X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 3 września 2024, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki 🤛🏻

Faktycznie, wczoraj trochę pogooglowałam co do tych fotelików i są opcje. Pewnie pójdziemy do 8 gwiazdek i popytamy.
    @Malinowa Mamba ofkors łupinę mamy 😀 ale śmieszy mnie zawsze to że bez fotelika niby ze szpitala nie wypuszczą. Co, zadzwonią po policję? A co jak ktoś mieszka po drugiej stronie ulicy 😅

A ma któraś z was może doświadczenia ogólnie jeśli chodzi o życie z dzieckiem bez auta? Myślimy o tym dużo i rozmawiamy z ludźmi i jednak większości w głowie się to nie mieści raczej. Szukam historii z drugiego końca skali 😅

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    A ma któraś z was może doświadczenia ogólnie jeśli chodzi o życie z dzieckiem bez auta? Myślimy o tym dużo i rozmawiamy z ludźmi i jednak większości w głowie się to nie mieści raczej. Szukam historii z drugiego końca skali 😅
    My co prawda mamy samochód, ale tylko mąż ma prawo jazdy. I dla wielu osób już to jest dziwne 🙈
    Jednak mąż będzie w pracy standardowo większość dnia, a ja z córką będę się ogarniała bez samochodu. Mnie to nie przeraża, nigdy prawka nie miałam i zawsze sobie radziłam, więc teraz też zamierzam. Najważniejsze sprawy: przychodnia, 🐞 i takie tam mam na osiedlu, tramwaj bezpośrednio pod blokiem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2024, 12:15

Aune, Sandrix, Amra, mar.1, Mami_35 lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2024, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a zmieniałyście może podczas ciąży kilka razy lekarzy NFZ?
    Podjęłam z mężem decyzję o porodzie w Warszawie w IMiD, niestety nie mogłam tam się od dłuższego czasu dodzwonić by zapisać się do ginekologa.
    Zapisałam się więc do innej przychodni w Warszawie na za 2 tygodnie,
    i jak na złość wczoraj odebrali ode mnie telefon w IMiD i mam wizytę na koniec października.

Zastanawiam się czy mogą być przez to problemy.

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    My co prawda mamy samochód, ale tylko mąż ma prawo jazdy. I dla wielu osób już to jest dziwne 🙈
    Jednak mąż będzie w pracy standardowo większość dnia, a ja z córką będę się ogarniała bez samochodu. Mnie to nie przeraża, nigdy prawka nie miałam i zawsze sobie radziłam, więc teraz też zamierzam. Najważniejsze sprawy: przychodnia, 🐞 i takie tam mam na osiedlu, tramwaj bezpośrednio pod blokiem 🙂

U mnie taka sama sytuacja, co prawda mam prawo jazdy, ale zrobiłam na 18stkę i nie jeżdżę wcale, więc jak nie pójdę na lekcje doszkalające to nie mam co wsiadać za kółko, tym bardziej z maluchem w samochodzie. A i tak mamy jeden 🚗 i mąż w pracy. Też mam przychodnie, obok 🐞 i tramwaj, wszystko koło domu ;)

Sandrix, Zagadka919, Amra, mar.1, Mami_35 lubią tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Co do wyniku moczu, taki wynik świadczy najprawdopodobniej o źle pobranej próbce lub mocz za długo stał w cieple a teraz przy wysokich temperaturach to normalne. Położna i lekarz wytłumaczyli mi, że najlepiej jest jak mocz oddaje się bezpośrednio w laboratorium wtedy jest prawidłowo przechowywany i od razu badany a jak oddajemy w przychodni to on musi przejść dłuższą drogę zanim zostanie poddany badaniu 😊 jeżeli byłaby jakaś infekcja tych bakterii byłoby o wiele, wiele więcej 😊

Hmm, mi wczoraj również wyszły bakterie w moczu i leukocyty. Wczoraj w enel medzie była awaria systemu i mimo, ze pojechałam tam o 7. 40, a próbkę „stworzyłam 🤭” o 7.00 to finalnie oddałam ją jakoś przed 10.00. Czy to ma tez wpływ na leukocyty? Bo misze teraz zrobić posiew przez to 😀 Oczywiście zrobie go tak czy inaczej, ale może i to jesteś w stanie wyjaśnić 😀 Gdzieś tam spodziewałam się, że te bakterie mogły się namnożyć od odstania próbki, ale nie wiem jak jest z leukocytami.

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Hmm, mi wczoraj również wyszły bakterie w moczu i leukocyty. Wczoraj w enel medzie była awaria systemu i mimo, ze pojechałam tam o 7. 40, a próbkę „stworzyłam 🤭” o 7.00 to finalnie oddałam ją jakoś przed 10.00. Czy to ma tez wpływ na leukocyty? Bo misze teraz zrobić posiew przez to 😀 Oczywiście zrobie go tak czy inaczej, ale może i to jesteś w stanie wyjaśnić 😀 Gdzieś tam spodziewałam się, że te bakterie mogły się namnożyć od odstania próbki, ale nie wiem jak jest z leukocytami.
    Niestety nie mam pojęcia jak to jest z leukocytami. U mnie oprócz tych bakterii reszta była w normie, więc taką informację dostałam od położnej i lekarza w odniesieniu do całego badania. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym posiew dla świętego spokoju 😉 mocz prawidłowo powinno się oddać w przeciągu godziny od pobrania. Wiadomo, że mało kiedy jest to realne. Ja również oddaje w Przychodni , więc zanim on trafi do badania to dluuuuga droga a wysokie temperatury jakie teraz mamy temu nie sprzyjają. Kolejna sprawa jest taka, że przychodnie zazwyczaj nie mają odpowiednich warunków do przetrzymywania próbek i dlatego później badania wychodzą nieprawidłowo.

meowne lubi tę wiadomość

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie dziś przełom 😅 zrobiłam ostatnie zamówienia dla siebie i córci : kosmetyki, wyprawka apteczna, pampersy, chusteczki, koszule dla mnie, odwiedziłam też Rossmanna żeby móc już spakować walizkę. Niech sobie stoi i spokojnie czeka, ja już będę miała spokojną głowę. Znowu poszło tyle kasy 😳😱 powiem Wam, że jestem w szoku ile ta wyprawka nas kosztuje, 11 lat temu było inaczej 😅
    Zaczęłam też dziś robić pranie. Myślę, że dwa jeszcze ogarnę, reszta jutro.
    Nie mogłam się do tego zabrać a dziś właśnie nadszedł ten moment 🙈

Fania017, meowne, Atika, Zagadka919, KarolinaAnastazja, MummyYummy, Mandoriana, mar.1, Mami_35, Aune, Merida Waleczna lubią tę wiadomość

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś z kolei dzień kurierów, co chwilę ktoś podjeżdża.. przyjechały butelki, laktator, płyny do prania dla dzidziusia, pieluchy wielorazowe, w paczkomacie czeka zamówienie apteczne..... Jeszcze tylko koszyk na allegro kliknąć i będzie wszystko🩵

Amra, Zagadka919, Mami_35, Aune lubią tę wiadomość

• meowne Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    U mnie dziś z kolei dzień kurierów, co chwilę ktoś podjeżdża.. przyjechały butelki, laktator, płyny do prania dla dzidziusia, pieluchy wielorazowe, w paczkomacie czeka zamówienie apteczne..... Jeszcze tylko koszyk na allegro kliknąć i będzie wszystko🩵

A czy masz jakieś polecenie pieluch wielorazowych? Mam kilka od siostry i chciałabym to kontynuować i kupić jeszcze kilka, ale chetnie sie dowiem jeśli jest coś jeszcze innego i fajnego na rynku. Ja mam magabi easyme i aio i planowałam dokupić głównie easyme ☺️ One są dość proste i wygodne w użytkowaniu.

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Atika Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myślicie o kupieniu pieluszek z kazdej marki po jednej paczce?

Przypominam sobie, że nam chyba nie służyły Dada. 🙄
    Leciałam na pampersach i bella. Bella robi jeszcze pieluchy?

Na samym początku kupiłam jakies nie oddychające, jak pomyślę o tym to dziwię się jak mogły zostać dopuszczone na rynek. 😒

Byłam ostatnio z moją mamą na zakupach i stanęłam przy pieluchach. Ona do mnie, że po co tak wcześnie się interesuje pieluchami, ze mam jeszcze z dwa miesiące czasu. 🤭
    No niby tak, ale czy wtedy będą promocje?

Nie pamiętam ile na początku schodzi tych pieluch.
    Myślę nad wielorazowymi. Jakie macie doświadczenia? Mozecie coś polecić ? Chciałabym choc trochę odbarczyć swiat od tych śmieci.
    A może majtki ceratkowe i do tego pielucha tetrowa? Oczywiście tylko na dzień, na noc i tak poszłyby jednorazowe.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
    Naturals :-)
    28 XI 2024 narodziny synka
    preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny mam poprane i poprasowane od 56 do 74 😄
    Zostały mi pościele/poszewki i prześcieradła

Wczoraj poszło zamówienie do gemini, czekam na paczuchę

Jak przyjdzie to wezmę się za pakowanie walizki

No i dostałam informację, że wozek jest Nasz do odbioru, więc będziemy musieli podjechać z meżulkiem 😁😁

Zagadka919, mar.1, Mami_35, Fania017, Aune, KoKos lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 28lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 30lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 3 września 2024, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstawicie jakieś skriny co zawierają wasze zamówienia apteczne? Trochę nie wiem od czego zacząć 😅
    A i pytanko kupujecie ten elektryczny oczyszczacz do nosa? Nosiboo czy jakoś tak? Strasznie drogie cholerstwo ale nie mamy zwykłego odkurzacza więc chyba trzeba będzie 🤦🏻‍♀️
    A inhalator/nebulizator też od razu?

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluch to ja zdecydowałam się na Bamboolove. Nie wiem czy będę je kupowała cały czas bo u mnie w mieście nie ma ich akurat stacjonarnie, ale zamówiłam pakiet startowy : te najmniejsze pampersy, kolejne i chusteczki nawilżane, ale te i tak będę stosować tylko na wyjścia bo w domu mam zamiar używać samej wody.
    Wiem, że w Rossmannie są też jakieś pieluszki bambusowe, więc się zainteresuję jeszcze tymi 😊

Sandrix ja kupiłam elektryczny aspirator do noska, ale nie był jakiś drogi, więc nie wiem jak się sprawdzi. Z córką miałam taki do odkurzacza, ale teraz nie mamy takiego odkurzacza z rurą, więc ta opcja odpadała 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2024, 17:30

Sandrix lubi tę wiadomość

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest moje zamówienie z apteki Gemini jednak dużo rzeczy mam już w domu takich jak: podkłady, podpaski poporodowe, gaziki, wkładki laktacyjne.
    To zamówienie to tylko uzupełnienie tego, czego mi brakowało

1 Bepanthen Plus
    2 Paracetamol Farmina 50 mg, czopki dla niemowląt
    3 Pedicetamol 100 mg/ ml, roztwór doustny dla dzieci i niemowląt od urodzenia
    4 Otrivin Oddychaj Czysto, aerozol do nosa dla dzieci od 2 tygodnia, 100 ml
    1 Zaspa, krem pieluszkowy od 1 dnia życia
    2 Mustela Bebe Enfant Liniment, emulsja oczyszczająca do okolicy pieluszkowej, od urodzenia
    3 Zestaw Mustela Zimowa ochrona, krem do twarzy z Cold Cream, 40 ml + sztyft ochronny z Cold Cream, 9,2 g
    4 Mustela Bebe Enfant HydraBebe, mleczko do ciała od 1 dnia życia
    5 Zestaw Mustela Soft Baby Care Delikatne mycie, żel do mycia, 500 ml + szampon
    6 Tormentile Baby, maść
    7 Physiodose, roztwór soli fizjologicznej NaCl 0,9%
    8 ApoD3 Krople, witamina D3 400 j.m. dla niemowląt i dzieci od 1 dnia życia
    9 Zestaw Lovi Medical+, butelka antykolkowa ze smoczkiem dynamicznym, mini, od urodzenia
    10 Frosch Baby, płyn do mycia akcesoriów dziecięcych
    11 Octedin, spray do higieny i oczyszczania skóry, antybakteryjny
    12 Mustela Bebe Enfant, krem na ciemieniuchę

Sandrix, Aune, Mami_35, rybka8 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u nas początek roku i dużo emocji bo mamy pierwszoklasistke i najmłodszy poszedł do przedszkola więc dużo zmian i nawet nie miałam kiedy poczytywać.
    Widzę że temat wyprawki i pampersów.
    Ja mogę Wam polecic BAMBO NATURE,fajne bambusowe,kupuje na allegro. Może są ciut droższe ale nam się sprawdziły. A np uczulał Pampers. Z Lidla mi jakoś nie podeszły a Dada ok.

Czytam teraz,że piszecie o stawianiu się macicy, ja mam po kilka razy dziennie i często w nocy, łykam magnez. Do tego zgaga i duszno🙈
    Czy u Was też dalej takie upały? Żyć się nie da,u nas po 30 stopni...

• Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja dziewczyny mam poprane i poprasowane od 56 do 74 😄
    Zostały mi pościele/poszewki i prześcieradła
    Wooow 🤭🤭

KarolinaAnastazja, Fania017 lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plan używać przez pierwsze tygodnie jednorazowych ale tylko i wyłącznie ekologiczne, niechlorowane, bambusowe pewnie zamówię na necie. W połogu mam dużo leniuchować i dochodzić do siebie mój bierze wolne żeby mnie i maluszka otoczyć opieka więc będzie wystarczająco do roboty nie chcemy sobie utrudnić pierwszego okresu więc pójdą jednorazówki a potem pieluchy wielokrotnego użytku bo jednak uwazam że na dłuższą metę są dużo zdrowsze. Mam już jedną firmę upatrzoną ale jeszcze nie zamówiłam dopiero jak będę w Polsce pod koniec października to dopiero będę mogła odebrać ,😊

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest tak że oboje mamy prawka i samochody od lat bo musimy być mobilni jako że prowadzimy swoje działalności w Holandii i w zasadzie oba auta zostają bo ja nie wyobrażam sobie tego auta nie mieć nawet jak nie będę pracować tylko siedzieć z dzieckiem bo lubię być niezależna czy to pojechać na spacer gdzieś dalej (mieszkam w centrum) czy zakupy w ulubionym sklepie na innej dzielnicy czy odwiedzić koleżankę z innego miasta czy choćby przychodnia która nie jest pod nosem no tak jestem przyzwyczajona 😊 ale myślę że jak ktoś nie ma potrzeby daleko jeździć i ma wszystko obok to faktycznie niech daruję sobie ten samochód bo po co☺️

Mami_35 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2024, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Amra, to zaszalałaś :-)

Ja planuje iść w drugą stronę, im mniej tym lepiej.
    Do pupy bephanten baby, sprawdził się też córce przy trądziku i odparzeniu na szyjce.
    Na wyjścia water wipes w domu miska z wodą plus ręczniczki bawełniane.
    Do mycia jakiś apteczny olejek (obecnie uriage), ktorego używam ja i starsza córka, jest od 1 dnia życia.
    A z leków to tylko pedicetamol. Jak będzie gorączka to z maluchem i tak trzeba jechać do lekarza.
    Miałam też nasivin baby, ale nie użyłam ani razu, bo jak przyszła infekcja to lekarz przepisal nasivin kids dla ciut starszych dzieci.
    W domu mam zawsze octenisept- 2,3 małe opakowania, bo po otwarciu szybko traci ważność i sól fizjologiczna. Czyli takie rzeczy dla całej rodziny:-)
    Co do witamin to mała dostała na receptę Wit D, więc jak drugie dziecko nie dostanie wskazania na na konkretny lek to dopiero wtedy zamówię.
    A z pieluszek to u mnie sprawdziły się pampers premium care i bella happy;-)

Z takich rzeczy droższych to warto rozważyć nawilżacz powietrza. Przy starszej córce kupiliśmy po roczku, gdy miała suchy kaszel w nocy, a osłuchowo nic nie wychodziło. Teraz też będziemy używać na godzinę lub dwie wieczorem;-)
    No i takie rzeczy typu gaziki jalowe, platki kosmetyczne to i tak zawsze mam zapas więc kupię jak się skończą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2024, 20:49

Mandoriana lubi tę wiadomość

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 3 września 2024, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    A czy masz jakieś polecenie pieluch wielorazowych? Mam kilka od siostry i chciałabym to kontynuować i kupić jeszcze kilka, ale chetnie sie dowiem jeśli jest coś jeszcze innego i fajnego na rynku. Ja mam magabi easyme i aio i planowałam dokupić głównie easyme ☺️ One są dość proste i wygodne w użytkowaniu.
    Pieluszki wielorazowe miałam w zamyśle tetrowe,muslinowe i flanelowe😅 z pieluszek do spraw toaletowych na pewno będę używać jednorazowych, także nie pomogę🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2024, 21:10

‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ