X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2025 🍼❤️
Odpowiedz

Grudzień 2025 🍼❤️

Oceń ten wątek:
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayeli wrote:
    Pytanie do naszym Mamusiek co lepsze - dostawka a potem normalne łóżeczko, od razu łóżeczko czy takie 2 w 1 też widziałam, że są drewniane z regulowanym bokiem. Nie bardzo jestem w stanie to ogarnąć jaka różnica poza tym, że do normalnego łóżeczka trzeba wstawać i się schylać?

Ja przy pierwszym synku kupiłam łóżeczko. Był tak w nocy nieodkładalny, że na szybko kupiliśmy dostawkę przez internet. Jeszcze pamiętam, że zbliżał się weekend, sprzedawca nie wysłał w deklarowanym czasie i musiałam czekać na dostawę do poniedziałku. Teraz od razu szykujemy dostawkę. Łóżeczko stoi nieużywane 😅 Syn śpi z nami, ale też kupiliśmy mu łóżko podłogowe.

Chałwa, ja nie kupuję monitora oddechu. Zainwestowałam w elektryczną nianię i zmienił nam się komfort życia (jak już syn zaczął się przemieszczać), więc teraz podobnie, tylko niania.

Babsi, ja co prawda nie mieszkam za granicą, ale stałą pracę mam z obcokrajowcami, więc to przedstawianie się imieniem z polskimi znakami (jak przykładowo oficjalnie Katarzyna) było dla mnie uciążliwe. Dlatego też dla syna szukałam imienia bez polskich znaków, żeby było stosunkowo proste, padło na imię Hubert :)

Babsi lubi tę wiadomość

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też jest co 20 minut,ja musiałam mieć zaznaczone 2 wizyty jedna po drugiej ☺️

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe 308 g🩷 316g🩷
    13.08.2025-gin
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chałwa ja pewnie będę miała monitory, zobaczę co tam powiedzą w szpitalu, ale przy wczesniakach raczej zawsze zalecają. Można też wypożyczyć z fundacji wcześniak. Chociaż ja z tych, co pewnie i przy jednym dziecku w terminie bym kupiła 🤷‍♂️

Zapytam was o przewijak, ale technicznie. Złożyliśmy wczoraj komodę, na nią jest taka nakładka/ramka (nie wiem jak to technicznie nazwać, 4 deseczki, bez dna jakby) przewijakowa z drewnosklejki, myślałam, że zamawiam pełny produkt, ale tu chyba coś jeszcze trzeba dokupić. I co teraz na to się daje? Podkład, tetre i dziecko? Tak trochę twardo. Widziałam też takie jakby minimateracyki z wyższym rantem, obleczone gumowym czymś, pewnie do zmian i można prać?
    Czuję się głupia 🫣

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe

preg.png
  • Maggie1989 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chalwa- ja mam monitor oddechu i polecam. Teraz będzie młodsze korzystać. Ja xo prawda owlet ale masa ludzi poleca babysense 7 (jak dobrze pamietam). Trzeba tylko pamiętać ze nie nadaje się do dostawki

Szu_szu, mialam kiedyś ta sama rozkmine :) Na tą ala drewniana sklejkę jeszcze przewijak, ja mam ten z linku
    https://allegro.pl/oferta/przewijak-na-lozeczko-komode-usztywniony-70x50-cm-ceba-baby-13892306509

Potem tylko podkład dawałam jednorazowy. Niektórzy chyba używają jakieś wymienne prześcieradła które można prać

Szu_szu, Belma lubią tę wiadomość

XII 2021 Cb 💔
    VII 2022 poronienie zatrzymane 💔
    III 2023 poronienie zatrzymane 💔
    IV 2024 synek ❤️
    27.03 pozytywny test ❤️
    29.03 beta 52
    31.03 beta 211
    08.04 beta 3431
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to brzmi to bez sensu, jak komoda jest rzekomo z przewijakiem i trzeba do tego kupić przewijak 🙈 ja mam akurat ten sam przewijak, co Maggie podesłała, używałam na to jednorazowych podkładów, żeby chłodno maluchowi nie było, przewijak kładłam na komodzie (ale typowo komoda bez przewijaka).

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo cieszą mnie pozytywne wieści z wizyt!!! Serce się raduje 🥰

Dziewczyny pytanie. Czy kupiłybyście używaną dostawkę na Vinted? Oczywiście materacyk będziemy kupować osobno. Na necie kosztuje ona około 500-600 zł, a na Vinted znalazłam za 260 zł. Ma lekkie dwa zadrapania tylko na tych rurkach przy kółkach, a tak to wszystko jest w porządku. Czy myślicie, że mogło się w niej coś „wyrobić” i lepiej nie ryzykować?

• Willsee Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Bardzo cieszą mnie pozytywne wieści z wizyt!!! Serce się raduje 🥰

Dziewczyny pytanie. Czy kupiłybyście używaną dostawkę na Vinted? Oczywiście materacyk będziemy kupować osobno. Na necie kosztuje ona około 500-600 zł, a na Vinted znalazłam za 260 zł. Ma lekkie dwa zadrapania tylko na tych rurkach przy kółkach, a tak to wszystko jest w porządku. Czy myślicie, że mogło się w niej coś „wyrobić” i lepiej nie ryzykować?

Ja mam zamiar kupić używaną na Vinted, ale raczej szukam takich z opisem że ledwo co używane. Nie wiem jakiej szukasz konkretnie, ja celuję w Chicco i nawet w tych w super stanie jest dalej prawie połowa różnicy w cenie.
    Monitora oddechu już nie kupuję, chyba że nagle będą niewiadomo jakie wskazania po porodzie. Miałam snuze do pieluszki - sprzedałam po 2 razach.
    Przy pierwszym dziecku (karmionym piersią) nie miałam dostawki tylko odrazu łóżeczko i to był duży błąd - szwy po nacięciu krocza niemiłosiernie drażniły w pierwszych tygodniach, tak że każde zsunięcie się tyłkiem po łóżku było wyzwaniem. Efekt był tego taki że mały wylądował z nami w łóżku i śpi w nim do teraz 🤷🏻‍♀️.

preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    A to brzmi to bez sensu, jak komoda jest rzekomo z przewijakiem i trzeba do tego kupić przewijak 🙈 ja mam akurat ten sam przewijak, co Maggie podesłała, używałam na to jednorazowych podkładów, żeby chłodno maluchowi nie było, przewijak kładłam na komodzie (ale typowo komoda bez przewijaka).

No wkurzyłam się, bo to bez sensu grat się wydaje ta ramka 🤷‍♂️ przynajmniej te przewijaki ładne wzory mają to dokupię i będzie elegancko

KasiaXXX ja dostawki chcę kupić używane, ale logistycznie vinted wydaje mi się trudne, bo to jednak duże jest, jak z wysyłką? Na olxie w okolicy dużo się wystawiło to jeszcze fajnie dodatkowo można obejrzeć przed zakupem czy to nie jakieś popsute badziewie.

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe

preg.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Willsee - ja chce Lionelo Luna, jest jedna praktycznie idealna na Vinted za 400 zł, a nowa na Allegro 470 zł, więc dużej różnicy nie ma.

SzuSzu - niektórzy na Vinted mają dopisane, że tylko odbiór osobisty a przy innych jest wysyłka, więc chyba kurierem nadają 🤨

Jeszcze pytanie co do wysokości dostawki - czy ona musi być idealnie na równi z łóżkiem? Mamy dosyć niskie łóżko sypialniane, chyba z 36 cm od ziemi + materac, a widzę, że ta dostawka ma regulowanych 7 wysokości i według obrazka jest to od 73-87 cm.

Czy dostawka może być wtedy, zakładając, że np. nasze łóżko + materac ma z 44 cm, a dostawkę ustawilibyśmy na najniższą wysokość, czyli 73 cm? Wydaje mi się, że nie wszyscy mają je na równi z łóżkiem - raczej ciężko tak dobrać, co nie? 🙈

Edit: już doczytałam, że za duża różnica 🙈 Ale ponoć Lionelo Leonie można tak mocno obniżyć, więc przerzucam się teraz na ten model.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 12:29

• KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna wiadomość - ok, jednak zostajemy przy Leonie Luna. Okazało się, że źle patrzyłam na wysokości na obrazkach z wymiarami 😅 Były podane dwie - 73-85 cm i 37-51 cm, i myślałam, że zakres regulacji to od 73-85 cm, ale jest od 37-51 cm, więc idealnie dopasujemy do łóżka.

Sorki, baby brain 😅

• Książkara_w_ciąży Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat jestem team łóżeczko. Mam takie z trzema regulacjami wysokości i mi odpowiada, zwłaszcza że nie będę karmić piersią tylko butelką. 🙂
    A co myślicie o chustach do noszenia? To jest niby moja trzecia córka ale 10 lat temu nie było to popularne ani spotykane zwłaszcza w Irlandii.
    Gratuluję wizyt😘 cieszą takie wiadomości 😊

🧍‍♀️32🧍‍♂️33
    Pierwszy test 1/04/25😍
    Beta 2/04/25 - 203,5
    Beta 5/04/25 - 898,70
    23/04/25 - jest serduszko❤️

preg.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym baaaardzo chciała nosić Małą w chuście. Co prawda to będzie zima jak urodzimy, ale chociażby w domu. Chce kupić chustę elastyczną i jak się urodzi to poprosić odpłatnie położną ze szkoły rodzenia do domu, żeby pokazała jak się wiąże, chociaż filmiki w necie są bardzo proste 😅

• Wilga27 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - gratulacje !! 🌞

Ja bym dostawkę kupiła używana; ale też w b dobrym stanie.

KasiaXXX - ja też marzę o chuście. Zobaczymy, czy mała
    Nie będzie miała innych planów 😬

Ja dziś byłam na spacerze po szpitalu, w którym chyba będę rodzić. Czy rodzicie w szpitalu o 2 czy 3 stopniu referencyjności?

Dodatkowo zapisałam się do poradni przyszpitalnej na prowadzenie ciąży. Termin dopiero na 16.09 🫥
    Zobaczymy czy będzie warto ale jeśli tak to się wypisze z kliniki mojej. 400zl to jednak trochę duzo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 13:38

👩34 👨42

🌿🏋🏻‍♀️🤸‍♂️🚴‍♂️

Starania naturalne od 2021.
    W klinice od IX.2023

4 nieudane transfery
    3 pierwsze - beta 0
    4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
    Punkcja nr 2 - 03.2025
    5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
    8dpt beta 158
    11dpt beta 635 😍
    15dpt beta 3062 🫣
    5.05 mamy ♥️
    19.05 2cm człowieczka 🌞
    6.06 4,6cm byka
    Panorama ok 🌸
    16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳

preg.png
  • MadCat Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łóżeczko z 3 poziomami i takie będę używać. Młody zdarzo się że spał z nami na początku, ale bałam się że się udusi i szybko zaczęłam pracować nad tym by spał sam. Uważam że to bezpieczniejsze. Ogólnie to chyba miał farta, że nic się nie stało w tych pierwszych miesiącach. Dziecko najbezpieczniejsze jest w swoim łóżeczku, samo bez kocyków i pluszaków. Jak w kwestii dostawek to nie wiem 🤷 ale karmienie na śpiocha nie jest najlepsze. Mi się wielokrotnie zdarzało że karmiłam na leżąco i podsypiałam. Teraz będę unikać jak ognia.

Co do przewijakow. Wszystkie potrzebują tego plastikowego wkładu. Taki wolnostojący z Ikea też. Sam przewijak to jakby rama dla tego wkładu.

A jak chodzi o chustę ja mam tkana i uczyłam się z neta. Mimo że nie wiązałam już ze 3 lata ostatnio kumpeli pokazywałam jak to zrobić. Wychodzi że tego się nie zapomina 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 13:49

👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱

18.04 cień cienia 🧐
    19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
    29.04 1 pęcherzyk 💚
    8.05 mamy serce 💓
    21.05 19 mm 💓 175 ud/min
    10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
    17.06 prenatalne wszystko ok
    14.07 zdrowy chłop

⏩Wizyta 11. 08
    Połówkowe 19.08

Termin porodu 25. 12👶🏼

👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

preg.png
  • Willsee Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie1989 wrote:
    Chalwa- ja mam monitor oddechu i polecam. Teraz będzie młodsze korzystać. Ja xo prawda owlet ale masa ludzi poleca babysense 7 (jak dobrze pamietam). Trzeba tylko pamiętać ze nie nadaje się do dostawki

Szu_szu, mialam kiedyś ta sama rozkmine :) Na tą ala drewniana sklejkę jeszcze przewijak, ja mam ten z linku
    https://allegro.pl/oferta/przewijak-na-lozeczko-komode-usztywniony-70x50-cm-ceba-baby-13892306509

Potem tylko podkład dawałam jednorazowy. Niektórzy chyba używają jakieś wymienne prześcieradła które można prać

A czy na komodę można kupić przewijak miękki? Jak już mamy te deski zmontowane? Byłam przekonana że ten sztywny to tylko na łóżeczku się stosuje jak nie ma podparcia od dołu i zgłupiałam 🫣

preg.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Ja też mam ten przewijak, co pod linkiem. Leżał na komodzie z Ikei i na to podkład, zeby było cieplej i w razie wpadki podczas przebiórki szybko do sprzątnięcia. Nigdy nam się nie zsunęła mała, miekki, dość tani i spoko, teraz będziemy używać tego samego.

age.png

Wysłany: 6 sierpnia, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Willsee wrote:
    A czy na komodę można kupić przewijak miękki? Jak już mamy te deski zmontowane? Byłam przekonana że ten sztywny to tylko na łóżeczku się stosuje jak nie ma podparcia od dołu i zgłupiałam 🫣
    Ja mam zamontowane z Ikei (deseczki) i na to miekki z allegro właśnie. Sprawdziłabym tylko wymiary czy się zgadzają.

XII 2021 Cb 💔
    IV 2024 synek ❤️
    27.03 pozytywny test ❤️
    29.03 beta 52
    31.03 beta 211
    08.04 beta 3431
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wie może któraś z Was jakie regały z Ikei pasują za komody Hemnes i Koppang w momencie, kiedy jest na nich przewijak, i odstają prawie 30 cm od ściany? Często na necie i na Pintereście widzę, że wsuwają tam takie małe regały z półkami, żeby zakryć dziurę, ale nie wiem co to dokładnie :(

• Mini94 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje z dzisiejszych wizyt 🙂 i pięknych zdjęć 😍

My zdecydowaliśmy się na dostawkę Chicco Next2me Dream. Chciałam zamówić używkę na Vinted, ale wolę jechać i obejrzeć, więc kupimy przez OLX. Dzisiaj jedziemy obejrzeć. Jak się uda to będzie nasz pierwszy zakup 😀 Materacyk kupimy nowy. Nie jest zalecane korzystać z używanego po innym dziecku.
    Monitor oddechu też planujemy zakupić. To moje pierwsze dziecko i chcę mieć głowę spokojną. Pewnie też padnie na używkę. Po pół roku zamierzam przenieść dziecko do łóżeczka do osobnego pokoju więc jeszcze dojdzie niania elektroniczna.

👩🧑
    31 33

26.03.25 ⏸️
    05.05 - 2,49 cm 😍
    26.05 chłopiec 🩵

preg.png

Wysłany: 6 sierpnia, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitor oddechu babysense mozna wypożyczyć normalnie od producenta. Nie wiem jak ceny nowego i jak wypożyczenia ale można sobie porównać jak ktoś by chciał
    https://www.babysense-polska.pl/wypozyczalnia

Zawsze to większą szansa że poprawnie działa niż z olx

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 17:31

XII 2021 Cb 💔
    IV 2024 synek ❤️
    27.03 pozytywny test ❤️
    29.03 beta 52
    31.03 beta 211
    08.04 beta 3431
‹‹ 294 295 296 297 298
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ