X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak u was z drzemkami w dzień? U nas do tej pory mieliśmy drzemki min 1h, a od kilku dni masakra - maksymalnie pół godziny i to najczęściej z dosypianiem w trakcie. Generalnie więcej usypiania niż spania. I tak ok 5 razy dziennie. I tak się zastanawiam czy to skok (mamy skończony 8 tydzień), czy tak już po prostu będzie.

• businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Dziewczyny, jak u was z drzemkami w dzień? U nas do tej pory mieliśmy drzemki min 1h, a od kilku dni masakra - maksymalnie pół godziny i to najczęściej z dosypianiem w trakcie. Generalnie więcej usypiania niż spania. I tak ok 5 razy dziennie. I tak się zastanawiam czy to skok (mamy skończony 8 tydzień), czy tak już po prostu będzie.
    Ja znioslam sobie wózek bo też te turbo drzemki były męczące gdy odkładałam do łóżeczka. W wózku jednak łatwiej, a nawet jak się obudzi a Ty jesz, to pobujasz nogą ☺️

Aniela855888, Nina_02 lubią tę wiadomość

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:

U nas drzemki istnieją tylko na mamusi. Wtedy może pospać nawet dwie h. Odłożony do łóżeczka śpi mac pół godziny 🙈 dlatego chusta i spacer raz dziennie żeby młody pospał coś więcej 🤨
    businesscare wrote:
    Ja znioslam sobie wózek bo też te turbo drzemki były męczące gdy odkładałam do łóżeczka. W wózku jednak łatwiej, a nawet jak się obudzi a Ty jesz, to pobujasz nogą ☺️

To prawda! Byłam teraz na weekend u rodziny gdzie mogłam sobie pozwolić na wózek w mieszkaniu i to był super dzień! Karmienie, chwila aktywności i drzemeczka w wózku i tak w kółko! Byłam tego dnia bardzo wypoczęta! ;)
    Niestety na codzień mieszkam na czwartym piętrze, bez windy, wózek stoi na dole. Nie będę go tachać a to by odmieniło trochę moje życie na lepsze 😜

Mój Mały znowu zaczął mi zasypiać na piersi, więc nie dojada i jak karmiłam go co 3h to teraz karmię co 1,5-2h 😏

Poza tym mam w sobie dużo stresu jeśli chodzi o zdrowie maluszka 😥 staram się odganiać złe myśli, ale one cały czas kłębią mi się w głowie 😏 jutro badamy krew, mocz i kał, w środę idę do chirurga, zostaje nam jeszcze usg brzuszka z takich pilnych rzeczy 🫣

W dodatku moja teściowa wycałowała małego (pozwoliłam tylko w stopy, ale całowała też głowę, co one kurde mają z tym całowaniem, nawet ja tyle nie całuję małego😡) a następnego dnia wywaliło jej opryszczkę, a dziś leży chora z gorączką.
    I teraz tylko co chwilę sprawdzam czy nie ma oprychy i gorączki 😷

Muszę jej postawić granice. To jej pierwszy wnuk, a ona nawet obce dzieci całuje 😵‍💫 to będzie trudne ale muszę to zeobić dla swojego spokoju i zdrowia małego 🤕

businesscare lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    To prawda! Byłam teraz na weekend u rodziny gdzie mogłam sobie pozwolić na wózek w mieszkaniu i to był super dzień! Karmienie, chwila aktywności i drzemeczka w wózku i tak w kółko! Byłam tego dnia bardzo wypoczęta! ;)
    Niestety na codzień mieszkam na czwartym piętrze, bez windy, wózek stoi na dole. Nie będę go tachać a to by odmieniło trochę moje życie na lepsze 😜

Mój Mały znowu zaczął mi zasypiać na piersi, więc nie dojada i jak karmiłam go co 3h to teraz karmię co 1,5-2h 😏

Poza tym mam w sobie dużo stresu jeśli chodzi o zdrowie maluszka 😥 staram się odganiać złe myśli, ale one cały czas kłębią mi się w głowie 😏 jutro badamy krew, mocz i kał, w środę idę do chirurga, zostaje nam jeszcze usg brzuszka z takich pilnych rzeczy 🫣

W dodatku moja teściowa wycałowała małego (pozwoliłam tylko w stopy, ale całowała też głowę, co one kurde mają z tym całowaniem, nawet ja tyle nie całuję małego😡) a następnego dnia wywaliło jej opryszczkę, a dziś leży chora z gorączką.

Muszę jej postawić granice. To jej pierwszy wnuk, a ona nawet obce dzieci całuje 😵‍💫 to będzie trudne ale muszę to zeobić dla swojego spokoju i zdrowia małego 🤕
    Ech nasza też z tym całowaniem 🥵🥵 dodatkowo walka z perfumami babć ..

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    22.05.2024 NIFTY
    Termin 09.12.2024
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    businesscare wrote:
    Ech nasza też z tym całowaniem 🥵🥵 dodatkowo walka z perfumami babć ..

Do nas ostatnio na patronaż przyszła wyperfumowana położna 🥴 i jak byłam z niej zadowolona tak przestałam 😮‍💨 w dodatku zachowywała ię jak typowa babcia i zaczeła go brać na ręce i przytulać, mały w trakcie tej wizyty się tak rozdarł że jeszcze z godzinę po jej wyjściu nie mogłam go uspokoić 😬
    Ma w planach jeszcze raz przyjść. Czy mogę odmówić wizyty patronażowej położnej?
    Przynajmniej mój mąż mi uwierzył że przy takim małym dziecku nie można używać perfum 😏

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Do nas ostatnio na patronaż przyszła wyperfumowana położna 🥴 i jak byłam z niej zadowolona tak przestałam 😮‍💨 w dodatku zachowywała ię jak typowa babcia i zaczeła go brać na ręce i przytulać, mały w trakcie tej wizyty się tak rozdarł że jeszcze z godzinę po jej wyjściu nie mogłam go uspokoić 😬
    Ma w planach jeszcze raz przyjść. Czy mogę odmówić wizyty patronażowej położnej?
    Przynajmniej mój mąż mi uwierzył że przy takim małym dziecku nie można używać perfum 😏
    Też chciałam odmówić! Bo wkurzało mnie gadanie "chłopcy się gorzej chowają" "karmienie piersią jest trudne" (no jakbym nie wiedziała) i inne mądrości typu "zakaz surowych jabłek, zakaz nabiału od razu " ale ponoć nie można odmówić bo można mieć problemy z opieką społeczna? Zagryzam zęby i jakoś przetrwałam.. :(

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    22.05.2024 NIFTY
    Termin 09.12.2024
  • Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomóżcie proszę 🙏 czy któraś z was wie gdzie mogę znaleźć informację o tym, że nie wolno dawać dzieciakom wody? Gdzieś na forum krążyło info o negatywnym wpływie na jelita. Karmię wyłącznie piersią i cała rodzina włącznie z mężem szukają w tym ciągle jakiegoś problemu. Od początku słyszę, że Kuba się nie najada i dlatego płacze, wiec moje mleko jest za chude. Że nie urosly mi teraz piersi to pewnie mało pokarmu, Jak Kubuś miał norowirusa i słabo przybierał na wadze (około 20g/dobę) to też pewnie trzeba go dokarmić, a teraz jak już w końcu zaczal przybierać to słyszę, że trzeba mu między karmieniami dawać wodę, bo gorzej spi w ciągu dnia i czesciej płacze, a to pewnie z pragnienia. Wszystkie te bujdy obalam, ale z tym ostatnim to już nie mam argumentów. Link do artykułu o wpływie wody na jelita bardzo by mi pomógł. ☹️

starania od 10/2021
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024
    II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopczyk!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm 🐻
    16.07 II prenatalne: 381 g zdrowego maluszka
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera

27.11 Synek z nami!👶🏻3640 g

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Ja kompletnie nie mam uregulowanych drzemek. Zasypia przy karmieniu czasem, spi na spacerach w wozku, czasem przyśnie w bujaczku na 10 minut. Nie mam jakoś siły by tym się zająć. Okresy aktywności są różne, staram się jedynie by koło 19/19:30 maluszka już klasc spać na noc.

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie proszę 🙏 czy któraś z was wie gdzie mogę znaleźć informację o tym, że nie wolno dawać dzieciakom wody? Gdzieś na forum krążyło info o negatywnym wpływie na jelita. Karmię wyłącznie piersią i cała rodzina włącznie z mężem szukają w tym ciągle jakiegoś problemu. Od początku słyszę, że Kuba się nie najada i dlatego płacze, wiec moje mleko jest za chude. Że nie urosly mi teraz piersi to pewnie mało pokarmu, Jak Kubuś miał norowirusa i słabo przybierał na wadze (około 20g/dobę) to też pewnie trzeba go dokarmić, a teraz jak już w końcu zaczal przybierać to słyszę, że trzeba mu między karmieniami dawać wodę, bo gorzej spi w ciągu dnia i czesciej płacze, a to pewnie z pragnienia. Wszystkie te bujdy obalam, ale z tym ostatnim to już nie mam argumentów. Link do artykułu o wpływie wody na jelita bardzo by mi pomógł. ☹️
    Tu jest,co prawda o upałach i dopajaniu.
    https://www.hafija.pl/2023/06/dopajanie-niemowlat-karmionych-piersia-w-czasie-upalow-2023.html

Rita 💋, Atika lubią tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    U nas też drzemki krótkie, chyba że w wózku,na mnie albo gdy obok leżę lub gdy położę ja do spania na brzuszku. Dziś na brzuszku spala 2h. Ogólnie to czytałam kiedyś, że dzieci często mają problem z przejściem w 2 fazę snu i dlatego się wybudzają.

• Fania017 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

Rita, bardzo Ci współczuję.... Jak ja nie cierpię jak ktoś stoi z boku i potrafi takie bzdety pleść, a Ty musisz tego słuchać i to znosić... Ehh.. i te teksty z chudym mlekiem,ile razy to słyszałam przy pierwszym dziecku 🤦 nie możesz dać wejść sobie na głowę, przygotuj sobie jakąś cięta ripostę dla teściowej, niech da Ci spokój!!!

Rita 💋, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

Podawanie wody to już rozszerzanie diety.
    Pamiętaj że to Ty jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka i nie daj sobie wmówić tych złotych rad!

Warto na pewno przegadać temat z mężem. Zrobiłam to jeszcze w ciąży, przy ludziach chcących dawać nam złote rady na temat naszego dziecka mamy zawsze to samo stanowisko, a jeśli się ze sobą nie zgadzamy w tej kwestii to przegadujemy temat w domu w cztery oczy ;)

Rita 💋, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:

Ostatnio moje dziecko miało kilka dni, że spała łącznie w ciągu dnia 2h 🤣..na szczęście na chwilę obecną wróciło spanko do normy więc stawiam na skok 😁

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:

Przerobiłam temat opryszczki od a do z bo w 5 dobie po porodzie ja ja dostałam i okropnie się bałam zarazić Małego, generalnie zarażamy dopiero jak sączy się woda z tego pęcherzyka jak pęknie, ja od razu wzięłam heviran bo można i u mnie łagodnie przebiegła bez jakiegoś wielkiego bąbla i do tego podklejalam, co najadłam się strachu to moje na szczęście udało się. Do Małego mówiłam przez ramię, z kąpielą czekałam aż się zagoi i kąpałam dopiero w 9 dobie po porodzie, tak bardzo się bałam.

event.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Przerobiłam temat opryszczki od a do z bo w 5 dobie po porodzie ja ja dostałam i okropnie się bałam zarazić Małego, generalnie zarażamy dopiero jak sączy się woda z tego pęcherzyka jak pęknie, ja od razu wzięłam heviran bo można i u mnie łagodnie przebiegła bez jakiegoś wielkiego bąbla i do tego podklejalam, co najadłam się strachu to moje na szczęście udało się. Do Małego mówiłam przez ramię, z kąpielą czekałam aż się zagoi i kąpałam dopiero w 9 dobie po porodzie, tak bardzo się bałam.

Organizm osłabiony po porodzie to może wywalić opryszczkę 🤕 ale wyczytałam też że jeśli jestem nosicielką wirusa to razem z mlekiem daję maluszkowi przeciwciała.
    Też dałam teściowej heviran bo mam go w każdej torebce 🙈 ale jak już ją przestało swędzieć to już chciała brać małego. Tu jestem akurat z siebie dumna i zabroniłam, a teściowa posłuchała 😬
    Ale teraz i tak mam schizy i sprawdzam co chwilę czy nie ma bąbelków na ustach 🙈
    Chciałabym trochę wyluzować z tym martwieniem się 😮‍💨

villemo_gbm lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Organizm osłabiony po porodzie to może wywalić opryszczkę 🤕 ale wyczytałam też że jeśli jestem nosicielką wirusa to razem z mlekiem daję maluszkowi przeciwciała.
    Też dałam teściowej heviran bo mam go w każdej torebce 🙈 ale jak już ją przestało swędzieć to już chciała brać małego. Tu jestem akurat z siebie dumna i zabroniłam, a teściowa posłuchała 😬
    Ale teraz i tak mam schizy i sprawdzam co chwilę czy nie ma bąbelków na ustach 🙈
    Miałam jeszcze antybiotyk po porodzie dlatego też dodatkowo osłabiony organizm.
    Dobrze zrobiłaś, że zakazalas teściowej, teściowa nie jest niezbędna dla Maluszka 😜👍

event.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pecha do położnych środowiskowych🫣

Jak urodził się pierwszy synek to przyszła po prostu z przychodni, bo wtedy nie wiedziałam, że mogę sobie jakąś inną załatwić a tej nie znałam i była tragiczna😮‍💨 Przyszła tylko dwa razy i raz zadzwoniła, starsza i podejście przedpotopowe a do tego zrobiła mi krzywdę, bo ciągnęła za szew, który w środku był rozpuszczalny zamiast po prostu odciąć ten koniec...🤦🏼‍♀️ Teraz chcieliśmy się nauczyć na błędzie i mieliśmy położną z polecenia, co prawda pierwsza wizyta wyglądała bardzo fajnie, dużo powiedziała, najnowsza wiedza jeśli chodzi o opiekę nad maluszkiem, ale też przyszła tylko dwa razy i koniec. Ja tam jej niby nie potrzebuję chociaż umawialiśmy się, że przyjdzie 4 razy...

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

https://rozszerzaniediety.pl/czy-dopajac-niemowle/

Tu jest fajnie opisane. Bardzo Ci współczuję, też ostatnio od pediatry usłyszałam, że mały za dużo przybiera i mam go oszukiwać wodą🤦🏼‍♀️ nawet tego nie skomentowałam bo było szczepienie i tym byłam zaaferowana. Jednak myślę, że z mężem warto pogadać na ten temat żebyście mieli wspólny front i żebyś nie była z tym sama.

Rita 💋 lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ja mam to samo z tym zamartwianiem tyle, że u mnie to już weszło na wyższy level bo ja z tego stresu o małą płaczę po kątach.
    Mąż chory w sobotę miał z nią kontakt, później już się odseparował a wczoraj pojechał do teściów i ma tam spędzić czas aż nie wydobrzeje, ale jednak na początku ten kontakt był i teraz tak bardzo się boję że mała się zarazi. Czytałam już o grypie u noworodków i o rsv jak ciężkie mogą mieć przebiegi. Te myśli mnie wykańczają. I też tak samo jak Ty tylko chodzę i sprawdzam jej temperaturę a jak tylko kaszlnie ( czasami zakrztusi się ślina) to ja już mam najczarniejszy scenariusz.

Marzę już o tym żeby przyszła wiosna i ciepełko bo to co teraz dzieje się z tymi chorobami to masakra.

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie mamy uregulowanych drzemek, ale mały w miarę dużo śpi, jeśli jest najedzony a on często i duzo chce jeść 😀
    Ogólnie najkrócej śpi w łóżeczku, najlepiej i najdłużej na mojej klacie lub taty klacie a także na spacerku (odlatuje.jak tylko go wsadzimy do wózka i pierwsze kroki poczynimy. Po powrocie do domu tylko go delikatnie odsłaniam, rozpinam i śpi dalej w wózku nawet 3 lub 4 godziny a ja szczęśliwa mogę porobić trochę koło siebie czy w domu.
    W ciągu dnia drzemie też w gniazdku pod moim okiem.
    Noce nadal ładnie 3,5 do 4,5 godzin przerwa na przewinięcie, jedzenie i dość łatwo dalej zasypia.
    Ogólnie właśnie wróciliśmy z kontroli rozwojowej i wszystko spoko ale na ważeniu i mierzenie zrobił kupę i obsikał wagę i pół sali🤪😅
    Przy okazji dowiedzialam się że wysypka która ma od kilku dni to nie egzema, alergia czy potówki a trądzik noworodkowy z powodu kobiecych hormonów w moim mleku nic groźnego samo przejdzie za jakiś czas, ufff

age.png
‹‹ 562 563 564 565 566 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ