☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się odbija ryba po zażyciu witamin ciążowych 🙈2019 - starania czas start 🥰
Wiek 26lat👦👩
03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
05.2022 - beta 7dpt. 0
06.2022 - IVF - PGT-A ❄️❄️
07.2022 - beta 7dpt. 38, 8dpt. - 60, 11dpt. - 346 🩵
03.2023 - synek 🩵 - CC 35tc., preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp
04.2024 - naturalny cud 🩷 - ryzyko hipotrofii 1:18, ryzyko preklamsji 1:16
-
Elewina wrote:A jak Dziewczyny u Was z apetytem? Mnie mdli z głodu, a potem mnie mdli po jedzeniu 🙈 dziś mi się chciało lodów, po kilku kęsach stwierdziłam, że to nie to, chipsy to samo, no i marzyłam o kiełbasce z grilla M zrobił, a ja tylko kęsa wzięłam 🙈 można zwariować wszystkiego mi się chce, a nic nie mogę. Jedynie mi wchodzą jabłka i sok jabłkowy. Mówią, że w drugim trymestrze będzie lepiej 💪
Hej, miałam tak jakoś w 8/9tc ale przeszło. Jadłam wcześniej też wszystko i popijałam duża ilością wody z cytryną to nie miałam mdłości dzięki temu.
Przejdzie Ci i będzie z górki 🤗Elewina lubi tę wiadomość
-
Merida Waleczna wrote:Dziewczyny u mnie tam samo odbicie za odbiciem 😂 myślałam że to przez branie duphastonu bo on rozluźnia ponoć wszystko ale chyba nie 🤣 jakąś masakra
Tez mam odbicia 🤣 nie jesteście w tym same 🙈😂Merida Waleczna lubi tę wiadomość
-
A powiedzcie dziewczyny wy robicie prenatalne u tego samego lekarza co chodzicie o ile ma uprawnienia ? Czy wolicie żeby ktoś jeszcze inny robił? Bo ja mam 3 możliwości 😉 jedna to i ordynatora gdzie chodzę ale ma mało tych certyfikatów FMF no ale ma duże doświadczenie, mogę też w szpitalu na nfz zrobic tam nie wiem kto wykonuje no i 3 opcją dla mnie najlepsza to pojechać do swojego rodzinnego miasta tam gdzie robiłam przy 1 córce i gościu chyba na 8 certyfikatów ma zrobionych 5 no i rewelacyjnie opowiadał, milimetr po milimetrze itd bardzo byłam zadowolona. Podpowiedzcie jak wy to widzicie a jak chcecie to podam stronkę żebyście sobie zobaczyły czy Wasz lekarz ma te uprawnienia
-
A no i mam teraz badanie na nfz 8 maja na 11:00. Potem nie wiem kiedy , dam znać KarolinaAnastazja przybij piątkę. Kto z nami wizytuje?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 08:52
-
Merida Waleczna wrote:A powiedzcie dziewczyny wy robicie prenatalne u tego samego lekarza co chodzicie o ile ma uprawnienia ? Czy wolicie żeby ktoś jeszcze inny robił? Bo ja mam 3 możliwości 😉 jedna to i ordynatora gdzie chodzę ale ma mało tych certyfikatów FMF no ale ma duże doświadczenie, mogę też w szpitalu na nfz zrobic tam nie wiem kto wykonuje no i 3 opcją dla mnie najlepsza to pojechać do swojego rodzinnego miasta tam gdzie robiłam przy 1 córce i gościu chyba na 8 certyfikatów ma zrobionych 5 no i rewelacyjnie opowiadał, milimetr po milimetrze itd bardzo byłam zadowolona. Podpowiedzcie jak wy to widzicie a jak chcecie to podam stronkę żebyście sobie zobaczyły czy Wasz lekarz ma te uprawnienia
Idz do takiego co ma certyfikat FMF. Z tego co opowiadasz to bym pojechała do tego co byłaś przy pierwszej córce:)
Moj lekarz uprawnień jie ma, podał mi e placówki najbliższe gdzie mogę to wykonać -
Merida Waleczna wrote:A no i mam teraz badanie na nfz 8 maja na 11:00. Potem nie wiem kiedy , dam znać KarolinaAnastazja przybij piątkę. Kto z nami wizytuje?
Jak tam u Ciebie?
Mnie pomału stres łapie. Wczoraj miałam taki sen, że dzidzionkowi przestało serduszko bić
Powiem Wam dziewczyny, że się doczekać nie mogę tych kopniaków. Jakoś będę spokojniejsza jak one będą 🙈
Teraz będę mieć wizyty tydzień po tygodniu 😅 za tydzień prenatalne mam i później wizyta u mojego gin😀Merida Waleczna lubi tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:Jak tam u Ciebie?
Mnie pomału stres łapie. Wczoraj miałam taki sen, że dzidzionkowi przestało serduszko bić
Powiem Wam dziewczyny, że się doczekać nie mogę tych kopniaków. Jakoś będę spokojniejsza jak one będą 🙈
Teraz będę mieć wizyty tydzień po tygodniu 😅 za tydzień prenatalne mam i później wizyta u mojego gin😀
Ekstra że masz tak badania. Będziesz spokojniejsza ! Ale tak jak będą ruchy to będzie elegancko . U mnie na majówkę była kuzynka która ma termin na lipiec i tak fajnie już się maluszek ruszał 🥰
A u mnie no te mdłości mam i odbijanie A tak to ok. Ale sny też miewam i że plamie i że prenatalne źle wychodzą. Co w tej głowie siedzi !? Też się nie mogę doczekać wizyty u mnie dopiero będzie 7 tydzien A u Ciebie już 11 ulala 😁KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Merida Waleczna wrote:A powiedzcie dziewczyny wy robicie prenatalne u tego samego lekarza co chodzicie o ile ma uprawnienia ? Czy wolicie żeby ktoś jeszcze inny robił? Bo ja mam 3 możliwości 😉 jedna to i ordynatora gdzie chodzę ale ma mało tych certyfikatów FMF no ale ma duże doświadczenie, mogę też w szpitalu na nfz zrobic tam nie wiem kto wykonuje no i 3 opcją dla mnie najlepsza to pojechać do swojego rodzinnego miasta tam gdzie robiłam przy 1 córce i gościu chyba na 8 certyfikatów ma zrobionych 5 no i rewelacyjnie opowiadał, milimetr po milimetrze itd bardzo byłam zadowolona. Podpowiedzcie jak wy to widzicie a jak chcecie to podam stronkę żebyście sobie zobaczyły czy Wasz lekarz ma te uprawnienia
Zastanawiam się tylko nad badaniem NIFTY LUB SANCO. Cały czas się waham i nie wiem czy robić, zasięgnę jeszcze rady mojego lekarza.
A Wy będziecie robiły? Jeżeli tak to co Was przekonało?Merida Waleczna, Aune lubią tę wiadomość
-
Amra wrote:Ja prenatalne będę robiła u swojego lekarza prowadzącego. To świetny specjalista w tej dziedzinie, bardzo mu ufam.
Zastanawiam się tylko nad badaniem NIFTY LUB SANCO. Cały czas się waham i nie wiem czy robić, zasięgnę jeszcze rady mojego lekarza.
A Wy będziecie robiły? Jeżeli tak to co Was przekonało? -
U mnie moja lekarz prowadząca nie ma uprawnień. Dała mi listę lekarzy z uprawnieniami, których poleca. Wybrałam jednego i idę 21.05. W przyszłym tygodniu będę się dowiadywać o te nifty (optymalnie, chciałabym je zrobić w przyszłym tygodniu).
A no i 07.05 mam kontrolną wizytę u prowadzącej, także trzymajcie kcikuci, żeby było ok 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 09:47
Merida Waleczna lubi tę wiadomość
Mama Aniołka 👼 (01.24) 💔
30.03 ⏸ beta 1096, prog 25,8 (31dc)
02.04 beta 3504, prog 35,5
04.04 beta 6922, prog 34,3
08.04 beta 22092
09.04 pęcherzyk ciążowy 14,9 mm, pęcherzyk żółtkowy 3,7 mm, CRL 2,5 mm ❤️ 120/min (5t6d)
23.04 CRL 1,25 cm, HR 170/min
07.05 CRL 3,7 cm, HR 165/min
17.05 Nifty - niskie ryzyka, synuś 🩵
20.05 USG prenatalne + PAPP-A - 6,2 cm zdrowego chłopaka 🩵 (12t4d)
21.05 wizyta u lekarza prowadzącego 🥼
💉 Luteina, Duphaston, Acard, Clexane
Rośnij kruszynko 🍀
-
Amra wrote:Ja prenatalne będę robiła u swojego lekarza prowadzącego. To świetny specjalista w tej dziedzinie, bardzo mu ufam.
A Wy będziecie robiły? Jeżeli tak to co Was przekonało?
Ja będę robić NIFTY już we wtorek to będzie 10+4 chce zrobić aby wynik był przed prenatalnymi i pappa. Mnie przekonał wiek 35+, invitro i dodatkowo historia mojej bratowej (28 lat), poszła na prenatalne i pappe i okazało się że w badaniach dzidziuś mial za mały nosek - pasowało lekarza na chorobę genetyczną, wtedy robili NIFTY czekali na wynik i chodzili po ścianach co to będzie, badania przyszły praktycznie z zerowym prawdopodobieństwem mała się urodziła zdrowa ale faktycznie ma malutki zgrabniutki nosek.
Ale mnie od wczoraj boli brzuch,z prawej jak by wyrostek, a czasem z lewej 🙈 dobrze, że jutro mam wizytę.ona 38 on 48 + piesek
Invimed - Wrocław
02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
2020 - 03,06
2021 - 03,07,10
Gynecentrum - Katowice
02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4
VI- 31.07.2023 😔
VII - 12.03.2024- 5AA
23 dpt - 0,23 FHR 99
28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
mocne krwawienie
(7+3) 1,28
(8+2) 1,77
(10+3) 4,06
11/05- NIFTY -ok
20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
(13+3) FHR 153
(17+4) FHR146, 240g
17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
krwotok z nosa - szpital
26/07 - (22+1) 496g
13/08 - (24+4) 800g
09/09 - (28+3) 1340g
17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
02/10 - (31+5) 2100g
malo ruchow- szpital
12/10 - (33+1) 2350g
29/10 - (35+4) 2650g
06/11 - (36+5) 2800g
13/11 - (37+5) 3035g
szpital- indukcja
-
Elewina wrote:Ja będę robić NIFTY już we wtorek to będzie 10+4 chce zrobić aby wynik był przed prenatalnymi i pappa. Mnie przekonał wiek 35+, invitro i dodatkowo historia mojej bratowej (28 lat), poszła na prenatalne i pappe i okazało się że w badaniach dzidziuś mial za mały nosek - pasowało lekarza na chorobę genetyczną, wtedy robili NIFTY czekali na wynik i chodzili po ścianach co to będzie, badania przyszły praktycznie z zerowym prawdopodobieństwem mała się urodziła zdrowa ale faktycznie ma malutki zgrabniutki nosek.
Ale mnie od wczoraj boli brzuch,z prawej jak by wyrostek, a czasem z lewej 🙈 dobrze, że jutro mam wizytę.
Ja wybrałam nofty że względu na chorobę mojego męża, niby nie genetyczna ma lecz nabyta ale mój komfort psychiczny musi być spokojny. Boję się, że jego chorova mogła coś w genach pokręcić z moimi i wyjdzie kombo...
Jeju czy każdy tak się martwi o te maluszki? Czy tylko mi bije i szukam najgorszych opcji w życiu tego maluszka.
Wstyd mu czasami, że tak źle myślę -
Merida Waleczna wrote:Ekstra że masz tak badania. Będziesz spokojniejsza ! Ale tak jak będą ruchy to będzie elegancko . U mnie na majówkę była kuzynka która ma termin na lipiec i tak fajnie już się maluszek ruszał 🥰
A u mnie no te mdłości mam i odbijanie A tak to ok. Ale sny też miewam i że plamie i że prenatalne źle wychodzą. Co w tej głowie siedzi !? Też się nie mogę doczekać wizyty u mnie dopiero będzie 7 tydzien A u Ciebie już 11 ulala 😁
Leci kochana, tobie też zleci szybciutko 🤭😍Merida Waleczna lubi tę wiadomość
-
Nina_02 wrote:Merida Waleczna podaj tę stronkę do sprawdzania uprawnień proszę ❤️🙏
Aune, Wanda_89, Nina_02 lubią tę wiadomość
-
Ja będę robiła prenatalne u pani dr Nocuń, ona jest bardzo dobrym specjalistą (dwójka znanych przyjmujących w Krakowie Dr Wiecheć i Dr Nocuń) . W dwóch poporzednich ciążach, tez u niej byłam. W ostatniej dopiero na połówkowych i ostatnich prenatalnych, bo na pierwszych miała urlop i to kosztowało mnie mnóstwo stresu. Bardzo Wam polecam, żeby pójść do kogoś zaufanego, polecanego i dobrego, bo to daje dużo spokoju. A jak ktoś zasieje ziarno niepewności lub użyje jakiegoś niefortunnego sformułowania, to chyba każda pacjentka wałkuje to później na milion sposobów i widzi różne scenariusze. Ja po takiej wizycie robiłam wtedy test Neo Bona, a później Nifty pro dla pewności. Teraz tez zrobię, ale przed prenatalnym. Mam w planie zrobić Nifty pro ok 22 maja, a prenatalne mam 13 czerwca dopiero i wtedy kilka dni wcześniej zrobię pappe, żeby doktor mogła wyliczyć ryzyko skorygowane.3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Amra wrote:Ja mam tak samo jak Rudylisek - śluz bialo- żółty a jeżeli chodzi o konsystencję to taki rozciągliwy.
Co do apetytu, u mnie zależy od dnia. Raczej jem mniej niż przed ciążą, cały czas czuję taki pełny żołądek , czasami też mnie mdli.
Odrzuciło mnie od warzyw i wędliny 🤢 dobrze wchodzi mi kanapka z
Białym serem i dżemem truskawkowym , owoce (nektarynki, brzoskwinie i truskawki). Wczoraj wsunęłam całą paczkę chrupkow serowych 😂 dziś ze smakiem zjadłam zupę ogórkową.
A tak poza tym to sama nie wiem na co mam ochotę.
I co najbardziej wkurzające … cały czas mi się odbija 🙄 czy któraś z Was też tak ma? Cały dzień dosłownie 🙄Merida Waleczna lubi tę wiadomość
🧬Pai-1, MTHFR
08.23r 💔 19 tc, synek
24.03.24r ⏸ -
Malina1111 wrote:Mi też całe dnie się odbija! Przybijam piatke
Ja od rana dziś miałam takie mdłości 🤢 jem paluszki i piję zimną colę z cytryną i jest lepiej. Gdybyście szukały sposobu na mdłości to serdecznie polecam bo rano było tragicznie… -
Obecnie chodzę do dwóch lekarzy, jeden z ubezpieczenia PZU, a druga lekarka to prywatnie z kliniki, na USG prenatalne zapisałam się do polecanego i rekomendowanego lekarza, do niego również idę na Panoramę i wykonuje pappe. Zmotywowało mnie kilka czynników, pierwsze dziecko, wiek 33 lata, nasz spokój psychiczny. A co do terminu to już jutro idę na Panoramę, za tydzień na Pappe, a 23 maja mam usg prenatalne. Lekarz chciał aby wyniki z testów były przed USG i dlatego tak terminowo rozłożył. A jeszcze we wtorek mam wizytę u lekarza z pakietu.
A co do odbijania to też do 8 tygodnia miałam non stop, teraz już jest owiele lepiej, porównując to prawie wcale.
🙎♀️91+👨89+🐶
Staraczka od 2022
Niedoczynność tarczycy
Udrożniony prawy jajowód 02.2024
Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵