KONFLIKT SEROLOGICZNY a II ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
ja tak jak i większość ujemna, po każdym poronieniu dostałam imunoglobulinę. a teraz pewnie po 20 tygodniu dostanę dawkę profilaktyczną, ale to jeszcze daleko
-
nick nieaktualnyNie ma czym sie stresowac. Wystarczy raz na trymestr robic bezposredni odczyn Coombsa i jesli bedzie ok to czekac do porodu...ja juz dwa razy dostalam immuno teraz jestem znow w ciazy. Poki co przeciwcial nie mam i sie nie martwie ze mam ujemna grupe...
-
maniaq, jedyne co mogę Ci doradzić to to, żebyś na bieżąco badała krew i ilość przeciwciał. Jak będziesz miała wszystko pod kontrolą, będziesz też spokojniejsza. Jeżeli Twój maluszek rzeczywiście odziedziczy grupę krwi po tacie, to zawsze możesz poprosić lekarza o przepisanie immunoglobuliny w szczepionce około 28 tygodnia ciąży. Dzięki tego możesz skutecznie zapobiec konfliktowi.
alexania, MISqA lubią tę wiadomość
-
Z mężem mamy konflikt serologiczny. To nasza pierwsza ciąża. Nie plamilam ani nie krwawiłam. Ok 8 tygodnia nie miałam przeciwciał. Wczoraj odebrałam wyniki i jest napisane "podejrzenie wystąpienia przeciwciał".
Gin dał mi skierowanie do poradni hematologicznej. Boje sie. Możliwe zeby przeciwciala wytworzyly sie w pierwszej ciazy?
Ktoś miał taki przypadek ? -
kupiszka wrote:maniaq, jedyne co mogę Ci doradzić to to, żebyś na bieżąco badała krew i ilość przeciwciał. Jak będziesz miała wszystko pod kontrolą, będziesz też spokojniejsza. Jeżeli Twój maluszek rzeczywiście odziedziczy grupę krwi po tacie, to zawsze możesz poprosić lekarza o przepisanie immunoglobuliny w szczepionce około 28 tygodnia ciąży. Dzięki tego możesz skutecznie zapobiec konfliktowi.
właśnie też o czymś takim słyszałam, ale nie wiedziałam, że można to robić też w Polsce, bo wiadomo jak to u nas jest. Taką szczepionkę podaje się też chyba jakoś tuż po porodzie. Podpytaj lekarza co i jak. -
Asia_08 wrote:Z mężem mamy konflikt serologiczny. To nasza pierwsza ciąża. Nie plamilam ani nie krwawiłam. Ok 8 tygodnia nie miałam przeciwciał. Wczoraj odebrałam wyniki i jest napisane "podejrzenie wystąpienia przeciwciał".
Gin dał mi skierowanie do poradni hematologicznej. Boje sie. Możliwe zeby przeciwciala wytworzyly sie w pierwszej ciazy?
Ktoś miał taki przypadek ?
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -