☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mag_len wrote:Ja podobnie ,w domu tylko leginsy a tak tj sukienki. U mnie 4 ciąża robi swoje i wszystkie jeansy już mnie Cisna,nawet nie próbuje ichjuz zakładać. Dobrze że zaraz będzie ciepło to można będzie wygodnie się ubrać w sama sukienkę 🙂gorzej na końcówce ciąży. Poprzedni raz rodziłam w styczniu i zakładanie butów zimowych,kurtki i ogólnie ubieranie się to było wyzwanie 😅
A w jakim wieku masz dzieci? 🙂
Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅 -
KarolinaAnastazja wrote:No ja też zrezygnowałam z ciasnych spodni a zawsze nosiłam wysoki stan i mega opinający brzuch 😅
Przerzuciłam się na jeansy ciazowe bo mi tak lepiej no i chodzę dużo w sukienkach to rajtuzy mi nie przeszkadzają
Dziewczyny a planujecie się szczepić na krztusiec?
Dostałam w zaleceniach od pani doktor w 3 trymestrze
No i mam unikać zwierząt myc wszystkie owoce i warzywa. Nie jeść nic z krzaczka bezpośrednio ani z ziemi.
Bo mam ujemny wynik toksoplazmozy i lepiej żebym w ciąży jej nie przechodziła 🙈
Jak u Was?
No ja też już jedne legginsy nakładam ciążowe, choć jeszcze ta część ja brzuszek jest luźniejsza.
Jeszcze nie rozmawiałam z ginem, ale teraz jest taki wysyp krztuśca, że mocno zastanawiam się nad szczepieniem.
A jeśli chodzi o toksoplazmozę, to jeszcze nie wiem, bo dopiero 29 kwietnia robię badania. Myślę, że jak owoce i warzywa będziesz myć, to będzie dobrze 💪 -
Mam pytanie do Dziewczyn, które prowadzą ciążę też na NFZ: czy lekarz wydaje Wam wyniki badań na wizycie?
Ja dostałam skierowanie do laboratorium, w którym system podglądu wyników czasem działa, a czasem nie. Mam też info, że wyniki trafiają od razu do poradni ginekologicznej, ale zawsze mogę poprosić w labo o kopię.
Te wyniki są mi potrzebne do gina, do którego chodzę prywatnie i boję się trochę, że poradnia nie będzie chciała mi ich wydać, tylko wypełni kartę ciąży i zostawi sobie 🙈
Oczywiście na IKP nie uświadczę wyników badań, są tylko skierowania.
Czy któraś z Was orientuje się w temacie? -
MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅
-
Elewina wrote:Miłej niedzieli!!!
Proszę o trzymanie kciuków dziś za nas, na 14 wizyta w szpitalu 🙏🙏🙏
Kciuki 🍀✊️🍀✊️🍀✊️🍀 -
Nina_02 wrote:MummyYummy to są Twoje wyniki badań i Twoim prawem jest je mieć, nikt nie może odmówić Ci do nich dostępu, w praktyce bywa różnie, ale jak znajdzie się ktoś taki mądry to trzeba się z nim kłocić albo poprosić przełożonego 😅
No właśnie to jest takie irytujące, że czasem służba zdrowia bezsensownie utrudnia życie 🙄No nic, zobaczymy, jak będzie 🙂 -
U mnie coś trochę widać w stroju na basen, może troszkę wypukłości jest, ale łatwo da się ukryć. Jeansy ciasne - nie noszę już.
Ja biorę Prenatal Uno i on ma w swoim składzie imbir. Nie wiem czy to efekt placebo, ale chyba na mnie działa 😅
Ja robiłam wczoraj badania, między innymi toksoplazme, i mam p/ciała IgG, więc przechorowałam. Nic dziwnego, kociara że mnie 😺Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔
30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
02.04 beta 3504, prog 35,5
04.04 beta 6922, prog 34,3
08.04 beta 22092
09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼
💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane
Rośnij kruszynko 🍀
-
Hej :*
Pisałyście odnośnie lekarza, ja właśnie zastanawiam się czy chodzić tylko prywatnie czy plus NFZ ( bo właśnie na NFZ wyniki zostają u lekarza). Wybierając lekarza prowadzonego czym się kierujecie? Bo ja obecnie dojeżdżam do lekarza sporo km ale chce poszukać bliżej
Nawet taki przykład - kilka miesięcy temu robiłam cytologię na NFZ i nawet nie znam wyniku.. bo żeby poznać muszę umówić się na wizytę a kolejka długa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 12:46
Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡 -
Mag_len wrote:Ja wstałam dziś z bólem głowy ale wypiłam lekka kawę i jakoś przeszło.
W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodziIdź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡 -
MummyYummy wrote:A w jakim wieku masz dzieci? 🙂
Moje Żabki są z końca października i listopada, także znam ten temat 🤭 Pamiętam, że najgorzej było z butami, gimnastyka aż się człowiek poci 😅 -
Smerfetkaa wrote:W sensie kawkę z kofeina? Ja właśnie zastanawiam się czy nie zostać przy 1 takiej normalnej, bo zwykle mam niskie ciśnienie a ta bezkofeinowa jakoś nie wchodzi
aambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
Mag_len wrote:Najstarsza córka we wrześniu skończy 9 lat, młodsza we wrześniu 7, a najmłodszy w styczniu skończył 2. Wiec dwie pierwsze ciążę udało się do końca w lekkim ubraniu a już trzecia to byla masakra,😅 buty zimowe pod koniec zakładał mi mąż 🙈
Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?
Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈 -
aambrozjaa93 wrote:Ja mam jednak wizytę na 2.05. Udało się wcisnąć do innego lekarza i też proszę o wpisanie. Termin porodu też się przesunął z 10.12 na 13.12 na tą chwilę 😊
Ambrozja93 na ten moment mamy ten sam terminaambrozjaa93 lubi tę wiadomość
-
MummyYummy wrote:Też mam w domu prawie dziewięciolatkę ☺️ Na pokładzie jeszcze pięciolatka 😉 To u Was edukacja wczesnoszkolna x2, prawda?
Ja te późnojesienne narodziny dzieci chwalę sobie za to, że nie miałam tak dużych problemów z opuchlizną, jak często się zdarza mama maluszków urodzonych latem. No ale z butami i kurtkami to było wesoło, fakt 🙈
Elewina jak wizyta? -
Martwię się boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki
Nie wiem czy isc jutro na izbę. Progesteron miałam wysoki.
Myślę czy są w stanie coś na tym etapie pomóc.. -
Merida Waleczna wrote:Martwię się boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki
Myślę czy są w stanie coś na tym etapie pomóc..
Hmmm ja również mam sporadyczne bóle brzucha, ale faktycznie szybko przechodzą i nie są aż takie silne jak w czasie miesiączki. Mimo wszystko jakoś tuż po zrobieniu testu ciążowego miałam dość silne kłucie z lewej strony podbrzusza, jakby jajnik (oczywiście już się zamartwiałam że to może ciąża pozamaciczna itd) i też przeszło.
Może u Ciebie też to są te bóle wywołane powiększaniem się macicy po prostu?
Jak jesteś bardzo zaniepokojona to mimo wszystko lepiej iść i dać się uspokoić. Tym bardziej, że nigdy nie wiadomo, czy to co czujemy to jest okej na tym etapie czy nie… mam wrażenie, że ciąża to taka jedna wielka niewiadoma.
A w jakim dniu ciąży jesteś? -
Merida Waleczna wrote:Martwię się boli mnie brzuch i w śluzie pojawiają się pojedyncze brązowe plamki
Myślę czy są w stanie coś na tym etapie pomóc..
Jak się źle czujesz i coś niepokoi to zawsze lepiej sprawdzić, dla własnego spokoju.
Mi się zdarzyły różowe plamienia i dwie czerwone niteczki w śluzie, ale akurat przed wizytą u lekarza i ginekolog mówił, że może się tak zdarzyć, tym bardziej w terminie kiedy mogłaby wypadać miesiączka (chociaż było kilka dni po), ale zapisał mi duphaston żeby wziąć w razie gdyby coś się działo.👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g