☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny. Ja kilka dni byłam zdrowa a dziś znów drapie mnie w gardle.
Którejś z Was miałam dać znać jak koszule z esotiq- jak dla mnie fajne, materiał ok, długość też a jestem wysoka. Wiadomo,że teraz trochę długości zabiera ciążowy brzuszek ale potem będą w sam raz.
U nas w szpitalu jest tak,że na czas pobytu dziecko dostaje ubranka szpitalne. Dopiero na wyjście przynosi się swoje.Mami_35, Zagadka919, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Aleksia199825 wrote:Dziewczyny a jakie ubranko dla bobasa bierzecie jako to pierwsze po porodzie? ☺️
Ja myślałam żeby uszykować: body z krótkim rękawem, pajacyk, czapeczka + niedrapki (są wymagane w szpitalu). Ale zastanawiam się czy pod ten pajacyk wejdzie to body bo te ubranka wydają się takie malutkie 😅
Nie mam też nic z rozmiaru 50, mam tylko od 56 i to praktycznie wszystko z HM a czytałam że rozmiarówka jest zawyżona i martwię się że się synek w tym utopi a źle mi z myślą że na pierwsze ubranko miałby coś tak niewygodnego i za dużego na niego... I nie wiem czy nie dokupić chociaż jakieś że 3 kompleciki w rozmiarze 50.
Ja podobnie, tylko body z długim rękawem:-) jak nie masz nic 50, to kup może tylko to body mniejsze, żeby było bardziej dopasowane:-) uwierz mi, że dziecku będzie wygodnie (a Tobie łatwiej przebrac) w ciut większych ubrankach niz takich na styk.
rybka8 lubi tę wiadomość
💗 -
Koku wrote:Ja też ubiorę body na krótki rękaw, na to pajacyk, czapeczkę. Na to ciepły kombinezon zimowy i chyba tyle.
Ja mam 50 rozm. z H&M. Są bardzo małe idealne na drobnego noworodka. Chociaż z sinsay 56 tez wydają się jakieś małe.
Myślę że córka taka drobna będzie patrząc na to jaka była pierwsza także trochę 50 musiałam zakupić.
Myślałam o takim samym ubiorze, ale się zastanawiam czy to wystarczy. Fakt, że to tylko wyjście ze szpitala.
A na spacery pierwsze jak zamierzasz ubierać? Na to jeszcze otulacz czy inna kombinacja całkiem? -
Ja dziś miałam wizytę u diabetologa. Narazie cukry perfect poza małymi wyjątkami także obejdzie się bez insuliny. Wizyta kontrolna pod koniec miesiąca 😉 Moje przeziębienie też powolutku przechodzi. Już nie pęka mi tak głowa jak przez ostatnie dni, tylko lekko ćmi, plus katar także powoli chyba wracam do żywych.
W weekend przyjdzie komoda dla maluszka, przewijak już czeka, fotel do karmienia juz też.
Na sutkach po nocy zaczynam zauważać suchą siarę.
Noo zaczyna robić się poważnie 😊rybka8, Zagadka919, Mami_35, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
rybka8 wrote:Myślałam o takim samym ubiorze, ale się zastanawiam czy to wystarczy. Fakt, że to tylko wyjście ze szpitala.
A na spacery pierwsze jak zamierzasz ubierać? Na to jeszcze otulacz czy inna kombinacja całkiem?
Myślę że na pierwsze spacery będę ubierać bardzo podobnie. Taka kombinacja ubranek sprawdziła mi się przy późno jesiennym dziecku ( w tedy też było dosyć zimno). Oczywiście cieplutka czapka do tego.
I takiego noworodka jeszcze w śpiworek i do wózka 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 11:07
rybka8, Mami_35, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
Witajcie 😁
Też zastanawiam się pozwoli nad ubrankami. Na pewno body z długim rękawkiem, na to spioszki, następnie milusi pajacyk i dopiero kombinezon. Oczywiście czapeczka.
Druga wersja to kaftanik, pajacyk, milusi (czyt.gruszy) pajacyk i kombinezon.
Mam dwie wersji kombinezonu, jeden nakładany na nóżki i ręce, a drugi tylko z nakładanymi rączkami i miejscem na pasy do fotelika.
Później w aucie jak już się rozgrzeje to porozpinam. My do domu będziemy mieć godzinę drogi.Mami_35, mar.1 lubią tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Dziewczyny, a polecicie konkretne otulacze do fotelika i śpiworki do spania? I może też jakieś kocyki?
Tych rzeczy nie zamawiałam jeszcze i totalnie nie wiem co wybrać 🙂 -
Dziewczyny,
Ja wracam właśnie od lekarza prowadzącego po 4 tygodniach przerwy.
Niestety mam smutne wieści, synek jest za mały o jakieś dwa dwa tygodnie. Zaczęłam dziś równo 29+0 tc. I waży 1074 gramy.
Ja od ostatniej wizyty przytyłam tylko 0.5 kg i lekarka twierdzi, że to powód. Mam więcej jeść i przytyć co najmniej dwa kilo do kolejnej wizyty.
Kolejna wizyta za dwa tygodnie. Jak się nie poprawi to powiedziała, że będzie musiała wysłać mnie do szpitala...
Jestem załamana. Już tak ładnie rósł Był mniejszy, ale w normie. Teraz 2.6 percentyli. Załamka totalna tak się boje o jego zdrowie... -
Aleksia199825 wrote:Dziewczyny,
Niestety mam smutne wieści, synek jest za mały o jakieś dwa dwa tygodnie. Zaczęłam dziś równo 29+0 tc. I waży 1074 gramy.
Ja od ostatniej wizyty przytyłam tylko 0.5 kg i lekarka twierdzi, że to powód. Mam więcej jeść i przytyć co najmniej dwa kilo do kolejnej wizyty.
Kolejna wizyta za dwa tygodnie. Jak się nie poprawi to powiedziała, że będzie musiała wysłać mnie do szpitala...
Jestem załamana. Już tak ładnie rósł Był mniejszy, ale w normie. Teraz 2.6 percentyli. Załamka totalna tak się boje o jego zdrowie... -
No u mnie babeczka twierdzi, że wychodzi na to, że u mnie akurat waga ma znaczenie, bo dzidziuś jest jakiś bardzo od niej zależny.
Wcześniej nie mogłam przytyć i też słabo rósł, nagle przytyłam 4 kg i urósł do prawidłowej wagi. I teraz znów ja stoję w miejscu to i on słabo rośnie...
Nie wiem czy to faktycznie ma jakieś znaczenie, bo wiem że są takie kobiety co nie tyja praktycznie a dziecko jest wagowo w porządku...
8 października mam 3 prenatalne to zobaczymy co inny lekarz powie.
Jeszcze w dodatku szyjka zrobiła się jakaś bardziej miękka, długością jest ok ale powiedziała że w konsystencji się coś zmieniło i przez 2 tygodnie mam brać progesteron dopochwowo. Same problemy -
Aleksia199825 trzymam za Was kciuki!!!
Tak to już jest, z tym tyciem i przybieraniem maluszków. Ja dziś po wizycie i moja rośnie za duża (na szczęście nie stwierdzono makrosomi) dziś ważyła już 2100, ja przytyłam tylko 1,7kg.
Mam więcej spacerować, pilnować dalej cukrzycy i dziś się lekarzowi odmieniło i mówi nie będziemy robić cesarki 🙈 jak już się nastawiłam na cesarkę to zmiana decyzji. Ale zobaczymy jak będzie wielka to jej przecież nie uda mi się wypchnąć 🤣
Obróciła się główka w dół.
P.S. dziś mam urodziny i zjadłam napoleonka (cukrami będę się martwić jutro 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 13:55
businesscare, Aleksia199825, spineczka, Zagadka919, Mami_35, KarolinaAnastazja, Rita 💋, Aune, Atika, Dariaa29, villemo_gbm, mar.1, TęczowaJa lubią tę wiadomość
ona 38 on 48 + piesek
Invimed - Wrocław
02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
2020 - 03,06
2021 - 03,07,10
Gynecentrum - Katowice
02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4
VI- 31.07.2023 😔
VII - 12.03.2024- 5AA
23 dpt - 0,23 FHR 99
28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
mocne krwawienie
(7+3) 1,28
(8+2) 1,77
(10+3) 4,06
11/05- NIFTY -ok
20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
(13+3) FHR 153
(17+4) FHR146, 240g
17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
krwotok z nosa - szpital
26/07 - (22+1) 496g
13/08 - (24+4) 800g
09/09 - (28+3) 1340g
17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
02/10 - (31+5) 2100g
malo ruchow- szpital
12/10 - (33+1) 2350g
29/10 - (35+4) 2650g
06/11 - (36+5) 2800g
13/11 - (37+5) 3035g
szpital- indukcja
-
Atika! Mysle,że samo Twoje tycie nie ma aż tak wpływu na dziecko. A przepływy są ok? Ilość wód? Może po prostu będzie malutki.
Ja na wyjście planuje body,pałac na to kombinezon taki cieniutki wełniany i otulacz do fotelika. W grubych kombinezonach nie powinno się zapinać dzieci w fotelikach.
Zagadka ja mam otulacz maxi cosi a śpiwór musiałbym sprawdzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 15:19
Zagadka919 lubi tę wiadomość
-
Aleksia199825 wrote:No u mnie babeczka twierdzi, że wychodzi na to, że u mnie akurat waga ma znaczenie, bo dzidziuś jest jakiś bardzo od niej zależny.
Wcześniej nie mogłam przytyć i też słabo rósł, nagle przytyłam 4 kg i urósł do prawidłowej wagi. I teraz znów ja stoję w miejscu to i on słabo rośnie...
Nie wiem czy to faktycznie ma jakieś znaczenie, bo wiem że są takie kobiety co nie tyja praktycznie a dziecko jest wagowo w porządku...
8 października mam 3 prenatalne to zobaczymy co inny lekarz powie.
Jeszcze w dodatku szyjka zrobiła się jakaś bardziej miękka, długością jest ok ale powiedziała że w konsystencji się coś zmieniło i przez 2 tygodnie mam brać progesteron dopochwowo. Same problemy
A bierzesz acard ? Zapytaj na tych prenatalnych o przepływy czy są prawidłowe.. może jakby wdrożyli Ci acard to będzie lepiej.. ja biorę bo miałam słabe przepływy na 1 prenatalnych i teraz jest super. Może faktycznie to od Twojej wagi różnie to bywa każda z nas inna.. -
Zagadka919 wrote:Dziewczyny, a polecicie konkretne otulacze do fotelika i śpiworki do spania? I może też jakieś kocyki?
Tych rzeczy nie zamawiałam jeszcze i totalnie nie wiem co wybrać 🙂
Ja kocyki zamowilam z jukki.pl jeden merino i jeden bambusowy i muszę przyznać, że super materiałowo bardzo mięciutkie i ciepłe. A otulacz kupiłam używany na vinted z firmy fipoli. Nowy drogi ale na vinted można złapać taniej a są grube i eleganckie zerknij sobie 😉Zagadka919 lubi tę wiadomość
-
Kam.ila wrote:A bierzesz acard ? Zapytaj na tych prenatalnych o przepływy czy są prawidłowe.. może jakby wdrożyli Ci acard to będzie lepiej.. ja biorę bo miałam słabe przepływy na 1 prenatalnych i teraz jest super. Może faktycznie to od Twojej wagi różnie to bywa każda z nas inna..
Nie biorę Acardu. Przepływy na każdym badaniu miałam dobre i dziś też sprawdzała i są ok...
Nie wiem o co chodzi, ale trzymajcie proszę za nas kciuki 😔 Mam nadzieję, że wytrzymam psychicznie do prenatalnych i nie zwariuje. -
Aleksia trzymam kciuki za Was i wierzę że wszystko będzie dobrze, a synek po prostu będzie kruszynka 🙏🙏 Nie podważam opinii Twojej lekarki, natomiast pierwszy raz słyszę żeby przyrost wagi mamy miał bezpośredni wpływ na przyrosty malucha 🥺
Ja od początku ciąży przytyłam 3 kg i to dopiero w 6 mcu zaczęłam przybierać, a córka jest w środkowych centylach.
Elewina wszystkiego najlepszego ♥️♥️ Niech Tobie i dzidziusiowi napoleonka smakuje jak nigdy 😁Mami_35, Atika, Elewina lubią tę wiadomość
-
Aleksia trzymam kciuki za Was ✊️🥰✊️
My dziś też 3 prenatalne mieliśmy i u nas w drugą stronę i młody dziś ma 2kg 😮 głowa duża i cesarka wisi w powietrzu 😬 mamy się zgłosić jeszcze ok 36tyg i zobaczymy co to będzie 😅
-
Aleksia199825 wrote:Dziewczyny,
Jestem załamana. Już tak ładnie rósł Był mniejszy, ale w normie. Teraz 2.6 percentyli. Załamka totalna tak się boje o jego zdrowie...
Mój synek 29+6 waga 1154g, z tym że ja przytulam bardzo dużo, a maluch waga piorkowa... Trzymam kciuki za nasze maluchy aby nabrały ciałka.. z drugiej strony ja rodziłam córkę 5 lat temu, ciąża donoszona bezproblemowa, urodzona 39+4 z wagą 2400g. To może być też genetyka, że dzieci są takie drobne, u mnie być to potwerdzeniem bo ja sama urodziłam się w 40tc z wagą 2200g. Wizyty widzę że mamy w ten sam dzień, wiec czekamy do 8.10✊Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 16:41
-
Fania017 wrote:Mój synek 29+6 waga 1154g, z tym że ja przytulam bardzo dużo, a maluch waga piorkowa... Trzymam kciuki za nasze maluchy aby nabrały ciałka.. z drugiej strony ja rodziłam córkę 5 lat temu, ciąża donoszona bezproblemowa, urodzona 39+4 z wagą 2400g. To może być też genetyka, że dzieci są takie drobne, u mnie być to potwerdzeniem bo ja sama urodziłam się w 40tc z wagą 2200g. Wizyty widzę że mamy w ten sam dzień, wiec czekamy do 8.10✊
Trzymam kciuki za Twojego maluszka ❤️
U mnie też podejrzewa aspekt genetyki, ale oboje z mężem ważyliśmy 3300, więc raczej normalna waga.
Oby do 8! I obyśmy usłyszały dobre wieści ☺️Fania017 lubi tę wiadomość