X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • meowne Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Na pierwszej stronie mam wpisaną wizytę na 13 maja, bo to u mojej lekarki prowadzącej, ale dzisiaj wybrałam się do luxmedu, żeby dostać skierowanie na badania, które muszę zrobić na tą wizytę 13 maja. Na wizycie w luxmedzie było widoczne serduszko, ale słyszalne na tym sprzęcie ledwo co. Najgorsze, że Pani doktor oceniła wiek ciąży z usg na 5t6d, a ja z OM mam dzisiaj 8t0d i mam totalną załamkę. Powiedziała, ze może owulacja się przesunęła… tak ale ile? Skoro okres zaczęłam 12 marca , 6 kwietnia miałam 2 blade kreski na teście, a 8 kwietnia beta z krwi 32 mlU/ml.
    Na ostatniej wizycie u mojej lekarki z OM miałam 6t6d, na wydruku z usg mam od niej 6t0d, ale ona rzuciła, ze „to wyglada na taki piąty tydzień” jednak pulsowanie serduszka już było.
    Nie wiem co o tym myśleć, ale czuję, że jest źle, ze zarodek nie rośnie jak należy i ta ciąża pewnie wkrótce się skończy.

Dziewczyny wyżej powiedziały już dużo w tym temacie, a ja dodam, że popieram te wypowiedzi i trzymam kciuki, żeby następna wizyta rozwiała wszelkie wątpliwości 🤞🏻

hakorośl lubi tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    Cześć Dziewczyny, jeśli jest możliwość to i ja się dołączam do grupy 😀 tydzień temu dwie kreski a dziś byłam na wizycie- jest wszystko jak na ten moment ok, termin mam na 29.12.2024 r.
    Nie ukrywam, że obecnie przeważa u mnie lęk, ponieważ w pierwszej ciąży miałam wysokie ryzyko zahamowania wzrastania płodu (1 : 12) i to ryzyko się potwierdziło. Urodziłam córkę w 29 + 4 (ważyła 920 g) że względu nq zagrożenie zamartwicą. Córka rozwija się dobrze jak na tak trudny start, jedynie ma problemy z przybieraniem na wadze. Kontrolujemy to w czd.
    Kończąc już, dodam że lekarz mi powiedział że to że były takie problemy w pierwszej ciąży, nie znaczy że teraz też będą. Także teraz czekam na I prenatalne i test Pappa i zobaczymy co dalej..
    Sorki za taki długi wstęp 😉
    Gratuluje ciazy i wysyłam moc kciuków by wszystko szło od tej pory gładko.
    Bardzo mi przykro, że poprzednia ciąża przebiegła nie bez problemow! Dobrze, że malutka sie rozwija i mam nadzieję, że mimo bycia wczesniaczkiem szybko nadrobi. To ryzyko wyszło Ci z testu papa?

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Na pierwszej stronie mam wpisaną wizytę na 13 maja, bo to u mojej lekarki prowadzącej, ale dzisiaj wybrałam się do luxmedu, żeby dostać skierowanie na badania, które muszę zrobić na tą wizytę 13 maja. Na wizycie w luxmedzie było widoczne serduszko, ale słyszalne na tym sprzęcie ledwo co. Najgorsze, że Pani doktor oceniła wiek ciąży z usg na 5t6d, a ja z OM mam dzisiaj 8t0d i mam totalną załamkę. Powiedziała, ze może owulacja się przesunęła… tak ale ile? Skoro okres zaczęłam 12 marca , 6 kwietnia miałam 2 blade kreski na teście, a 8 kwietnia beta z krwi 32 mlU/ml.
    Na ostatniej wizycie u mojej lekarki z OM miałam 6t6d, na wydruku z usg mam od niej 6t0d, ale ona rzuciła, ze „to wyglada na taki piąty tydzień” jednak pulsowanie serduszka już było.
    Nie wiem co o tym myśleć, ale czuję, że jest źle, ze zarodek nie rośnie jak należy i ta ciąża pewnie wkrótce się skończy.
    Wyobrażam sobie, jak musisz sie martwic. Kiedy kolejna wizyta? Mam nadzieję że wszystko się okaże być w porządku. Może faktycznie wina sprzętu? Było pulsowanie serduszka, to dobry znak! Trzymam mocno kciuki 💙

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2024, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Ja sama mam apke ciążowa i lubię wchodzić na nią choć raz dziennie i pooglądać bobasa i stopień jego rozwoju fajna sprawa☺️

A jaką apkę masz?
    Ja mam PregnancyTracker, ale w niej niestety trzeba wykupić upgrade by widzieć owocki 👶🙈

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2024, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Hej Kochana, niczym się nie martw. W zeszłym tygodniu miałam dwie wizyty. Na poniedziałkowej która była wieczorem lekarz powiedział, że CRL wynosi 2,5 cm, a kolejnego dnia w poludnie inny lekarz na innym sprzęcie, że 3,0 cm. Dzieciaczek przecież nie urósł pół centymetra w ciągu kilkunastu godzin? 😅 głowa do góry, sprzęt ma różna czułość a maluchy w zależności od tego jak się ułożą mogą zostać zmierzone w różny sposób. W końcu USG jest w 2D. Tak wyjaśnił mi lekarz. Może u Ciebie jest podobnie i na kolejnym USG już będzie ok? Trzymam za was kciuki! 🫂😘

meowne lubi tę wiadomość

starania od 10/2021
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024
    II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopczyk!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm 🐻
    16.07 II prenatalne: 381 g zdrowego maluszka
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera

27.11 Synek z nami!👶🏻3640 g

age.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kobietki 💐👋
    Ja dzisiaj Wizytuję o 14 i proszę o kciuki bo strasznie się stresuje a ten czas mi się dłuży 😅
    Miłego dnia 🌺

Mag_len, rybka8, Evelle28, Malina1111, aambrozjaa93, meowne, MummyYummy, Aune, Sandrix, Paula9463, Wanda_89, KarolinaAnastazja, Dariaa29, Likela, Merida Waleczna, Sisi1905, Nina_02, Skryta19, mar.1 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 35l. 🧔‍♂️29l. 👶🏼 👶🏻02.12.2022 💙
    25.11.2024 💚

🦋

22.04.25r Beta: 859mlU (29dc)
    24.04.25r Beta: 1764,00mlU (31dc)
    30.04.25r 2 pęcherzyki z ciałkami żółtymi 🥹
  • Dziuba1339 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziuba1339 wrote:
    W pierwszej ciazy miałam identyczna sytuację. Zupełnie inne wymiary na USG u lekarza prowadzącego ciążę a inne u lekarza z Medicoveru u, którego byłam też tylko po skierowanie na badania. A najlepsze, że u mnie ten wiek ciąży musiał się zgadzac bo była oczywista data transferu więc lekarka mnie nastraszyła, że dziecko nie rośnie itp. Oczywiście wszystko było dobrze a ja miałam nauczkę by trzymać się jednego lekarza i jednego aparatu USG 🙂 ważniejsze jesz stały wzrost płodu z kazdym kolejnym USG niż same pomiary.
    Ja teraz też prowadzę ciążę u lekarza poza Medicoverem a jak potrzebuje skierowanie na badanie laboratoryjne to umawiam się teraz do byle jakiego ginekologa w Polace, który ma w aplikacji wolny termin na teleporade. Nigdy nie miałam problemu z uzyskaniem skierowania w ten sposób 🙂

meowne lubi tę wiadomość

2019 - starania czas start 🥰 Wiek 26lat👦👩

03.2022 - IVF - PGT-A ❄️
    05.2022 - beta 7dpt. 0
    06.2022 - IVF - PGT-A ❄️❄️

07.2022 - beta 7dpt. 38, 8dpt. - 60, 11dpt. - 346 🩵
    03.2023 - SYNEK 🩵 - CC 35tc., waga 1700g, preklamsja, małopłytkowość, zatrzymanie wzrostu płodu = hipotrofia, rozwijający się zespół Hellp.

04.2024 - naturalny cud 🩷
    Ryzyko hipotrofii 1:18, ryzyko preklamsji 1:16.
    12.2024 - CÓRECZKA 🩷 - CC 39tc., waga 2800g.
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    A jaką apkę masz?
    Ja mam PregnancyTracker, ale w niej niestety trzeba wykupić upgrade by widzieć owocki 👶🙈
    Preglife ma owocki 🙂 kiedyś mieli porównanie do zwierzątko,owocu i czegus tam jeszcze,chyba warzywa,teraz tylko owoce ale i tak fajne 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2024, 08:32

rybka8, Aune lubią tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Dzień dobry Kobietki 💐👋
    Ja dzisiaj Wizytuję o 14 i proszę o kciuki bo strasznie się stresuje a ten czas mi się dłuży 😅
    Miłego dnia 🌺
    Powodzenia i czekamy na dobre wieści🥰

Megipta, Mami_35 lubią tę wiadomość

• rybka8 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy Wy dostałyście od razu na pierwszej wizycie książeczkę ciąży?
    Mnie lekarz nie dał (to ten co już pisałam, że mówił tylko o poronieniach całą wizytę...) i się zastanawiam co o tym myśleć
    Moja wizyta według USG była w 5w3d, a według OM 5w6d.

Dziś na szczęście jednorazowa wizyta gdzieś indziej, oby ktoś mnie na duchu w końcu podniósł 😅

Paula9463, AniaŁ123 lubią tę wiadomość

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    A jaką apkę masz?
    Ja mam Ciąża+ pierwszy wybór i bardzo mi się podoba🩷

rybka8 lubi tę wiadomość

age.png
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    Mnie lekarz nie dał (to ten co już pisałam, że mówił tylko o poronieniach całą wizytę...) i się zastanawiam co o tym myśleć

Dziś na szczęście jednorazowa wizyta gdzieś indziej, oby ktoś mnie na duchu w końcu podniósł 😅
    Nie dają od razu karty ciazy, mi wystawila dopiero wczoraj czyli 8w6d

💙🩷
  • Bialeekk Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczyny! Macie moje kciuki na pokładzie❤️🤞🏽
    My właśnie się zbieramy i wyruszamy do Polski🥹 to ten dzień w którym dowiedzą się nasze rodzinki🤰🏽

Aune, Paula9463, Wanda_89, KarolinaAnastazja, hakorośl, Merida Waleczna, aambrozjaa93, mar.1 lubią tę wiadomość

👩🏽 +👱🏽‍♂️+🐈=❤️

19 cykl siania 🍍

🍼 27.03- MAMY TO!⏸️🍍
    🍼 02.04- 843 🥹 prog: 12.1❗️
    🍼 04.04- 2611☀️prog: 9.8❗️
    🍼 05.04- pęcherzyk ciążowy🍍
    🍼 12.04- piękniusi zarodek 🪺
    🍼 03.05- 2cm smerfa👶🏼❤️
    🍼 21.05- mały wielki człowiek🤰🏽
    NIFTY: Zdrowy Chłopczyk🩵💙
    🍼 28.06- obrażony Niko😂
    🍼24.07-431g szczęścia🐻 📍🇵🇱
    🍼12.08- wizyta 🥰

preg.png
  • Bialeekk Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:

Tak, ja dostałam od razu🙂 na pierwszej wizycie był sam pęcherzyk, a doktor i tak założyła i dała mi kartę☺️

👩🏽 +👱🏽‍♂️+🐈=❤️

19 cykl siania 🍍

🍼 27.03- MAMY TO!⏸️🍍
    🍼 02.04- 843 🥹 prog: 12.1❗️
    🍼 04.04- 2611☀️prog: 9.8❗️
    🍼 05.04- pęcherzyk ciążowy🍍
    🍼 12.04- piękniusi zarodek 🪺
    🍼 03.05- 2cm smerfa👶🏼❤️
    🍼 21.05- mały wielki człowiek🤰🏽
    NIFTY: Zdrowy Chłopczyk🩵💙
    🍼 28.06- obrażony Niko😂
    🍼24.07-431g szczęścia🐻 📍🇵🇱
    🍼12.08- wizyta 🥰

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:

Ja idę w piątek do położnej na pierwszą wizytę to opowiem jak to było😊 tu w Holandii jest nieco inaczej nie chodzi się do ginekologa czy innego lekarza tylko po pozytywnym teście wybiera się centrum położnictwa w okolicy, wpisuje do konkretnej położnej i ona już kobietę prowadzi do porodu, jeśli ciąża nie jest problematyczna a jeśli jest to wtedy jest sie.tez pod kontrolą lekarza-ginekologa. Ja celuje w poród domowy jeśli się okaże że wszystko wporzadku a jeśli z jakiegoś powodu miałby byś szpital to też juz wybrałam gdzie akurat ten obok którego mieszkam ma bardzo dobre opinie w porodach. Ma się własny apartament z basenem porodowym i partner może nocować więc też nie jest źle 🥹

Aune lubi tę wiadomość

age.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:

Nie wiem czemu lekarze tak dużo o tym mówią. Dużo o tym czytam. Nie mam pojęcia, czy chcą nas uwrażliwić na zagrożenia, czy o co chodzi. Mój trochę też hamował moją radość z postępów mówiąc, że sukces położniczy jest, gdy dziecko ma 10 lat i przynosi 6 z klasówki. Ogólnie jest w porządku, ale to chyba jakaś ich przypadłość. Mój przynajmniej nie mówił o samych poronieniach, ale na pewno jest ostrożny wobec pochopnej radości. Czasami ten rozsądek lekarza pomaga, jeśli nie jest nadmiernie pesymistyczny, ale w moim przypadku te lęki i tak przychodzą samoistnie co chwilę i nie bardzo potrzebowałabym dodatkowo braku wiary od lekarza. Dodam, że też nadal nie mam karty ciąży. Może pod koniec I trymestru dostanę :)

rybka8 lubi tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:

Ja dostałam na wizycie gdy było serduszko.

rybka8 lubi tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Dzień dobry Kobietki 💐👋
    Miłego dnia 🌺

Trzymamy kciuki i czekamy na dobre wieści!!🤞🫂😊

Mi założyli kartę ciąży na NFZ od razu, położna wypisała jeszcze zanim weszłam do gabinetu lekarza, a potem uzupełniła o dane z wizyty. Prywatnie gin mi powiedział, że on nie zakłada od razu tylko jak już są porobione badania, kobieta jest świadoma i jest co wpisać do tej karty (w sensie wyniki badań) 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2024, 09:42

Megipta lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bialeekk wrote:
    Miłego dnia dziewczyny! Macie moje kciuki na pokładzie❤️🤞🏽
    My właśnie się zbieramy i wyruszamy do Polski🥹 to ten dzień w którym dowiedzą się nasze rodzinki🤰🏽

Szczęśliwej drogi do Polski i czekam na reakcję Białeczku 😘😘😘

Bialeekk lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2024, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Nie wiem czemu lekarze tak dużo o tym mówią. Dużo o tym czytam. Nie mam pojęcia, czy chcą nas uwrażliwić na zagrożenia, czy o co chodzi. Mój trochę też hamował moją radość z postępów mówiąc, że sukces położniczy jest, gdy dziecko ma 10 lat i przynosi 6 z klasówki. Ogólnie jest w porządku, ale to chyba jakaś ich przypadłość. Mój przynajmniej nie mówił o samych poronieniach, ale na pewno jest ostrożny wobec pochopnej radości. Czasami ten rozsądek lekarza pomaga, jeśli nie jest nadmiernie pesymistyczny, ale w moim przypadku te lęki i tak przychodzą samoistnie co chwilę i nie bardzo potrzebowałabym dodatkowo braku wiary od lekarza. Dodam, że też nadal nie mam karty ciąży. Może pod koniec I trymestru dostanę :)
    To straszne to podejście chyba nie chciałabym takiego pesymistycznego lekarza zwłaszcza że kreujesz to na czym się skupiasz. Wiadomo ze roznie w życiu może być dlatego trzeba powziąć środki ostrożności ale żyć z przeświadczeniem że w każdej chwili coś moze sie złego zdarzyć i nie móc sie w pełni cieszyć co się dzieje w naszym życiu...okropność wspolczuje ludziom którzy tak cierpią. 😔🙏

age.png
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ