X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KONFLIKT SEROLOGICZNY a II ciąża
Odpowiedz

KONFLIKT SEROLOGICZNY a II ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Jagódkaaa Ekspertka

Wysłany: 11 września 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tak jak i większość ujemna, po każdym poronieniu dostałam imunoglobulinę. a teraz pewnie po 20 tygodniu dostanę dawkę profilaktyczną, ale to jeszcze daleko

Czekamy na Stasia :)

f2w3dqk3v8mz5zsy.png
    Mama 3 Aniołków (*)
    maj 2010 (9tc) marzec 2013 (4tc) marzec 2014 (8tc)
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 13 października 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my również mamy konflikt . W pierwszej ciązy nie dostałam immunoglobuliny z racjii tego , że synuś po mamusi odziedziczył minusik :) w tej ciąży zobaczymy jak to będzie

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • maniaq Debiutantka

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, czytam tam te wszystkie wasze wypowiedzi i stresuję się trochę, że mogę mieć konflikt serologiczny z moim dzidziusiem. Mąż ma RH+ ja – i wiadomo, że różnie to bywa.

alexania lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma czym sie stresowac. Wystarczy raz na trymestr robic bezposredni odczyn Coombsa i jesli bedzie ok to czekac do porodu...ja juz dwa razy dostalam immuno teraz jestem znow w ciazy. Poki co przeciwcial nie mam i sie nie martwie ze mam ujemna grupe...

• alexania Znajoma

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przynajmnie jesteś świadoma tego, że jest tego typu zagrożenie. Znam tak beztroskie matki, że nie wiedzą nawet, jaką mają grupę krwi i nie mają pojęcia, że istnieje w ogóle coś takiego jak konflikt serologiczny…

• maniaq Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No coś Ty, nie chce mi się wierzyć. Taka niewiedza to jednak świadome zagrażanie dziecku. Ja sprawdzam wszystko bardzo dokładnie, jestem chyba nawet aż za bardzo nadgorliwa ;)

alexania lubi tę wiadomość

• kupiszka Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maniaq, jedyne co mogę Ci doradzić to to, żebyś na bieżąco badała krew i ilość przeciwciał. Jak będziesz miała wszystko pod kontrolą, będziesz też spokojniejsza. Jeżeli Twój maluszek rzeczywiście odziedziczy grupę krwi po tacie, to zawsze możesz poprosić lekarza o przepisanie immunoglobuliny w szczepionce około 28 tygodnia ciąży. Dzięki tego możesz skutecznie zapobiec konfliktowi.

alexania, MISqA lubią tę wiadomość

• Asia_08 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mężem mamy konflikt serologiczny. To nasza pierwsza ciąża. Nie plamilam ani nie krwawiłam. Ok 8 tygodnia nie miałam przeciwciał. Wczoraj odebrałam wyniki i jest napisane "podejrzenie wystąpienia przeciwciał".
    Gin dał mi skierowanie do poradni hematologicznej. Boje sie. Możliwe zeby przeciwciala wytworzyly sie w pierwszej ciazy?
    Ktoś miał taki przypadek ?

uwo93e3kacedpezy.png
  • alexania Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kupiszka wrote:
    maniaq, jedyne co mogę Ci doradzić to to, żebyś na bieżąco badała krew i ilość przeciwciał. Jak będziesz miała wszystko pod kontrolą, będziesz też spokojniejsza. Jeżeli Twój maluszek rzeczywiście odziedziczy grupę krwi po tacie, to zawsze możesz poprosić lekarza o przepisanie immunoglobuliny w szczepionce około 28 tygodnia ciąży. Dzięki tego możesz skutecznie zapobiec konfliktowi.

właśnie też o czymś takim słyszałam, ale nie wiedziałam, że można to robić też w Polsce, bo wiadomo jak to u nas jest. Taką szczepionkę podaje się też chyba jakoś tuż po porodzie. Podpytaj lekarza co i jak.

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Z mężem mamy konflikt serologiczny. To nasza pierwsza ciąża. Nie plamilam ani nie krwawiłam. Ok 8 tygodnia nie miałam przeciwciał. Wczoraj odebrałam wyniki i jest napisane "podejrzenie wystąpienia przeciwciał".
    Gin dał mi skierowanie do poradni hematologicznej. Boje sie. Możliwe zeby przeciwciala wytworzyly sie w pierwszej ciazy?
    Ktoś miał taki przypadek ?
    Ja miałam tak w pierwszej ciąży ale miałam za sobą też poronienie. I dostałam 2 razy imunoglobulinę po poronieniu i po porodzie.

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • ss Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy przy konflikcie serologicznym trudniej zajść w drugą ciążę czy nie ma to zupełnie znaczenia?

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • kupiszka Debiutantka

Wysłany: 3 lutego 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest zupełnie bez znaczenia. Bardzo chodzi o to czy drugie dziecko jest chronione. Jeżeli dostałaś immunoglobulinę po pierwszym porodzie a najlepiej jeszcze w trakcie ciąży to nie powinno dość do żadnych powikłań

• Tysiak Debiutantka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w trakcie ciąży? Podaje się albo po porodzie albo w trakcie ciąży czy jak?

• kupiszka Debiutantka

Wysłany: 13 lutego 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Immunoglobulina po porodzie to jest taki standard i jest refundowana ale można jeszcze poprosić o zastrzyk w 28 tc tylko wtedy trzeba sobie samemu zapłacić za szczepionkę. Ktoś już chyba tutaj o tym pisał

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ