☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mala_Kasija wrote:Widzę, że dużo nas dzisiaj miało badania, ja też byłam ale tylko na usg 3/4D, u prowadzącej za 2 tygodnie. Wynik pomiaru Jaśka od kilku wizyt jest większy, teraz też termin zamiast na 01.12 jest na 25.11, waży około 1840g, ale za to główkę i brzuszek ma duży jak na 31+3 i nareszcie obrócił się głową do dołu.
Wskazaniem do cesarki nie jest tylko waga, ale i również obwód główki dziecka, więc się obawiam.
Co do tycia to ja z 59 dobiłam już 72kg. Swoją waga się nie przejmuje, kobiety w mojej rodzinie dużo tyły w ciąży, więc i ja się z tym liczę, cukrzycy ciążowej nie mam, jem różnorodnie i zdrowo, zdarzają się grzeszki, ale bez przesady.
Co do otulacza do fotelika mam z Jukki, wygląda całkiem ok.
A co do ubierania na wyjście to z pewnością pajacyk, grubszy kombinezon i otulacz, do samochodu będzie tylko z 20metrow, więc nie ma też co przesadzać.
Trzymam kciuki za wzrost maluszków i dobre wyniki. A ze szkoły rodzenia, położna mówiła, że biorąc Pregne Plus można trochę dziecko „utuczyc”, ja biorę Puerie od samego początku, więc kto wie czy się nie przyczyniła.
Ja też już ważę +13/14kg, ale dopóki czuje się ze sobą dobrze to zupełnie się tym nie przejmuję. Ja tyję zwykle równomiernie i widać to na buzi, a moja buzia wskazuje, że to nie jest tylko czysto tłuszcz, bo buzia w miarę bez zmian 😄 Także sporo jednak kg jest typowo powiązanych z fizjologią ciąży, wiec liczę, że częściowo te kg równie szybko znikną. -
Cześć Dziewczyny.
Nie odzywam się bo u nas nic ciekawego się nie dzieje. Codziennie to samo 😅 Czekam na wizytę, mamy 10 października, więc jeszcze tydzień.
Dokupiłam jeszcze trochę ubranek na 68, więc dziś pranie a jutro poprasuję i poukładam w komodzie.
Zostało nam dokupić bazę do fotelika i uprać wózek, ale jakos do tej czynności ciężko mi się zebrać 😆
Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i badania ♥️Sandrix, Rita 💋 lubią tę wiadomość
-
Z tym jedzeniem to chyba też wielka niewiadoma 🙈 ja mam zamiar przygotować sobie torbę przekąsek, ale że cc wisi w powietrzu to z innych wątków wywnioskowałam że musy osowocowe, landrynki, mamba są dobrym rozwiązaniem, nie będą aż tak problematyczne w cc, a cukier "zabije" głód na jakiś czas 😅 pozatym chcę wziąć takie batoniki energetyczne, jakieś kabanosy, krakersy, biszkopty i co mi tam przyjdzie do głowy, żeby mąż mógł sobie coś przekąsić a i żebym miała co jeść w szpitalu jak mi szpitalne nie podejdzie 😅
mar.1 lubi tę wiadomość
-
meowne wrote:Niee, dzwoniliśmy tez do 8 gwiazdek w sobotę i Pan nie wiedział o co chodzi, co w sumie było bardzo dziwne 🤪 Powoli trzeba będzie się wziąć za ten temat trochę bardziej poważnie. Mam nadzieje, ze nie będzie żadnych problemów z dostępnością, bo nie mamy na to czasu 😅
-
Dariaa29 wrote:Moja koleżanka kupiła wczoraj avionauta z obrotową bazą w sklepie bobowózki więc jak któraś z Was jest nim zainteresowana to myślę, że można tam jeszcze dzwonić 😀
Dariaa29 lubi tę wiadomość
-
Dariaa29 wrote:Moja koleżanka kupiła wczoraj avionauta z obrotową bazą w sklepie bobowózki więc jak któraś z Was jest nim zainteresowana to myślę, że można tam jeszcze dzwonić 😀
Wspaniale, dzięki za informacje ☺️ -
Hej hej,
Grudniowe mamusie,nie zdążyłam prześledzić wszystkich postów,nadrobię, mam sporo czasu.
Ale chciałam się przywitać.
Jestem A. 33 lata i będzie dzidziusia wymarzony,synek w grudniu.Co do daty,w sumie ciężko określić.
Wg ginekologa 28.12 ,wg kliniki niepłodności (inseminacja) 23.12.
A że dziecko duże, to kto wie,czy nie szybciej,bo aż za duże. Mieszkam w Niemczech.
Czy którejś z Was dzidzia też duża ?
Trochę się martwię.
Mój bobo ważył 27+2 1400g 🫣🫣🫣🫣
Pozatym nie mam cukrzycy ciążowej A mały rozwija się prawidłowo. Może to był 28 tydz ,jak w klinice podawano?ale teraz wszystko wg ginekologa.
W kazdym razie miłego dnia i buziaki.spineczka lubi tę wiadomość
-
Mala_Kasija wrote:Widzę, że dużo nas dzisiaj miało badania, ja też byłam ale tylko na usg 3/4D, u prowadzącej za 2 tygodnie. Wynik pomiaru Jaśka od kilku wizyt jest większy, teraz też termin zamiast na 01.12 jest na 25.11, waży około 1840g, ale za to główkę i brzuszek ma duży jak na 31+3 i nareszcie obrócił się głową do dołu.
Wskazaniem do cesarki nie jest tylko waga, ale i również obwód główki dziecka, więc się obawiam.
Co do tycia to ja z 59 dobiłam już 72kg. Swoją waga się nie przejmuje, kobiety w mojej rodzinie dużo tyły w ciąży, więc i ja się z tym liczę, cukrzycy ciążowej nie mam, jem różnorodnie i zdrowo, zdarzają się grzeszki, ale bez przesady.
Co do otulacza do fotelika mam z Jukki, wygląda całkiem ok.
A co do ubierania na wyjście to z pewnością pajacyk, grubszy kombinezon i otulacz, do samochodu będzie tylko z 20metrow, więc nie ma też co przesadzać.
Trzymam kciuki za wzrost maluszków i dobre wyniki. A ze szkoły rodzenia, położna mówiła, że biorąc Pregne Plus można trochę dziecko „utuczyc”, ja biorę Puerie od samego początku, więc kto wie czy się nie przyczyniła.
hello.
A można wiedzieć w jakim tygodniu ile ważył?
Mój maluch tez spory..ja biorę 😇Femibion od początku i magnez. -
Część dziewczyny ja po kolejnej wizycie kontrolnej miałam rozmowę z ginekolog która mnie tylko utwierdziła w tym że chcę rodzić w domu bo w szpitalu chcą mnie dać do skrzydła zmedykalizowanego i mieć pod ciągła kontrola co nie jest w moim kręgu zainteresowań i na całe szczęście mam w zanadrzu moja kochana położna która sie specjalizuje w porodach HBAC i od jej strony moja sytuacja wygląda zupełnie inaczej co i ja również wiem bo wielomiesięczny research zrobił swoje😊 Także decyzja podjęta przepisuje sie do nowej praktyki.
Z badań krwi wyszły super wyniki a cukier to wogole perfekcyjny aż w szoku byla ginekolozka ciśnienie super. Zbadalysmy też łożysko czy nie jest przodujące choć myślałam żeby to później zrobić ale mówiła że jak teraz nie jest to potem nagle nie będzie i można zamknąć temat łożyska Serce jak dzwon, badanie przez brzuch też tak jak powinno być no same superlatywy. Ogólnie babki mile stamtąd szkoda że nie będę później do nich przychodzić no ale co mam robić jak to co mogą mi zaoferować nie jest dla mnie wystarczające. Uparłam się na swoją wizję porodu i koniec kropka a 0,05% to dla mnie za mało żeby mnie zagonić do szpitala zwłaszcza gdy wierzę w swoje możliwości i wiem co namnie zadziała kojąco na tyle bym mogła spokojnie sobie urodzić.Mami_35, spineczka lubią tę wiadomość
-
Ja dzisiaj też miałam wizytę, Tymek waży 1726 g i jest idealnie na 50 centylu Szyjka zakmnieta 4 cm, wody płodowe w normie. Za 3 tygodnie dodatkowa wizyta u lekarza od prenatalnych żeby jeszcze raz sprawdzić serduszko przez tą niedomykalność zastawki, a za 4 tygodnie wizyta u prowadzącego, a przez wizyta ktg - robi się poważnie 🙈
Czy Wam też już lekarza zaczęli zlecać ktg?Zagadka919, aambrozjaa93, meowne, Amra, spineczka, Fania017, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Zagadka919 wrote:Dariaa29 - mój lekarz jeszcze nic o KTG nie mówił 🙂
I u nas nic 🤔 czy to badanie jest przprowadzane standardowo w końcówce ciąży czy jak są jakieś wskazania??
Gipsi1991 wrote:Hej hej,
Grudniowe mamusie,nie zdążyłam prześledzić wszystkich postów,nadrobię, mam sporo czasu.
Ale chciałam się przywitać.
Jestem A. 33 lata i będzie dzidziusia wymarzony,synek w grudniu.Co do daty,w sumie ciężko określić.
Wg ginekologa 28.12 ,wg kliniki niepłodności (inseminacja) 23.12.
A że dziecko duże, to kto wie,czy nie szybciej,bo aż za duże. Mieszkam w Niemczech.
Czy którejś z Was dzidzia też duża ?
Trochę się martwię.
Mój bobo ważył 27+2 1400g 🫣🫣🫣🫣
Pozatym nie mam cukrzycy ciążowej A mały rozwija się prawidłowo. Może to był 28 tydz ,jak w klinice podawano?ale teraz wszystko wg ginekologa.
W kazdym razie miłego dnia i buziaki.
Hej hej, jak już pisałam Ci na innym wątku, jeżeli wszystko jest ok i nie masz cukrzycy to poprostu masz dużego bobaska 🙃 my w 28+0 mieliśmy już 1500g więc podobnie 😊
Ewentualnie może być to wskazanie do cesarki tak jak pisałyśmy kilka postów wcześniej, ale wcale nie musi 😊 tymbardziej nie wiem jak w niemczech 🤔
Nie martw się na zapas, wszystko jest git 😊 -
Cześć dziewczyny.
Mam pytanie. Czy Wy też odczuwacie bóle podbrzusza? U mnie od wczoraj wieczora się pojawiają. Dzisiaj rano też. Nie jest to jakiś silny ból, bardziej takie ćmienie. Trwa chwilę i puszcza. Najczęściej pojawia się jak leżę na plecach. Miałyście z czymś takim do czynienia? -
Hej hej.
Wczoraj byliśmy na wizycie u lekarza prowadzącego.
Nasz synek waży niecałe 1400 g (co odpowiada jakby był tydzień młodszy), ma dość sporą główkę (jakby była tydzień starsza), mały brzuszek (ponoć jest jeszcze w normie, ale przy dolnej granicy). To co mnie jeszcze martwi jak zobaczyłam USG to to, że Młodemu wolno rosną nogi. Do tej pory wszyscy mówili i z pomiarów wychodziło, że kość udową ma długą (jakby u tydzień starszego dziecka) a teraz przez miesiąc kość udowa nie urosła nawet o 1 cm tylko o 0.6 cm.
Byłam strasznie zestresowana przed tą wizytą. Na szczęście pessar siedzi dobrze, dziś mamy 30+0 i we wtorek zaczynamy szkołę rodzenia. Dostałam zaświadczenie od mojej pani doktor, ale z ograniczeniem ćwiczeń fizycznych. Tak czy siak i tak na nie pójdziemy. Najwyżej ja będę obserwatorem a mój P. będzie wszystko ogarniał.
W dodatku ma jeszcze we wtorek urodziny a my pół wieczoru spędzimy na szkołę rodzenia.
Najwyżej całe świętowanie przełożymy na weekend, jak się uda zgrać terminy rodziców to przy okazji zapoznamy naszych rodziców w końcu.
18.10 mam dodatkową wizytę jak dobrze zrozumiałam to, żeby sprawdzić brzuszek.👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Amra wrote:Cześć dziewczyny.
Mam pytanie. Czy Wy też odczuwacie bóle podbrzusza? U mnie od wczoraj wieczora się pojawiają. Dzisiaj rano też. Nie jest to jakiś silny ból, bardziej takie ćmienie. Trwa chwilę i puszcza. Najczęściej pojawia się jak leżę na plecach. Miałyście z czymś takim do czynienia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 08:47
Amra lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny. Gratuluję udanych wizyt. A za te które martwią się o swoje maleństwa trzymam mocno kciuki żeby wszystko się unormowało i przy najbliższej wizycie już będziecie uspokojone. Ja też jestem bardzo ciekawa co o mojej córci. Nie mam porówna jak rośnie bo 2 miesiące jej nie widziałam. Za 10 dni wizyta w końcu..
spineczka, Mandoriana, Zagadka919 lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
Mandoriana wrote:Też to mam takie cmienie od czasu do czasu trochę jak dzień przed okresem czyli ewidentnie macica a zazwyczaj się zaczyna po tym jak młody urzęduje na dole z tego co wiem ma tam główkę i pewnie stuka nią tam na dole i gmera rączkami (dosłownie czuje takie wiercenie, gmeranie paluszkami czasem aż zakuje dość 😁). Dopóki nie jest to bardzo silny ból czy nie mam krwawienia to się nie przejmuje, na tym etapie różne pobolewania są normalne według mojej położnej
Mandoriana lubi tę wiadomość
-
Amra wrote:Cześć dziewczyny.
Mam pytanie. Czy Wy też odczuwacie bóle podbrzusza? U mnie od wczoraj wieczora się pojawiają. Dzisiaj rano też. Nie jest to jakiś silny ból, bardziej takie ćmienie. Trwa chwilę i puszcza. Najczęściej pojawia się jak leżę na plecach. Miałyście z czymś takim do czynienia?
Od wczoraj bardziej momentami kluje mnie w dole brzucha tak maleństwo tam gmera.Mandoriana, Amra lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
Takie info znalazłam:
\krztuścowi, podawane kobietom w ciąży po ukończeniu 27. do 36. tygodnia ciąży, a w uzasadnionych przypadkach zagrożenia przedwczesnym porodem – po ukończeniu 20. tygodnia ciąży, w schemacie jednodawkowym. Objęte jest finansowaniem od dnia 15 października 2024 r. ze środków pozostających w dyspozycji ministra właściwego do spraw zdrowia i ze środków pozostających w dyspozycji Narodowego Funduszu Zdrowia.