Grudzień 2026 🩷💙
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja widzę, że my w wielu kwestiach jedziemy na tym samym wózku 😂 Też tak sobie ostatnio myślałam jak my damy radę z trójką i że z chłopakami już się robi łatwiej (tzn z młodszym, bo ze starszym to juz dawno jest łatwiej 😄) a tu pojawi się znowu taki bobasek i wszystko od początku 😅 Do tego jakoś zaczęłam bać się porodu 🫣 Słyszałam, że drugi poród często jest lżejszy niż pierwszy, a trzeci bywa gorszy od drugiego 🫣Lunaaa12 wrote:I my będziemy musieli drugie kupić, mąż juz jakis czas temu sie rozglądał.
Ostatnio jakieś myśli mnie nachodziły jak z trójka sobie damy radę, chłopaki juz podrośnięci i jak pomyślę znowu o tych nockach 🙈 zębach, skokach i innych takich to mi słabo 🤣🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Rosalinda wrote:Macie już jakieś pomysły co do samochodu? My też się rozglądamy, bo do naszych nie wejdą trzy foteliki i chcemy jeden wymienić na większy 😀
U mnie najstarszy jesienny, młodsze zimowe 😄
Upatrzyliśmy sobie byd tang l
My musimy upchać 4 foteliki także musimy mieć 7 osobowego
Rosalinda lubi tę wiadomość
-
Rosalinda wrote:Ja widzę, że my w wielu kwestiach jedziemy na tym samym wózku 😂 Też tak sobie ostatnio myślałam jak my damy radę z trójką i że z chłopakami już się robi łatwiej (tzn z młodszym, bo ze starszym to juz dawno jest łatwiej 😄) a tu pojawi się znowu taki bobasek i wszystko od początku 😅 Do tego jakoś zaczęłam bać się porodu 🫣 Słyszałam, że drugi poród często jest lżejszy niż pierwszy, a trzeci bywa gorszy od drugiego 🫣
Dla mnie najbardziej wymagający był drugi poród. 3 poród synek trochę utrudniał ale szybko poszło bo chciał wyjść jak supermen z ręką przy buzi
. Pierwszy najdłuższy ale najlepiej wspominam
Rosalinda lubi tę wiadomość
-
U mnie pierwszy poród był długi i trudny, miałam problem, żeby wyprzeć małego, już byłam o krok od kleszczy. Parte 45 minut 😵💫 Z młodszym to i skurcze mniej bolesne (nie miałam w ogóle krzyżowych, gdzie przy pierwszym chyba każdy skurcz szedł najpierw z krzyża) i parte o wiele krótsze (14 minut), także super 😊 Ale przy obydwu miałam super położne, bardzo miło je wspominam i uważam, że wszędzie powinny takie być 😊blancaa12 wrote:Dla mnie najbardziej wymagający był drugi poród. 3 poród synek trochę utrudniał ale szybko poszło bo chciał wyjść jak supermen z ręką przy buzi
. Pierwszy najdłuższy ale najlepiej wspominam🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Też się boję tego porodu mam nadzieję że pójdzie szybko bo poprzednio rodziłam 18 godzin. I nie wspominam przyjemnie bo prawie umarłam spadło mi ciśnienie i mnie ratowali a potem prawie dobę nie mogłam wstać do dziecka bo miałam gwiazdki w oczach jak tylko się podnosilam i traciłam przytomność 😫 Rodziłam naturalnie a jeszcze na koniec były nerwy bo dziecko się dusiło i łapałam dodatkowe oddechy wody płodowe już zielone były. Ogólnie masakra niczego w życiu się tak nie boję jak porodu pomimo że naprawdę byłam dzielna i nawet nie krzyczałam bo zacisnęłam zęby i słuchałam tylko co mam robić i mega się skupiałam na tym żeby po prostu robić swoje i powtarzałam sobie że zaraz będzie po wszystkim 🫣 Mam nadzieję że mój synek będzie kochany akurat będzie miał półtora roczku ale obawiam się że jak mała dzidzia będzie ciągle wstawać to on też i wtedy dwójkę naraz trzeba w nocy ogarniać 😁 Będzie cyrk 😆 Ale mimo wszystko to tak bardzo się cieszę bo zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci i mogę się przemęczyć teraz z 9 miesięcznym Antosiem już jest łatwiej ale te skoki rozwojowe były ciężkie dla nas on jest bardzo wrażliwy i to taki przytulas cały czas trzeba miłości dawać 🥰Rosalinda wrote:Ja widzę, że my w wielu kwestiach jedziemy na tym samym wózku 😂 Też tak sobie ostatnio myślałam jak my damy radę z trójką i że z chłopakami już się robi łatwiej (tzn z młodszym, bo ze starszym to juz dawno jest łatwiej 😄) a tu pojawi się znowu taki bobasek i wszystko od początku 😅 Do tego jakoś zaczęłam bać się porodu 🫣 Słyszałam, że drugi poród często jest lżejszy niż pierwszy, a trzeci bywa gorszy od drugiego 🫣
A teraz koniec litanii 🤣
Jak tam wasze brzuszki zauważyłyście zmiany? Mój zaczyna się twardy robić i od dołu lekko się zaokrągla -
MuminkAa wrote:Dziewczyny jakie bierzecie kwasy omega3 albo pijecie ? W poprzednich ciążach brałam tylko prenatal duo teraz nowy gin powiedział aby zwiększyć do 1 g
Ja biorę omega 3 Total od Norsan tam są 2g kwasów, w przygotowaniach do ciąży dietetyk kliniczna mi go doradziła. Jedyne co to w smaku jest trochę „rybi” ale da się przeżyć👧 29 👦 30
Starania od 01/2025
08.2025 ⏸️
08.2025 💔 cb
08.03.2026 ⏸️
09.03.2026 Beta HCG 16, progesteron 8,7
11.03.2026 Beta HCG 16,3, progesteron 1,3
CB 💔
09.04 ⏸️ beta HCG 16
11.04 beta HCG 75
13.04 beta HCG 198
16.04 beta HCG 641
20.04 beta HCG 4321
22.04 5+5 GS 14,3 mm, YS 2,6 mm, bez echa zarodka
06.05 7+5 GS 27,9 mm, YS 4 mm, obecny zarodek z ❤️ CRL 10,1 mm - wiek 7+1

-
Mama Antosia wrote:Też się boję tego porodu mam nadzieję że pójdzie szybko bo poprzednio rodziłam 18 godzin. I nie wspominam przyjemnie bo prawie umarłam spadło mi ciśnienie i mnie ratowali a potem prawie dobę nie mogłam wstać do dziecka bo miałam gwiazdki w oczach jak tylko się podnosilam i traciłam przytomność 😫 Rodziłam naturalnie a jeszcze na koniec były nerwy bo dziecko się dusiło i łapałam dodatkowe oddechy wody płodowe już zielone były. Ogólnie masakra niczego w życiu się tak nie boję jak porodu pomimo że naprawdę byłam dzielna i nawet nie krzyczałam bo zacisnęłam zęby i słuchałam tylko co mam robić i mega się skupiałam na tym żeby po prostu robić swoje i powtarzałam sobie że zaraz będzie po wszystkim 🫣 Mam nadzieję że mój synek będzie kochany akurat będzie miał półtora roczku ale obawiam się że jak mała dzidzia będzie ciągle wstawać to on też i wtedy dwójkę naraz trzeba w nocy ogarniać 😁 Będzie cyrk 😆 Ale mimo wszystko to tak bardzo się cieszę bo zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci i mogę się przemęczyć teraz z 9 miesięcznym Antosiem już jest łatwiej ale te skoki rozwojowe były ciężkie dla nas on jest bardzo wrażliwy i to taki przytulas cały czas trzeba miłości dawać 🥰
A teraz koniec litanii 🤣
Jak tam wasze brzuszki zauważyłyście zmiany? Mój zaczyna się twardy robić i od dołu lekko się zaokrągla
Ja to widzę jak wieczorem ten brzuch się bardziej zaokrągla i spodnie robią się ciaśniejsze. Chyba czas powoli wymieniać garderobę 🫣👧 29 👦 30
Starania od 01/2025
08.2025 ⏸️
08.2025 💔 cb
08.03.2026 ⏸️
09.03.2026 Beta HCG 16, progesteron 8,7
11.03.2026 Beta HCG 16,3, progesteron 1,3
CB 💔
09.04 ⏸️ beta HCG 16
11.04 beta HCG 75
13.04 beta HCG 198
16.04 beta HCG 641
20.04 beta HCG 4321
22.04 5+5 GS 14,3 mm, YS 2,6 mm, bez echa zarodka
06.05 7+5 GS 27,9 mm, YS 4 mm, obecny zarodek z ❤️ CRL 10,1 mm - wiek 7+1

-
Ojej, to współczuję takich przeżyć 😧 Oby drugi był lżejszy!Mama Antosia wrote:Też się boję tego porodu mam nadzieję że pójdzie szybko bo poprzednio rodziłam 18 godzin. I nie wspominam przyjemnie bo prawie umarłam spadło mi ciśnienie i mnie ratowali a potem prawie dobę nie mogłam wstać do dziecka bo miałam gwiazdki w oczach jak tylko się podnosilam i traciłam przytomność 😫 Rodziłam naturalnie a jeszcze na koniec były nerwy bo dziecko się dusiło i łapałam dodatkowe oddechy wody płodowe już zielone były. Ogólnie masakra niczego w życiu się tak nie boję jak porodu pomimo że naprawdę byłam dzielna i nawet nie krzyczałam bo zacisnęłam zęby i słuchałam tylko co mam robić i mega się skupiałam na tym żeby po prostu robić swoje i powtarzałam sobie że zaraz będzie po wszystkim 🫣 Mam nadzieję że mój synek będzie kochany akurat będzie miał półtora roczku ale obawiam się że jak mała dzidzia będzie ciągle wstawać to on też i wtedy dwójkę naraz trzeba w nocy ogarniać 😁 Będzie cyrk 😆 Ale mimo wszystko to tak bardzo się cieszę bo zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci i mogę się przemęczyć teraz z 9 miesięcznym Antosiem już jest łatwiej ale te skoki rozwojowe były ciężkie dla nas on jest bardzo wrażliwy i to taki przytulas cały czas trzeba miłości dawać 🥰
A teraz koniec litanii 🤣
Jak tam wasze brzuszki zauważyłyście zmiany? Mój zaczyna się twardy robić i od dołu lekko się zaokrągla
Mała różnica wieku to fajna sprawa, będą ciagle na podobnym etapie 😀 A co do budzenia się dzieci to ja myślałam, że mały będzie budził starszaka a było (i nadal bywa!) odwrotnie 😅 A różnicę wieku mam sporą, bo prawie 4,5 roku. Teraz będzie niecałe 3 lata między młodszymi 😉
A brzuch... chodzę już w spodniach ciążowych 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 20:16
Mama Antosia lubi tę wiadomość
🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Muminka z mężem pijemy Omega 3 Total Norsan czasami zmieniamy na Omegasense Gold albo OmegaMe
Minimalti faktycznie w smaku bardzo rybi sle jest z domieszką oliwy z oliwek lepiej wchodzi niż Omega Norsan Arktic cytrynowy 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 20:30
-
Mama Antosia wrote:Też się boję tego porodu mam nadzieję że pójdzie szybko bo poprzednio rodziłam 18 godzin. I nie wspominam przyjemnie bo prawie umarłam spadło mi ciśnienie i mnie ratowali a potem prawie dobę nie mogłam wstać do dziecka bo miałam gwiazdki w oczach jak tylko się podnosilam i traciłam przytomność 😫 Rodziłam naturalnie a jeszcze na koniec były nerwy bo dziecko się dusiło i łapałam dodatkowe oddechy wody płodowe już zielone były. Ogólnie masakra niczego w życiu się tak nie boję jak porodu pomimo że naprawdę byłam dzielna i nawet nie krzyczałam bo zacisnęłam zęby i słuchałam tylko co mam robić i mega się skupiałam na tym żeby po prostu robić swoje i powtarzałam sobie że zaraz będzie po wszystkim 🫣 Mam nadzieję że mój synek będzie kochany akurat będzie miał półtora roczku ale obawiam się że jak mała dzidzia będzie ciągle wstawać to on też i wtedy dwójkę naraz trzeba w nocy ogarniać 😁 Będzie cyrk 😆 Ale mimo wszystko to tak bardzo się cieszę bo zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci i mogę się przemęczyć teraz z 9 miesięcznym Antosiem już jest łatwiej ale te skoki rozwojowe były ciężkie dla nas on jest bardzo wrażliwy i to taki przytulas cały czas trzeba miłości dawać 🥰
A teraz koniec litanii 🤣
U nas będzie 14 -15msc różnicy i chyba się rozdzielimy z mężem na noce, jedno z jednym bobasem, drugie z drugim bo tak to obawiam się że starsza córka będzie się non stop budzić, ogólnie ma duży problem ze spaniem🙈
Co do brzucha to ja wieczorami się zastanawiam czy to jeszcze pozostałość po poprzedniej ciąży czy już kolejna zaczyna go zaokrąglać 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 20:40
👩🏼30 🧔🏻♂️33
01.2023 Eurofertil CZ 6x❄️
02.2023 I FET bhcg 0
03.2023 II FET bhcg 0, 1❄️ źle rozmrożona
07.2023 I histeroskopia dr Janowiec (zapalenie endometrium)
09.2023 II histeroskopia dr Janowiec (adenomioza -> 6xDipherline)
12.2023 immunologia, dr Paśnik
02.2024 III FET CB💔 bhcg max 650 i spadek
03.2024 IV FET CB💔 bhcg 23 i złe przyrosty
05.2024 ciąża naturalna, puste jajo💔
07.2024 V FET 2x❄️ 💔bhcg 220, złe przyrosty
09.2024 Invimed Warszawa 6x❄️
09.2024 immunologia, dr Jarosz
10.2024 polip w USG
12.2024 histeroskopia
01.2025 VI FET 6dpt - 38; 7dpt - 84; 9dpt - 256; 10dpt - 370; 12dpt - 926; 14dpt - 2475; 16dpt - 4973; 20dpt mamy ❤️; 29dpt- CRL 1,12cm, FHR 150 ; 7+5 1,62cm; 8+5 2,27cm; 9+5 3,21cm; 10+5 4,13cm
12+0 prenatalne 5,44cm
6.10.2025 córka na świecie 🩷

-
O kurde 😱 A myślałam, że moje 45 minut to dużo 😱Kfiatuszek666 wrote:U mnie parte trwały 2,5h
koszmar to mało powiedziane.
Ja mam brzuszek okrągły, ale w kolejnych ciążach podobno widać szybciej
Nie myśleli u Ciebie o kleszczach/vacuum, żeby pomóc?🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Mama Antosia ale masz traumatyczne przejścia:( Ja się też niczego tak w życiu nie boję jak porodu, zwłaszcza jak czytam te różne nieciekawe historie albo przypadki śmierci ciężarnych lub dziecka mimo książkowej ciąży. Z drugiej strony przeszłam tak długą drogę by zajść w ciążę, tyle nieprzyjemnych zabiegów, samych narkoz i punkcji 7, że zniosę wszystko. Jesteśmy z mężem 16lat razem i dopiero teraz los nam tak sprzyja i dał wyczekaną ciążę po 40stce. Bardzo bym chciała, żeby wszystko udało się już bez kłód pod nogi ani w trakcie ciąży ani porodu. I na obecny moment wiem, że będę chciała rodzić w wodzie tylko tak. Wierzę, że woda niweluje ból, pomaga też maluszkowi, na sucho na plecach po prostu sobie nie umiem tego wyobrazić. Jak leżę na fotelu ginekologicznym i mam mieć jakąś cytologię albo zdarzały się na żywca biopsje macicy lub scratching endometrium to źle to wspominam, zaciskanie pięści, jęczenie, oblewanie potem, a to tylko parę sekund było:)
Co do ubrań o dziwo miałam bardzo wzdęty brzuch na samym początku, jakoś 5/6tydz i nie umiałam w pracy wysiedzieć w służbowych portkach, wtedy sobie zamówiłam o 2rozmiary większe, żeby nie musieć siedzieć w odpiętych. A od 7/8tyg jakoś zelżało i teraz normalnie zapinam nadal moje spodnie rozmiar S i siedzę w nich do końca zmiany. Na razie chodzę w swoich normalnych ciuchach wszystko S.
👩'83👨'83
📌Ona: PCOS, niedoczynność tarczycy, kiry AA
2018 - 2021 starania naturalne
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
czerwiec punkcja, 3 zarodki
I transfer świeżaka beta 8.10 i 3.90
sierpień II transfer ❄️ ❌
listopad III transfer ❄️ ❌
07/2023 II IVF
lipiec punkcja, 3 zarodki
IV transfer ❌
wrzesień V transfer ❄️ 5dpt beta 10.92 7dpt 42.16 9dpt 101.03 12dpt 151.17 13dpt 167.70 15dpt 105
listopad VI transfer ❄️5dpt 15 7dpt 30.46 10dpt 18
01/2024 III IVF
styczeń punkcja pobrano 12🥚, 2 zarodki, oba chore
05/2024 IV IVF
maj punkcja pobrano 13🥚, 5 zarodków, 1z5 zdrowy
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
lipiec pobrano 15 🥚 , 3 zarodki bez badań
sierpień VIII transfer ❄️ ❌
wrzesień IX transfer ❄️❄️ ❌
10/2025 VI IVF
październik punkcja pobrano 15 🥚 7 zapłodnionych, 4 zarodki bez badań
03/2026
X transfer ❄️❄️
8dpt beta 92.7 11dpt 332.01 13dpt 584.55 15dpt 1515.17 26dpt jest ❤️! -
MamaAntosia życzę Ci aby drugi poród był szybki, lekki i przyjemny 🤞🏼
Ja nie chcę straszyć dziewczyn które jeszcze nie rodziły, mam nadzieję że wszystkie będziemy miały możliwie jak najlżejsze porody 🤞🏼
Ja nie mogłam rodzić do wody bo miałam dodatni GBS ale jak byłam pod prysznicem i polewałam się ciepłą wodą to była ogromna ulga więc poród do wody musi być super ☺️
-
Ja też nie będę tutaj nikogo traumatyzować opowieścią o moim porodzie, ale wiem że u mnie będzie drugie CC ze względu na to że pierwszy poród też się tak zakończył ostatecznie i minęło od tego tak mało czasu.👩🏼30 🧔🏻♂️33
01.2023 Eurofertil CZ 6x❄️
02.2023 I FET bhcg 0
03.2023 II FET bhcg 0, 1❄️ źle rozmrożona
07.2023 I histeroskopia dr Janowiec (zapalenie endometrium)
09.2023 II histeroskopia dr Janowiec (adenomioza -> 6xDipherline)
12.2023 immunologia, dr Paśnik
02.2024 III FET CB💔 bhcg max 650 i spadek
03.2024 IV FET CB💔 bhcg 23 i złe przyrosty
05.2024 ciąża naturalna, puste jajo💔
07.2024 V FET 2x❄️ 💔bhcg 220, złe przyrosty
09.2024 Invimed Warszawa 6x❄️
09.2024 immunologia, dr Jarosz
10.2024 polip w USG
12.2024 histeroskopia
01.2025 VI FET 6dpt - 38; 7dpt - 84; 9dpt - 256; 10dpt - 370; 12dpt - 926; 14dpt - 2475; 16dpt - 4973; 20dpt mamy ❤️; 29dpt- CRL 1,12cm, FHR 150 ; 7+5 1,62cm; 8+5 2,27cm; 9+5 3,21cm; 10+5 4,13cm
12+0 prenatalne 5,44cm
6.10.2025 córka na świecie 🩷

-
Co do szybkiego zaokrąglania brzucha jak jest się już np w 2 ciąży i przerwa nie była jakaś duża to już mi lekarz wyjaśniał że więzadła są rozluźnione i ciało „pamięta” dlatego też już noszę ciążowe spodnie bardzo szybko było widać naprawdę. Oczywiście wcześniej był wzdęty wiec był miękki a i tak się nie mogłam wcisnąć w spodnie a teraz właśnie zauważam że już się powoli twardszy robi 😄 A co do porodów to wszystkie damy radę trzeba być dobrej myśli i się nastawić mój prowadzący jak rodziłam albo wcześniej miałam pobieraną cytologię itp. To patrzył mi się w oczy jak już marudziłam że coś boli i kazał powtarzać „jest fajnie, jest fajnie 🤣” i tak sobie trzeba wpoić 😆 Śmieje się z tego do dzis 😆 Za 2 razem też tak będę mówić jak wjedzie skurcz 🤣
-
Dziękuję za polecenia 🙂
U nas również będzie trzecie dziecko na chwilę obecną ciężko mi to udźwignąć 🙈🙈 niby koleżanka ma trzech synów wiem z czym to się je mamy częsty kontakt najgorszego są choroby najczęściej choruje jeden po drugim albo cała trójka jednocześnie 🙈 mają nianie do pomocy może i to jest rozwiązanie u mnie będzie dwójka dzieci z grudnia 🙂zapewne nie przenoszę 3 ciąży patrząc na problemy w poprzednichWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 22:40
2021🐼
2024🐼 -