koty a ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Jest tu bardzo wiele dziewczyn, które maja koty, na lutówkach samych jest przynajmniej kilka. I to niejednokrotnie po dwa
Jeśli boisz się o toksoplazmozę, to miej świadomość, że 80% zarażeń jest spowodowana zjedzeniem zakażonego mięsa lub niedokładnie umytych warzyw czy owoców. A żeby zarazić się od kota, trzeba by było nie sprzątać kuwety przez kilka dni a potem pobawić się odchodami i nie umyć rąk.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 21:07
Ida, Anoolka, Daisy, Martynika lubią tę wiadomość
-
Ja od kilku lat mam kotkę i w ciąży zajmowałam się nią jak zawsze. Trzeba tylko pamiętać by myć ręce po wszelkich czynnościach związanych z kotem i nie powinno być problemu. Weterynarz mi kiedyś powiedział, że rzadko który domowy kot jest nosicielem toksoplazmozy.
Gosiak lubi tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Jest tu bardzo wiele dziewczyn, które maja koty, na lutówkach samych jest przynajmniej kilka. I to niejednokrotnie po dwa
Jeśli boisz się o toksoplazmozę, to miej świadomość, że 80% zarażeń jest spowodowana zjedzeniem zakażonego mięsa lub niedokładnie umytych warzyw czy owoców. A żeby zarazić się od kota, trzeba by było nie sprzątać kuwety przez kilka dni a potem pobawić się odchodami i nie umyć rąk.
Ja mam dwa koty, ale teraz mieszkam tymczasowo u Rodziców, gdzie jest ich 7 i nie panikuję, a IgM i IgG wyszło mi ujemne. -
nick nieaktualny
-
A u mnie w domu to dwa koty mają mnie
W trakcie starań i ciąży opiekuję się nimi jak zawsze.
Igm ujemne a igg na plusie - tylko, że jestem wielką fanką tatara, owoców prosto z drzewa i kopania w ogródku i to raczej gdzieś tu dopatruje sie starego zakażenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 08:00
-
no to ja poszłam zupełnie po bandzie
u rodziców kot od 14 lat - spanie w łóżku z nim, mizianie, przytulanie
u teściów 3 koty
u szwagierki chyba 4
wszystkie wychodzące na dwór
IgG i IgM ujemne.
Obecnie adoptowaliśmy 2 kociaki ze schroniska, właśnie szaleją w przedpokoju Są przeboskie i kochane. Kuwetę sprząta mąż, ale teraz jest na dyżurze 3 dni więc ja to robię ale ubrana w gumowe rękawiczki. Po każdym kontakcie z kotem myję ręce i się zastanawiam czy przypadkiem nie aż do przesady .
pozdrawiam wszystkie miłośniczki kotów !! -
nick nieaktualnyJa mam kochanego 6-letniego kocurka. Nie odstępuje mnie na krok (zwłaszcza od czasu jak dziecko zaczeło swoje tańce w brzuchu). Spał zawsze ze mną i śpi nadal, przytulam go, głaskam a nawet (o zgrozo!) całuje w słodkie pysio. I oba wskaźniki toxo ujemne.
Największe przestępstwo popełniłam jak przed obiadem polizał mnie w palce ręki, ja zapomniałam umyć ręce a na obiad miałam nóżki kurczaka i jadłam trzymając je w tej ręce Kuwetę jednak na wszelki wypadek sprząta mój mąż, ale bardziej przez to, że nie mogłam się schylać
Jeśli chcesz być pewna możesz przebadać zwierzaka na obecność pasożytów toxo i będziesz 100% pewna, ale naprawdę nie demonizujmy tych słodziaków.Daisy lubi tę wiadomość
-
A propos kotów - ja mam dwa w domu (jeden wychodzący). W pierwszej ciąży wręcz wszyscy wmawiali mi szaleństwo, kazali pozbyć się "sierściuchów", itd. Nawojowałam się o nie niemało. Potwierdzam, że nie są one zagrożeniem :p W ciąży wyniki miała wzorcowe, a teraz moje dziecko jako jedyne wśród dzieci znajomych nie ma alergii.
-
Kochane ja mam obecnie 4 koty, wszystkie wychodzace, teraz chlody wiec czesciej sa w domu, cale zycie jestem taka kociara Swego czasu mialam 7, mam juz tez corcie. I caly czas nie mam przeciwcial, a sprawdzam raz na 3 miesiace. Nie ma czego sie obawiac - jedynie nie sprzatac kuwet, nie pozwalac kotom lazic po blatach kuchennych, miec osobna deske do krojenia miesa, myc rece, nie karmic kiciow surowizna no i nie spozywac surowego miesa bo to predzej przez to niz od kiciakow sie zarazimy.
Wszystkiego dobrego brzuchatki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2014, 12:20
-
Koty śpią z nami w łóżku i niesamowite jest teraz prawie w 8 miesiącu jak budzę się bo zdrętwiała mi noga albo zaczynają boleć mnie plecy, a mój ogromniasty brzuch jest obłożony kotami
Mam wrażenie, że już zaprzyjaźniły się z naszym synciemMalenq, szpilka lubią tę wiadomość