X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grupy.. to jest jakiś link czy coś ? Bo ja nigdzie nie widziałam. 😉 Chciałabym do Was dołączyć

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Dziewczyny mam pytanie...

Wczoraj nałożyłam sobie peeling i co się okazało uczulił mnie.. a wcześniej go stosowałam i było ok
    Całą twarz czerwona i na rękach wysypka.
    Zeszło po dwóch godzinach z rąk i po następnych dwóch z twarzy. Obecnie nie widać nic. Do teraz minęło 15 h a wcześniejsze odciągnięte mleko wylałam dla bezpieczeństwa. Miałam zapas w lodówce na szczęście. Miałyście kiedyś taki przypadek że coś Was uczulilo a karmilyscie ? Bo szczerze nie mam doświadczenia i się stresuje.. bo nie wiem czy można karmić czy ile czasu powinno się nie dawać mleka. Muszę już podać bo zapasy wykonczylam ale nerwy są nie będę ukrywać.
    Możesz spokojnie karmić. To że Ciebie cos uczuliło nie ma wpływu na mleko.

• Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atika wrote:
    Kobietki miałyście już pierwszą owulację?
    Nagle po wyjściu z toalety zaczęło bardzo boleć mnie podbrzusze promieniujące do odbytu i krzyży.

Podobne odczucia miałam czasami przed ciążą i kojarzę ten ból z owulacją, ale dzisiejszy jest 10 krotnie boleśniejszy. 😓
    No chciało mi się przez moment wyć z bólu.
    Leżę i ciut zmniejszył swoje nasilenie.
    A może to pękła torbielka?
    Miesiąc temu będąc na kontroli po lekkim krwawieniu, miałam spore endometrium, nawet zostałam wysłana na test bety. 😒
    Okresu nie miałam, tylko jednodniowe plamienie 12 dni temu

Właśnie (mam nadzieję) kończy mi się pierwsza miesiączka. Owulacji nigdy nie czułam a wręcz miałam z nią przez jakiś czas problem, więc mega się zaskoczyłam jak na wizycie gin powiedziała, że jestem już po owu.

Atika, villemo_gbm lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png

Wysłany: 12 lutego, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Mam tak samo 🤷🏼‍♀️
    U mnie też to samo

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które już skończyły karmić jakiś czas temu. Nurtuje mnie jedna rzecz mianowicie jak wygląd waszych brodawek sutkowych się zmienił? A może wróciły do dawnego wyglądu bez problemu? Ja zauważyłam że moje brodawki a dokładniej otoczki wokół się zwiększyły znacznie i ściemniały i mam wielką nadzieję że to tymczasowe i znów będą mniejsze bo takie je wolę? Może dziwne pytanie ale jak nie macie nic przeciwko to odpowiedzcie będę wdzięczna 🙈

age.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które już skończyły karmić jakiś czas temu. Nurtuje mnie jedna rzecz mianowicie jak wygląd waszych brodawek sutkowych się zmienił? A może wróciły do dawnego wyglądu bez problemu? Ja zauważyłam że moje brodawki a dokładniej otoczki wokół się zwiększyły znacznie i ściemniały i mam wielką nadzieję że to tymczasowe i znów będą mniejsze bo takie je wolę? Może dziwne pytanie ale jak nie macie nic przeciwko to odpowiedzcie będę wdzięczna 🙈
    U mnie po pierwszym karmieniu otoczka wróciła do swojego rozmiaru i koloru. Może minimalnie była ciemniejsza niż przed. Sutki zostały trochę większe, ale nie tak duże jak w trakcie karmienia. Z tego co czytałam to kolor i wielkość otoczki to kwestia hormonów, bo ma to ułatwić dziecku odnalezienie piersi. Po skończeniu karmienia kolor pewnie zblednie, a otoczka się zmniejszy🙂

Co do grupy na FB, jeśli któraś będzie mogła pomóc to dajcie znać, bo widzę że nie tylko ja mam problem z dołączeniem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 15:38

Mandoriana, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png

Wysłany: 12 lutego, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Nina, kojarzę że dziewczyny chyba ten polecały.
    https://allegro.pl/oferta/slod-syrop-jeczmienny-naturalnie-zdrowe-650g-550ml-6843996506

Ja np pilam czysty slod tej samej firmy i rozpuszczalam w mleku/wodzie czy kawie Ince:)

Dziewczyny ile razy dziennie i jakie ilości go piłyście?

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:

W moim przypadku tak do godzinki przed karmieniem, 3-4 razy dziennie, rozpuszczam łyżkę stolową w wodzie/mleku lub Ince ( tylko nie może być gorąca ani woda czy mleko).

Później jak mi się ustabilizowało, przestałam.. teraz jak mam niekiedy jakieś kryzysy to też pije - np wczoraj i przedwczoraj piłam, a dzisiaj już bez wspomagania się słodem, czuję że mam pełno wypełniony bar mleczny😅

Tylko że w smaku to nie powala😁

• Fania017 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar.1 wrote:
    U mnie po pierwszym karmieniu otoczka wróciła do swojego rozmiaru i koloru. Może minimalnie była ciemniejsza niż przed. Sutki zostały trochę większe, ale nie tak duże jak w trakcie karmienia. Z tego co czytałam to kolor i wielkość otoczki to kwestia hormonów, bo ma to ułatwić dziecku odnalezienie piersi. Po skończeniu karmienia kolor pewnie zblednie, a otoczka się zmniejszy🙂

Co do grupy na FB, jeśli któraś będzie mogła pomóc to dajcie znać, bo widzę że nie tylko ja mam problem z dołączeniem 🙂

Ja bym pomogła, ale jestem totalnie nie informatyczna, próbowałam ambrozji podesłać link, myślałam że może ma błąd, ale to jednak nie to....

• Mala_Kasija Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od alergologa mieliśmy zalecone na twarz bo była sucha i z krostkami
    Avene Eau Thermale Cicalfate+, regenerujący krem ochronny,
    a na nawilżanie ciałka jeżeli mielibyśmy potrzebę to poleciła
    Cetaphil MD Dermoprotektor, balsam nawilżający do twarzy i ciała
    Krem się super sprawdził, ale żeby buźka byla jak wcześniej to smarowałam 3 razy dziennie, a balsamu na małym nie wypróbowałam tylko na sobie to też potwierdzę że dobrze nawilża, jedynie cena taka niemała.

🙎‍♀️91+👨89+🐶+👶
    Staraczka od 2022
    Niedoczynność tarczycy
    Udrożniony prawy jajowód 02.2024
    Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
    Mamy Jasia 27.11.2024🥰
  • Mala_Kasija Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piłam słód, oraz zioła od CDL, może trochę więcej mleka było, ale u nas i tak przymało, ale to z powodu nieefektywnego ssania laktacja się nie rozkręciła, słód kupiłam na Allegro, polecany na grupie, a te zioła jak ktoś zainteresowany to „Bazylia ziele, czarnuszka nasiona, kminek owoc, rutwica ziele, melisa lisc, anyz owoc. Ziola kupujemy po 50g i razem mieszamy w sloiku. Wieczorem 3 lyzki mieszanki zalac 3 szklankami wrzatku . Zostawiamy na noc. Pic 3 x dziennie po szklance przez miesiac”.

villemo_gbm lubi tę wiadomość

🙎‍♀️91+👨89+🐶+👶
    Staraczka od 2022
    Niedoczynność tarczycy
    Udrożniony prawy jajowód 02.2024
    Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
    Mamy Jasia 27.11.2024🥰
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny musicie napisać do Megi o nowy kod, ważny 48h.

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
    Poważnie myślę żeby przejść na kpi, chociaż częściowo.
    Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
    (Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 22:57

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 lat temu byłam mama KP, i przeszłam na KPI z dnia na dzień bo dziecko odrzuciło pierś po 3,5 miesiąca, nie zdążyłam pomyśleć żeby się przygotować, zależało mi jedynie na tym żeby dziecko nadal jadło moj pokarm,bo było go sporo... I wtedy KPI wyszło nam na lepiej... Córka była spokojniejsza, nie płakała tyle, a ja wiedziałam ile zjadala... Przybierała lepiej...

Gorzej niż teraz jedynie wspomiam np wyjazdy gdzieś w odwiedziny (bo wiadome trzeba było odciągać,o danej godzinie, i nie opuszczać odciągania, także w nocy, bo KPI jest trudniej utrzymać niż KP. Mi się udało być 3 miesiące KP i 7 miesięcy KPI.

Nie stresuj się, ja wtedy pamiętam,że zakodowałam sobie w głowie " skoro nie KP to będę KPI"- i naprawdę to zaczęło fajnie funkcjonować... A jeśli fiksujesz się czy dzieciątko zjada tyle ile powinno, martwisz się, to faktycznie to jest dobry pomysł by przejść na KPI, spokojna głowa mamy to najwazniejsze😊

Teraz z Miko też byłam KPI przez pierwsze 5-6 tyg z powodu jego nieumiejętności ssania wynikającego z wcześniactwa, i w cale źle nie było, ale że względu na jego ciężka prace i chęci ssania przeszliśmy na KP

Co do źródel- niestety nie pomogę, mogłam jedynie podzielić się swoim doświadczeniem. Wiem że na Fejsie jest grupa "Mamy Karmiące Inaczej" - nie korzystałam, ale moje znajome chwaliły,że jest tam ogrom informacji i wiedzy do zdobycia będąc na KPI

Ps. Pamiętaj że przyrosty dziecka będą coraz mniejsze im bobas będzie starszy, co byś nie wybrała będzie to najlepsza decyzja❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 04:36

Nina_02, villemo_gbm lubią tę wiadomość

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:

Ja też rozpuszczałam w lekko ciepłej szklance mleka. Piłam raz dziennie ale to dlatego, że i tak mam duże ilości mleka.dostosowalam po prostu ilość razy to tego ile potrzebuje mleka 😉

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Możesz spokojnie karmić. To że Ciebie cos uczuliło nie ma wpływu na mleko.
    Dzięki śliczne ♥️ ! Nie stresowałam się już tak.. potwierdziła też to pediatra bo akurat byliśmy na szczepieniu popołudniu.

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
    Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
    (Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)
    Ja bardzo polecam profil na insta mleczna historia. Ja zostałam KPI ucząc się z jej profilu 😉

Nina_02, rybka8 lubią tę wiadomość

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    W moim przypadku tak do godzinki przed karmieniem, 3-4 razy dziennie, rozpuszczam łyżkę stolową w wodzie/mleku lub Ince ( tylko nie może być gorąca ani woda czy mleko).

Później jak mi się ustabilizowało, przestałam.. teraz jak mam niekiedy jakieś kryzysy to też pije - np wczoraj i przedwczoraj piłam, a dzisiaj już bez wspomagania się słodem, czuję że mam pełno wypełniony bar mleczny😅

Tylko że w smaku to nie powala😁
    Ja nie rozpuszczam tylko biorę na łyżeczce w sumie nie wiem może powinnam rozpuszczać mnie smak podchodzi stosuje 2 lub 3 razy dziennie po łyżeczce i działa

event.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Są grupy na FB i ja zapisałam się przed porodem, żeby się dokształcić i faktycznie duzo rzetelnych informacji jest. Są grupy osobne dla KP i KPI. Najpierw polecam KP a później ewentualnie jak już się jest KPI to tam szukać informacji

event.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 💐

Dziewczyny,które mają problem ze znalezieniem grupy napiszcie do mnie na priv -pokieruje Was 😘

Fania017, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ