X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak u was z drzemkami w dzień? U nas do tej pory mieliśmy drzemki min 1h, a od kilku dni masakra - maksymalnie pół godziny i to najczęściej z dosypianiem w trakcie. Generalnie więcej usypiania niż spania. I tak ok 5 razy dziennie. I tak się zastanawiam czy to skok (mamy skończony 8 tydzień), czy tak już po prostu będzie.

• businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Dziewczyny, jak u was z drzemkami w dzień? U nas do tej pory mieliśmy drzemki min 1h, a od kilku dni masakra - maksymalnie pół godziny i to najczęściej z dosypianiem w trakcie. Generalnie więcej usypiania niż spania. I tak ok 5 razy dziennie. I tak się zastanawiam czy to skok (mamy skończony 8 tydzień), czy tak już po prostu będzie.
    Ja znioslam sobie wózek bo też te turbo drzemki były męczące gdy odkładałam do łóżeczka. W wózku jednak łatwiej, a nawet jak się obudzi a Ty jesz, to pobujasz nogą ☺️

Aniela855888, Nina_02 lubią tę wiadomość

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:

U nas drzemki istnieją tylko na mamusi. Wtedy może pospać nawet dwie h. Odłożony do łóżeczka śpi mac pół godziny 🙈 dlatego chusta i spacer raz dziennie żeby młody pospał coś więcej 🤨
    businesscare wrote:
    Ja znioslam sobie wózek bo też te turbo drzemki były męczące gdy odkładałam do łóżeczka. W wózku jednak łatwiej, a nawet jak się obudzi a Ty jesz, to pobujasz nogą ☺️

To prawda! Byłam teraz na weekend u rodziny gdzie mogłam sobie pozwolić na wózek w mieszkaniu i to był super dzień! Karmienie, chwila aktywności i drzemeczka w wózku i tak w kółko! Byłam tego dnia bardzo wypoczęta! ;)
    Niestety na codzień mieszkam na czwartym piętrze, bez windy, wózek stoi na dole. Nie będę go tachać a to by odmieniło trochę moje życie na lepsze 😜

Mój Mały znowu zaczął mi zasypiać na piersi, więc nie dojada i jak karmiłam go co 3h to teraz karmię co 1,5-2h 😏

Poza tym mam w sobie dużo stresu jeśli chodzi o zdrowie maluszka 😥 staram się odganiać złe myśli, ale one cały czas kłębią mi się w głowie 😏 jutro badamy krew, mocz i kał, w środę idę do chirurga, zostaje nam jeszcze usg brzuszka z takich pilnych rzeczy 🫣

W dodatku moja teściowa wycałowała małego (pozwoliłam tylko w stopy, ale całowała też głowę, co one kurde mają z tym całowaniem, nawet ja tyle nie całuję małego😡) a następnego dnia wywaliło jej opryszczkę, a dziś leży chora z gorączką.
    I teraz tylko co chwilę sprawdzam czy nie ma oprychy i gorączki 😷

Muszę jej postawić granice. To jej pierwszy wnuk, a ona nawet obce dzieci całuje 😵‍💫 to będzie trudne ale muszę to zeobić dla swojego spokoju i zdrowia małego 🤕

businesscare lubi tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    To prawda! Byłam teraz na weekend u rodziny gdzie mogłam sobie pozwolić na wózek w mieszkaniu i to był super dzień! Karmienie, chwila aktywności i drzemeczka w wózku i tak w kółko! Byłam tego dnia bardzo wypoczęta! ;)
    Niestety na codzień mieszkam na czwartym piętrze, bez windy, wózek stoi na dole. Nie będę go tachać a to by odmieniło trochę moje życie na lepsze 😜

Mój Mały znowu zaczął mi zasypiać na piersi, więc nie dojada i jak karmiłam go co 3h to teraz karmię co 1,5-2h 😏

Poza tym mam w sobie dużo stresu jeśli chodzi o zdrowie maluszka 😥 staram się odganiać złe myśli, ale one cały czas kłębią mi się w głowie 😏 jutro badamy krew, mocz i kał, w środę idę do chirurga, zostaje nam jeszcze usg brzuszka z takich pilnych rzeczy 🫣

W dodatku moja teściowa wycałowała małego (pozwoliłam tylko w stopy, ale całowała też głowę, co one kurde mają z tym całowaniem, nawet ja tyle nie całuję małego😡) a następnego dnia wywaliło jej opryszczkę, a dziś leży chora z gorączką.

Muszę jej postawić granice. To jej pierwszy wnuk, a ona nawet obce dzieci całuje 😵‍💫 to będzie trudne ale muszę to zeobić dla swojego spokoju i zdrowia małego 🤕
    Ech nasza też z tym całowaniem 🥵🥵 dodatkowo walka z perfumami babć ..

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    22.05.2024 NIFTY
    Termin 09.12.2024
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    businesscare wrote:
    Ech nasza też z tym całowaniem 🥵🥵 dodatkowo walka z perfumami babć ..

Do nas ostatnio na patronaż przyszła wyperfumowana położna 🥴 i jak byłam z niej zadowolona tak przestałam 😮‍💨 w dodatku zachowywała ię jak typowa babcia i zaczeła go brać na ręce i przytulać, mały w trakcie tej wizyty się tak rozdarł że jeszcze z godzinę po jej wyjściu nie mogłam go uspokoić 😬
    Ma w planach jeszcze raz przyjść. Czy mogę odmówić wizyty patronażowej położnej?
    Przynajmniej mój mąż mi uwierzył że przy takim małym dziecku nie można używać perfum 😏

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Do nas ostatnio na patronaż przyszła wyperfumowana położna 🥴 i jak byłam z niej zadowolona tak przestałam 😮‍💨 w dodatku zachowywała ię jak typowa babcia i zaczeła go brać na ręce i przytulać, mały w trakcie tej wizyty się tak rozdarł że jeszcze z godzinę po jej wyjściu nie mogłam go uspokoić 😬
    Ma w planach jeszcze raz przyjść. Czy mogę odmówić wizyty patronażowej położnej?
    Przynajmniej mój mąż mi uwierzył że przy takim małym dziecku nie można używać perfum 😏
    Też chciałam odmówić! Bo wkurzało mnie gadanie "chłopcy się gorzej chowają" "karmienie piersią jest trudne" (no jakbym nie wiedziała) i inne mądrości typu "zakaz surowych jabłek, zakaz nabiału od razu " ale ponoć nie można odmówić bo można mieć problemy z opieką społeczna? Zagryzam zęby i jakoś przetrwałam.. :(

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    22.05.2024 NIFTY
    Termin 09.12.2024
  • Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomóżcie proszę 🙏 czy któraś z was wie gdzie mogę znaleźć informację o tym, że nie wolno dawać dzieciakom wody? Gdzieś na forum krążyło info o negatywnym wpływie na jelita. Karmię wyłącznie piersią i cała rodzina włącznie z mężem szukają w tym ciągle jakiegoś problemu. Od początku słyszę, że Kuba się nie najada i dlatego płacze, wiec moje mleko jest za chude. Że nie urosly mi teraz piersi to pewnie mało pokarmu, Jak Kubuś miał norowirusa i słabo przybierał na wadze (około 20g/dobę) to też pewnie trzeba go dokarmić, a teraz jak już w końcu zaczal przybierać to słyszę, że trzeba mu między karmieniami dawać wodę, bo gorzej spi w ciągu dnia i czesciej płacze, a to pewnie z pragnienia. Wszystkie te bujdy obalam, ale z tym ostatnim to już nie mam argumentów. Link do artykułu o wpływie wody na jelita bardzo by mi pomógł. ☹️

starania od 10/2021
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024
    II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopczyk!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm 🐻
    16.07 II prenatalne: 381 g zdrowego maluszka
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera

27.11 Synek z nami!👶🏻3640 g

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Ja kompletnie nie mam uregulowanych drzemek. Zasypia przy karmieniu czasem, spi na spacerach w wozku, czasem przyśnie w bujaczku na 10 minut. Nie mam jakoś siły by tym się zająć. Okresy aktywności są różne, staram się jedynie by koło 19/19:30 maluszka już klasc spać na noc.

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie proszę 🙏 czy któraś z was wie gdzie mogę znaleźć informację o tym, że nie wolno dawać dzieciakom wody? Gdzieś na forum krążyło info o negatywnym wpływie na jelita. Karmię wyłącznie piersią i cała rodzina włącznie z mężem szukają w tym ciągle jakiegoś problemu. Od początku słyszę, że Kuba się nie najada i dlatego płacze, wiec moje mleko jest za chude. Że nie urosly mi teraz piersi to pewnie mało pokarmu, Jak Kubuś miał norowirusa i słabo przybierał na wadze (około 20g/dobę) to też pewnie trzeba go dokarmić, a teraz jak już w końcu zaczal przybierać to słyszę, że trzeba mu między karmieniami dawać wodę, bo gorzej spi w ciągu dnia i czesciej płacze, a to pewnie z pragnienia. Wszystkie te bujdy obalam, ale z tym ostatnim to już nie mam argumentów. Link do artykułu o wpływie wody na jelita bardzo by mi pomógł. ☹️
    Tu jest,co prawda o upałach i dopajaniu.
    https://www.hafija.pl/2023/06/dopajanie-niemowlat-karmionych-piersia-w-czasie-upalow-2023.html

Rita 💋 lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    U nas też drzemki krótkie, chyba że w wózku,na mnie albo gdy obok leżę lub gdy położę ja do spania na brzuszku. Dziś na brzuszku spala 2h. Ogólnie to czytałam kiedyś, że dzieci często mają problem z przejściem w 2 fazę snu i dlatego się wybudzają.

• Fania017 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

Rita, bardzo Ci współczuję.... Jak ja nie cierpię jak ktoś stoi z boku i potrafi takie bzdety pleść, a Ty musisz tego słuchać i to znosić... Ehh.. i te teksty z chudym mlekiem,ile razy to słyszałam przy pierwszym dziecku 🤦 nie możesz dać wejść sobie na głowę, przygotuj sobie jakąś cięta ripostę dla teściowej, niech da Ci spokój!!!

Rita 💋, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

Podawanie wody to już rozszerzanie diety.
    Pamiętaj że to Ty jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka i nie daj sobie wmówić tych złotych rad!

Warto na pewno przegadać temat z mężem. Zrobiłam to jeszcze w ciąży, przy ludziach chcących dawać nam złote rady na temat naszego dziecka mamy zawsze to samo stanowisko, a jeśli się ze sobą nie zgadzamy w tej kwestii to przegadujemy temat w domu w cztery oczy ;)

Rita 💋, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:

Ostatnio moje dziecko miało kilka dni, że spała łącznie w ciągu dnia 2h 🤣..na szczęście na chwilę obecną wróciło spanko do normy więc stawiam na skok 😁

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:

Przerobiłam temat opryszczki od a do z bo w 5 dobie po porodzie ja ja dostałam i okropnie się bałam zarazić Małego, generalnie zarażamy dopiero jak sączy się woda z tego pęcherzyka jak pęknie, ja od razu wzięłam heviran bo można i u mnie łagodnie przebiegła bez jakiegoś wielkiego bąbla i do tego podklejalam, co najadłam się strachu to moje na szczęście udało się. Do Małego mówiłam przez ramię, z kąpielą czekałam aż się zagoi i kąpałam dopiero w 9 dobie po porodzie, tak bardzo się bałam.

event.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Przerobiłam temat opryszczki od a do z bo w 5 dobie po porodzie ja ja dostałam i okropnie się bałam zarazić Małego, generalnie zarażamy dopiero jak sączy się woda z tego pęcherzyka jak pęknie, ja od razu wzięłam heviran bo można i u mnie łagodnie przebiegła bez jakiegoś wielkiego bąbla i do tego podklejalam, co najadłam się strachu to moje na szczęście udało się. Do Małego mówiłam przez ramię, z kąpielą czekałam aż się zagoi i kąpałam dopiero w 9 dobie po porodzie, tak bardzo się bałam.

Organizm osłabiony po porodzie to może wywalić opryszczkę 🤕 ale wyczytałam też że jeśli jestem nosicielką wirusa to razem z mlekiem daję maluszkowi przeciwciała.
    Też dałam teściowej heviran bo mam go w każdej torebce 🙈 ale jak już ją przestało swędzieć to już chciała brać małego. Tu jestem akurat z siebie dumna i zabroniłam, a teściowa posłuchała 😬
    Ale teraz i tak mam schizy i sprawdzam co chwilę czy nie ma bąbelków na ustach 🙈
    Chciałabym trochę wyluzować z tym martwieniem się 😮‍💨

villemo_gbm lubi tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Organizm osłabiony po porodzie to może wywalić opryszczkę 🤕 ale wyczytałam też że jeśli jestem nosicielką wirusa to razem z mlekiem daję maluszkowi przeciwciała.
    Też dałam teściowej heviran bo mam go w każdej torebce 🙈 ale jak już ją przestało swędzieć to już chciała brać małego. Tu jestem akurat z siebie dumna i zabroniłam, a teściowa posłuchała 😬
    Ale teraz i tak mam schizy i sprawdzam co chwilę czy nie ma bąbelków na ustach 🙈
    Miałam jeszcze antybiotyk po porodzie dlatego też dodatkowo osłabiony organizm.
    Dobrze zrobiłaś, że zakazalas teściowej, teściowa nie jest niezbędna dla Maluszka 😜👍

event.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pecha do położnych środowiskowych🫣

Jak urodził się pierwszy synek to przyszła po prostu z przychodni, bo wtedy nie wiedziałam, że mogę sobie jakąś inną załatwić a tej nie znałam i była tragiczna😮‍💨 Przyszła tylko dwa razy i raz zadzwoniła, starsza i podejście przedpotopowe a do tego zrobiła mi krzywdę, bo ciągnęła za szew, który w środku był rozpuszczalny zamiast po prostu odciąć ten koniec...🤦🏼‍♀️ Teraz chcieliśmy się nauczyć na błędzie i mieliśmy położną z polecenia, co prawda pierwsza wizyta wyglądała bardzo fajnie, dużo powiedziała, najnowsza wiedza jeśli chodzi o opiekę nad maluszkiem, ale też przyszła tylko dwa razy i koniec. Ja tam jej niby nie potrzebuję chociaż umawialiśmy się, że przyjdzie 4 razy...

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

https://rozszerzaniediety.pl/czy-dopajac-niemowle/

Tu jest fajnie opisane. Bardzo Ci współczuję, też ostatnio od pediatry usłyszałam, że mały za dużo przybiera i mam go oszukiwać wodą🤦🏼‍♀️ nawet tego nie skomentowałam bo było szczepienie i tym byłam zaaferowana. Jednak myślę, że z mężem warto pogadać na ten temat żebyście mieli wspólny front i żebyś nie była z tym sama.

Rita 💋 lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ja mam to samo z tym zamartwianiem tyle, że u mnie to już weszło na wyższy level bo ja z tego stresu o małą płaczę po kątach.
    Mąż chory w sobotę miał z nią kontakt, później już się odseparował a wczoraj pojechał do teściów i ma tam spędzić czas aż nie wydobrzeje, ale jednak na początku ten kontakt był i teraz tak bardzo się boję że mała się zarazi. Czytałam już o grypie u noworodków i o rsv jak ciężkie mogą mieć przebiegi. Te myśli mnie wykańczają. I też tak samo jak Ty tylko chodzę i sprawdzam jej temperaturę a jak tylko kaszlnie ( czasami zakrztusi się ślina) to ja już mam najczarniejszy scenariusz.

Marzę już o tym żeby przyszła wiosna i ciepełko bo to co teraz dzieje się z tymi chorobami to masakra.

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie mamy uregulowanych drzemek, ale mały w miarę dużo śpi, jeśli jest najedzony a on często i duzo chce jeść 😀
    Ogólnie najkrócej śpi w łóżeczku, najlepiej i najdłużej na mojej klacie lub taty klacie a także na spacerku (odlatuje.jak tylko go wsadzimy do wózka i pierwsze kroki poczynimy. Po powrocie do domu tylko go delikatnie odsłaniam, rozpinam i śpi dalej w wózku nawet 3 lub 4 godziny a ja szczęśliwa mogę porobić trochę koło siebie czy w domu.
    W ciągu dnia drzemie też w gniazdku pod moim okiem.
    Noce nadal ładnie 3,5 do 4,5 godzin przerwa na przewinięcie, jedzenie i dość łatwo dalej zasypia.
    Ogólnie właśnie wróciliśmy z kontroli rozwojowej i wszystko spoko ale na ważeniu i mierzenie zrobił kupę i obsikał wagę i pół sali🤪😅
    Przy okazji dowiedzialam się że wysypka która ma od kilku dni to nie egzema, alergia czy potówki a trądzik noworodkowy z powodu kobiecych hormonów w moim mleku nic groźnego samo przejdzie za jakiś czas, ufff

age.png
‹‹ 561 562 563 564 565
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ