☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Sisi1905 wrote:Mogę wiedzieć czy odstawiałaś metforminę odrazu czy stopniowo ? Mi kazała odstawić odrazu na 7 dni, potem krzywa, i potem zacząć brać znowu ale co tydzień schodzić z jednej Tabletki dziennie(teraz biorę 3 dziennie). PS też biorę pueria uno plus kwas foliowy w formie metylowanej.
Tak, miałam dawkę 1500 później zeszłam na 750 i z tego całkowicie do 0. Jutro miną tydzień po odstawieniu metforminy i mam zrobić krzywą
Ile boerzesz kwasu? Kwas jest w pueria, żebyś za dużo nie brała, bo nie wskazaneWiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 15:00
Sisi1905 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny ja mam do Was pytanie, czy któraś z Was poszła na pierwsze USG w ciąży z partnerem?
Jutro moja pierwsza wizyta i chcemy iść razem i zastanawiam się, jak zareaguje na to ginekolog, czy w ogóle się zgodzi.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie? -
Skryta19 wrote:Hej dziewczyny ja mam do Was pytanie, czy któraś z Was poszła na pierwsze USG w ciąży z partnerem?
Jutro moja pierwsza wizyta i chcemy iść razem i zastanawiam się, jak zareaguje na to ginekolog, czy w ogóle się zgodzi.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie? -
Skryta19 wrote:Hej dziewczyny ja mam do Was pytanie, czy któraś z Was poszła na pierwsze USG w ciąży z partnerem?
Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Ja jestem niecały tydzień po pierwszej wizycie. Mąż czekał ze mną na korytarzu, lekarz zapraszając do gabinetu widział nas razem, podczas wizyty wspomniałam, że mąż czeka zdenerwowany chcąc zasugerować, by do nas dołączył ale lekarz nie wyszedł z inicjatywą.
Nie chciałam też narzucać lekarzowi jego obecności. Przed USG lekarz też kazał mi się położyć na fotelu do cytologii (nie znam nazwy 🫢) dociskał mi brzuch itp Więc nawet lepiej, że męża obok nie było.
Trochę mi szkoda, że nie był ze mną przy pierwszym looku na dzidzię, ale jeszcze trochę przed nami, będzie okazja -
Cześć dziewczyny 😉
U mnie ból miesiączkowy był taki prawdziwy i mocny raz, w terminie miesiączki właśnie, a tak to od tej pory w zasadzie takich typowych bólów nie ma. Pojawiają się takie pojedyncze kłucia, uczucie ciągnięcia po bokach, ale takie jak na okres to nie. Od dzisiaj do mojego zmęczenia doszły bólu krzyża, chodzę trochę jak paralityk 😅
Ej no właśnie to jest możliwe, żeby było już widać? Ja się nie mieszczę praktycznie w żadne swoje spodnie, podbrzusze też mi wywaliło, coś czuję że trudno będzie mi to jeszcze miesiąc ukrywać 😅 ale myślałam, że brzuszek to rośnie gdzieś w połowie II trymestru 🤔Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔
30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
02.04 beta 3504, prog 35,5
04.04 beta 6922, prog 34,3
08.04 beta 22092
09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼
💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane
Rośnij kruszynko 🍀
-
Dziewczyny, ja po wizycie (na NFZ naczekałam się długo w kolejce, ale lekarz bardzo ok), wszystko w porządku, dzidzia 1.63 cm, termin porodu według rozmiaru dzidziona na 8 grudnia. Przyczyny plamienia nieznane, mam dokończyć opakowanie duphastonu i zobaczyć do dalej.
Mam już termin badań prenatalnych - test Pappa krew 29 maja USG 3 czerwca (dostałam skierowanie na NFZ mimo, że pierwsza ciąża i 33 lata, chyba jest taka praktyka, że w poradni dają, bo jeszcze przed badaniem u lekarza położona od razu mi powiedziała, że po wizycie umówimy termin kolejnej wizyty i badań prenatalnych). Wizyta w poradni 27 maja, przed tym badania krwi i moczu.
Zamówiłam dzisiaj Puerię Uno i olejek Mustela
Co do spodni to też już zaczynają cisnąć, szczególnie jak siedzę 😅
A co do bólów brzucha też miewam, w piątek w nocy strasznie mnie bolało podbrzusze, a na USG wszystko ok, chyba po prostu macica się powiększa.
Jak tam dzisiejsze wizyty?
Pozdrawiam, życzę spokoju i nudy 😊Megipta, Kam.ila, Nina_02, Dariaa29, aambrozjaa93, Wanda_89, Amra, Merida Waleczna lubią tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Cześć, my już po wizycie 😊 dzidziol ma się dobrze i ma już 1.89cm 😊 trafił nam się małomówny lekarz, jedyne co powiedział to że wszystko idzie w dobrym kierunku 😊 to wizyta w luxmedzie więc korzystam ale nawet po zdjęciu widać że sprzęt nie najlepszej jakości 😅 6maja następna wizyta tym razem w klinice więc tam mam nadzieję że dowiemy się i zobaczymy więcej 😊
Dziś na początku wizyty lekarz zmierzył mi ciśnienie a tam w górnej granicy normy 🫣 powiedziałam żeby lepiej zbadał po usg 🙈 ale teraz rozbolała mnie głowa z tego ciśnienia chyba ☹️ mama przytyła ok 2kg i też już ma ostatnie spodnie w które się mieści 🙈
Ja praktycznie nie mam żadnych objawów, czasem coś zaciągnie w podbrzuszu, jeśli mdłości to bardzo delikatne, zdarzyły mi się tylko ze dwa dni takie z mdłościami na maksa, jeszcze bez wymiotów 💪 narazie łaskawie 😊
Kompletnie nie wiemy co robić, czy jechać na majówkę mówić rodzince czy czekać do końca 1 trymestru 😬🥴🤯Megipta, Dariaa29, aambrozjaa93, Amra, Aune, Merida Waleczna lubią tę wiadomość
-
Ja też już nie mieszczę się w większość jeansów - szczególnie te z wysokim stanem odpadają. Wieczorem wywala mi brzuch jak w 20 tygodniu - mam okropne wzdęcia każdego dnia 😅 Dziś do 15.00 zdążyłam 4 razy na maksa zgłodnieć i powiem Wam, że chciało mi się już płakać z bezradności, bo jednocześnie zupełnie nie mam ochoty na jedzenie. Dodam, że te posiłki, które jadłam to nie były dwa gryzy kanapki, a np. całe sycące bajgle, czy porcja ziemniaków z masłem i koperkiem i warzywami 😵💫
-
Ale cudne wiadomości❤️❤️❤️ oby tak dalej❤️❤️❤️❤️❤️
Amra, Aune lubią tę wiadomość
PCOS od 2015
10.2023 odstawienie anty
28.03.2024 ⏸️❤️
16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
22.05.2024 NIFTY
28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
Termin 09.12.2024 -
Jestem po wizycie na NFZ tym razem. Mąż wszedł ze mną, zapytałam o to jak wchodziłam do gabinetu i bez problemu chociaż pierwszy raz tam byłam. Pani ginekolog super, bardzo miła od razu zaczęła mi mówić po imieniu. Młoda lekarka i od razu rzuciła mi się w oczy różnica w podjeściu w porównaniu do mojej poprzedniej wizyty, po której byłam zawiedziona chociaż znałam tego lekarza i do niego już chodziłam. Wcześniej byłam prywatnie z luxmedu i teraz prawdę mówiąc zaskoczyło mnie pozytwnie takie podejście, bo wydawało mi się, że mogłoby być raczej odwrotnie. Jestem bardzo zadowolona, chyba pierwszy raz w życiu, jeśli chodzi o wizytę na NFZ.
Dzidziuś ma 18mm i jest serduszko. Po wielkości zarodka pokazało, że byłby dziś 8tc+2d, natomiast z miesiączki jest 7tc+6d, a z poprzedniej wizyty 7tc+3d, więc na tę chwilę nic już nie wiem😅, ale Pani doktor założyła mi już kartę ciąży i wpisała termin porodu z OM.
Także @Megipta bardzo proszę zmienić mi ponownie termin na 10.12 i niech już tak będzie😅🥰
Na kolejne badanie kazała się umówić dopiero za 4 tygodnie, więc u niej mam wizytę 27.05, ale umówiłam się też znowu prywatnie tylko do innego lekarza z bardzo dobrymi opiniami na 13.05. Mam już również termin badań prentalnych na 28.05. Poproszę o wpisanie😘
Jedyne co mnie zmartwiło to, że okazało się, że zrobił się krwiak😔 nie spodziwałam się, bo jak do tej pory nie plamiłam ani nic. Pani doktor powiedziała, że mogę plamić i przepisała mi na to duphaston jeśli by się zaczęło a jakby coś kazała przyjeżdżać na izbę przyjęć. Przepisała mi też xonvea na mdłości i oczywiście badania muszę zrobić. Spróbuję jutro, bo mam od dziś urlop na całą majówkę, więc fajnie jakby się udało a jak nie jutro to w czwartek. Zmartwiłam się też moją wagą, bo myślałam, że mam mniejszą nadwagę niż mam a ostatnio się jakoś nie ważyłam🫣
My planujemy zrobić niespodziankę rodzicom i teściom 01.05, bo teściowie zaprosili nas wtedy na grilla, a wcześniej też odwiedzimy moich rodziców, bo oni mieszkają tylko kilka kilometrów od siebie. Mamy koszulkę dla naszego synka z napisem "Będę starszym bratem" i w ten sposób chcemy to ogłosić 😊 Ten pomysł miałam już jak jeszcze nie byłam w ciąży, że właśnie tak chciałabym to zrobić jeśli się uda i już nie mogę się doczekać, bo bardzo długo na to czekałam❤️
EDIT: Jedyny minus wizyty to, że nie dostałam zdjęcia z usg🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 18:47
meowne, Nina_02, Megipta, Aune, Merida Waleczna lubią tę wiadomość
30.03.24 ⏸️ 5cs
02.04💉beta 261🥳/04.04💉beta 539💪🏻
18.04🩺 2,8mm🥰
29.04🩺 jest ❤️
13.05🩺 3,22cm😍
28.05🩺 1.prenatalne - pomiary prawidłowe🥹 termin porodu z OM-10.12/z usg 13.12.😁
06.06💉wynik testu podwójnego PAPP-A i czynnika PLGF - niskie ryzyka🎉
24.06🩺chłopczyk(70%)🩵
22.07🩺 jednak dziewczynka🩷
05.08🩺 2.prenatalne - pomiary prawidłowe, na 100% chłopczyk🩵
26.08🩺 już ponad 800g Henia😃
23.09🩺 około 1500g kawalera🤩
30.09🩺 3.prenatalne - wszystko prawidłowo i 1783g Henia💙
21.10🩺 około 2450g mojego Szczęścia🍀
18.11🩺
-
Ambrozja ale super to wymyśliłaś 😍 reakcje na pewno będą cudowne 😊
aambrozjaa93, Aune, Merida Waleczna lubią tę wiadomość
-
Widzę, ze same dobre wieści dziś. Cudownie !!!! ♥️♥️♥️
My również już po wizycie. Dzidziuś ma 1,19 cm. Serduszka jeszcze nie ma ale mam wizytę za tydzień w piątek i wtedy już powinno być 🥰 termin z tego usg to 23.12 🎁🎄
Widziałam że któraś z Was pisała o krwiakiu. U mnie też lekarz mówi , że jest taki mały ale na razie nie ma żadnego krwawienia. Mam luteinę , więc mam nadzieję że będzie ok.
Jestem szczęśliwa 🥰🥰🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 19:05
Aune, aambrozjaa93, MummyYummy, Merida Waleczna, meowne lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, gratuluję dobrych informacji z wizyt 😍
Fajnie poczytać o tym, bo u mnie to jeszcze przede mną. A zdziwiona jestem, że dużo z Was mówi, że już ciasno w spodniach a ostatnio gdzieś czytałam, że brzuszek wyskakuje dopiero w 14-18 tyg. Ale mi się wydaje, że to mocno indywidualne.
Dziewczyny jakie macie sposoby na mdłości?Amra, Skryta19 lubią tę wiadomość
Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️
19.04 beta 122,90 🤞🏻
22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
🔜 19.11 KTG + wizyta
🔜03.12 KTG + wizyta
🔜 17.12 KTG + wizyta
🔜 poród 🥰
-
Amra wrote:Widzę, ze same dobre wieści dziś. Cudownie !!!! ♥️♥️♥️
My również już po wizycie. Dzidziuś ma 1,19 cm. Serduszka jeszcze nie ma ale mam wizytę za tydzień w piątek i wtedy już powinno być 🥰 termin z tego usg to 23.12 🎁🎄
Widziałam że któraś z Was pisała o krwiakiu. U mnie też lekarz mówi , że jest taki mały ale na razie nie ma żadnego krwawienia. Mam luteinę , więc mam nadzieję że będzie ok.
Jestem szczęśliwa 🥰🥰🥰