X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja podobnie ,w domu tylko leginsy a tak tj sukienki. U mnie 4 ciąża robi swoje i wszystkie jeansy już mnie Cisna,nawet nie próbuje ichjuz zakładać. Dobrze że zaraz będzie ciepło to można będzie wygodnie się ubrać w sama sukienkę 🙂gorzej na końcówce ciąży. Poprzedni raz rodziłam w styczniu i zakładanie butów zimowych,kurtki i ogólnie ubieranie się to było wyzwanie 😅

A w jakim wieku masz dzieci? 🙂

Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Proszę o trzymanie kciuków dziś za nas, na 14 wizyta w szpitalu 🙏🙏🙏

✊✊✊

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    No ja też zrezygnowałam z ciasnych spodni a zawsze nosiłam wysoki stan i mega opinający brzuch 😅

Przerzuciłam się na jeansy ciazowe bo mi tak lepiej no i chodzę dużo w sukienkach to rajtuzy mi nie przeszkadzają

Dziewczyny a planujecie się szczepić na krztusiec?
    Dostałam w zaleceniach od pani doktor w 3 trymestrze

No i mam unikać zwierząt myc wszystkie owoce i warzywa. Nie jeść nic z krzaczka bezpośrednio ani z ziemi.
    Bo mam ujemny wynik toksoplazmozy i lepiej żebym w ciąży jej nie przechodziła 🙈

Jak u Was?

No ja też już jedne legginsy nakładam ciążowe, choć jeszcze ta część ja brzuszek jest luźniejsza.

Jeszcze nie rozmawiałam z ginem, ale teraz jest taki wysyp krztuśca, że mocno zastanawiam się nad szczepieniem.

A jeśli chodzi o toksoplazmozę, to jeszcze nie wiem, bo dopiero 29 kwietnia robię badania. Myślę, że jak owoce i warzywa będziesz myć, to będzie dobrze 💪

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do Dziewczyn, które prowadzą ciążę też na NFZ: czy lekarz wydaje Wam wyniki badań na wizycie?

Ja dostałam skierowanie do laboratorium, w którym system podglądu wyników czasem działa, a czasem nie. Mam też info, że wyniki trafiają od razu do poradni ginekologicznej, ale zawsze mogę poprosić w labo o kopię.

Te wyniki są mi potrzebne do gina, do którego chodzę prywatnie i boję się trochę, że poradnia nie będzie chciała mi ich wydać, tylko wypełni kartę ciąży i zostawi sobie 🙈

Oczywiście na IKP nie uświadczę wyników badań, są tylko skierowania.

Czy któraś z Was orientuje się w temacie?

preg.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅

👩33l ❤️🧑34l
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Czekamy na Ciebie Synku 🥰

preg.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Kciuki 🍀✊️🍀✊️🍀✊️🍀

👩33l ❤️🧑34l
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Czekamy na Ciebie Synku 🥰

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅

No właśnie to jest takie irytujące, że czasem służba zdrowia bezsensownie utrudnia życie 🙄No nic, zobaczymy, jak będzie 🙂

preg.png
  • Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie coś trochę widać w stroju na basen, może troszkę wypukłości jest, ale łatwo da się ukryć. Jeansy ciasne - nie noszę już.
    Ja biorę Prenatal Uno i on ma w swoim składzie imbir. Nie wiem czy to efekt placebo, ale chyba na mnie działa 😅
    Ja robiłam wczoraj badania, między innymi toksoplazme, i mam p/ciała IgG, więc przechorowałam. Nic dziwnego, kociara że mnie 😺

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

preg.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Powodzenia! ✊

preg.png
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :*
    Pisałyście odnośnie lekarza, ja właśnie zastanawiam się czy chodzić tylko prywatnie czy plus NFZ ( bo właśnie na NFZ wyniki zostają u lekarza). Wybierając lekarza prowadzonego czym się kierujecie? Bo ja obecnie dojeżdżam do lekarza sporo km ale chce poszukać bliżej :)

Nawet taki przykład - kilka miesięcy temu robiłam cytologię na NFZ i nawet nie znam wyniku.. bo żeby poznać muszę umówić się na wizytę a kolejka długa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 12:46

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja wstałam dziś z bólem głowy ale wypiłam lekka kawę i jakoś przeszło.

W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie :) a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodzi :)

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    A w jakim wieku masz dzieci? 🙂

Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅
    Najstarsza córka we wrześniu skończy 9 lat, młodsza we wrześniu 7, a najmłodszy w styczniu skończył 2. Wiec dwie pierwsze ciążę udało się do końca w lekkim ubraniu a już trzecia to byla masakra,😅 buty zimowe pod koniec zakładał mi mąż 🙈

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie :) a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodzi :)
    Tak z kofeina, co prawda pije taka pół na pół z mlekiem ale jednej dziennie nie mogę sobie odmówić🙈

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Najstarsza córka we wrześniu skończy 9 lat, młodsza we wrześniu 7, a najmłodszy w styczniu skończył 2. Wiec dwie pierwsze ciążę udało się do końca w lekkim ubraniu a już trzecia to byla masakra,😅 buty zimowe pod koniec zakładał mi mąż 🙈

Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?

Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈

preg.png
  • Wanda_89 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Ja mam jednak wizytę na 2.05. Udało się wcisnąć do innego lekarza i też proszę o wpisanie. Termin porodu też się przesunął z 10.12 na 13.12 na tą chwilę 😊

Ambrozja93 na ten moment mamy ten sam termin ;)

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Wanda_89 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Trzymam kciuki, koniecznie daj znać po wizycie :)

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?

Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈
    Tak,tzn starsza teraz kończy 2 klasę a młodsza od września idzie do 1. 🙂 Aż ciężko mi uwierzyć,że one już takie duże a tu będzie noworodek. Kiedyś najstarsza policzyła,że jak ona będzie w 8 klasie to obecny najmłodszy będzie w 1.to mi się takie odległe wydaje jak sobie pomyśle a tak na prawdę te 9 lat bycia mamą minęło bardzo szybko... To teraz jak się urodzi jeszcze jedno rodzeństwo to mlodsza będzie w 8 gdy najmłodsze będzie szło do 1 klasy a najstarsza będzie już w szkole średniej🤣

Elewina jak wizyta?

preg.png
  • Merida Waleczna Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwię się:( boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki :(

Nie wiem czy isc jutro na izbę. Progesteron miałam wysoki.
    Myślę czy są w stanie coś na tym etapie pomóc..

+ hetero A1298c mthfr, + hetero pai-1

05.2018 - 6/8 tc 💔
    07.2019 - córcia 🩷
    2024 diagnoza niepłodność wtórna, niskie AMH 0.76-->1.13

Nasza druga córcia w brzuszku🩷

🙏Cudzie trwaj🙏

preg.png
  • Skryta19 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:
    Martwię się:( boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki :(

Hmmm ja również mam sporadyczne bóle brzucha, ale faktycznie szybko przechodzą i nie są aż takie silne jak w czasie miesiączki. Mimo wszystko jakoś tuż po zrobieniu testu ciążowego miałam dość silne kłucie z lewej strony podbrzusza, jakby jajnik (oczywiście już się zamartwiałam że to może ciąża pozamaciczna itd) i też przeszło.

Może u Ciebie też to są te bóle wywołane powiększaniem się macicy po prostu?

Jak jesteś bardzo zaniepokojona to mimo wszystko lepiej iść i dać się uspokoić. Tym bardziej, że nigdy nie wiadomo, czy to co czujemy to jest okej na tym etapie czy nie… mam wrażenie, że ciąża to taka jedna wielka niewiadoma.

A w jakim dniu ciąży jesteś?

preg.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:

Jak się źle czujesz i coś niepokoi to zawsze lepiej sprawdzić, dla własnego spokoju.
    Mi się zdarzyły różowe plamienia i dwie czerwone niteczki w śluzie, ale akurat przed wizytą u lekarza i ginekolog mówił, że może się tak zdarzyć, tym bardziej w terminie kiedy mogłaby wypadać miesiączka (chociaż było kilka dni po), ale zapisał mi duphaston żeby wziąć w razie gdyby coś się działo.

👩34+🧔40 +🐈‍⬛
    endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
    antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024

⏸️31.03.2024
    04.04.2024 beta HCG 980

🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
    🩺 7.05 crl 2.47
    🩺 27.05
    🏥 USG prenatalne 3.06
    crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
    🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
    Połówkowe 30.07 i 12.08
    🩺 26.08 💙🐻 800 gram
    🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
    🩺23.09 szyjka 4.1cm
    🩺 14.10 💙🐻2300 g
    🩺 7.11 💙🐻 3400 g
    🩺 18.11

preg.png
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ