☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Atika my mamy psa w domu i nigdy nie szaleliśmy ze sprzątaniem i sterylnością. Jedynie pies u nas nie wchodzi na górę gdzie sa sypialnie dzieci i nasza.
Moim zdaniem więcej niebezpiecznych wirusów i chorób może przynieść ktoś z bliskich gdy przyjdzie chory niż zadbany domowy pies 🙂Kam.ila, Dariaa29, Zagadka919, Fania017, Atika, Mandoriana, Aune lubią tę wiadomość
-
W temacie zwierzaków - my mamy dwa koty z puchatą jasną sierścią i sierść jest u nas wszechobecna. Tutaj właśnie bardzo pomaga suszarka, bo zbiera dużo sierści z tkanin, ale szczerze mówiąc to nie mam w planie jakoś mocno z tym walczyć przy dziecku. Na pewno chciałabym, żeby jej pokój i dostawka w naszej sypialni były po prostu jak najbardziej czyste od sierści i roztoczy, ale to jest nasze domowe środowisko, a nasze koty są czyste i zadbane. Jestem pewna, ze będą ciagle przy niej i nie unikniemy tego. Na ten moment kotka testuje każdą przestrzeń dla dziecka. Wczoraj wyjęłam ją z przykrytego pokrowcem przeciwdeszczowym wózka 🙈 Także niestety wszystkie materacyki i kokon pozostają prawie do końca w folii 😄 Ale mimo wszystko wiem, że to będzie super relacja, bo to bardzo łagodne, towarzyskie i przyjazne kociaki. Kot natomiast bardzo nachodzi nas w nocy i kładzie się na boku wzdłuż mojego ciała każdej nocy, więc to jedyne co mnie martwi, bo to będzie wyzwanie, żeby w nocy trzymać kota na dystans. I ogólnie wolałabym trzymać je na dystans jeśli chodzi o sen dziecka, wiec czeka nas drapanie drzwi i koncerty, co pewnie trochę będzie łamać nam serduszka o ile czegoś nie wymyślimy, albo sytuacja sama się nie wyprostuje 😀
Wanda_89, Zagadka919, Aune lubią tę wiadomość
-
meowne wrote:Kot natomiast bardzo nachodzi nas w nocy i kładzie się na boku wzdłuż mojego ciała każdej nocy, więc to jedyne co mnie martwi, bo to będzie wyzwanie, żeby w nocy trzymać kota na dystans. I ogólnie wolałabym trzymać je na dystans jeśli chodzi o sen dziecka, wiec czeka nas drapanie drzwi i koncerty, co pewnie trochę będzie łamać nam serduszka o ile czegoś nie wymyślimy, albo sytuacja sama się nie wyprostuje 😀
My kota juz od trzech miesięcy przyzwyczajamy do zamkniętych drzwi sypialni, na początku było ciężko, jednak juz teraz sporadycznie sie dobija.
Jak mogę doradzić, to chyba lepiej juz koty przyzwyczajać do zamkniętych drzwi, bo jak będzie maleństwo to hałas w nocy nie bedzie komfortowy.meowne lubi tę wiadomość
-
Nam doradzono, by już teraz odzwyczajać zwierzę od wchodzenia do łóżka i ogólnie do zapachu niemowlaka, tak więc piorę już w Lovela i podkładam szmatki posmarowane oliwką.
Podobno zwierzęta czują, że w brzuszku jest maluszek, nie wiem skąd, ale weterynarz mówił, że kobieta w ciąży wydziela specyficzne zapachy, które czują zwierzęta.
meowne, Aune lubią tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Hej dziewczyny my mamy w domu dwa pieski małej rasy które zawsze spały z nami w pokoju ale od początku ciąży przyzwyczailiśmy je do spania w innym pomieszczeniu. Ogolnie nie planujemy przesadnie szaleć z higienizacja ale kupiłam właśnie oczyszczacz powietrza z filtrem HEPA, jonizatorem i odkażaniem UV ale to głównie z tego powodu że mieszkamy w centrum miasta w dodatku w starej kamienicy więc wolę dmuchać na zimne zwłaszcza ze sama wyjątkowo w tym roku mecze się z zatokami i postanowiłam zadbać o powietrze w domu. Ludzie którzy używają takiego urządzenia są bardzo zadowoleni z odczuwalnej jakości powietrza w domu także pomyślałam że warto, dla maluszka te będzie lepiej czystym oddychać, chce zapobiec w ten sposób lub chociaż zminimalizować ewentualne problemy z chorobami układu oddechowego.
Jutro ma przyjść nie mogę sie doczekać żeby go wypróbować 🤗 -
Wanda_89 wrote:My kota juz od trzech miesięcy przyzwyczajamy do zamkniętych drzwi sypialni, na początku było ciężko, jednak juz teraz sporadycznie sie dobija.
Jak mogę doradzić, to chyba lepiej juz koty przyzwyczajać do zamkniętych drzwi, bo jak będzie maleństwo to hałas w nocy nie bedzie komfortowy.
Gdzieś to miałam z tyłu głowy, ale ciagle odkładaliśmy to na później. Masz rację, że czas już podejmować próby 🙈Wanda_89 lubi tę wiadomość
-
Nina_02 wrote:Ja czytałam że prawdopodobieństwo, że ta krew się przyda i pomoże jest tak niskie, że nie warto. My nie będziemy tego robić na pewno. Chcę żeby cała ta krew spłyneła do Maluszka 🥰
Dziewczyny mnie tak połamało po tym szczepieniu na krztusiec wczoraj 😬 bolały mnie wszystkie mięśnie, nie dałam rady się ruszyć, przespałam cały dzień. Na szczęście bez gorączki, ale i tak nie spodziewałam się takich objawów. Lekarz mówił że mogą się zdarzyć ale zdecydowana większość ich nie ma 🙈 dziś już jest ok 🥰
I jeszzcze pytanie do dziewczyn posiadających suszarkę bębnową. Czy suszycie ubranka maluchów w suszarce? Mocno się kurczą? Większość mam 100% bawełna więc nie powinny ale ryzyko istnieje jak zawsze 🙈 dajcie znać 😅
Mnie też połamało 😬 a na dodatek chyba mnie coś złapało, bo zatoki całe zatkane, nie mogę oddychać przez nos nawet przez sekundę. Myślę, że byłam już lekko osłabiona i doszło to szczepienie i mam kombo 🙈
Mój mąż ciągle uważa, że suszarka kurczy i nie jest w stanie zrozumieć, że to jego brzuch rośnie 🙈
-
Melduję się po ostatnim badaniu prenatalnym i przedstawiam Wam mojego Henia😍
https://zapodaj.net/plik-3w6yIxcwWm
Na początku był problem, bo ułożył się bardzo nisko, ale na szczęście udało się wszystko zbadać bo trochę się przesunął. Waży już około 1783g, więc jest duży i Pani doktor powiedziała, że to w górnej granicy, ale w porządku i po prostu jest dużym dzieckiem. Myślałam, że tak będzie, bo jego starszy brat też się duży urodził. Na tą chwilę ułożony jest główkowo. Ogólnie badanie wyszło bardzo dobrze, więc ulga i tak naprawdę teraz najgorsze będzie to czekanie jak za pierwszym razem😅 chociaż Pani doktor sugerowała też, że jak jest tak nisko ułożony i duży jak na wiek ciąży to poród może być nawet 2 tygodnie przed terminem co w sumie by mi bardzo odpowiadało, bo właśnie dla mnie to czekanie w pierwszej ciąży było okropne a starszak jeszcze po terminie dalej nie chciał wyjść😅 Także liczę trochę na to, że jej słowa się sprawdzą, ale wiadomo za jakiś czas się już okaże jak to będzie😊Koku, Zagadka919, KarolinaAnastazja, MummyYummy, Elewina, Aune, Amra, Dariaa29, Fania017, meowne, mar.1, Kam.ila, Malina1111, Sisi1905, Rita 💋, Atika, Mami_35, Nina_02, Malinowa _Mamba lubią tę wiadomość
30.03.24 ⏸️ 5cs
02.04💉beta 261🥳/04.04💉beta 539💪🏻
18.04🩺 2,8mm🥰
29.04🩺 jest ❤️
13.05🩺 3,22cm😍
28.05🩺 1.prenatalne - pomiary prawidłowe🥹 termin porodu z OM-10.12/z usg 13.12.😁
06.06💉wynik testu podwójnego PAPP-A i czynnika PLGF - niskie ryzyka🎉
24.06🩺chłopczyk(70%)🩵
22.07🩺 jednak dziewczynka🩷
05.08🩺 2.prenatalne - pomiary prawidłowe, na 100% chłopczyk🩵
26.08🩺 już ponad 800g Henia😃
23.09🩺 około 1500g kawalera🤩
30.09🩺 3.prenatalne - wszystko prawidłowo i 1783g Henia💙
21.10🩺 około 2450g mojego Szczęścia🍀
18.11🩺
-
My też mamy pieska, maltanczyka małego i on się czuje jak dziecko w naszym domu. Śpi z nami w łóżku , w salonie na narożniku. Tam gdzie ludzie tam i on. Zamierzam go trochę od tego od uczyć.
Mnie też połamało totalnie. Wczoraj cały dzień w łóżku pod kołdrą, dziś też nie jest lepiej. Herbata z cytryną i apap. Nie do życia jestem...I psychicznie przez to znowu siadłam...
I mała jakoś mniej aktywna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 10:37
rybka8 lubi tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠 -
aambrozjaa93 wrote:Melduję się po ostatnim badaniu prenatalnym i przedstawiam Wam mojego Henia😍
Na początku był problem, bo ułożył się bardzo nisko, ale na szczęście udało się wszystko zbadać bo trochę się przesunął. Waży już około 1783g, więc jest duży i Pani doktor powiedziała, że to w górnej granicy, ale w porządku i po prostu jest dużym dzieckiem. Myślałam, że tak będzie, bo jego starszy brat też się duży urodził. Na tą chwilę ułożony jest główkowo. Ogólnie badanie wyszło bardzo dobrze, więc ulga i tak naprawdę teraz najgorsze będzie to czekanie jak za pierwszym razem😅 chociaż Pani doktor sugerowała też, że jak jest tak nisko ułożony i duży jak na wiek ciąży to poród może być nawet 2 tygodnie przed terminem co w sumie by mi bardzo odpowiadało, bo właśnie dla mnie to czekanie w pierwszej ciąży było okropne a starszak jeszcze po terminie dalej nie chciał wyjść😅 Także liczę trochę na to, że jej słowa się sprawdzą, ale wiadomo za jakiś czas się już okaże jak to będzie😊aambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
aambrozjaa93 wrote:Melduję się po ostatnim badaniu prenatalnym i przedstawiam Wam mojego Henia😍
Na początku był problem, bo ułożył się bardzo nisko, ale na szczęście udało się wszystko zbadać bo trochę się przesunął. Waży już około 1783g, więc jest duży i Pani doktor powiedziała, że to w górnej granicy, ale w porządku i po prostu jest dużym dzieckiem. Myślałam, że tak będzie, bo jego starszy brat też się duży urodził. Na tą chwilę ułożony jest główkowo. Ogólnie badanie wyszło bardzo dobrze, więc ulga i tak naprawdę teraz najgorsze będzie to czekanie jak za pierwszym razem😅 chociaż Pani doktor sugerowała też, że jak jest tak nisko ułożony i duży jak na wiek ciąży to poród może być nawet 2 tygodnie przed terminem co w sumie by mi bardzo odpowiadało, bo właśnie dla mnie to czekanie w pierwszej ciąży było okropne a starszak jeszcze po terminie dalej nie chciał wyjść😅 Także liczę trochę na to, że jej słowa się sprawdzą, ale wiadomo za jakiś czas się już okaże jak to będzie😊
Piękne zdjęcie, fajna pamiątka z brzuszka, i super, że badanie dobrze wyszło 😊🥰 A jak Henio wyjdzie 2 tygodnie wcześniej to już w ogóle fajnie 😉 mój synek też duży, ale to pierwsza ciąża, więc pewnie nam się nie uda tydzień szybciej, chociaż takie 2 tygodnie przed terminem też bym chciała
Już powoli tęsknię za moim brzuchem sprzed 7 miesięcy, szczególnie jak się schylam, zakładam skarpetki i buty 😂 ale teraz czas już szybko leci. W weekend w końcu mój mąż pomalował pokój, kolor wyszedł fajny, taki jasny błękitny z lekką nutą szarości. Teraz czekamy na łóżeczko i przewijak z Ikea żeby tam wstawić 😀
aambrozjaa93, meowne lubią tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Atika wrote:Nam doradzono, by już teraz odzwyczajać zwierzę od wchodzenia do łóżka i ogólnie do zapachu niemowlaka, tak więc piorę już w Lovela i podkładam szmatki posmarowane oliwką.
Podobno zwierzęta czują, że w brzuszku jest maluszek, nie wiem skąd, ale weterynarz mówił, że kobieta w ciąży wydziela specyficzne zapachy, które czują zwierzęta.
Też mam kotkę i czasem wchodzi do nas do łóżka, ale ona bardziej gdzieś w nogach się kładzie jeśli już, a dla dzidzi i tak będzie dostawka. Na razie nie zamykam drzwi na noc, bo kicia łatwo się stresuje, a miała w lato małe problemy zdrowotne, na szczęście po lekach na wątrobę wyniki ma już dobre i nie musi kontynuować, jedynie nadal dieta.
Jak byliśmy na kontroli to wet mówiła, żeby mąż przywiózł śmierdzącą pieluchę synka, zanim przyjadę z dzieckiem że szpitala, to kot pozna zapach szybciej. Można też puszczać nagranie płaczu dziecka, najpierw cicho, z czasem głośniej, a po takiej sesji dawać jakiś przysmak. Na stres dobry jest też Feliway do kontaktu, zaczęłam używać od niedawna, bo jak musiałam podawać leki to widziałam, że kicia się denerwuje, a teraz przy tym Feliway jest zrelaksowana, nie przeszkadzało jej nawet za bardzo jak w weekend były przestawiane meble, malowany pokójmeowne, Atika, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
KarolinaAnastazja wrote:A zdradzisz ile starszak miał wagę jak się urodził i długość? Mamy bardzo podobne dzieciaczki wagowo w brzuchu, jestem ciekawa na co się szykować 🤭😅
Pewnie😃 Stasiu ważył 3980g i miał 58 cm❤️ ale zapowiadali mi przed samym porodem, że będzie 4kg i rzeczywiście tylko troszkę mu brakło😅 a jakby Henio zechciał wcześniej wyjść na świat to może nie dobije do takiej wagi, chociaż myślę, że pewnie nie ma co na to liczyć🫣 jak to lekarka powiedziała nie dla nas ubranka o rozmiarze 50, ale takich i tak nie zamierzałam kupować mając doświadczenie po starszym synku właśnie😂KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
30.03.24 ⏸️ 5cs
02.04💉beta 261🥳/04.04💉beta 539💪🏻
18.04🩺 2,8mm🥰
29.04🩺 jest ❤️
13.05🩺 3,22cm😍
28.05🩺 1.prenatalne - pomiary prawidłowe🥹 termin porodu z OM-10.12/z usg 13.12.😁
06.06💉wynik testu podwójnego PAPP-A i czynnika PLGF - niskie ryzyka🎉
24.06🩺chłopczyk(70%)🩵
22.07🩺 jednak dziewczynka🩷
05.08🩺 2.prenatalne - pomiary prawidłowe, na 100% chłopczyk🩵
26.08🩺 już ponad 800g Henia😃
23.09🩺 około 1500g kawalera🤩
30.09🩺 3.prenatalne - wszystko prawidłowo i 1783g Henia💙
21.10🩺 około 2450g mojego Szczęścia🍀
18.11🩺
-
Hej dziewczyny, ale miło czytać co tam u Was nowego. Super że wszystkie wizyty pozytywne, a dzieciaki coraz większe 😊
My w piątek mieliśmy kontrolę, wszystko OK, malutka ma już 1560 g 🥰 jutro mamy ostatnie prenatalne, jak to szybko leci, trzeba przyspieszyć z przygotowaniami.
Czy tylko my nie mamy jeszcze imienia? Naprawdę mam wrażenie że na porodówkę pojedziemy bez ostatecznej decyzji 🙉
Miłego dnia dla wszystkich!businesscare, Fania017, meowne, Malina1111, Rita 💋, Mami_35, aambrozjaa93, Dariaa29 lubią tę wiadomość
-
aambrozjaa93 wrote:Pewnie😃 Stasiu ważył 3980g i miał 58 cm❤️ ale zapowiadali mi przed samym porodem, że będzie 4kg i rzeczywiście tylko troszkę mu brakło😅 a jakby Henio zechciał wcześniej wyjść na świat to może nie dobije do takiej wagi, chociaż myślę, że pewnie nie ma co na to liczyć🫣 jak to lekarka powiedziała nie dla nas ubranka o rozmiarze 50, ale takich i tak nie zamierzałam kupować mając doświadczenie po starszym synku właśnie😂
Czyli faktycznie blisko 4kg
Lmja odrazu zakładałam, że nie ma co kupować ubranek na 50.
Jesteśmy z mężem wysocy i też ważyliśmy ponad 4kg więc ciuszki mam od rozmiaru 62🤭😃aambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
Hej !
Trzymajcie kciuki za pół godziny mam prenatalne ☺️
Co do zwierząt to ja mam dwie suki..Jedną owczarka niemieckiego długowłosego i kundelka takiego średniego.
Nie wchodzą na górę też a na dole mają legowiska ale jedna była nauczona ze mną na kanapie.. i od paru dni jest na odwyku bo chciałam dać ten narożnik jeszcze przed porodem do prania i no nauczyć ją bycia u siebie na legowisku. Nie wchodzi mi już na kanapę ale minę ma zabijającą 🤣
Ambrozja super, że wizyta się udała ! Faktycznie spory chłop ! A gdzie jeszcze do terminu... Będziesz miała pewnie zaplanowaną cesarkę ?aambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
Hej wszystkim!
Czytam wasze posty o suszarkach.. dla mnie bębnowa to must have, ale od roku nie mam jej! Miałam wcześniej, obecnie mieszkamy w mieszkaniu gdzie się nie zmieści-nawet pralka jest malutka tutaj, więc pewnie dopiero za 1.5roku już w domu będę dysponować suszarka bębnowa. Jeśli ktoś może kupić, ma miejsce- polecam bez dwóch zdań. Obecnie susze na rozkładanej i wszystko prasuje. Nie umiem inaczej.
Ja podobnie jak kilka z was, choruje obecnie. Katar, kaszel. Koszmar. Spływa z nosa do gardła, tragedia jeśli chodzi o leżenie, robienie czegokolwiek. Nie biorę na to nic, przemywam tylko nos woda morska.
Zaciekawiły mnie te feliway do kontaktu, zamówię dla swojej kotki i zobaczymy jak zadziała!Aune lubi tę wiadomość
🧬Pai-1, MTHFR
08.23r 💔 19 tc, synek
24.03.24r ⏸ -
mar.1 wrote:Hej dziewczyny, ale miło czytać co tam u Was nowego. Super że wszystkie wizyty pozytywne, a dzieciaki coraz większe 😊
My w piątek mieliśmy kontrolę, wszystko OK, malutka ma już 1560 g 🥰 jutro mamy ostatnie prenatalne, jak to szybko leci, trzeba przyspieszyć z przygotowaniami.
Czy tylko my nie mamy jeszcze imienia? Naprawdę mam wrażenie że na porodówkę pojedziemy bez ostatecznej decyzji 🙉
Miłego dnia dla wszystkich!
Też mamy kotkę brytyjską i o ile odrazu była nauczona że nie śpi z nami to przeraża mnie ilość sierści która jest wszechobecna 🫣 dlatego u mnie must have przed porodem to jakiś odkurzacz jeżdżący i mopujący.
Dziewczyny gratuluję udanych prenatalnych☺️strasznie to szybko leci, ja mam jutro i stresuję się tymi nerkami ale generalnie staram się myśleć pozytywnie chociaż wizja porodu mnie jednak wytrąca z równowagi. Szczególnie że nie mam jasnej wizji co do szpitala nadal, wybrałam taki bardziej oddalony ale lepszy pod względem kadry ale jak akcja będzie pilna to muszę niestety do najbliższego który opinie ma słabe.
mar.1 lubi tę wiadomość
-
No to my po badaniu.. wszystko w porzadeczku. Pani doktor posprawdzala wszystkie narządy , łożysko, ilość wód itp jak najbardziej git. Waga 1420g. A tu z pozdrowieniami dla Was Iga
https://zapodaj.net/plik-tbnWBaRuXaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 21:07
Rita 💋, Atika, Sandrix, Zagadka919, mar.1, Koku, Mami_35, aambrozjaa93, Amra, Elewina, Elewina, KarolinaAnastazja, meowne, Aune, Dariaa29, Nina_02, Malinowa _Mamba, villemo_gbm, Sisi1905 lubią tę wiadomość
-
Hej 😘
Zdrówka wszystkim chorującym ✊♥️
My też mamy suszarkę bębnową i jest dla mnie niczym zmywarka - nie do zastąpienia, jak się zepsuje, to od razu kupujemy nową 😉 Z kurczeniem ubrań to trzeba uważać na te z delikatnych materiałów, podatnych na wysoką temperaturę. Z bawełną nie zauważyłam, żeby coś się działo. Być może ubrania nieco szybciej się niszczą, ale też tylko te gorszej jakości.
My od dziś zaczynamy monitorowanie KTG do piątku - proszę o kciuki ☺️Kam.ila, Rita 💋, Sandrix, Koku, Mami_35, aambrozjaa93, Elewina, meowne, Aune lubią tę wiadomość