Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Pierniczka wrote:Nefretam ja też jestem rozdarta, rozważam dwie porodówki, bo moja lekarka i tak nigdzie nie przyjmuje. Szpitale organizują drzwi otwarte, może warto się udać tam?
Ogólnie ten termin 23.12 dokłada mi stresu... Dla mnie i męża to oczywiste, że te święta spędzimy w dwójkę/trójkę, ale ostatnio teściowe poruszali temat Wigilii, że im to obojętnie czy będzie u nich, u nas, na porodówce - gdzie trzeba tam przyjadą 🙈
Niedługo trzeba będzie z nimi poruszyć porodowe savoir vivre, żeby serio nie wpadli w 6 osób do szpitala czy tuż po narodzinach do nas, bo przez to, że u nich kilka pokoleń mieszka razem, to co chwilę ktoś ma jakąś infekcje 😕
A jeśli się ma zaświadczenie o tokofobii, to z tym się idzie do prowadzącej i ona wypisuje skierowanie do szpitala, czy z tym zaświadczeniem od razu do szpitala się idzie? Kojarzycie może u kogoś taką sytuację? Już naprawdę rozważam różne opcje, bo ta niewiadoma co do terminu przy SN stresuje mnie 😕
U mnie teściowa jest niemobilna, więc na pewno nie przyjedzie póki my nie pojedziemy do niej, natomiast moja mama...... Też mi zaserwowała tekst, że mi przyniesie pierogi do szpitala. Ale myślę, że jak wyraźnie powiem, że sobie nie życzę odwiedzin w szpitalu to pomarudzi najwyżej, ale zaakceptuje.
Możliwe, że JESZCZE, ale mnie to nie stresuje. Nastawiłam się, że świat w tym roku nie będzie i tyle. Moi rodzice sobie zrobią wigilię we dwójkę i tyle, chyba że ja będę jeszcze przed, no to wtedy oczywiście przyjdziemy na kolację.Pierniczka lubi tę wiadomość
AMH 0,24
👩34 🧔38 🐱
3dc
FSH 11.9
LH 6.2
estradiol 60
20dc (7dpo)
Progesteron 18,6
Estradiol 121
TSH 3,5 ->Letrox 25mg -> 1,8
Starania od 02.2025
15.04.2025 betaHCG 166
17.04.2025 betaHCG 438
22.04.2025 pęcherzyk ciążowy
29.04.2025 CRL 3mm ❤️
6.05.2025 CRL 1cm !
22.05 - 2,5cm
2.06 - 4,36cm
10.06 prenatalne 5,7cm i wszystko na miejscu - dziewczynka 🩷
24.06 103g
17.07 195g
5.08 połówkowe - zdrowe 346g
19.08 490g
-
Pierniczka a stresuje Cię tylko ten termin porodu? Że nie wiesz którego dnia się zacznie? Bo jeśli tak to nie jest to warte cesarskiego cięcia moim zdaniem
Karola35 lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
⏸️ 13.04
15.04 beta HCG 580,76
23.04 beta HCG 6303
⏩ 02.05 6+5tc 0,77cm zarodek z 💓🥹
⏩ Czekamy na córeczkę 💓
TERMIN: 18.12.2025 🤞🏼🩷
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150,
❌ Encorton 5mg, Duphaston, Luteina - wyłączone w II trymestrze
-
Gilgotek wrote:Pierniczka a stresuje Cię tylko ten termin porodu? Że nie wiesz którego dnia się zacznie? Bo jeśli tak to nie jest to warte cesarskiego cięcia moim zdaniem
Sam poród też, ale termin dokłada stresu. Mam 3 dużo starsze siostry, każda po 2 dzieciaków, całe nastoletnie i dorosłe życie słuchałam jaki to ból, męka itp. (chociaż nie przypominam sobie, żeby się jakoś do niego przygotowywały)
Ogólnie czuje na sobie taką presję, że na pewno szybciej urodzę(a przynajmniej powinnam), żeby święta były spokojne 😕 to są takie losowe teksty, czasem w żartach, ale jak się zbierze do kupy to do głowy uderzają.
Jedna siostra nawet dzwoniła, bo się martwiła jak ja urodzę naturalnie - taka szczupła jestem, ona widziała jak się męczyła jedną dziewczyna od niej z sali, gorzej niż po cesarce. Po chwili - oj cesarka to najgorsza, nie polecam (ona miała to i to) - także nie ma dobrej opcji wg niej, a dzieciak wyjść jakoś musi 😅 tylko pyta co chwilę czy już mam wielki brzuch i czy dużo przytyłam (bo ona tylko 6kg, ma sporą nadwagę 🙂)Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 09:29
-
Pierniczka, jeżeli chodzi o budowę ciała, to w szpitalu przed naturalnym sprawdzają możliwości, czy jesteś w stanie urodzić naturalnie, badają. Moja siostra jest szczupła i wąska w biodrach i właśnie z tego powodu miała CC.
Co do tokofobii, dobrze by było, żeby na podstawie zaświadczenia lekarz prowadzący wystawił skierowanie na cesarkę. Mojej znajomej lekarz nie chciał wystawić skierowania na podstawie jakiegoś zaświadczenia, to udała się do szpitala, tam ustaliła termin na cesarkę bez skierowania od prowadzącego. Dobrze by było, gdybyś się zorientowała, które szpitale robią „chętniej” cesarkę. Tam umawiasz się na kwalifikację do CC.Pierniczka lubi tę wiadomość
-
Jeden ze szpitali podobno nie robi problemów, ale ma I st referencyjnosci i dobre opinie (15 min od nas), II st u mnie w mieście (10 min od nas) ma podzielone opinie, to szpital wojewódzki, stary oddział, podobno się poprawiło po zmianie ordynatora, ale część dawnej kadry pozostała 😅 będę śledzić informacje o dniach otwartych. Godzinę drogi od nas jest z 5 porodowek od I do III st, ale aż tak kombinować nie chce 😀
Dziś rano miałam jakiś zjazd emocjonalny, ale już mam alergię na teksty "fajnie jakbyś urodziła na początku grudnia" 😏
Powodzenia na wizytach 🤞🏻 Delfi, o której macie echo? Trzymam kciuki, żeby wyszło wszystko dobrze 💓Nefretam, Delfi lubią tę wiadomość
-
Belma ja jeszcze pracuję. Od poniedziałku urlop dwa tygodnie i wrócę jeszcze chyba na miesiąc. Oczywiście niektórzy w pracy chcieliby żebym pracowała do terminu porodu ale myślę, że to wystarczy i i tak nikt nie podziękuje, że tyle wytrwałam. A z wyprawką też jestem daleko w tyle, nie stresuje się bo jest na to czas ale właśnie te 3 ostatnie miesiące chciałabym poświecić dla Małej 😉
Nefretam, Delfi kciuki za dobre wyniki echa🤞🏼🤞🏼musi być dobrze 😊
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi co do listy aptecznej🩷zescreenowałam i z pewnością pomoże!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 10:14
Nefretam, Belma, Delfi lubią tę wiadomość
👩🏻34 👨🏼🦱41 🐱
starania od kwietnia 2024 r.
10.2024 biochem 💔
13 cs 🤞🏼 kwiecień
21.04 ⏸️ ❤️
23.04 beta - 626,17 mIU/ml, prog - 52,20 ng/ml
25.04 1479 mlU/ml
07.05 4,6 mm Pingwinka z ❤️
29.05 2,6 cm do kochania 🥰
18.06 prenatalne (6,4 cm zdrowego maleństwa)🩷
16.07 ważę 150 g i jestem siłaczką😻
13.08 połówkowe (340 g słodkiej dziewczynki )
-
Odnośnie cc przy zaświadczeniu od psychiatry - ja zgłosiłam to mojemu lekarzowi prowadzącemu że się decyduje na taką formę po przejściach przy pierwszym, sam mi powiedział kiedy iść do psychiatry i że on wystawi skierowanie do szpitala na konkretną datę. A jeżeli zacznie się samo szybciej, mam po prostu wziąć papier od psychiatry i jechać do szpitala
Pierniczka lubi tę wiadomość
-
Faktycznie to już trzeba by było wszystko załatwiać do CC... a ja sobie wesolutko czekam. Wreszcie się zebrałam i umówiłam do diabetologa 🙈. Na razie mierze glukometrem godzinę po posiłku i póki co, trzyma się w normach wszystko.
Zastanawiam się, czy nie kupić na wszelki wypadek becika z pierzem ... jest cieplejszy niż te zwykle. Ja jestem sierpniowa i ponoć załączałam syrenę we wszystkim innym. Nie wiem, czy bejba przejmie moją zimnolubnosc tak szybko.
Mamy już przemalowane pokoje. U bejby wpadła jedna oliwkowa ściana, bo została farba. Do tego wjadą białe meble. Będzie piknie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 10:25
-
Pierniczka wrote:Sam poród też, ale termin dokłada stresu. Mam 3 dużo starsze siostry, każda po 2 dzieciaków, całe nastoletnie i dorosłe życie słuchałam jaki to ból, męka itp. (chociaż nie przypominam sobie, żeby się jakoś do niego przygotowywały)
Ogólnie czuje na sobie taką presję, że na pewno szybciej urodzę(a przynajmniej powinnam), żeby święta były spokojne 😕 to są takie losowe teksty, czasem w żartach, ale jak się zbierze do kupy to do głowy uderzają.
Jedna siostra nawet dzwoniła, bo się martwiła jak ja urodzę naturalnie - taka szczupła jestem, ona widziała jak się męczyła jedną dziewczyna od niej z sali, gorzej niż po cesarce. Po chwili - oj cesarka to najgorsza, nie polecam (ona miała to i to) - także nie ma dobrej opcji wg niej, a dzieciak wyjść jakoś musi 😅 tylko pyta co chwilę czy już mam wielki brzuch i czy dużo przytyłam (bo ona tylko 6kg, ma sporą nadwagę 🙂)jeśli się bardzo obawiasz to wybrałabym się do jakiejś polecanej położnej na rozmowę lub do psychologa, może uporasz się z tym razem dwa. A jak nie chcesz czuć presji, nie zależy Ci bardzo na porodzie naturalnym to zaświadczenie od psychiatry powinno wystarczyć. Ja miałam cc nagłe, ale mój gin. prowadzacy ciążę był tego dnia w szpitalu, zaglądał do mnie często, jak spadło tętno małej to zabrał na stół i jemu zawdzięczam szybką akcję i zdrową córeczkę. No i pięknie mnie zszył.
Pierniczka lubi tę wiadomość
-
Belma - ja pracuję i planuje do końca listopada jeśli wszystko będzie ok, ale ja mam własną działalność, nie mam szefa nad sobą, na pewno będę pracować mniej niż 8h no i lubię swoją pracę i niewiem co bym miała robić kilka miesięcy siedząc w domu 😬
Nefretam - ja takie rzeczy wyprawkowe też na pewno nie wcześniej niż w październiku ogarnę ..
Co do szpitala mam swoje typy ale też nie podjęłam decyzji na 100%. Na każdy znajdę opinie b dobre i b złe. A w Warszawie większość na pewno jest ogólnie dobrych więc jeszcze się zastanowię. Jedynie co mnie pospiesza to fakt, że myślałam o prywatnej polozne, wtedy powinnam zdecydować juz, zwłaszcza ze mam termin na wigilię i nie każda położna się tak zadeklaruje. Ale to jest koszt pod 3000 w Warszawie wiec jeszcze sie waham …
A co do Świąt, my się nastawiamy; że spędzimy je we dwójkę/trojkę. Jedynie jeśli nie urodzę przed świętami to wtedy pojedziemy na wigilię do rodziny ale inne opcje nie wchodzą w grę. Wszyscy zostaną poinformowani, że ze dwa tyg po porodzie nie ma możliwości odwiedzania nas ani w szpitalu ani w domu i nie mają wyjścia - muszą się dostosować. Nie ma innej opcjiBelma lubi tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎
-
Pierniczka w takiej sytuacji zatyczki na uszy, słuchaj tylko i wyłącznie siebie i swojego ciała.
Nikt z nas nie zaplanuje terminu porodu jeżeli rodzimy SN. Jestem bardzo anty takim komentarzom, to będą Twoje święta i na Twoich zasadach. Jeżeli chcesz ta CC tylko ze względu na nacisk rodziny a nie z przyczyn zdrowotnych to może rozważcie to jeszcze z mężem.
Ja będę mieć ciężką przeprawę z rodziną odnośnie szpitala i wiem ile wysiłku będzie mnie kosztować to by wytłumaczyć, że nie chcę żadnych odwiedzin w szpitalu po porodzie. Będzie ciekawie. Wiem, że część rodziny to zaakceptuje a druga jak nie drzwiami to oknem będą chcieli wejść do szpitala. Wpuszczę tylko partnera i mamę swoją. Teściowej nie dlatego, że nie posłucha i przyjedzie z całą familią i z dzieciakami. Powysyłam zdjęcia, nagram filmik tyle im musi starczyć. Nie rozumiem trendu odwiedzin zaraz po porodzie. -
Cześć Wam😊 ja już po wizycie. Mam dużą gwiazdę, już 763 gramy🫣 ginekologiczne wszystko dobrze, szyjka zamknięta i długa. Z wyników był zadowolony i śmiał się że właściwie nie jest mi potrzebny😅 teraz czekać do września 🙂
Powodzenia dla reszty dziewczyn😘Gilgotek, Pierniczka, Wilga27, KasiaXXX, Belma, Szu_szu, Nayeli, Maura, Delfi, Mini94, taterniczka lubią tę wiadomość
-
Ja mam nadzieję że naprawią mi moją blizne po CC.. odkąd młoda skończyła 8 miesięcy a ma już 20! non stop robią mi się jakieś rany i zbiera ropa.. byłam z tym u kilku ginekologów, brałam te antybiotyki itd i to i tak mi nic nie pomogło..♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
⏸️ 13.04
15.04 beta HCG 580,76
23.04 beta HCG 6303
⏩ Czekamy na córeczkę 💓
-
U mnie wiem, że do moich rodziców raczej nie pojadę w święta jak nie urodzę. To jest 40 min drogi i wolę być bliżej domu. Do teściów be problemu bo mieszkają 5 min od nas. No i wigilia w tym roku u nich wypada. Jak urodzę przed świętami (na co liczę 😆) to wtedy będę się zastanawiać jak to zrobić bo do teściów zawsze pół rodziny zjeżdża. A niekoniecznie chce przy noworodku taka ilość luda. Także muszę z teściowa pogadać co robimy. Jak tylko oni i siostra męża to spoko.
W ciąży to se mogę siedzieć u nich. Zawsze syn odrazu już tam będzie i tylko się zawiniemy z mężem do auta do szpitala.
Podejrzewam że jak spakuje walizkę to ona już będzie w aucie. Jakby się zdarzyło że zaczynam rodzic a mąż w pracy to nie będę tego z 2 piętra znosić xd. Torba mała w łapę i jadę. Bo ogólnie do szpitala to najwygodniej walizka i na samą porodówkę podręczna torba z rzeczami, które przydadzą się do porodu.
Ze szpitalem się nie martwię. Przy pierwszym był covid i nikt mnie nie odwiedzał,bo nie można było. Teraz zakładam tylko że mąż z synem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 10:55
Nayeli lubi tę wiadomość
👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
⏩ Wizyta 8.09
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo
-
Ja wolałabym nie rodzić w terminie 😀 tylko idealnie tak z tydzień przed świętami albo chociaż tuż po, aczkolwiek ja sama mam urodziny 27.12 więc może niech bobo wybierze inny termin 😆👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎
-
Willsee wrote:Żeby odebrać paczkę trzeba się zapisac do programu rossne i dodać dziecko 😉
O tak, pampersy bambusowe przy odparzeniach to jest must have - dla mnie właśnie tormentilum baby + pampersy bambusowe i szybko był problem zażegnanya na codzień bepanthen
Dodać dziecko czy wystarczy dodać datę porodu? Dziecka nie mogę dodać, bo muszę wpisać imię + datę urodzenia i wyskakuje mi, że się jeszcze nie urodziło, więc tylko wpisywałam datę w „spodziewam się dziecka”
Witamy się z moją papryczką w 24 tygodniu 🩷
Co do terminu u nas ciągle ten 17/18.12, ale też chciałabym urodzić z tydzień wcześniej, tak, żeby na święta Mała miała już z tydzień/dwa i, żebyśmy wiedzieli co z nią robić 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 11:07
-
MadCat a twój synek ile ma lat? Z tego co kojarzę to malutki jeszcze. U nas dzieci na oddział nie wpuszczają♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
⏸️ 13.04
15.04 beta HCG 580,76
23.04 beta HCG 6303
⏩ Czekamy na córeczkę 💓
-
Gilgotek wrote:Ja mam nadzieję że naprawią mi moją blizne po CC.. odkąd młoda skończyła 8 miesięcy a ma już 20! non stop robią mi się jakieś rany i zbiera ropa.. byłam z tym u kilku ginekologów, brałam te antybiotyki itd i to i tak mi nic nie pomogło..
Współczuję 🙁🙁 a po CC chodziłaś na jakąś fizjoterapię blizny? To oby poprawili 🫂 -
Od moich rodziców na porodówkę 10 min (ta pierwszego wyboru), od teściów z godzina, więc na pewno do nich nie pojedziemy jeśli nie będę rozpakowana, ale oni są świątecznymi szaleńcami, co roku mnie to trochę przeraża xd moi, gdyby nie ja, spędzaliby kolację we dwójkę, rodzeństwo mieszka 5 min od nich, ale każdy spędza je z własnymi dziećmi. Rozpakowana nie pojadę nigdzie 😀 tydzień-dwa chciałabym się ze wszystkim oswoic, a już słyszałam "będziemy wam przywozić jedzenie" - miło, tyle że za tym kryje się kawka i ciasto na 2h 😅 i oni są meeeega głośni 🙉
Do jutra jest kurs na zaufaj położnej przeceniony, gin mam rano, więc może po sobie wykupie tą wersję standard.
Jak jutro po wizycie mąż mnie zapyta znów czy będzie cesarka na początku grudnia "albo idealnie 18go" to przysięgam, że podniosę nogę na 2 metry i kopnę go w twarz xd