X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Amra Autorytet

Wysłany: 25 października, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    U mnie ostatnio noce są ciężkie... wstaje po kilka razy do łazienki a do tego tak mi niewygodnie się śpi. Jeszcze dzus mi się śniło,że odbierałam poród na ulicy znajomej 🙈🙈🙈 chyba moja podświadomość tsk działa bo wczoraj maz opowiadał że koledzy z drugiej karetki pojechali do bólów brzuch a okazało się,że kobieta rodzi choć zapierała sie,ze na pewno nie jest w ciąży i ledwo wjechali na sor i urodziła, maluszek,wczesniak coś w okolicy 1500g.... dla mnie to niepojete a to już kolejny przypadek w niedługim czasie w naszym szpitalu gdzie kobieta zgłasza się z bólami brzucha i rodzi...
    Ja naprawdę nie potrafię pojąć moim rozumkiem, jak można nie wiedzieć, że jest się w ciąży 😳😳
    Na samym początku jeszcze, jeszcze … ale na późniejszym etapie, gdzie są już wyczuwalne ruchy dziecka i powiększający się brzuch.
    Naprawdę nie wiem czy kobiety są tak głupie czy po prostu wypierają ten fakt w głowie bo aż wierzyć się nie chce, że w tych czasach dzieją się takie rzeczy 😅

aambrozjaa93, Aune, Mami_35, Paula9463 lubią tę wiadomość

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 25 października, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    @Sandrix u nas też były przeboje z pomiarami ostatnio, zazwyczaj młody był w 60-70 pc aż nagle spadł do 20 pc i ostatnio znów ok. 70 pc. Nie ma co się martwić. Tak jak dziewczyny pisały, to tylko orientacyjnie. Plus jeszcze błąd pomiarowy, który w dniu porodu czasami zaburza szacunki o pół kilograma 🫠🤭

@KarolinaAnastazja masz termin w moje urodziny 😍 zazdroszczę, że już wiesz kiedy przytulisz swojego Skarba ❤️

Dziewczyny, współczuję wam tych bóli. Końcówka faktycznie nie należy do łatwych. Mnie bolą plecy i ciągną pachwiny, więc akceptowalnie, często stawia mi się macica, ale raczej bezboleśnie. Ale ostatnio pojawiły się też skurcze takie jakby w środku, w pochwie i to jest jakaś masakra. W sumie dyskomfort podobny do zapalenia pęcherza, bol mocniejszy niż miesiączka (chociaż nigdy nie miałam bardzo bolesnych). Ostatnio lekarz nic mi nie powiedział, tylko, że jest okej, a w badaniach też nie wyszło nic niepokojącego 😵‍💫

O jacie ale czadowo!!
    Jak to jest być zimowym dzieckiem?😄😄

U nas w rodzinie wszyscy wakacyjni, letni.

Pierwszy dzieciaczek u nas zimowy

No i jak skorpionku twój charakter, dogadujesz się z rakami ?😄😄

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 25 października, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kramar wrote:
    Myślę, że z tą twarzą może im chodzi o to, że nie mogli ocenić anatomii, np. czy nie ma rozszczepu podniebienia. Ale tu nie ma co straszyć, bo zazwyczaj zwykły ginekolog jest to w stanie też wyłapać na każdej wizycie robiąc USG 😉

Dokładnie.
    U nas na wizycie, której się uda złapać oczka to Pani doktor mierzy czy jest wszystko okej.

Ostatnio ustkami ruszał, jakby chciał coś di nas powiedzieć 🤭🥰

Co do wagi malucha dziewczyny

Nasz synek na prenatalnych wyskoczył w "dużego chłopca"
    Teraz szedł w "normach"

A miałam możliwość badania 2x dziennie bo akurat miałam dwie wizyty I na jednym sprzęcie ważył 220g w różnicy (wiem, że inny sprzęt ale jak dziecko jest na jakimś pomiędzy to te 220g to jest bardzo duzo)

Najbardziej będę wierzyć wadze jak się urodzi i powiedzą mi wagę po porodzie.

To takie szacowanie wagi, które tylko nas jako mamy stresuje niepotrzebnie.

Sandrix, Aune lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 25 października, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Gratki! Ja mam termin na 25.11, jutro ważenie malucha :)

Ja ogólnie termin według om 26.11 no ale cc robią tydzień szybciej 😁😁

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 25 października, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaa29 wrote:
    Ja wczoraj miałam dodatkową wizytę u lekarza od prenatalnych z powodu wykrytej wcześniej niedomykalności zastawki trójdzielnej u małego , zastawka na szczęście się domknęła i serce pracuje prawidłowo, ale lekarz znalazł inny problem - zbyt wąską cieśń aorty, powiedział, że jesteśmy na samej dolnej granicy normy i synek od razu po urodzeniu będzie musiał mieć konsultacje kardiolgiczną i echo serca żeby sprawdzić czy problem zniknął czy może trzeba będzie wdrożyć jakieś leczenie. Zmartwiło mnie to, ale mam jakieś wewnętrzne przeczucie, że wszystko będzie w porządku

Jest szansa, że do porodu jeszcze się unormuje ta cieśń?

Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze !🍀

Dariaa29 lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 25 października, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta jak tam u Was sytuacja? Niezmiennie trzymam kciuki!!🍀🍀🍀

A jeszcze dziewczyny ciekawostka 😊

Na badaniu u doktorka, chciał zobaczyć buzke młodego ale on główkę bokiem trzymał i się chował za rączkami i tylko słyszę :
    "JACIE ILE ON MA WŁOSKÓW"
    -Nie wierzę, przecież ja zgagi nie mam
    -Proszę zobaczyć (a na ekranie w koło głowy pełno takich kresek unoszących się😅)

Dobrze,ze mi powiedzieli, bo w tym całym szoku przy cc bym krzyczała, że mi dziecko podmienili bo zgagi nie mam a mlody wlosy ma na głowie🤭😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 09:22

Mag_len, Kam.ila, Aune, Skryta19, Atika lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 25 października, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Dobrze że będziesz miała te wizyty kontrolne to może jeszcze przed porodem coś się wyjaśni❤️

Frania, przeczucie Cię nie zawiodło. Dobrze że jesteś w szpitalu i masz stałą opiekę. Trzymam kciuki za spokojne dotrwanie do terminu ❤️

Karolina Anastazja, mi na 3 prenatalnych mówili że mała ma długie rzęsy 😍 ja nie wiem jak to możliwe że oni tyle szczegółów widzą.

Ja ostatnio intensywnie myślę o porodzie i mam jeden wielki mętlik. Czy próbować VBAC czy od razu iść na CC. Mój lekarz jest zachowawczy w tym temacie i raczej mówi o CC. Przy VBAC wchodził by w grę też inny szpital niż przy CC. Do tego dochodzi zwykła codzienność i ogarnięcie starszaka, bo na miejscu nie mamy nikogo i do porodu będziemy musieli ściągnąć mamę z innego województwa, żeby została z synkiem. Ja sama też nie jestem pewna czy psychicznie jestem gotowa na VBAC, chociaż CC też się boję (mimo że pierwsza cesarka była naprawdę łaskawa). Obaw mam bardzo dużo do obu rozwiązań. Dzisiaj mam wizytę kontrolną to spróbuję trochę podpytać o SN.. czas już goni i muszę podjąć decyzję, żeby się odpowiednio przygotować, załatwić szpital, położną. Na razie czuję się rozdarta 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 09:51

Mami_35, Skryta19 lubią tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙

preg.png
  • Elewina Autorytet

Wysłany: 25 października, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Pisałam ostatnio, że spina mi się brzuch, coś mnie niepokoiło i umówiłam się dzisiaj do lekarza, w trybie pilnym wylądowałam w szpitalu z wielowodziem i coś z łożyskiem.. a jeszcze dwa tyg temu wszystko było ok😢

Dobrze, że umówiłaś się na wizytę! Jesteś w dobrych rękach w szpitalu o Was zadbają. Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze!!! 🤞🤞🤞🙏🙏🙏

ona 38 on 48 + piesek

Invimed - Wrocław
    02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
    2020 - 03,06
    2021 - 03,07,10

Gynecentrum - Katowice
    02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
    05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4

VI- 31.07.2023 😔

VII - 12.03.2024- 5AA
    23 dpt - 0,23 FHR 99
    28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
    mocne krwawienie
    (7+3) 1,28
    (8+2) 1,77
    (10+3) 4,06
    11/05- NIFTY -ok
    20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
    (13+3) FHR 153
    (17+4) FHR146, 240g
    17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
    18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
    krwotok z nosa - szpital
    26/07 - (22+1) 496g
    13/08 - (24+4) 800g
    09/09 - (28+3) 1340g
    17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
    02/10 - (31+5) 2100g
    malo ruchow- szpital
    12/10 - (33+1) 2350g
    29/10 - (35+4) 2650g
    06/11 - (36+5) 2800g
    13/11 - (37+5) 3035g
    szpital- indukcja

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam w otoczeniu przypadek, gdzie leczenie niepłodności trwało wiele lat, cykle były bardzo nieregularne, wiele miesięcy bez miesiączki było standardem, plus spora otyłość u kobiety. I zaszła w ciążę prawdopodobnie w cyklu, w którym w klinice już powiedzieli, że nie mają więcej pomysłów jak im pomóc.
    I jak zaczęła rodzić to mąż dzwoni po karetkę i mówi, że żona chyba rodzi ale to niemożliwe bo nie jest w ciąży 🤡🤡 w nocy urodziła, a rano dzwoniła do pracy powiedzieć że nie przyjdzie 😂
    Wtedy ta historia była dla mnie niepojęta, a teraz jak sama jestem w ciąży to totalnie nie mogę uwierzyć że ktoś może przegapić 😁

Mami_35, Elewina lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Jest szansa, że do porodu jeszcze się unormuje ta cieśń?

Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze !🍀
    Do porodu niestety nie, lekarz tłumaczył, że po porodzie ma szanse się to poprawić, gdy krew zacznie inaczej płynąć przez serce.

Dziękuję!

preg.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 25 października, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak śpicie?
    Ja staram się wkładać poduszkę pod nogę tak by kolana się nie stykały, ale mam problem z brzuchem.
    Wkładam sobie pod niego kocyk by aż tak nie opadał, ale jak tylko leżę na którymś boku, to mam wrażenie, że małej to przeszkadza i bardzo się wierci. Mimo, że wiem, że leży pleckami z lewej strony, nóżki ma po prawej, to mam wrażenie, że kopie z tej lewej.
    Możliwe, że ją to boli? Czy po prostu mocniej się to wyczuwa w takiej leżącej pozycji?
    Na plecach niestety się podduszam 😂

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania, jestem z Tobą myślami ✊♥️ Mocno trzymam za Was kciuki!

preg.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka opowiadała mi kiedyś historię innej swojej koleżanki, która była już w okresie menopauzy 50 lat no i miała już tak że okres miała raz na 6 miesięcy więc założyła , że interes już zamknięty, była kobietą słusznej postury wysoka i pulchna (taki babo chłop przepraszam za określenie) i na imprezie zaczął ja strasznie boleć brzuch podejrzenie wyrostka , przyjechała karetka zabrała ja do szpitala z bólami brzucha, towarzystwo pojechało po chwili do szpitala za nią z szacownym małżonkiem wchodzą na izbę przyjęć pytają o nią a lekarz ze męża zaprasza na porodówkę facet jak stał tak padł (zemdlał) , urodziła zdrowa córeczkę ona odmłodniała a tatuś się postarzał :). Ja dodam od siebie , że jestem 40+ do 6 miesiąca żadnych dolegliwości ciążowych i do tego też mam nadwagę i łożysko na przedniej ścianie i ruchy czuję wszędzie dookoła a na środku brzuch tak jakbym miała poduszkę czasami się zastanawiam czy to ruchy czy gazy więc wierzę, że to możliwe, że czasami kobieta nie wie albo jak jest już po menopauzie to może nawet jej taka myśl w głowie nie powstała, dlatego zakładam, że te kobiety normalnie pracują a ja jak się ruszam, sprzątam, chodzę to tych ruchów tez nie odczuwam.

Mami_35, Elewina, Atika lubią tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po wtorkowej wizycie wszystko ok, Synu ułożył się główkowo i waży już 2800 🤯 Także mój drobniaczek porządnie urósł i zapowiada się na konkretnego bobasa ♥️ Oby tak zostało!

Moja szyjka też się spisuje - aktualnie ma 4,6 cm 🙈

Blizna po CC jest na granicy - ma 2 mm, poniżej 2 mm nikt raczej nie podejmie się próby SN. Lekarz stawia na CC. Dziewczyny, a Wy wiecie, ile grubości mają Wasze blizny?

aambrozjaa93, Mami_35, Elewina lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    Dziewczyny a jak śpicie?
    Ja staram się wkładać poduszkę pod nogę tak by kolana się nie stykały, ale mam problem z brzuchem.
    Wkładam sobie pod niego kocyk by aż tak nie opadał, ale jak tylko leżę na którymś boku, to mam wrażenie, że małej to przeszkadza i bardzo się wierci. Mimo, że wiem, że leży pleckami z lewej strony, nóżki ma po prawej, to mam wrażenie, że kopie z tej lewej.
    Możliwe, że ją to boli? Czy po prostu mocniej się to wyczuwa w takiej leżącej pozycji?
    Ja soie z poduszka ciążowa między nogami.
    Myślę że co do ruchów to może faktycznie w takiej pozycji lepiej czuć? Sama nie wiem... bo moja to tak kopie że nawet jak stoję to czasem aż mnie zaboli.

rybka8 lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 25 października, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesamowite są historie z kobietami, które dowiadują się, że są w ciąży dopiero wtedy, kiedy rodzą. Z jednej strony dla mnie to nie do pomyślenia, że można się nie zorientować, z drugiej rzeczywiście kiedy kobieta nie ma nawet cienia podejrzenia, że coś takiego mogło się stać, do tego jest postury, w której tego nie widać i świetnie przechodzi, to sama nie wiem 🙈 Moooooże jest to możliwe 🤭

villemo_gbm, Mami_35 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 października, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Koleżanka opowiadała mi kiedyś historię innej swojej koleżanki, która była już w okresie menopauzy 50 lat no i miała już tak że okres miała raz na 6 miesięcy więc założyła , że interes już zamknięty, była kobietą słusznej postury wysoka i pulchna (taki babo chłop przepraszam za określenie) i na imprezie zaczął ja strasznie boleć brzuch podejrzenie wyrostka , przyjechała karetka zabrała ja do szpitala z bólami brzucha, towarzystwo pojechało po chwili do szpitala za nią z szacownym małżonkiem wchodzą na izbę przyjęć pytają o nią a lekarz ze męża zaprasza na porodówkę facet jak stał tak padł (zemdlał) , urodziła zdrowa córeczkę ona odmłodniała a tatuś się postarzał :). Ja dodam od siebie , że jestem 40+ do 6 miesiąca żadnych dolegliwości ciążowych i do tego też mam nadwagę i łożysko na przedniej ścianie i ruchy czuję wszędzie dookoła a na środku brzuch tak jakbym miała poduszkę czasami się zastanawiam czy to ruchy czy gazy więc wierzę, że to możliwe, że czasami kobieta nie wie albo jak jest już po menopauzie to może nawet jej taka myśl w głowie nie powstała, dlatego zakładam, że te kobiety normalnie pracują a ja jak się ruszam, sprzątam, chodzę to tych ruchów tez nie odczuwam.
    Niezła historia😳 tu akurat była dziewczyna 30 lat i już po jednym porodzie.... całe szczęście,że kierownik.karetki- zresztą mlody tatus- miał.przeczucie i powstrzymał się z podawaniem jakichkolwiek leków poza no spa.

villemo_gbm lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 25 października, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    Dziewczyny a jak śpicie?

Ja też mam poduszkę ciążowa, która jest na tyle długa, że robi mi za poduszkę pod głowę, trzyma brzuszek i jeszcze starcza pod kolana, także bardzo polecam ☺️

I też czuję, że Młody czasem próbuje dotknąć stopą prześcieradła 😂 Rzeczywiście potrafi kopać w ten bok, na którym leżę i jak to trwa dłużej, to się przewracam, bo może coś mi się nie podoba - czasem pomaga, a czasem dostaję w tej drugi bok 😅

Atika lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 25 października, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Niezła historia😳 tu akurat była dziewczyna 30 lat i już po jednym porodzie.... całe szczęście,że kierownik.karetki- zresztą mlody tatus- miał.przeczucie i powstrzymał się z podawaniem jakichkolwiek leków poza no spa.

Szaleństwo! Kurczę, myślałam, że jak już raz się urodziło, to skurczu porodowych nie da się pomylić z niczym innym 🙈 Może to zależy od wrażliwości na ból...

villemo_gbm lubi tę wiadomość

preg.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 25 października, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skryta19 wrote:
    Dziękuję Wam dziewczyny. Nie wiem, czy psychicznie dam radę się odzywać, ale postaram się Wam relacjonować co i jak.
    Cały czas myślę o Twoich zmartwieniach, ze swojej strony dodam, że jak byłam teraz na 3 prenatalnych to lekarka, która mi robiła usg to nawet w jelitach widziała, że już się kształtuje smułka, może jakiś lepszy aparat USG z możliwością nawet 4 D albo naprawę dobry specjalista. Ja byłam w Katowicach u dr. Agaty Włoch (polecam).

Mag_len, Skryta19 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ