powiedzieć że spodnie ciążowe to jest jakiś scam 🤣 wszystkie zsuwają się z tyłka i nie ma szans żeby się w tym dobrze czuć... sukienki, kolarki, leginsy są spoko, ale nie wiem w czym ja będę chodzić jak się lato skończy 🤔🥴

Skryta19, Sandrix, Mandoriana lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ