X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie mam pojęcia czy to co ja czuję to skurcze, czy gazy czy ruchy dziecka 🧐 nie mam pojęcia 🤷‍♀️ dlatego czasem dopytuje 😅 dziś rano mnie obudziły takie miesiączkowo biegunkowe 😅

Mam też dziś ciążę donoszoną wg OM 🙈 mogę już rodzić naprawdę jestem gotowa 😅

Dziewczyny, będziecie brać na porodówkę tensy? Co o tym myślicie? Któraś z Was używała w porodzie? Pomogło?? 🤔

rybka8, Mandoriana, businesscare, spineczka, Mami_35, Atika, Aune lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Skryta19 a jak z porodem, tzn. czekasz na rozpoczęcie SN normalnie czy są jakieś wskazania do cesarki czy wcześniejszego położenia się do szpitala w takiej sytuacji? Masz jakiś spoko szpital z 3 poziomem referencyjności wybrany?

Wskazania do cesarki nie mam, chyba że dziecko przestanie rosnąć przed 37 tygodniem. W sumie okaże się na wizycie w piątek, czy czekamy i wywołujemy poród naturalny czy konieczna jest cesarka.
    Ja sama wolałabym w ogóle nie wywoływać porodu i poczekać aż sam się rozpocznie, ale z drugiej strony nie wiem czy z powodu stresu będę w stanie rozluźnić się na tyle, by urodzić naturalnie.
    Mam wybrany szpital z 3 stopniem referencyjności.

Sandrix, Mami_35 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    A orientowałaś się czy może w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić jest też pomoc psychologa po porodzie?
    Nawet jak będziesz czuła się świetnie, bo wszystko będzie dobrze, może takie spotkanie doda kolejną otuchę i więcej endorfin.

Z tego co czytam to w tym szpitalu jest też pomoc psychologiczna, ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa 🤷‍♀️

Sandrix lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Ja nie mam żadnych skurczy😕 raz w nocy miałam kilka, ale takich jakby miesiączkowych i na tym koniec, więc jak na razie jest tak jak było w pierwszej ciąży mimo wszystkich moich starań co mnie nie pociesza, bo wtedy nic się nie działo nawet po terminie😕

I miałaś indukcję czy CC? Wiem, że pisałaś, ale u mnie kiepsko z pamięcią 🙈

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn z wadą wzroku. Czy byłyście u okulisty w trakcie ciąży? Ja poszłam dziś, bo czuję że gorzej widzę, a Pani za głowę się złapała że ja chce rodzic bez kwalifikacji okulistycznej 🙈 i jutro mnie ponad stan przyjmie na badanie dna oka i zakwalikuje lub nie do porodu SN.

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 18 listopada, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Pytanie do dziewczyn z wadą wzroku. Czy byłyście u okulisty w trakcie ciąży? Ja poszłam dziś, bo czuję że gorzej widzę, a Pani za głowę się złapała że ja chce rodzic bez kwalifikacji okulistycznej 🙈 i jutro mnie ponad stan przyjmie na badanie dna oka i zakwalikuje lub nie do porodu SN.
    Ja byłam, ginekolog mnie wysłała między 32 a 34 tc. Mam wadę -5 w obojgu oczu od dawna i wada postępuje choć chyba akurat w ciąży nie zauważyłam pogorszenia. Miałam badanie dna oka z podwójnym zakrapianiem (lekarka chciała tylko raz ale nie zadziałało na mnie) i wyszło wszystko ok więc wypisała brak przeciwwskazań do porodu SN (dla mnie niestety 🤪). Papierek mam mieć ze sobą w dokumentach ciążowych.

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    I miałaś indukcję czy CC? Wiem, że pisałaś, ale u mnie kiepsko z pamięcią 🙈

Miałam indukcję 10 dni po terminie, która ostatecznie zakończyła się CC przez brak postępu porodu i nie zejścia dziecka w kanał rodny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada, 13:36

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

Odpowiem Ci jako osoba pracująca w branży 😅 jeżeli masz dużą wadę wzroku to bardzo dobrze ta lekarka zrobiła, warto zbadać dno oka i wykluczyć ewentualne przeciwwskazania do SN, jednak ostatnimi czasy jeżeli nie istnieje ryzyko odklejenia siatkówki w trakcie porodu to raczej nie ma przeciwwskazań do SN 😊 kiedyś duża wada wzroku była przeciwwskazaniem, ale to było takie chuchanie na zimne więc już nie jest, pytanie jaką teorię wyznaje ta lekarka 🙈
    Tylko nie daj się namówić na jakieś nowe okulary, w ciąży wada wzroku się zmienia, po porodzie może wrócić do stanu przed ciąży albo jeszcze bardziej się pogłębić. Po nowe okulary najszybciej ok 2-3msc po porodzie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada, 14:31

Kam.ila, Zagadka919, Atika, villemo_gbm lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

Byłam u okulisty wcześniej dużo bo miałam takie latające czarne kreski przed oczami. Ale stwierdziła że nic nie widzi złego. Ale na jakąś kwalifikacje to nie...mój lekarz też nic nie mówił, że trzeba coś takiego zrobić. 😁

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Byłam u okulisty wcześniej dużo bo miałam takie latające czarne kreski przed oczami. Ale stwierdziła że nic nie widzi złego. Ale na jakąś kwalifikacje to nie...mój lekarz też nic nie mówił, że trzeba coś takiego zrobić. 😁

Minęły Ci te kreski? Pojawiły się jednorazowo czy są cały czas?

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Skryta19 wierzę, ze wszystko skończy się dobrze i Twój dzidziuś będzie zupełnie zdrowy! Trzymam za Was mocno kciuki!

@Nina_02 ja zabieram ze sobą Tens :) Moja siostra przeszła z tensem dwa swoje porody i mówiła, że w jej przypadku jak tylko go zdjęła do wanny to równie szybko z niej wychodziła i szybciutko jej go zakładali spowrotem. Dopiero wtedy poczuła ogromną różnicę. Mam nadzieje, ze u mnie tez fajnie zadziała. W necie jakoś bardzo dużo tak pozytywnych historii nie czytałam na jego temat. Raczej ma pozytywną opinie, ale nie ma tego wiele.

Aune, Skryta19 lubią tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Odpowiem Ci jako osoba pracująca w branży 😅 jeżeli masz dużą wadę wzroku to bardzo dobrze ta lekarka zrobiła, warto zbadać dno oka i wykluczyć ewentualne przeciwwskazania do SN, jednak ostatnimi czasy jeżeli nie istnieje ryzyko odklejenia siatkówki w trakcie porodu to raczej nie ma przeciwwskazań do SN 😊 kiedyś duża wada wzroku była przeciwwskazaniem, ale to było takie chuchanie na zimne więc już nie jest, pytanie jaką teorię wyznaje ta lekarka 🙈
    Tylko nie daj się namówić na jakieś nowe okulary, w ciąży wada wzroku się zmienia, po porodzie może wrócić do stanu przed ciąży albo jeszcze bardziej się pogłębić. Po nowe okulary najszybciej ok 2-3msc po porodzie 😁
    To chyba dobrze trafiłam. Bo powiedziała że z samym pogorszeniem widzenia to się spotkamy na spokojnie po porodzie, bo zobaczymy o ile faktycznie się pogłębiła wada, bo teraz wyszło że tak. Ale ze badanie dna oka obowiązkowo jutro i wtedy będzie mogła dać kwalifikacje do SN lub nie 😃

Nina_02 lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie 🙂 Szyjka miękka, ale trzyma. Mała waży 2700, wszystko w porządku. Luteina tylko do niedzieli, później już odstawiamy. Zostaje mi spasmolina i magnez 😉 kolejna wizyta 5 grudnia z ostatnimi badaniami krwi i będę miała wtedy pobrany GBS. Lekarz powiedział, że weźmie mnie do siebie na oddział między 17 a 21 grudnia żebym urodziła przed świętami bo zapowiadają się do tego dobre warunki 🤭 Jejku , to już tak blisko 😳😍

Sandrix, Nina_02, Merida Waleczna, Atika, Mami_35, Zagadka919, aambrozjaa93, Mala_Kasija, spineczka, Dariaa29, Aune, Kam.ila, Mag_len, Megipta, meowne, mar.1, Wanda_89, rybka8, KarolinaAnastazja, Sisi1905 lubią tę wiadomość

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    @Skryta19 wierzę, ze wszystko skończy się dobrze i Twój dzidziuś będzie zupełnie zdrowy! Trzymam za Was mocno kciuki!

@Nina_02 ja zabieram ze sobą Tens :) Moja siostra przeszła z tensem dwa swoje porody i mówiła, że w jej przypadku jak tylko go zdjęła do wanny to równie szybko z niej wychodziła i szybciutko jej go zakładali spowrotem. Dopiero wtedy poczuła ogromną różnicę. Mam nadzieje, ze u mnie tez fajnie zadziała. W necie jakoś bardzo dużo tak pozytywnych historii nie czytałam na jego temat. Raczej ma pozytywną opinie, ale nie ma tego wiele.

Przekonały mnie ostatnio moje bóle krocza, jak już się popłakałam z bólu przy ruchach małego to zaczęłam obawiać się porodu 🙈 ale nie znam właśnie żadnych opinii od ludzi 🤔

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Atika Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja po wizycie, mała wazy 3280g,szyjka skrócona ale trzyma.jesli nie urodzę w tym tygodniu to następna wizyta w poniedziałek.

Meowne,u mnie skurcze są częste, ciężko mi powiedzieć jak często ale myślę że w ciągu dnia tak średnio dwa razy na godzinę, wieczorem więcej i w nocy..choć to też zależy od dnia.

Od kiedy masz te skurcze?
    U mnie są podobne, a gdzie mi tam do 37 tygodnia.

Miałam już co pog godziny, teraz co godzinę, ale są silniejsze niż w zeszłym tygodniu.

Skryta czytałam, że najlepszym tygodniem do określenia płci jest okres między 14 a 17 tygodniem ciazym, a w późniejszym jest z tym różnie.
    Wiem, że bardzo przeżywasz, ale spróbuj myśleć pozytywnie, pozytywne myśli przyciągają pozytywne rzeczy.
    Dzieciątko cały twój stres czuje.

Mandoriana, Skryta19 lubią tę wiadomość

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
    Naturals :-)
    28 XI 2024 narodziny synka
    preg.png
  • Mala_Kasija Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo,
    Ja byłam na kwalfikacji okulistycznej, przy wadzie -4 i dobrych stanie oczu nie ma przeciwwskazań do SN, dostałam takie zaświadczenie.

My po sobotniej wizycie wiemy, że szacunkowa waga Jasia to 3500g z tym że granica błędu jest 500g. Szyjka miękka, krótka, główkę było czuć przy badaniu, rozwarcie na opuszek, więc prawie w cale. Nie ma wskazań do wcześniejszej indukcji, miałam pomiary takim ala cyrklem i moje biodra i reszta budowy rokuje na przejście przez kanał.

Skurcze przepowiadające mam codziennie z różną intensywnością, dzisiaj bardzo często, z 4 razy na godzinę, brzuch jak kamień i trzyma nawet kilka minut.

aambrozjaa93, Mami_35, MummyYummy, Atika, mar.1, Wanda_89, Merida Waleczna lubią tę wiadomość

🙎‍♀️91+👨89+🐶
    Staraczka od 2022
    Niedoczynność tarczycy
    Udrożniony prawy jajowód 02.2024
    Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się z dzisiejszej wizyty. Henio waży około 3600g, więc jest duży i gin mówiła, że 4kg na pewno będzie ważyć. Ja już 10kg na plusie od początku chociaż miałam nadzieję, że skończy się na góra 9kg szczególnie, że nie powinnam dużo przytyć, no ale cóż. Przepływy, wody i łożysko wszystko w normie. Szyjka miękka, ale długa. Na wizycie miałam dziś pobrany GBS. Badania krwi, moczu idealne, mam jeszcze zrobić następne jakoś około 5 grudnia i jak się nic nie będzie działo to 10 grudnia mam przyjechać na IP, zrobią KTG i mnie już położą w szpitalu, będą monitorować i ewentualnie podejmować decyzje w sprawie indukcji jak też się nic nie zacznie. Z jednej strony cieszę się, że moja gin zmieniła trochę podejście do mojej próby VBAC i lepiej do tego podchodzi niż na ostatniej wizycie, ale bardzo bym chciała w takim razie żeby się samo zaczęło przed tym 10.12., bo nie uśmiecha mi się leżenie w szpitalu i czekanie.

Aune, Mala_Kasija, Mami_35, Zagadka919, Nina_02, Megipta, spineczka, meowne, Dariaa29, Atika, mar.1, Wanda_89, Merida Waleczna, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Minęły Ci te kreski? Pojawiły się jednorazowo czy są cały czas?
    Minęły ale szczerze to nie dawno. Prawie pół ciąży miałam przed oczami.

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dzisiaj się za dużo na wizycie nie dowiedziałam, bo nie miałam USG, 11 dni temu miałam sprawdzone przepływy, łożysko, szyjkę (jak byłam u lekarki w zastępstwie), a mój prowadzący stwierdził, że wszystko ok, wyniki krwi i moczu też mam teraz super, ciąża donoszona i jakby coś się działo to mam przyjechać na IP, następna wizyta 2 grudnia (jeśli do tego czasu nie urodzę) i wtedy jeśli synek będzie miał 4kg to położą mnie na oddział i indukcja. Dalej mam sprawdzać ciśnienie, mogę brać nadal magnez.

Chyba gdybym miała prowadzić drugą ciążę to zapisałabym się na NFZ do tej kobiety, u której byłam ostatnio, bo trochę bardziej kontaktowa i dokładną na wizycie mi się wydawała, ale na mojego też nie mogę narzekać, chociaż liczyłam na USG dziś.

Skryta trzymam za Was mocno kciuki i wierzę, że wszystko będzie dobrze po porodzie 🫂🍀

Nina ja planuję wziąć aparat TENS na porodówkę, niby nie ma zbyt wielu badań potwierdzających, że pomaga, ale większość kobiet, które używały przy porodzie uważają, że coś im to dało. Używałam już kiedyś przed ciążą na plecy i uważam, że może pomóc jakoś rozluźnić/odciągnąć uwagę od bólu 🤔

Bóle jak na miesiączkę mam wieczorem jak się kładę spać i póki nie zasnę to czuję, że boli mnie brzuch i plecy (lekarz twierdzi, że to normalne), potem jak się budzę w nocy to już nie ma tego bólu. Brzuch mi czasem twardnieje, ale nie czuję jakoś typowo skurczy, nie wiem w sumie jakie to uczucie i czego się spodziewać.

Ambrozja super, że na wizycie we wszystko ok! Trzymam kciuki żeby się zaczęło przed 10 grudnia, tak jak byś chciała 🍀

aambrozjaa93, Mami_35, meowne, Skryta19, mar.1, Merida Waleczna lubią tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Minęły ale szczerze to nie dawno. Prawie pół ciąży miałam przed oczami.

A mi czasem też się wydawało, że jakieś czarne kreseczki/kropeczki pojawiały się w polu widzenia, szczególnie jak patrzyłam w bok, ale ostatnio też już nie widzę tego.
    Nie mam wady wzroku, jakieś -0.5 i minimalny astygmatyzm, ale jak chodziłam wcześniej do okulisty i robiłam badania to nie zalecała mi korekcji na tym etapie i faktycznie na codzień nie odczuwam problemów, mam tylko okulary do komputera w pracy.

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
‹‹ 456 457 458 459 460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ