X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy bylam na l4 i całe szczęście kontroli nie mialam. W domu tez nie siedziałam nigdy ...

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Emilka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na L4 praktycznie od początku. Jak narazie kontroli nie miałam a i tak raczej by mnie nie zastali bo na L4 mam wpisany adres zameldowania a wynajmuje mieszkanie i właściciele nie bardzo chcieli żebym podawała ten adres gdziekolwiek.
    A tak z innej beczki zapytam was bo jesteście bardziej doświadczone ode mnie.
    Zaczynam kompletowac wyprawkę i zastanawiam się ile czego kupić.
    Po ile sztuk kupowałście np bodów na krótki rekawek, na długi rękaw, pajacy, czapeczek itp?

11.2017 aniołek 8tc ;(
    c2b1008782.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka kurczę szczerze to nie pamietam. Bardziej intuicyjnie na tyle zeby starczylo do czestego przebierania a żeby od razu nie prać ręcznie.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majówki 2018 maja dosyć fajnie rozpisane, jest lista i ile szt czego :)

Słoneczko123 lubi tę wiadomość

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Misia90 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuje na cały etat w małej firmie, świadczenia dostaje bezpośrednio z ZUS a nie z zakładu pracy, bo jest mniej niż 20 pracowników. Na zwolnieniu jestem jakoś od końca sierpnia, ale ZUS płaci od 12.09, wcześniej pracodawca.
    Mąż sprawdził kamery i byłam w domu jak ten facet z ZUS przyjechał... Nie działał nam domofon więc nawet nie wiedziałam, że przyjechał. Postał chwilę pod domem i odjechał, to było po godz. 11, o 12 wyszłam z domu, a paragon mam z godz. 13.
    Dam znać jak to się skończyło.
    Tak się zestresowałam, że na papierze kropka krwi😥 teraz leżę.
    W szoku jestem, że za te marne gorsze chciało im się przyjeżdżać...😣 jak mam gorszy dzień to idę np na obiad do teściowej, która mieszka za płotem albo do mamy 3 km ode mnie...teraz będę się bała wychodzić z domu😕

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciekawe to jest, zazwyczaj teraz kontrolują zasadność zatrudnienia bardziej, a długo tam pracowałaś? Jest możliwe, ze pracodawca chciał Cię sprawdzić? Samo sprawdzanie kobiet w ciąży, czy siedzą w domu, z inicjatywy ZUS jest bez sensu, przeciez mega łatwo im to potem podważyć bo w ciąży jest dużo spraw do załatwienia poza domem. Ja to się bardziej boje, ze mnie w robocie przyłapią :P bo i tak będę musiała tam czasami wpaść na chwile coś załatwić, a tego przecież tego na zwolnieniu bezwzględnie nie wolno

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kontroli to moja znajoma miała w 9 miesiącu ciąży mega kontrole z ZUS jakiś umów starych, sprawdzali ja jako pracodawcę. Myślałam, ze jak ja zobaczą z tym wielkim brzuchem to odpuszcza jej ten tydzień stresu, tzn przesuną na kiedy indziej bo to i tak dotyczyło chyb jakiegos okresu 3 lata wstecz, ale nie. Nikt niczego nie odpuścił, ciekawe czy jakby się coś stało
    to ktoś by się w ogóle poczuł do odpowiedzialności. Ale no na L4 nie była wiec teoretycznie zdolna prawie w terminie porodu nosić tonę dokumentów, składać wyjaśnienia i obsługiwać tydzień urzędniczki w firmie :/

• Szpilkka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    No ciekawe to jest, zazwyczaj teraz kontrolują zasadność zatrudnienia bardziej, a długo tam pracowałaś? Jest możliwe, ze pracodawca chciał Cię sprawdzić? Samo sprawdzanie kobiet w ciąży, czy siedzą w domu, z inicjatywy ZUS jest bez sensu, przeciez mega łatwo im to potem podważyć bo w ciąży jest dużo spraw do załatwienia poza domem. Ja to się bardziej boje, ze mnie w robocie przyłapią :P bo i tak będę musiała tam czasami wpaść na chwile coś załatwić, a tego przecież tego na zwolnieniu bezwzględnie nie wolno
    Chyva nie do konca ... Ja mialam staż potem dostalam 3mc umowe i zaraz po podpisaniu umowy poszlam na l4 a kontroli nie bylo.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to wiesz, sama droga zatrudnienia wyglada logicznie i prawidłowo :) Chodzi bardziej o to kiedy np rok się nie pracowałoby nagle zatrudnisz się na umowę jeszcze na jakaś wysoka stawkę np i zaraz L4, wtedy sprawdzają, czy faktycznie się w tej firmie pracowało itd

• karolkowa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie jeszcze w temacie ZUS. Dostałam od nich pierwszą wpłatę 31 października za okres 3-23 październik. Kolejne zwolnienie mam od 23 października do 13 listopada. Czyli to od 23 października dostanę na koniec listopada?? Myślałam że za całe zwolnienie z października dostanę wpłatę w październiku. Jak to jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 08:17

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • Paulinye Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 23 października do 31 października i potem od 1 listopada do 13 listopada. Za jeden miesiąc allbo w jednej wypłacie albo w dwóch zależy od kaprysu Pani która wypłaca w ZUS.
    Pracuje jako kadrowa, więc miałam już do czynienia z zasiłkami itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 14:44

nzjd9jcg6z6mqaqf.png
    klz9tv73mh4koy9p.png
    x7g1u6bdz9fwpu62.png
  • karolkowa Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinye wrote:
    Od 23 października do 31 października i potem od 1 listopada do 13 listopada. Albo w jednej wypłacie albo w dwóch zależy od kaprysu Pani która wypłaca w ZUS.
    Pracuje jako kadrowa, więc miałam już do czynienia z zasiłkami itd.
    To kiedy mogę się spodziewać wpłaty od 23 października do 31 października??

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz miałam zwolnienie od 1 do 25 października. Jeszcze złotówki od nich nie zobaczyłam. Kolejne od 26 października do 15 listopada. To chyba zależy od ich kaprysu kiedy to dojdzie.

karolkowa lubi tę wiadomość

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • ElenaM Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia odpuść sobie te nerwy. Zobaczysz że jeszcze uda Ci się to odkręcić. Równie dobrze możesz być w domu i spać i nie słyszeć. Ja jestem od samego początku ciąży na zwolnieniu. Czyli od momentu gdy tylko beta wyszła dobrze. Najpierw normalne L4 a od początku września ciążowe. I mam inny problem bo musiałam przerwać L4 dwa razy po jednym dniu na egzaminy z pracy. Teraz znowu mam długie zwolnienie i pracodawca zmusza mnie do wzięcia udziału w uroczystości w pracy (takie oficjalne zakończenie egzaminow ale jak przyjdę to jest to traktowane jak wykonywanie obowiązków służbowych) czyli na zwolnieniu będę w pracy. No i ja się nie chce zgodzic bo jak ktoś zechce to zrobi mi tym krzywdę. A jak zechcą mi robić kontrolę to będę miała gorzej bo jestem 100 km od msc gdzie mam wpisane że jestem więc nawet paragonów nie nazbieram ;P. Ale to też wina lekarza bo podkreślałam że jestem pod innym adresem a on wpisał meldunkowy

Misia90 lubi tę wiadomość

Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
    Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
    Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna

8.07.2019 1 IUI- :(
    29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
    05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka, że istotne jest żeby ZUS był przez Was poinformowany, że przebywacie aktualnie pod innym adresem niż meldunkowy. I to Wy, a nie lekarz, czy pracodawca powinniście o tym ZUS informować.
    Co do kontroli, z zasady z tego co się orientuje powinni zrobić drugą, jeśli raz Cie nie zastaną. Ale jak widać, nie jest to chyba wiążące dla nich. Nie ma co panikować spacer, czy zakupy to nie zbrodnia, gorzej jakby l4 leżące było, wtedy jest problem. Chociaż znam przypadek, że dziewczyna na leżącym dorabiała sobie na boku (masakra) no i jak przyszli i jej noe było, to później dała kase swojemu lekarzowi za zaświadczenie, że miała wtedy pilną, nagłą wizytę.
    Ja to w sumie ze względu na moją drugą ciążę pod rząd nie zdziwię się jak mnie odwiedzą, ale nie mam zamiaru siedzieć 24h na dobe w domu. Owszem do siedzenia 8h za biurkiem sie nie nadaje, ale 30min spacer, a 8h pracy to dla mnie roznica...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:

Tez tak sobie pomyślałam, ze może to była kontrola z inicjatywy pracodawcy... w każdym razie Misia nie przejmuj się na zapas, nerwy nie są Ci teraz potrzebne. Uwazam, ze póki ma się po drugiej stronie do czynienia z człowiekiem, to da się wszystko wyjaśnić i odkręcić ;) Ostatecznie to TYLKO kasa, zdrowie bobasa jest najważniejsze.

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę jedynie dodać że fajnie sprawy związane ze zwolnieniami itp opisuje na blogu matka prawnik. Tam jest też dużo wskazówek co zrobić jak się nie było w domu w czasie kontroli. I tak jak dziewczyny piszą powyżej jeśli jest inny adres pod którym przebywamy niż meldunku to my mamy obowiązek ZUS o tym poinformować.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale teraz kontrole ZUS to nic nadzwyczajnego i wcale nie musi pracodawca ich nasyłać. Szczególnie jeśli to ZUS jest wypłacającym świadczenia, to w jego obowiązku jest kontrolowanie. Mają mało kontrolerów, więc robią to wyrywkowo. Ale w tym roku z tego co wiem kontrole są wzmożone przez to, że dużo nadużyć było wykrywanych w ostatnich latach.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • juna Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z kontrolą jeśli mój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób?
    Edit: już sobie trochę o tym poczytałam i z tego co rozumiem w takim przypadku pracodawca ma prawo a nie obowiązek do kontroli pracownika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 11:03

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • blue_eyed_girl Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia naprawdę się nie denerwuj, dla Ciebie i maleństwa najważniejszy jest spokój. Jak wspomniałaś macie zapis z kamery, na nim pewnie też widać o której godzinie wychodzisz z domu. Tego raczej nie da się podważyć.

Misia90 lubi tę wiadomość

2a723bfcf6.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ