X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
    Poważnie myślę żeby przejść na kpi, chociaż częściowo.
    Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
    (Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)
    Ogólnie o kp to hafija.

Rita 💋 lubi tę wiadomość

• Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
    Poważnie myślę żeby przejść na kpi, chociaż częściowo.
    Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
    (Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)
    Na Facebooku jest grupa "mamy ściągające mleko - karmienie piersią inaczej" kopalnia wiedzy. Jedynie drażni mnie, jak niektórzy się wypowiadają na temat tego ile trzeba robić sesji i jak często żeby było ok, wg mnie to bardzo indywidualnie kwestia.

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Zuzanna_999 Debiutantka

Wysłany: 14 lutego, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Też jestem grudniowa mama, urodziłam ślicznego synka. Znalazłam to forum już w zaawansowanej ciąży i stwierdziłam że to za późno żeby tu do Was aktywnie dołączyć ale często czytałam Wasza korespondencję i Wasze rady naprawdę nie jeden raz mi pomogły. Dziś postanowiłam się odezwać bo już jestem zdesperowana - jeśli któraś z Was zetknęła się z podobnym problemem proszę o radę bo już naprawdę nie wiem co mam zrobić.

Po urodzeniu synka mimo częstych karmień nie miałam problemu z snem, jakoś się mimo wszystko wysypiałam. Teraz synek śpi pięknie w nocy mniej więcej od 20 z dwoma przerwami na jedzenie a ja nie mogę spać. Taka sytuację mam już ponad tydzień. Umiem z nim zasnąć koło 20 ale po pierwszym karmieniu on zasypia a ja nie.
    Jak śpi pierwsza drzemke 5,5 h to ja śpię około 5 i jakoś funkcjonuje w dzień ale jak śpi krócej to ja też. Dziś zasnął 21, ja jakoś 21:30 i obudził się 23:30 i od tej pory nie śpię mimo że synek zasnął ładnie po karmieniu kolo północy i po kolejnym przed 5. W dzień Kubuś ma mało długich drzemek ale nawet jak ma to również w dzień nie mogę spać - to już od dawna tak mam. Nie jestem w stanie oddać nikomu opieki nad nim żebym choć trochę odespała (mąż złamał rękę i nawet go nie podniesie teraz). Próbowałam już melisy, herbatek na sen ziołowych, melatoniny, pełnego zaciemnienia pokoju, obniżyłem temperaturę do spania do 20-21 stopni, zrezygnowałam z kawy, staram się wyciszyć przed snem i odstresować i nic...

Nie wiem jak rozwiązać ten problem - czy któraś z Was miała podobne problemy? Prośba o pomoc jeśli macie jakieś rady.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Na Facebooku jest grupa "mamy ściągające mleko - karmienie piersią inaczej" kopalnia wiedzy. Jedynie drażni mnie, jak niektórzy się wypowiadają na temat tego ile trzeba robić sesji i jak często żeby było ok, wg mnie to bardzo indywidualnie kwestia.

Tak też się zgadzam bo ja robiłam 8 sesji a obecnie 6 i dalej mam za dużo mleka. Też sugerowałem się kimś bo wiadomo byłam zielona w temacie.Uważam, że każda musi dostosować do siebie.. zobaczyć ile potrzebuje zrobić sesji aby starczyło mleka.

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna_999 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Też jestem grudniowa mama, urodziłam ślicznego synka. Znalazłam to forum już w zaawansowanej ciąży i stwierdziłam że to za późno żeby tu do Was aktywnie dołączyć ale często czytałam Wasza korespondencję i Wasze rady naprawdę nie jeden raz mi pomogły. Dziś postanowiłam się odezwać bo już jestem zdesperowana - jeśli któraś z Was zetknęła się z podobnym problemem proszę o radę bo już naprawdę nie wiem co mam zrobić.

Po urodzeniu synka mimo częstych karmień nie miałam problemu z snem, jakoś się mimo wszystko wysypiałam. Teraz synek śpi pięknie w nocy mniej więcej od 20 z dwoma przerwami na jedzenie a ja nie mogę spać. Taka sytuację mam już ponad tydzień. Umiem z nim zasnąć koło 20 ale po pierwszym karmieniu on zasypia a ja nie.
    Jak śpi pierwsza drzemke 5,5 h to ja śpię około 5 i jakoś funkcjonuje w dzień ale jak śpi krócej to ja też. Dziś zasnął 21, ja jakoś 21:30 i obudził się 23:30 i od tej pory nie śpię mimo że synek zasnął ładnie po karmieniu kolo północy i po kolejnym przed 5. W dzień Kubuś ma mało długich drzemek ale nawet jak ma to również w dzień nie mogę spać - to już od dawna tak mam. Nie jestem w stanie oddać nikomu opieki nad nim żebym choć trochę odespała (mąż złamał rękę i nawet go nie podniesie teraz). Próbowałam już melisy, herbatek na sen ziołowych, melatoniny, pełnego zaciemnienia pokoju, obniżyłem temperaturę do spania do 20-21 stopni, zrezygnowałam z kawy, staram się wyciszyć przed snem i odstresować i nic...

Nie wiem jak rozwiązać ten problem - czy któraś z Was miała podobne problemy? Prośba o pomoc jeśli macie jakieś rady.
    Sięgasz po komórkę jak karmisz ewentualnie tuż po bo ja na przykład zauważyłam że jak sięgałam w nocy przy karmieniu po komórkę bo karmimy się na leżąco to też miałam problemy z ponownym zaśnięciem a jak przestałam sięgać po komórkę to zasypiam bez problemu

event.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u mnie też taka zależność, że jak wezmę telefon w trakcie karmienia to później mam problem żeby zasnąć

villemo_gbm lubi tę wiadomość

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam telefonu żeby nie zasnąć 😅
    Podobno do karmienia dobrze używać lampki nocnej z czerwonym światłem wtedy organizm się tak nie rozbudza, ja używam w nocy żeby mały nie szukał interesujących go obiektów i zasnął 😌

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png

Wysłany: 14 lutego, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Sięgasz po komórkę jak karmisz ewentualnie tuż po bo ja na przykład zauważyłam że jak sięgałam w nocy przy karmieniu po komórkę bo karmimy się na leżąco to też miałam problemy z ponownym zaśnięciem a jak przestałam sięgać po komórkę to zasypiam bez problemu

Już włączyłam na telefonie wszystkie filtry niebieskiego światła a podczas nocnych karmień przestałam używać telefonu ....

Mam dziś teleporade u internisty moze to coś pomoze.

Wysłany: 14 lutego, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ja używam telefonu żeby nie zasnąć 😅
    Podobno do karmienia dobrze używać lampki nocnej z czerwonym światłem wtedy organizm się tak nie rozbudza, ja używam w nocy żeby mały nie szukał interesujących go obiektów i zasnął 😌

Spróbuje dzis w nocy - mam w lapmce do karmienia opcje zmiany koloru ale nigdy nie myślałam o czerwieni. Aktualnie mam ustawiony pomarańcz.

• Mandoriana Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie na noc blokuje się niebieskie światło bo podnosi kortyzol i znacznie ogranicza wytwarzanie melatoniny. My na wieczór używamy okularów blokujących niebieskie światło bo lubimy sobie przed snem w ekran popatrzeć czy to tel czy film. Oprócz tego wieczorem w pokoju gdzie śpimy mamy specjalna lampkę z czerwonym światłem co ma boostowac melatoninę.
    Rano za to jak najszybciej na dwór na światło dzienne, tak wygląda prawidłowe ustawienie zegara chronobiologicznego😉
    U nas tak właśnie pozbyliśmy się problemów ze snem polecam☺️

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Ogólnie na noc blokuje się niebieskie światło bo podnosi kortyzol i znacznie ogranicza wytwarzanie melatoniny. My na wieczór używamy okularów blokujących niebieskie światło bo lubimy sobie przed snem w ekran popatrzeć czy to tel czy film. Oprócz tego wieczorem w pokoju gdzie śpimy mamy specjalna lampkę z czerwonym światłem co ma boostowac melatoninę.
    Rano za to jak najszybciej na dwór na światło dzienne, tak wygląda prawidłowe ustawienie zegara chronobiologicznego😉
    Możesz dać link na te okulary

event.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:

Jaka to lampka? Przydałaby mi się taka😃

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png

Wysłany: 15 lutego, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie porady. Tą informację o czerwonym świetle na pewno będę wykorzystać w przyszłości jak już wrócę do normalnego spania. Niestety na razie nie pomogło - wczoraj od 2:30 już nie spałam :(

Na szczęście wiem już co prawdopodobnie jest przyczyną. Może to być poporodowe zapalenie tarczycy, które spowodowało nadczynność tarczycy. Wszystkie inne objawy pasują: bardzo szybko dużo schudłam (wszystkie kg z ciąży plus jeszcze dodatkowo 6 kg), jestem nadmiernie pobudzona (co trzyma mnie na nogach w dzień ale też nie pozwala zasnąć), mocno wali mi serce, mam uderzenia gorąca.

W poniedziałek badam tsh, ft3, ft4 i będę wiedzieć czy to to.

Jeszcze raz dziękuję Wam za odpowiedzi na moje pytanie.

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Jaka to lampka? Przydałaby mi się taka😃

Ja mam lampkę nocną z temu która ma wszystkie kolory świata i ustawiam sobie czerwony 😅
    Moja jest na pilot, ale są też sterowane aplikacją w telefonie

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taką lampkę: https://a.aliexpress.com/_EwQHO9I
    Z tym, że ja za nią płaciłam jakieś 20 zł
    Ustawiamy ją na pomarańczowo.

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę megipta o instrukcje dot grupy:)

• Megipta Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:
    Poproszę megipta o instrukcje dot grupy:)
    Dodaj mnie do przyjaciółek podam Ci link do grupy w wiadomości 😊

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 17 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojecia jak się dodaje do przyjsciolek ale chyba nimi jestesmy bo napisałaś mi wiadomość tylko jak ja wpisuje to nie dziala

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czy ktoś tu jeszcze zagląda? 😥

Jak Wasze dzieciaczki zareagowały na druga dawkę rotawirusa? Mamy jutro i nie wiem co nas czeka

Rita 💋 lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • WikiToria Nowa

Wysłany: 17 lutego, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta ja też poproszę o link do grupy :) Mało się udzielałam, ale czytam forum cały czas :D Dodałam Cię do przyjaciółek:)

‹‹ 575 576 577 578 579
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ