☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymam kciuki 🤛🏻
Faktycznie, wczoraj trochę pogooglowałam co do tych fotelików i są opcje. Pewnie pójdziemy do 8 gwiazdek i popytamy.
@Malinowa Mamba ofkors łupinę mamy 😀 ale śmieszy mnie zawsze to że bez fotelika niby ze szpitala nie wypuszczą. Co, zadzwonią po policję? A co jak ktoś mieszka po drugiej stronie ulicy 😅
A ma któraś z was może doświadczenia ogólnie jeśli chodzi o życie z dzieckiem bez auta? Myślimy o tym dużo i rozmawiamy z ludźmi i jednak większości w głowie się to nie mieści raczej. Szukam historii z drugiego końca skali 😅13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Sandrix wrote:A ma któraś z was może doświadczenia ogólnie jeśli chodzi o życie z dzieckiem bez auta? Myślimy o tym dużo i rozmawiamy z ludźmi i jednak większości w głowie się to nie mieści raczej. Szukam historii z drugiego końca skali 😅
Jednak mąż będzie w pracy standardowo większość dnia, a ja z córką będę się ogarniała bez samochodu. Mnie to nie przeraża, nigdy prawka nie miałam i zawsze sobie radziłam, więc teraz też zamierzam. Najważniejsze sprawy: przychodnia, 🐞 i takie tam mam na osiedlu, tramwaj bezpośrednio pod blokiem 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 12:15
Aune, Sandrix, Amra, mar.1, Mami_35 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a zmieniałyście może podczas ciąży kilka razy lekarzy NFZ?
Podjęłam z mężem decyzję o porodzie w Warszawie w IMiD, niestety nie mogłam tam się od dłuższego czasu dodzwonić by zapisać się do ginekologa.
Zapisałam się więc do innej przychodni w Warszawie na za 2 tygodnie,
i jak na złość wczoraj odebrali ode mnie telefon w IMiD i mam wizytę na koniec października.
Zastanawiam się czy mogą być przez to problemy. -
Zagadka919 wrote:My co prawda mamy samochód, ale tylko mąż ma prawo jazdy. I dla wielu osób już to jest dziwne 🙈
Jednak mąż będzie w pracy standardowo większość dnia, a ja z córką będę się ogarniała bez samochodu. Mnie to nie przeraża, nigdy prawka nie miałam i zawsze sobie radziłam, więc teraz też zamierzam. Najważniejsze sprawy: przychodnia, 🐞 i takie tam mam na osiedlu, tramwaj bezpośrednio pod blokiem 🙂
U mnie taka sama sytuacja, co prawda mam prawo jazdy, ale zrobiłam na 18stkę i nie jeżdżę wcale, więc jak nie pójdę na lekcje doszkalające to nie mam co wsiadać za kółko, tym bardziej z maluchem w samochodzie. A i tak mamy jeden 🚗 i mąż w pracy. Też mam przychodnie, obok 🐞 i tramwaj, wszystko koło domuSandrix, Zagadka919, Amra, mar.1, Mami_35 lubią tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Amra wrote:Co do wyniku moczu, taki wynik świadczy najprawdopodobniej o źle pobranej próbce lub mocz za długo stał w cieple a teraz przy wysokich temperaturach to normalne. Położna i lekarz wytłumaczyli mi, że najlepiej jest jak mocz oddaje się bezpośrednio w laboratorium wtedy jest prawidłowo przechowywany i od razu badany a jak oddajemy w przychodni to on musi przejść dłuższą drogę zanim zostanie poddany badaniu 😊 jeżeli byłaby jakaś infekcja tych bakterii byłoby o wiele, wiele więcej 😊
Hmm, mi wczoraj również wyszły bakterie w moczu i leukocyty. Wczoraj w enel medzie była awaria systemu i mimo, ze pojechałam tam o 7. 40, a próbkę „stworzyłam 🤭” o 7.00 to finalnie oddałam ją jakoś przed 10.00. Czy to ma tez wpływ na leukocyty? Bo misze teraz zrobić posiew przez to 😀 Oczywiście zrobie go tak czy inaczej, ale może i to jesteś w stanie wyjaśnić 😀 Gdzieś tam spodziewałam się, że te bakterie mogły się namnożyć od odstania próbki, ale nie wiem jak jest z leukocytami. -
meowne wrote:Hmm, mi wczoraj również wyszły bakterie w moczu i leukocyty. Wczoraj w enel medzie była awaria systemu i mimo, ze pojechałam tam o 7. 40, a próbkę „stworzyłam 🤭” o 7.00 to finalnie oddałam ją jakoś przed 10.00. Czy to ma tez wpływ na leukocyty? Bo misze teraz zrobić posiew przez to 😀 Oczywiście zrobie go tak czy inaczej, ale może i to jesteś w stanie wyjaśnić 😀 Gdzieś tam spodziewałam się, że te bakterie mogły się namnożyć od odstania próbki, ale nie wiem jak jest z leukocytami.
meowne lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny u mnie dziś przełom 😅 zrobiłam ostatnie zamówienia dla siebie i córci : kosmetyki, wyprawka apteczna, pampersy, chusteczki, koszule dla mnie, odwiedziłam też Rossmanna żeby móc już spakować walizkę. Niech sobie stoi i spokojnie czeka, ja już będę miała spokojną głowę. Znowu poszło tyle kasy 😳😱 powiem Wam, że jestem w szoku ile ta wyprawka nas kosztuje, 11 lat temu było inaczej 😅
Zaczęłam też dziś robić pranie. Myślę, że dwa jeszcze ogarnę, reszta jutro.
Nie mogłam się do tego zabrać a dziś właśnie nadszedł ten moment 🙈Fania017, meowne, Atika, Zagadka919, KarolinaAnastazja, MummyYummy, Mandoriana, mar.1, Mami_35, Aune, Merida Waleczna lubią tę wiadomość
-
U mnie dziś z kolei dzień kurierów, co chwilę ktoś podjeżdża.. przyjechały butelki, laktator, płyny do prania dla dzidziusia, pieluchy wielorazowe, w paczkomacie czeka zamówienie apteczne..... Jeszcze tylko koszyk na allegro kliknąć i będzie wszystko🩵
Amra, Zagadka919, Mami_35, Aune lubią tę wiadomość
-
Fania017 wrote:U mnie dziś z kolei dzień kurierów, co chwilę ktoś podjeżdża.. przyjechały butelki, laktator, płyny do prania dla dzidziusia, pieluchy wielorazowe, w paczkomacie czeka zamówienie apteczne..... Jeszcze tylko koszyk na allegro kliknąć i będzie wszystko🩵
A czy masz jakieś polecenie pieluch wielorazowych? Mam kilka od siostry i chciałabym to kontynuować i kupić jeszcze kilka, ale chetnie sie dowiem jeśli jest coś jeszcze innego i fajnego na rynku. Ja mam magabi easyme i aio i planowałam dokupić głównie easyme ☺️ One są dość proste i wygodne w użytkowaniu. -
Co myślicie o kupieniu pieluszek z kazdej marki po jednej paczce?
Przypominam sobie, że nam chyba nie służyły Dada. 🙄
Leciałam na pampersach i bella. Bella robi jeszcze pieluchy?
Na samym początku kupiłam jakies nie oddychające, jak pomyślę o tym to dziwię się jak mogły zostać dopuszczone na rynek. 😒
Byłam ostatnio z moją mamą na zakupach i stanęłam przy pieluchach. Ona do mnie, że po co tak wcześnie się interesuje pieluchami, ze mam jeszcze z dwa miesiące czasu. 🤭
No niby tak, ale czy wtedy będą promocje?
Nie pamiętam ile na początku schodzi tych pieluch.
Myślę nad wielorazowymi. Jakie macie doświadczenia? Mozecie coś polecić ? Chciałabym choc trochę odbarczyć swiat od tych śmieci.
A może majtki ceratkowe i do tego pielucha tetrowa? Oczywiście tylko na dzień, na noc i tak poszłyby jednorazowe.
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Ja dziewczyny mam poprane i poprasowane od 56 do 74 😄
Zostały mi pościele/poszewki i prześcieradła
Wczoraj poszło zamówienie do gemini, czekam na paczuchę
Jak przyjdzie to wezmę się za pakowanie walizki
No i dostałam informację, że wozek jest Nasz do odbioru, więc będziemy musieli podjechać z meżulkiem 😁😁
Zagadka919, mar.1, Mami_35, Fania017, Aune, KoKos lubią tę wiadomość
-
Wstawicie jakieś skriny co zawierają wasze zamówienia apteczne? Trochę nie wiem od czego zacząć 😅
A i pytanko kupujecie ten elektryczny oczyszczacz do nosa? Nosiboo czy jakoś tak? Strasznie drogie cholerstwo ale nie mamy zwykłego odkurzacza więc chyba trzeba będzie 🤦🏻♀️
A inhalator/nebulizator też od razu?
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Co do pieluch to ja zdecydowałam się na Bamboolove. Nie wiem czy będę je kupowała cały czas bo u mnie w mieście nie ma ich akurat stacjonarnie, ale zamówiłam pakiet startowy : te najmniejsze pampersy, kolejne i chusteczki nawilżane, ale te i tak będę stosować tylko na wyjścia bo w domu mam zamiar używać samej wody.
Wiem, że w Rossmannie są też jakieś pieluszki bambusowe, więc się zainteresuję jeszcze tymi 😊
Sandrix ja kupiłam elektryczny aspirator do noska, ale nie był jakiś drogi, więc nie wiem jak się sprawdzi. Z córką miałam taki do odkurzacza, ale teraz nie mamy takiego odkurzacza z rurą, więc ta opcja odpadała 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 17:30
Sandrix lubi tę wiadomość
-
To jest moje zamówienie z apteki Gemini jednak dużo rzeczy mam już w domu takich jak: podkłady, podpaski poporodowe, gaziki, wkładki laktacyjne.
To zamówienie to tylko uzupełnienie tego, czego mi brakowało
1 Bepanthen Plus
2 Paracetamol Farmina 50 mg, czopki dla niemowląt
3 Pedicetamol 100 mg/ ml, roztwór doustny dla dzieci i niemowląt od urodzenia
4 Otrivin Oddychaj Czysto, aerozol do nosa dla dzieci od 2 tygodnia, 100 ml
1 Zaspa, krem pieluszkowy od 1 dnia życia
2 Mustela Bebe Enfant Liniment, emulsja oczyszczająca do okolicy pieluszkowej, od urodzenia
3 Zestaw Mustela Zimowa ochrona, krem do twarzy z Cold Cream, 40 ml + sztyft ochronny z Cold Cream, 9,2 g
4 Mustela Bebe Enfant HydraBebe, mleczko do ciała od 1 dnia życia
5 Zestaw Mustela Soft Baby Care Delikatne mycie, żel do mycia, 500 ml + szampon
6 Tormentile Baby, maść
7 Physiodose, roztwór soli fizjologicznej NaCl 0,9%
8 ApoD3 Krople, witamina D3 400 j.m. dla niemowląt i dzieci od 1 dnia życia
9 Zestaw Lovi Medical+, butelka antykolkowa ze smoczkiem dynamicznym, mini, od urodzenia
10 Frosch Baby, płyn do mycia akcesoriów dziecięcych
11 Octedin, spray do higieny i oczyszczania skóry, antybakteryjny
12 Mustela Bebe Enfant, krem na ciemieniuchęSandrix, Aune, Mami_35, rybka8 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, u nas początek roku i dużo emocji bo mamy pierwszoklasistke i najmłodszy poszedł do przedszkola więc dużo zmian i nawet nie miałam kiedy poczytywać.
Widzę że temat wyprawki i pampersów.
Ja mogę Wam polecic BAMBO NATURE,fajne bambusowe,kupuje na allegro. Może są ciut droższe ale nam się sprawdziły. A np uczulał Pampers. Z Lidla mi jakoś nie podeszły a Dada ok.
Czytam teraz,że piszecie o stawianiu się macicy, ja mam po kilka razy dziennie i często w nocy, łykam magnez. Do tego zgaga i duszno🙈
Czy u Was też dalej takie upały? Żyć się nie da,u nas po 30 stopni... -
KarolinaAnastazja wrote:Ja dziewczyny mam poprane i poprasowane od 56 do 74 😄
Zostały mi pościele/poszewki i prześcieradłaKarolinaAnastazja, Fania017 lubią tę wiadomość
-
Ja mam plan używać przez pierwsze tygodnie jednorazowych ale tylko i wyłącznie ekologiczne, niechlorowane, bambusowe pewnie zamówię na necie. W połogu mam dużo leniuchować i dochodzić do siebie mój bierze wolne żeby mnie i maluszka otoczyć opieka więc będzie wystarczająco do roboty nie chcemy sobie utrudnić pierwszego okresu więc pójdą jednorazówki a potem pieluchy wielokrotnego użytku bo jednak uwazam że na dłuższą metę są dużo zdrowsze. Mam już jedną firmę upatrzoną ale jeszcze nie zamówiłam dopiero jak będę w Polsce pod koniec października to dopiero będę mogła odebrać ,😊
-
U nas jest tak że oboje mamy prawka i samochody od lat bo musimy być mobilni jako że prowadzimy swoje działalności w Holandii i w zasadzie oba auta zostają bo ja nie wyobrażam sobie tego auta nie mieć nawet jak nie będę pracować tylko siedzieć z dzieckiem bo lubię być niezależna czy to pojechać na spacer gdzieś dalej (mieszkam w centrum) czy zakupy w ulubionym sklepie na innej dzielnicy czy odwiedzić koleżankę z innego miasta czy choćby przychodnia która nie jest pod nosem no tak jestem przyzwyczajona 😊 ale myślę że jak ktoś nie ma potrzeby daleko jeździć i ma wszystko obok to faktycznie niech daruję sobie ten samochód bo po co☺️
Mami_35 lubi tę wiadomość
-
@Amra, to zaszalałaś
Ja planuje iść w drugą stronę, im mniej tym lepiej.
Do pupy bephanten baby, sprawdził się też córce przy trądziku i odparzeniu na szyjce.
Na wyjścia water wipes w domu miska z wodą plus ręczniczki bawełniane.
Do mycia jakiś apteczny olejek (obecnie uriage), ktorego używam ja i starsza córka, jest od 1 dnia życia.
A z leków to tylko pedicetamol. Jak będzie gorączka to z maluchem i tak trzeba jechać do lekarza.
Miałam też nasivin baby, ale nie użyłam ani razu, bo jak przyszła infekcja to lekarz przepisal nasivin kids dla ciut starszych dzieci.
W domu mam zawsze octenisept- 2,3 małe opakowania, bo po otwarciu szybko traci ważność i sól fizjologiczna. Czyli takie rzeczy dla całej rodziny:-)
Co do witamin to mała dostała na receptę Wit D, więc jak drugie dziecko nie dostanie wskazania na na konkretny lek to dopiero wtedy zamówię.
A z pieluszek to u mnie sprawdziły się pampers premium care i bella happy;-)
Z takich rzeczy droższych to warto rozważyć nawilżacz powietrza. Przy starszej córce kupiliśmy po roczku, gdy miała suchy kaszel w nocy, a osłuchowo nic nie wychodziło. Teraz też będziemy używać na godzinę lub dwie wieczorem;-)
No i takie rzeczy typu gaziki jalowe, platki kosmetyczne to i tak zawsze mam zapas więc kupię jak się skończą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 20:49
Mandoriana lubi tę wiadomość
💗 -
meowne wrote:A czy masz jakieś polecenie pieluch wielorazowych? Mam kilka od siostry i chciałabym to kontynuować i kupić jeszcze kilka, ale chetnie sie dowiem jeśli jest coś jeszcze innego i fajnego na rynku. Ja mam magabi easyme i aio i planowałam dokupić głównie easyme ☺️ One są dość proste i wygodne w użytkowaniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 21:10