☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
meowne wrote:Współczuje Wam bardzo infekcji i trzymam mocno kciuki, żeby udało Wam się szybko je zwalczyć bezpowrotnie!
Teraz jest ultra ciężki czas. Ja mam ogromny problem z ubieraniem się przy tym arktycznym wietrze. Co chwile się pocę i jest mi za ciepło, a za moment mocno mnie przewiewa i chyba najlepiej nie wychodzić z domu.
Btw. Jak Wam idzie z wyprawka? Z torbą do szpitala? Czy dużo Wam brakuje?
Ja torbę nadal kompletuje, ale sporą większość już mam, jednak mam wrażenie, że co chwile wymyślam coś nowego i ta lista się nie kończy 🤪 Wczoraj spontanicznie wstałam i pojechałam do sklepu po dyfuzor do aromaterapii na poród. Nie miałam go nawet na liście 😄
Jeśli chodzi o mnie to nie mam praktycznie nic na poród biorę się za to na poważnie jak skończę pracować (przyszły tydzień jest moim ostatnim pracującym potem odpoczynek i przygotowanie do porodu). Ogólnie rodzę w domu ale będę miała uszykowana torbę do szpitala na wszelki wypadek jakby coś poszło nie tak. Na połóg kupię gotowy pakiet zamówię w internecie bo nie chce mi się biegać z każdą rzeczą z osobna, tu w Holandii są takie.
Atika lubi tę wiadomość
-
meowne wrote:Btw. Jak Wam idzie z wyprawka? Z torbą do szpitala? Czy dużo Wam brakuje?
meowne lubi tę wiadomość
-
Komu nie sądzę, by były przeciwskazania. Zanim wchłonie się to wywietrzeje, byle nie pić . 😉
Ja smarowałam jak mnie zawiało.Koku lubi tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Moja wyprawka też praktycznie gotowa - torbę mam "spakowaną" na półce w szafie, bo muszę jeszcze uprać rzeczy w dzidziusiowym płynie. I zostało dokupić wodę.
Z takich rzeczy z listy zostało mi zamówić monitor oddechu, śpiworek do fotelika, bo jeden za duży musiałam odesłać i jeszcze te nieszczęsne staniki 🙄 Mam jeden sportowy, bardzo wygodny, ładnie trzyma biust i jest super do odsłonięcia piersi. Ale jeden to za mało 😅 Zrobiłam też zapas podkładów poporodowych, bo pamiętam, że w poprzednich ciążach musiałam dość często ganiać Męża do sklepu 🤭
Ubranek mam komplet na 56, na 62 dokupię jeszcze kilka par bodów z długim i spodenek.meowne, Zagadka919, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny 😀
Kilka dni mnie nie było trochę ogarniania a późnej muszę odleżakować.
Gratuluję wszystkich udanych wizyt🥰
My wizytę mamy w czwartek a późnej pod koniec miesiąca.
Wczoraj byłam u diabetologa, na ten moment nie kwalifikuje się do insuliny i mam nadzieję, że tak zostanie. Dostałam też zlecenie na sensory.
Powiem szczerze, że w niedzielę myślałam, że będziemy jechać do szpitala dostałam brązowego plamienia, większego i ciemniejszego niż do tej pory. Ono ustępuje po wypróżnieniu, więc chyba przez ten pessar mi się podrażnia.
Wczoraj jak wracałam od diabetologa podeszłam zapytać o to moją gin czy mam się niepokoić i jechać na szpital. Powiedziała, że przy pessarze to normalne, że mogą występować plamienia i możliwe, że jeszcze oczyszczam się po jego założeniu. Mam się nie martwić, a jakby pojawiło się krwawienie, napinanie brzucha że skurczami to wtedy do szpitala.
Trochę ciężko mi chodzić jak Młody siedzi bardzo nisko, bo wtedy czuję jakby mi wszystko do dołu dociskał. często też wypycha mi się po jednej stronie brzucha😅
Imienia nadal nie mamy wybranego. P. nie wymyślił jeszcze żadnego imienia, żeby mu zostało w głowie na dłużej.
Chciałabym uniknąć dublowania imion w rodzinie 🤭😂 a to będzie wyzwanie, ponieważ mam dużą rodzinę.
Chyba muszę mu podpowiedzieć moje typy, może to będzie strzał w 10😅 mi się podoba Aleksander (jak mój dziadek i pradziadek) i Ignacy.
Z wyprawki dla Młodego mamy praktycznie wszystko z ciuszków na 56 i 62. Zostało mi dokupić coś na wyjście ze szpitala.
Za to dla siebie do szpitala praktycznie nic nie mam. Powiedzcie mi ile kupujecie podkładów, podpasek itp.? dziewczyna, która była ze mną w szpitalu mówiła, że kupiła wszystkiego po 10 opakowań, może się mylę ale wydaje mi się, że to kosmicznie duże ilości.👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Hej dziewczyny, co do wyprawki to nadgonilam wszystko w zeszlym tygodniu, jutro ma przyjść kokon, zostało mi kupić staniki i śpiworek do wózka i tyle. Nareszcie!!!
Teraz zacznie się zabawa w pranie prasowanie i spakowanie torby do szpitala, nie wiem czemu jakoś odganiam od siebie pakowanie torby, a czas goni..
Akurat przy prasowaniu ostatecznie przejrze czy wszystko jest, mam wrażenie że mam mało 50 body, owszem mam z HM ale te czekały ponad miesiąc na córeczkę bo była bardzo malutka, a synek nie zapowiada się większy, a ciut jeszcze mniejszy.
Imię u nas dobrze że wpisane tu na forum, bo pewnie bym coś jeszcze kombinowała znając siebie... 😅 No i właśnie pomagało mi dużo do że nie chciałam też dublować w rodzinie, i z tego co nam się podobało, nie został za duży wybór
Podkładów mam łącznie 6 paczek po 10szt. Jeśli będzie jak poprzednio to po 4 juz będę na zwykłych podpaskach, ale wolałam się ubezpieczyć😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 13:33
meowne, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Malinowa _Mamba wrote:Chciałabym uniknąć dublowania imion w rodzinie 🤭😂 a to będzie wyzwanie, ponieważ mam dużą rodzinę.
Chyba muszę mu podpowiedzieć moje typy, może to będzie strzał w 10😅 mi się podoba Aleksander (jak mój dziadek i pradziadek) i Ignacy.
Z wyprawki dla Młodego mamy praktycznie wszystko z ciuszków na 56 i 62. Zostało mi dokupić coś na wyjście ze szpitala.
Za to dla siebie do szpitala praktycznie nic nie mam. Powiedzcie mi ile kupujecie podkładów, podpasek itp.? dziewczyna, która była ze mną w szpitalu mówiła, że kupiła wszystkiego po 10 opakowań, może się mylę ale wydaje mi się, że to kosmicznie duże ilości.
Aleksander piękne imię - mój dziadek tez tak miał na imię i gdybyśmy mieli chłopca również pewnie mocno byśmy je rozważali ☺️
Na ten moment ja mam 2 opakowania podkładów higienicznych i 2 tych poporodowych tj. podpasek. Mysle, że te 10 opakowań to faktycznie kosmiczne ilości, ale może wynika to z jakiegoś indywidualnego doświadczenia. Starałam się mocno zwracać uwage w których sklepach można kupić podkłady, których będę używać no i w sumie w podstawowym rossmannie na szybko można wszystko kupić i kilku innych sklepach. Myślę, że zrobie sobie też zapas różnych produktów w bagażniku auta + na pewno w kieszeni pasażera warto włożyć 1-2 podkłady na drogę do szpitala w razie sączenia wód 😃
Mi w sumie brakuje części aptecznej wyprawki. Muszę nadal zamówić odpowiednią lanolinę, kompresy na piersi i chyba też jakieś saszetki na rozkręcenie laktacji + jakiś produkt do higieny krocza po porodzie.
Muszę jeszcze kupić jakaś wygodną rozpinaną piżamę, ale wszedzie brak rozmiaru, gdy już coś mi wpadnie w oko 😳rybka8 lubi tę wiadomość
-
Mnie połóg nie oszczędzał i po SN, i po CC, ale ja mam 6 opakowań podkładów poporodowych i myślę, że już później przerzucę się na jakieś grubsze podpaski.
A ja rozkręcenie laktacji i późniejsze kryzysy polecam słód jęczmienny - jest w Femaltikerze na pewno, ale ja kupowałam taki zwykły w słoiku i super dawał radę 🙂meowne, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Ja podobnie jak meowne mam 2 opakowania podkładów i 2 opakowania tych takich bardziej grubych podpasek. Oprócz tego mam w domu zapas zwykłych podpasek, bo w moim szczęśliwym cyklu akurat była na nie promocja a nie są zbyt tanie to wtedy nakupiłam 😱 Natomiast te poporodowe podkłady w każdej chwili może mi mąż dokupić chociażby w rosmanie, więc nie chce niewiadomo ile tego magazynować w mieszkaniu
Też planuje wziąć część do walizki, a otwarte opakowania spakuje w w jakąś torbę i do bagażnika by mąż nie musiał się potem zastanawiać o co mi chodzi 🙉 tak samo pampersy dla dziecka i podkłady na łóżko i przewijak, kilka do walizki a resztę do auta a w schowku pasażera ze 2 podkłady na siedzenie i podpaski jakby akurat wody się sączyły 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 14:22
meowne, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Aleksander to super wybór ❤️
Mój mąż rozważał gdy nie znaliśmy płci, mimo, że mój dziadek to Aleksander i jego młodszy brat 😅
Zastanawia mnie jak się u Was w rodzinie mówi i jak planujecie mówić do swoich Aleksandrów -
na mojego dziadka zawsze mówiliśmy Alek, natomiast brat M to Olek 😅😅
Nie wiem czy tu o tym wspominałam, ale my graliśmy w kółko i krzyżyk podczas wyboru. Mieliśmy 2 plansze po 6 miejsc - jedna plansza na dziewczynkę, druga na chłopca i wpisywaliśmy po 3 propozycje, a następnie na zmianę wykreślaliśmy.
Choć to też nie jest super ułatwienie, bo ja od 10 rż wiedziałam, że będę miała syna Fabiana, kocham to imię, a M jęczał, że nie no bo Skoda 😅 i wykreślił je jako pierwsze. Sam też się upierał na Oktawię przy dziewczynce, ale to już nie Skoda 🤪Fania017, Koku, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Ja podkłady poporodowe też może z 2 opakowania kupię. Potem będę używać zwykłych podpasek. Tak miałam 6 lat temu więc liczę że i tym razem będę podobnie przychodzić połóg.
Nie wiem czy ja wam kiedykolwiek pisałam o imieniu😊 moja córcia będzie mieć Liliana na imię. Mała Lili 🥰
Wszystkie polskie imiona są piękne 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 15:01
rybka8, Zagadka919, Atika, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
rybka8 wrote:Aleksander to super wybór ❤️
Mój mąż rozważał gdy nie znaliśmy płci, mimo, że mój dziadek to Aleksander i jego młodszy brat 😅
Zastanawia mnie jak się u Was w rodzinie mówi i jak planujecie mówić do swoich Aleksandrów -
na mojego dziadka zawsze mówiliśmy Alek, natomiast brat M to Olek 😅😅
Nie wiem czy tu o tym wspominałam, ale my graliśmy w kółko i krzyżyk podczas wyboru. Mieliśmy 2 plansze po 6 miejsc - jedna plansza na dziewczynkę, druga na chłopca i wpisywaliśmy po 3 propozycje, a następnie na zmianę wykreślaliśmy.
Choć to też nie jest super ułatwienie, bo ja od 10 rż wiedziałam, że będę miała syna Fabiana, kocham to imię, a M jęczał, że nie no bo Skoda 😅 i wykreślił je jako pierwsze. Sam też się upierał na Oktawię przy dziewczynce, ale to już nie Skoda 🤪
U nas było podobnie.. w jednym domu był teść i zięć o imieniu Aleksander. Pradziadka nie znałam, ale babcia zawsze mówiła, że na niego wołali Olek a na mojego dziadka Alek, żeby ich odróżnić.
Jak dla mnie obie formy ładne i można jeszcze bardziej zdrobnić.
Ignacego też miałam na swojej liście i niedawno w rozmowie z babcią sama mi powiedziała , że jej wpadło do głowy właśnie to imię, ale oczywiście sami wybierzemy.rybka8, Aune, mar.1 lubią tę wiadomość
👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Ja też planuje 2 opakowania podpasek poporodowych. Akurat mi najbardziej pasują te bella mama najtańsze więc jak coś to mąż kupi w rossmanie.
A jeśli chodzi o podkłady na łóżko to chyba kupię jedno opakowanie plus dla siebie i jedno takich podkładów dla dzieci, jak coś to pożyczę od bobasa:-)
Z tego co pamiętam, to po cc chyba ani razu nie zabrudziłam tych podkładów. Ale i tak kupię, będę spokojniejsza.
💗 -
Dziewczyny, czy Wam lekarz dawał wytyczne żeby z krwi robić żelazo? Czy tylko morfologia i najważniejsza hemoglobina?
Ja jutro mam wizytę standardowo zrobiłam dziś morfologię (jest ok, jedynie leukocyty podbiesione, ale od początku w tym samym miejscu) mocz ok i zrobiłam żelazo- bo męczę się strasznie i mam kołatanie serca i wynik mnie przeraził 26,6 norma od 50.
Jutro wizyta będę dyskutować.ona 38 on 48 + piesek
Invimed - Wrocław
02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
2020 - 03,06
2021 - 03,07,10
Gynecentrum - Katowice
02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4
VI- 31.07.2023 😔
VII - 12.03.2024- 5AA
23 dpt - 0,23 FHR 99
28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
mocne krwawienie
(7+3) 1,28
(8+2) 1,77
(10+3) 4,06
11/05- NIFTY -ok
20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
(13+3) FHR 153
(17+4) FHR146, 240g
17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
krwotok z nosa - szpital
26/07 - (22+1) 496g
13/08 - (24+4) 800g
09/09 - (28+3) 1340g
17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
02/10 - (31+5) 2100g
malo ruchow- szpital
12/10 - (33+1) 2350g
29/10 - (35+4) 2650g
06/11 - (36+5) 2800g
13/11 - (37+5) 3035g
szpital- indukcja
-
Elewina wrote:Dziewczyny, czy Wam lekarz dawał wytyczne żeby z krwi robić żelazo? Czy tylko morfologia i najważniejsza hemoglobina?
Ja jutro mam wizytę standardowo zrobiłam dziś morfologię (jest ok, jedynie leukocyty podbiesione, ale od początku w tym samym miejscu) mocz ok i zrobiłam żelazo- bo męczę się strasznie i mam kołatanie serca i wynik mnie przeraził 26,6 norma od 50.
Jutro wizyta będę dyskutować. -
Do mnie dzisiaj dotarła paczka z Gemini, do niedzieli była jakaś mała promocja, że podkłady i podpaski z Canpola wychodziły odrobinę taniej. Nie wiem ile zużyję, ale kupiłam 2 opakowania x 10 sztuk podkładów do kładzenia na łóżko (to są takie, że jak ja nie zużyję to można też dla maluszka wykorzystać), 2 opakowania x 10 podkładów poporodowych, 2 opakowania podpasek bardziej chłonnych z Canpola i 1 opakowanie podpasek na noc.
Majtki poporodowe wzięłam z Bocioland i dosyć fajne, rozciągliwe i wygodne, przymierzylam jedne, bo można prać (ale i tak planuje wykorzystać jako jednorazowe).
Lanoline najlepiej wziąć taką, której nie trzeba zmywać przed karmieniem - zamówiłam Lansinoh, jedna z droższych, ale myślę, że będzie dobra.
Wyprawkę mam coraz bardziej w komplecie, z rzeczy dla synka już prawie wszystko mam w domu albo w drodze, torbę dopiero będę pakować, ale część ubranek już poprałam. Muszę jeszcze zamówić sobie że dwie koszule do karmienia, bo chcę mieć 5 w razie czego do szpitala 😅mar.1 lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Elewina wrote:Dziewczyny, czy Wam lekarz dawał wytyczne żeby z krwi robić żelazo? Czy tylko morfologia i najważniejsza hemoglobina?
Jutro wizyta będę dyskutować.
Mi nie zlecano badania poziomu żelaza, a sama o tym nie pomyślałam, u mnie wyniki z hemoglobiny (HGB), HCT i RBC mi wyszły poniżej normy i dostałam receptę na żelazo.Elewina lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Dziewczyny a jakie ubranko dla bobasa bierzecie jako to pierwsze po porodzie? ☺️
Ja myślałam żeby uszykować: body z krótkim rękawem, pajacyk, czapeczka + niedrapki (są wymagane w szpitalu). Ale zastanawiam się czy pod ten pajacyk wejdzie to body bo te ubranka wydają się takie malutkie 😅
Nie mam też nic z rozmiaru 50, mam tylko od 56 i to praktycznie wszystko z HM a czytałam że rozmiarówka jest zawyżona i martwię się że się synek w tym utopi a źle mi z myślą że na pierwsze ubranko miałby coś tak niewygodnego i za dużego na niego... I nie wiem czy nie dokupić chociaż jakieś że 3 kompleciki w rozmiarze 50. -
Jutro wizyta będę dyskutować.
Ja mam w drugą stronę, morfologia 10.6 a zelazo 78🙈
Zalecenia dostałam oczywiście o badaniu samej morfologi
Zelazo zrobiłam dodatkowo -
Aleksia199825 wrote:Dziewczyny a jakie ubranko dla bobasa bierzecie jako to pierwsze po porodzie? ☺️
Ja myślałam żeby uszykować: body z krótkim rękawem, pajacyk, czapeczka + niedrapki (są wymagane w szpitalu). Ale zastanawiam się czy pod ten pajacyk wejdzie to body bo te ubranka wydają się takie malutkie 😅
Nie mam też nic z rozmiaru 50, mam tylko od 56 i to praktycznie wszystko z HM a czytałam że rozmiarówka jest zawyżona i martwię się że się synek w tym utopi a źle mi z myślą że na pierwsze ubranko miałby coś tak niewygodnego i za dużego na niego... I nie wiem czy nie dokupić chociaż jakieś że 3 kompleciki w rozmiarze 50.
Ja mam 50 rozm. z H&M. Są bardzo małe idealne na drobnego noworodka. Chociaż z sinsay 56 tez wydają się jakieś małe.
Myślę że córka taka drobna będzie patrząc na to jaka była pierwsza także trochę 50 musiałam zakupić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 19:51
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠