Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja podobnie ,w domu tylko leginsy a tak tj sukienki. U mnie 4 ciąża robi swoje i wszystkie jeansy już mnie Cisna,nawet nie próbuje ichjuz zakładać. Dobrze że zaraz będzie ciepło to można będzie wygodnie się ubrać w sama sukienkę 🙂gorzej na końcówce ciąży. Poprzedni raz rodziłam w styczniu i zakładanie butów zimowych,kurtki i ogólnie ubieranie się to było wyzwanie 😅

A w jakim wieku masz dzieci? 🙂

Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Proszę o trzymanie kciuków dziś za nas, na 14 wizyta w szpitalu 🙏🙏🙏

✊✊✊

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    No ja też zrezygnowałam z ciasnych spodni a zawsze nosiłam wysoki stan i mega opinający brzuch 😅

Przerzuciłam się na jeansy ciazowe bo mi tak lepiej no i chodzę dużo w sukienkach to rajtuzy mi nie przeszkadzają

Dziewczyny a planujecie się szczepić na krztusiec?
    Dostałam w zaleceniach od pani doktor w 3 trymestrze

No i mam unikać zwierząt myc wszystkie owoce i warzywa. Nie jeść nic z krzaczka bezpośrednio ani z ziemi.
    Bo mam ujemny wynik toksoplazmozy i lepiej żebym w ciąży jej nie przechodziła 🙈

Jak u Was?

No ja też już jedne legginsy nakładam ciążowe, choć jeszcze ta część ja brzuszek jest luźniejsza.

Jeszcze nie rozmawiałam z ginem, ale teraz jest taki wysyp krztuśca, że mocno zastanawiam się nad szczepieniem.

A jeśli chodzi o toksoplazmozę, to jeszcze nie wiem, bo dopiero 29 kwietnia robię badania. Myślę, że jak owoce i warzywa będziesz myć, to będzie dobrze 💪

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do Dziewczyn, które prowadzą ciążę też na NFZ: czy lekarz wydaje Wam wyniki badań na wizycie?

Ja dostałam skierowanie do laboratorium, w którym system podglądu wyników czasem działa, a czasem nie. Mam też info, że wyniki trafiają od razu do poradni ginekologicznej, ale zawsze mogę poprosić w labo o kopię.

Te wyniki są mi potrzebne do gina, do którego chodzę prywatnie i boję się trochę, że poradnia nie będzie chciała mi ich wydać, tylko wypełni kartę ciąży i zostawi sobie 🙈

Oczywiście na IKP nie uświadczę wyników badań, są tylko skierowania.

Czy któraś z Was orientuje się w temacie?

• Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Kciuki 🍀✊️🍀✊️🍀✊️🍀

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅

No właśnie to jest takie irytujące, że czasem służba zdrowia bezsensownie utrudnia życie 🙄No nic, zobaczymy, jak będzie 🙂

• Rudylisek Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie coś trochę widać w stroju na basen, może troszkę wypukłości jest, ale łatwo da się ukryć. Jeansy ciasne - nie noszę już.
    Ja biorę Prenatal Uno i on ma w swoim składzie imbir. Nie wiem czy to efekt placebo, ale chyba na mnie działa 😅
    Ja robiłam wczoraj badania, między innymi toksoplazme, i mam p/ciała IgG, więc przechorowałam. Nic dziwnego, kociara że mnie 😺

Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔

30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
    02.04 beta 3504, prog 35,5
    04.04 beta 6922, prog 34,3
    08.04 beta 22092
    09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
    23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
    07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
    17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
    20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
    21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼

💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane

Rośnij kruszynko 🍀

03.12.2024 K jest już z nami 🥹 3270g, 40+5, witaj na świecie 🥰🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Powodzenia! ✊

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :*
    Pisałyście odnośnie lekarza, ja właśnie zastanawiam się czy chodzić tylko prywatnie czy plus NFZ ( bo właśnie na NFZ wyniki zostają u lekarza). Wybierając lekarza prowadzonego czym się kierujecie? Bo ja obecnie dojeżdżam do lekarza sporo km ale chce poszukać bliżej :)

Nawet taki przykład - kilka miesięcy temu robiłam cytologię na NFZ i nawet nie znam wyniku.. bo żeby poznać muszę umówić się na wizytę a kolejka długa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 12:46

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja wstałam dziś z bólem głowy ale wypiłam lekka kawę i jakoś przeszło.

W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie :) a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodzi :)

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    A w jakim wieku masz dzieci? 🙂

Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅
    Najstarsza córka we wrześniu skończy 9 lat, młodsza we wrześniu 7, a najmłodszy w styczniu skończył 2. Wiec dwie pierwsze ciążę udało się do końca w lekkim ubraniu a już trzecia to byla masakra,😅 buty zimowe pod koniec zakładał mi mąż 🙈

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie :) a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodzi :)
    Tak z kofeina, co prawda pije taka pół na pół z mlekiem ale jednej dziennie nie mogę sobie odmówić🙈

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Najstarsza córka we wrześniu skończy 9 lat, młodsza we wrześniu 7, a najmłodszy w styczniu skończył 2. Wiec dwie pierwsze ciążę udało się do końca w lekkim ubraniu a już trzecia to byla masakra,😅 buty zimowe pod koniec zakładał mi mąż 🙈

Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?

Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈

• Wanda_89 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Ja mam jednak wizytę na 2.05. Udało się wcisnąć do innego lekarza i też proszę o wpisanie. Termin porodu też się przesunął z 10.12 na 13.12 na tą chwilę 😊

Ambrozja93 na ten moment mamy ten sam termin ;)

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Wanda_89 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Miłej niedzieli!!!

Trzymam kciuki, koniecznie daj znać po wizycie :)

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?

Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈
    Tak,tzn starsza teraz kończy 2 klasę a młodsza od września idzie do 1. 🙂 Aż ciężko mi uwierzyć,że one już takie duże a tu będzie noworodek. Kiedyś najstarsza policzyła,że jak ona będzie w 8 klasie to obecny najmłodszy będzie w 1.to mi się takie odległe wydaje jak sobie pomyśle a tak na prawdę te 9 lat bycia mamą minęło bardzo szybko... To teraz jak się urodzi jeszcze jedno rodzeństwo to mlodsza będzie w 8 gdy najmłodsze będzie szło do 1 klasy a najstarsza będzie już w szkole średniej🤣

Elewina jak wizyta?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwię się:( boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki :(

Nie wiem czy isc jutro na izbę. Progesteron miałam wysoki.
    Myślę czy są w stanie coś na tym etapie pomóc..

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:
    Martwię się:( boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki :(

Hmmm ja również mam sporadyczne bóle brzucha, ale faktycznie szybko przechodzą i nie są aż takie silne jak w czasie miesiączki. Mimo wszystko jakoś tuż po zrobieniu testu ciążowego miałam dość silne kłucie z lewej strony podbrzusza, jakby jajnik (oczywiście już się zamartwiałam że to może ciąża pozamaciczna itd) i też przeszło.

Może u Ciebie też to są te bóle wywołane powiększaniem się macicy po prostu?

Jak jesteś bardzo zaniepokojona to mimo wszystko lepiej iść i dać się uspokoić. Tym bardziej, że nigdy nie wiadomo, czy to co czujemy to jest okej na tym etapie czy nie… mam wrażenie, że ciąża to taka jedna wielka niewiadoma.

A w jakim dniu ciąży jesteś?

• Aune Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:

Jak się źle czujesz i coś niepokoi to zawsze lepiej sprawdzić, dla własnego spokoju.
    Mi się zdarzyły różowe plamienia i dwie czerwone niteczki w śluzie, ale akurat przed wizytą u lekarza i ginekolog mówił, że może się tak zdarzyć, tym bardziej w terminie kiedy mogłaby wypadać miesiączka (chociaż było kilka dni po), ale zapisał mi duphaston żeby wziąć w razie gdyby coś się działo.

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ