☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kam.ila wrote:Dziewczyny mam pytanie...
Wczoraj nałożyłam sobie peeling i co się okazało uczulił mnie.. a wcześniej go stosowałam i było ok
Całą twarz czerwona i na rękach wysypka.
Zeszło po dwóch godzinach z rąk i po następnych dwóch z twarzy. Obecnie nie widać nic. Do teraz minęło 15 h a wcześniejsze odciągnięte mleko wylałam dla bezpieczeństwa. Miałam zapas w lodówce na szczęście. Miałyście kiedyś taki przypadek że coś Was uczulilo a karmilyscie ? Bo szczerze nie mam doświadczenia i się stresuje.. bo nie wiem czy można karmić czy ile czasu powinno się nie dawać mleka. Muszę już podać bo zapasy wykonczylam ale nerwy są nie będę ukrywać. -
Atika wrote:Kobietki miałyście już pierwszą owulację?
Nagle po wyjściu z toalety zaczęło bardzo boleć mnie podbrzusze promieniujące do odbytu i krzyży.
Podobne odczucia miałam czasami przed ciążą i kojarzę ten ból z owulacją, ale dzisiejszy jest 10 krotnie boleśniejszy. 😓
No chciało mi się przez moment wyć z bólu.
Leżę i ciut zmniejszył swoje nasilenie.
A może to pękła torbielka?
Miesiąc temu będąc na kontroli po lekkim krwawieniu, miałam spore endometrium, nawet zostałam wysłana na test bety. 😒
Okresu nie miałam, tylko jednodniowe plamienie 12 dni temu
Właśnie (mam nadzieję) kończy mi się pierwsza miesiączka. Owulacji nigdy nie czułam a wręcz miałam z nią przez jakiś czas problem, więc mega się zaskoczyłam jak na wizycie gin powiedziała, że jestem już po owu.Atika, villemo_gbm lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny które już skończyły karmić jakiś czas temu. Nurtuje mnie jedna rzecz mianowicie jak wygląd waszych brodawek sutkowych się zmienił? A może wróciły do dawnego wyglądu bez problemu? Ja zauważyłam że moje brodawki a dokładniej otoczki wokół się zwiększyły znacznie i ściemniały i mam wielką nadzieję że to tymczasowe i znów będą mniejsze bo takie je wolę? Może dziwne pytanie ale jak nie macie nic przeciwko to odpowiedzcie będę wdzięczna 🙈
-
Mandoriana wrote:Dziewczyny które już skończyły karmić jakiś czas temu. Nurtuje mnie jedna rzecz mianowicie jak wygląd waszych brodawek sutkowych się zmienił? A może wróciły do dawnego wyglądu bez problemu? Ja zauważyłam że moje brodawki a dokładniej otoczki wokół się zwiększyły znacznie i ściemniały i mam wielką nadzieję że to tymczasowe i znów będą mniejsze bo takie je wolę? Może dziwne pytanie ale jak nie macie nic przeciwko to odpowiedzcie będę wdzięczna 🙈
Co do grupy na FB, jeśli któraś będzie mogła pomóc to dajcie znać, bo widzę że nie tylko ja mam problem z dołączeniem 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 15:38
Mandoriana, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość
-
Fania017 wrote:Nina, kojarzę że dziewczyny chyba ten polecały.
https://allegro.pl/oferta/slod-syrop-jeczmienny-naturalnie-zdrowe-650g-550ml-6843996506
Ja np pilam czysty slod tej samej firmy i rozpuszczalam w mleku/wodzie czy kawie Ince:)
Dziewczyny ile razy dziennie i jakie ilości go piłyście? -
Malinowa _Mamba wrote:Dziewczyny ile razy dziennie i jakie ilości go piłyście?
W moim przypadku tak do godzinki przed karmieniem, 3-4 razy dziennie, rozpuszczam łyżkę stolową w wodzie/mleku lub Ince ( tylko nie może być gorąca ani woda czy mleko).
Później jak mi się ustabilizowało, przestałam.. teraz jak mam niekiedy jakieś kryzysy to też pije - np wczoraj i przedwczoraj piłam, a dzisiaj już bez wspomagania się słodem, czuję że mam pełno wypełniony bar mleczny😅
Tylko że w smaku to nie powala😁 -
mar.1 wrote:U mnie po pierwszym karmieniu otoczka wróciła do swojego rozmiaru i koloru. Może minimalnie była ciemniejsza niż przed. Sutki zostały trochę większe, ale nie tak duże jak w trakcie karmienia. Z tego co czytałam to kolor i wielkość otoczki to kwestia hormonów, bo ma to ułatwić dziecku odnalezienie piersi. Po skończeniu karmienia kolor pewnie zblednie, a otoczka się zmniejszy🙂
Co do grupy na FB, jeśli któraś będzie mogła pomóc to dajcie znać, bo widzę że nie tylko ja mam problem z dołączeniem 🙂
Ja bym pomogła, ale jestem totalnie nie informatyczna, próbowałam ambrozji podesłać link, myślałam że może ma błąd, ale to jednak nie to.... -
My od alergologa mieliśmy zalecone na twarz bo była sucha i z krostkami
Avene Eau Thermale Cicalfate+, regenerujący krem ochronny,
a na nawilżanie ciałka jeżeli mielibyśmy potrzebę to poleciła
Cetaphil MD Dermoprotektor, balsam nawilżający do twarzy i ciała
Krem się super sprawdził, ale żeby buźka byla jak wcześniej to smarowałam 3 razy dziennie, a balsamu na małym nie wypróbowałam tylko na sobie to też potwierdzę że dobrze nawilża, jedynie cena taka niemała.🙎♀️91+👨89+🐶+👶
Staraczka od 2022
Niedoczynność tarczycy
Udrożniony prawy jajowód 02.2024
Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
Mamy Jasia 27.11.2024🥰 -
Piłam słód, oraz zioła od CDL, może trochę więcej mleka było, ale u nas i tak przymało, ale to z powodu nieefektywnego ssania laktacja się nie rozkręciła, słód kupiłam na Allegro, polecany na grupie, a te zioła jak ktoś zainteresowany to „Bazylia ziele, czarnuszka nasiona, kminek owoc, rutwica ziele, melisa lisc, anyz owoc. Ziola kupujemy po 50g i razem mieszamy w sloiku. Wieczorem 3 lyzki mieszanki zalac 3 szklankami wrzatku . Zostawiamy na noc. Pic 3 x dziennie po szklance przez miesiac”.
villemo_gbm lubi tę wiadomość
🙎♀️91+👨89+🐶+👶
Staraczka od 2022
Niedoczynność tarczycy
Udrożniony prawy jajowód 02.2024
Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
Mamy Jasia 27.11.2024🥰 -
Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
Poważnie myślę żeby przejść na kpi, chociaż częściowo.
Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
(Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 22:57
-
5 lat temu byłam mama KP, i przeszłam na KPI z dnia na dzień bo dziecko odrzuciło pierś po 3,5 miesiąca, nie zdążyłam pomyśleć żeby się przygotować, zależało mi jedynie na tym żeby dziecko nadal jadło moj pokarm,bo było go sporo... I wtedy KPI wyszło nam na lepiej... Córka była spokojniejsza, nie płakała tyle, a ja wiedziałam ile zjadala... Przybierała lepiej...
Gorzej niż teraz jedynie wspomiam np wyjazdy gdzieś w odwiedziny (bo wiadome trzeba było odciągać,o danej godzinie, i nie opuszczać odciągania, także w nocy, bo KPI jest trudniej utrzymać niż KP. Mi się udało być 3 miesiące KP i 7 miesięcy KPI.
Nie stresuj się, ja wtedy pamiętam,że zakodowałam sobie w głowie " skoro nie KP to będę KPI"- i naprawdę to zaczęło fajnie funkcjonować... A jeśli fiksujesz się czy dzieciątko zjada tyle ile powinno, martwisz się, to faktycznie to jest dobry pomysł by przejść na KPI, spokojna głowa mamy to najwazniejsze😊
Teraz z Miko też byłam KPI przez pierwsze 5-6 tyg z powodu jego nieumiejętności ssania wynikającego z wcześniactwa, i w cale źle nie było, ale że względu na jego ciężka prace i chęci ssania przeszliśmy na KP
Co do źródel- niestety nie pomogę, mogłam jedynie podzielić się swoim doświadczeniem. Wiem że na Fejsie jest grupa "Mamy Karmiące Inaczej" - nie korzystałam, ale moje znajome chwaliły,że jest tam ogrom informacji i wiedzy do zdobycia będąc na KPI
Ps. Pamiętaj że przyrosty dziecka będą coraz mniejsze im bobas będzie starszy, co byś nie wybrała będzie to najlepsza decyzja❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 04:36
Nina_02, villemo_gbm lubią tę wiadomość
-
Malinowa _Mamba wrote:Dziewczyny ile razy dziennie i jakie ilości go piłyście?
Ja też rozpuszczałam w lekko ciepłej szklance mleka. Piłam raz dziennie ale to dlatego, że i tak mam duże ilości mleka.dostosowalam po prostu ilość razy to tego ile potrzebuje mleka 😉 -
Nina_02 wrote:Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
Stresuje mnie niewiedza czy mały je i ile je. Niedługo się zafiksuję, chciałabym poczytać na temat KPI ale jakieś wartościowe źródła, pomożecie?
(Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥)Nina_02, rybka8 lubią tę wiadomość
-
Fania017 wrote:W moim przypadku tak do godzinki przed karmieniem, 3-4 razy dziennie, rozpuszczam łyżkę stolową w wodzie/mleku lub Ince ( tylko nie może być gorąca ani woda czy mleko).
Później jak mi się ustabilizowało, przestałam.. teraz jak mam niekiedy jakieś kryzysy to też pije - np wczoraj i przedwczoraj piłam, a dzisiaj już bez wspomagania się słodem, czuję że mam pełno wypełniony bar mleczny😅
Tylko że w smaku to nie powala😁 -
Nina_02 wrote:Mamy KPI ! Gdzie szukać informacji na ten temat? Jak się do tego przygotować? Jak ugryźć temat?
(Edit. Trochę poczytałam i się już uspokoiłam, bo trochę panikuje że mały za mało przyrasta, idę spać, chciałabym trochę wyluzować 😥) -
Hejka 💐
Dziewczyny,które mają problem ze znalezieniem grupy napiszcie do mnie na priv -pokieruje Was 😘Fania017, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość
👱♀️ 34l. 🧔♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻