X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Tak czytam i.. powiedzcie mi z tym przemywaniem oczu. Przemywacie codziennie dzieciom oczy solą fizjologiczną?

My tak. Do tego codziennie buzia w środku gazikiem zmoczonym w przegotowanej wodzie i jak nie ma kąpieli w dany dzień to też twarz, szyję, za uszami i wszystkie zgięcia typu w łokciach, pod pachami i pod kolanami.

Mami_35 lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przemywam codziennie twarz,oczy, ręce,pachwiny. Kąpiel raz w tygodniu chyba, że trafi się nagły wypadek.

Mandoria dawaj znać jak tam u Ciebie 🙂

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

• Mandoriana Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja przemywam codziennie twarz,oczy, ręce,pachwiny. Kąpiel raz w tygodniu chyba, że trafi się nagły wypadek.

Mandoria dawaj znać jak tam u Ciebie 🙂
    My tu dalej nie rozpakowani 🤣 co prawda skurcze mam częste przepowiadające od kilku dni także nie mam watpliwosci że zaraz się zacznie modliłam się tylko by nie wczoraj bo strasznie hałasowali u nas na dzielnicy sztucznymi ogniami i kiepskie warunki na hipnoporod by były ale dziś już jest spoko więc mówiliśmy maluszkowi że może swobodnie wyskakiwać 🤣 jutro wizyta u położnej ale zdecydowaliśmy ni robić masażu szyjki macicy ponieważ u nas w rodzinie standardowo kobiety rodziły dwa tyg po terminie ja sama byłam 3tyg po terminie urodziłam się z wagą 3800kg więc nie mamy parcia żeby dzieciaczka pospieszać aż nie będzie sam gotowy 🤗

rybka8, Zagadka919, Mag_len, Mami_35 lubią tę wiadomość

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Tak czytam i.. powiedzcie mi z tym przemywaniem oczu. Przemywacie codziennie dzieciom oczy solą fizjologiczną?

Tak, mycie buzi wewnątrz, oczek i na zewnątrz praktykujemy codziennie przy porannej rutynie :)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 1 stycznia, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziewczyny, czy ktoś używa buteleczki Philips avent naturl response? Jak długo czasu maleństwu zajmuje by wypić 60 ml?
    Mój może z godzinę męczyć, martwię się czy to jest normalne

Jaki masz smoczek? Jaki numerek?

Od kiedy jecie na tej butelce?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 1 stycznia, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KoKos wrote:
    Tatka wpadłam i przeczytałam twoją wiadomość. My używamy tych butelek i już pod koniec 2 tygodnia wymieniliśmy w nich smoczki na te z nr 3 (niby 1m+). Jest o niebo lepiej. U nas na tych 2 to kończyło się na tym, że mała niedojadała, bo tak się męczyła, że zasypiała, teraz zjada 100-120 ml w około 10-20 min np :) plus dalej z nich samoistnie nie kapie, trzeba się trochę wysilić. Jednak jak my próbowaliśmy z mężem zassać z tych początkowych to porażka, nam sił brakło, a co dopiero takim kruszynom

Ja dodam od siebie, że my na początku weszliśmy na 3ke i młodemu super szło jedzenie, bo przepływ wielki ale ulewa i nic z tego u nas dobrego nie było

Byliśmy u neurologopedy i kazała nam wrócić do dwójki
    Na początku zjadał w 50min porcję w ciągu 1.5tyg poszło do 20min

W nocy padł rekord i 9min zjadł porcję

Mamy na chwilę obecna nie zmieniać, ta dwojka robi o tyle dobrze, ze rzuchwa pracuje jak powinna a mlody nie spi z otwarta buzia jak spal do tej pory :)

P.S. Kokosku odezwij się na priv:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia, 16:58

Mami_35, Tatka lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 1 stycznia, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też myjemy wszystkie zgięcia itp twarz i tak dalej ale właśnie te oczy dwa razy dziennie przemywanie solą to taka trochę dla mnie przesada. Przestawie się chyba na raz dziennie rano 😉.

age.png
  • Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    Miałaś dopisek o możliwości znieczulenia jednej strony? :o
    Ja nie wiem czy nie doczytałam w skurczu czy nie było takiej informacji, ale od początku mi jedna strona ciała odmówiła całkowicie posłuszeństwa a druga nie została znieczulona ani trochę... Przez to też nie mogłam za bardzo współpracować z położną i mąż wręcz mi przekładał jedną nogę, bo jej nie czułam. A faza parta trwała aż 2 godziny... :(
    U mnie za to z plusów tego było to, że czułam przechodzącą główkę, ale nie był to ból, tylko po prostu takie śmieszne uczucie.
    Ale jesteś super silna! <3
    Tak, właśnie to było w tych ryzykach i anestezjolog też o tym mówiła. Tylko że to częściowo znieczulenie wyszlo po jakimś czasie, na początku było pełne. No ale nie ma rozwiązania bez wad :-)

Wszystkie jesteśmy silne, jak sobie pomyślę jak dochodziłam do siebie po cc to też było ciężko i wymagało siły 🫡

rybka8 lubi tę wiadomość

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Jaki masz smoczek? Jaki numerek?

Od kiedy jecie na tej butelce?
    Mam smoczek numer 2, Philips avent natural bottle with natural response nipple.
    Jak jest więcej obudzony to zaczął wypijać w 30 minut, a na śpiocha to prawie godzinę może męczyć, przewijamy w międzyczasie, odbijamy, budzimy. To samo ma i z buteleczkami z Evenflo, tam mleko łatwiej leci, więc już nie wiem czy to kwestia spania w czasie karmienia

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja dodam od siebie, że my na początku weszliśmy na 3ke i młodemu super szło jedzenie, bo przepływ wielki ale ulewa i nic z tego u nas dobrego nie było

Byliśmy u neurologopedy i kazała nam wrócić do dwójki
    Na początku zjadał w 50min porcję w ciągu 1.5tyg poszło do 20min

W nocy padł rekord i 9min zjadł porcję

Mamy na chwilę obecna nie zmieniać, ta dwojka robi o tyle dobrze, ze rzuchwa pracuje jak powinna a mlody nie spi z otwarta buzia jak spal do tej pory :)

P.S. Kokosku odezwij się na priv:)

O to, to, mamy dokładnie to samo, na 3 więcej ulewa i po butelkach z dr Brown tak samo, a tam jest bardzo łatwy przepływ mleka. Więc na razie siedzimy na 2 z philipsa i Evenflo

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie porannej rutyny - u nas ostatnie największe odcinki snu przypadają do godz 10 rano, więc póki budzimy się, jest już koło 11, kiedy zmartwychwstajemy z mężem 😅 więc przyznam sie szczerze nie mamy jeszcze porannej rutyny i nie możemy wygospodarować czas za tym karmieniem odciąganiem myciem buteleczek i laktatora i nie przecieramy dzidziusia rano. Kąpiemy parę razy w tygodniu, i parę razy na dzień myjemy pupę po dużych kupkach. Ma 15 dni, mam nadzieję jak trochę się ogarniemy to wprowadzimy poranną toaletę, ale na razie czuję się źle ze nie robimy tego

Mami_35 lubi tę wiadomość

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Odnośnie porannej rutyny - u nas ostatnie największe odcinki snu przypadają do godz 10 rano, więc póki budzimy się, jest już koło 11, kiedy zmartwychwstajemy z mężem 😅 więc przyznam sie szczerze nie mamy jeszcze porannej rutyny i nie możemy wygospodarować czas za tym karmieniem odciąganiem myciem buteleczek i laktatora i nie przecieramy dzidziusia rano. Kąpiemy parę razy w tygodniu, i parę razy na dzień myjemy pupę po dużych kupkach. Ma 15 dni, mam nadzieję jak trochę się ogarniemy to wprowadzimy poranną toaletę, ale na razie czuję się źle ze nie robimy tego

A ja uważam, że nie masz powodu czuć sie zle. Ja swoim dziewczynom nigdy nie robiłam rannej toalety. Każdego dnia je kapalam, a jak mialam "cheat day" to mylam wacikami co najważniejsze i tyle.
    W domu nie mieliśmy żadnej soli fizjologicznej, a po prostu przegotowana wodę i w większości nie narzekałam na nic.

Oczywiscie, zdarzyło im sie ropiejące oczko, jakies odparzenia, ale to normalne, a zalecenia dzisiejsze sa takie, ze im mniej medykamentow tym lepiej. Robisz to, co uważasz za słuszne, nic złego się z dzieckiem nie dzieje i tego sie trzymaj.

Bo zawsze beda dzieci, które potrzebują codziennej kapieli, ale będą takie, co będą dobrze znosiły kapiel raz w tygodniu. Beda takie, co odparzenia beda miały z powietrza, a beda takie, które maja konkretny powód.
    To wszystko, co pisze ja, pisza dziewczyny to na podstawie własnych doświadczeń, z własnymi dziecmi. 😊 Ale to nie znaczy, ze ty musisz robić tak samo.

Codzienna toaleta buzi, zagięc to norma, ale nie popadajmy w paranoje, jak będziesz sie zle czuła i tego nie zrobisz to nic sie dziecku nie stanie. 😊

Tatka, Mandoriana, MummyYummy, Mami_35 lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)

Wysłany: 2 stycznia, 02:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    O to, to, mamy dokładnie to samo, na 3 więcej ulewa i po butelkach z dr Brown tak samo, a tam jest bardzo łatwy przepływ mleka. Więc na razie siedzimy na 2 z philipsa i Evenflo

Jak dzidzius ma 15dni próbuj zaczynać w butelce od 1 że smoczkiem. Logopedyczne Ci w przyszłości podziękuję. Nasz też był spiochrm i ciężko było go nakarmić, rozbierałam mu nóżki, żeby troszkę był aktywniejszy. Macie czas jeszcze na rutynę, al nawet o tej 11 możesz zacząć robić mu pielęgnację do danego dnia :) No i pamiętaj o witaminie D :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 02:16

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Jak dzidzius ma 15dni próbuj zaczynać w butelce od 1 że smoczkiem. Logopedyczne Ci w przyszłości podziękuję. Nasz też był spiochrm i ciężko było go nakarmić, rozbierałam mu nóżki, żeby troszkę był aktywniejszy. Macie czas jeszcze na rutynę, al nawet o tej 11 możesz zacząć robić mu pielęgnację do danego dnia :) No i pamiętaj o witaminie D :)
    O ile dobrze rozumiem w tych butelkach 1 jest dla wcześniaków, a 2 jest od 0months i jest tam bardzo ciężki przepływ. Możesz proszę rozwinąć logopedyczny aspekt?

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 04:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    A ja uważam, że nie masz powodu czuć sie zle. Ja swoim dziewczynom nigdy nie robiłam rannej toalety. Każdego dnia je kapalam, a jak mialam "cheat day" to mylam wacikami co najważniejsze i tyle.
    W domu nie mieliśmy żadnej soli fizjologicznej, a po prostu przegotowana wodę i w większości nie narzekałam na nic.

Oczywiscie, zdarzyło im sie ropiejące oczko, jakies odparzenia, ale to normalne, a zalecenia dzisiejsze sa takie, ze im mniej medykamentow tym lepiej. Robisz to, co uważasz za słuszne, nic złego się z dzieckiem nie dzieje i tego sie trzymaj.

Bo zawsze beda dzieci, które potrzebują codziennej kapieli, ale będą takie, co będą dobrze znosiły kapiel raz w tygodniu. Beda takie, co odparzenia beda miały z powietrza, a beda takie, które maja konkretny powód.
    To wszystko, co pisze ja, pisza dziewczyny to na podstawie własnych doświadczeń, z własnymi dziecmi. 😊 Ale to nie znaczy, ze ty musisz robić tak samo.

Codzienna toaleta buzi, zagięc to norma, ale nie popadajmy w paranoje, jak będziesz sie zle czuła i tego nie zrobisz to nic sie dziecku nie stanie. 😊
    Dziekuje Ci bardzo za wsparcie, te pierwsze dwa tygodnie dali nam sie popalić szczególnie z naszymi problemami z karmieniem piersią

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    Dziekuje Ci bardzo za wsparcie, te pierwsze dwa tygodnie dali nam sie popalić szczególnie z naszymi problemami z karmieniem piersią
    Tatka problemy z karmieniem potrafią nieźle namieszać, u mnie po tygodniu walki o KP czułam że to mi zabiera radość z bycia mamą. Także nie przejmuj się poranną czy wieczorna toaletą, wszystko robisz najlepiej jak potrafisz, a na rutynę jeszcze przyjdzie czas. I każda z nas w tej rutynie sobie wrzuci to co się u niej sprawdza, ale nie ma co się porównywać. My rano przemywamy już na ten moment tylko w środku buzię gazikiem z przegotowaną wodą i trochę z zewnątrz bo zazwyczaj jakieś zacieki z mleczka są. Zmieniamy pieluchę, zakładamy czyste ubranko (ja np tak sobie wymyśliłam że po nocy zakładam nowe tak jak sama nie siedzę w piżamce :D) i czeszę włoski żeby nie stały na wszystkie strony świata. Wcześniej przemywałam też oczka gdy ropiało. A wieczorem albo kąpiel albo takie przemywanie najważniejszych miejsc wacikami + wit D + oczka, nosek w razie potrzeby, ubranko, czesanko i do karmienia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 06:26

Tatka lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png

Wysłany: 2 stycznia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka wrote:
    O ile dobrze rozumiem w tych butelkach 1 jest dla wcześniaków, a 2 jest od 0months i jest tam bardzo ciężki przepływ. Możesz proszę rozwinąć logopedyczny aspekt?

Jedynka nie jest dla wczesniakow tylko. Dla najmłodszych też od urodzenia.
    Jeżeli masz 15dniowe dziecko a masz w domu smoczek na którym jest numerek 1- to bym próbowała dać.
    Jeżeli się będzie złościł i jesteście na 2jce-to zostańcie, będziecie dłużej na tym

No i pamiętaj, żeby wywietrznik że smoczka był skierowany do noska a smoczek musi lekko do noska przylegać :)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, których dzieciaczki przeszły już pierwszy skok rozwojowy, ile mniej więcej trwał? Bo dziecko mi się "zepsuło"😅 od wczoraj i wydaje mi się, że to to🫠🫣

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Pytanie do dziewczyn, których dzieciaczki przeszły już pierwszy skok rozwojowy, ile mniej więcej trwał? Bo dziecko mi się "zepsuło"😅 od wczoraj i wydaje mi się, że to to🫠🫣

No moja też dziś od 6 do 11 nie spała i ogólnie śpi tak na 5 minut i przebudzenie i tak ciągle. Zje trochę i za chwilę znowu i taka dziś zepsuta 🤣 a Ty jakie masz wrażenia ?

age.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:

U mnie 4/5 dni o ile to był faktycznie ten skok 😅 Dalej ma bardzo krótkie drzemki w ciągu dnia, ale nie krzyczy już na całe osiedle. W ciągu dnia co 2 godzinki chce być karmiona, w nocy prawie co 4.
    Już marzę o przespaniu chociaż 8 bez przerwy 🫣

Może koniec krzyków to też kwestia tego, że finalnie zdecydowaliśmy się na smoczek (a zarzekałam się, że się uda nie dać), ale mała często brała już paluszki do buzi i ssała mi koszulkę gdy ją nosiłam. Pilnuje teraz tylko by nie dawać przy każdym płaczu, a reagować inaczej, gorzej z mężem bo on kocha na nią patrzeć gdy ma smoczek, rozczula go to i daje cały czas 😅

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
‹‹ 536 537 538 539 540
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ