X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Ooo to może mi pomoże też. Wybieram się w styczniu.
    W sumie gdyby to było naprawdę tak trudne i nie ogarniecia to ludzkość by wyginela 🤣

Kalade, osobiście uwazam, ze skoro ja podolalam to każda kobieta podoła :D byłam totalnym nieogarem

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak po porodzie kazali mi dziecko przebrać, dziewczynkę, kupa chyba była, nie wiedziałam na początku od czego mam zacząć, jak się do tego zabrać , ale wszystkiego da się nauczyć, w końcu przy niemowlaku to częsta czynność.

A tak w innym temacie, chciałam kupić materacyk porządny do kosza mojżesza i teraz nie wiem na co zwracać uwagę, kupić taki z warstwą kokosu czy tylko z pianką, na pewno dzidzia będzie spędzała w nim dużo czasu.

Co to czkawki , pierwsze dziecko w brzuchu bardzo często miało czkawkę, ten maluch póki co kopie, ale czkawki jeszcze nie doświadczyłam.

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
    Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
    Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
    Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia...
  • blue_eyed_girl Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą popalałam, jak tylko dowiedziałam się o ciąży to papierosy poszły w odstawkę. Nie wyobrażam sobie świadomie palić w ciąży narażając dziecko na niebezpieczeństwo.

Mój młody tak dziś fikał, a teraz siedzi dość nisko, aż czuję taki dyskomfort koło pachwiny, próbowałam leżeć na przeciwnym boku, chodzić, prysznic wzięłam żeby się ruszył a on dalej siedzi w tym samym miejscu. Czy wasze maluchy też tak nisko się wciskają?

2a723bfcf6.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez daje kopniaki ale upodobal sobie miejsce przy pecherzu , ciagle sikam :/ poerwszy syn tak cala ciaze prawie siedzial :p

Wgl ja dalej sie zle czuje , wymioty raz dziennie to juz standard , zawroty glowy to samo . Jak nie minie mi to chociaż do świąt to sie zalamie :( nie da sie tak funkcjonowac , zle mi z tym ciaglym lezeniem , czuje sie jak przy jakiejś powaznej.chorobie :/

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiska współczuje :( Jak sobie radzisz z małym na codzień? Masz jakaś pomoc?

Czy tylko ja nie czuje jeszcze ruchów dziecka? ;)

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jitka wrote:
    Ja pamiętam jak po porodzie kazali mi dziecko przebrać, dziewczynkę, kupa chyba była, nie wiedziałam na początku od czego mam zacząć, jak się do tego zabrać , ale wszystkiego da się nauczyć, w końcu przy niemowlaku to częsta czynność.

A tak w innym temacie, chciałam kupić materacyk porządny do kosza mojżesza i teraz nie wiem na co zwracać uwagę, kupić taki z warstwą kokosu czy tylko z pianką, na pewno dzidzia będzie spędzała w nim dużo czasu.

Co to czkawki , pierwsze dziecko w brzuchu bardzo często miało czkawkę, ten maluch póki co kopie, ale czkawki jeszcze nie doświadczyłam.
    Wlasnie mi przypomnialas jak wygladalo moje pierwsze przebranie pampersa. Robilam to tak szybko ze ubralam na odwrot hehe. Ale coz, bylam zestresowana tym placzem dziecka

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Paulinye Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:

Ja też jeszcze nic a nic

nzjd9jcg6z6mqaqf.png
    klz9tv73mh4koy9p.png
    x7g1u6bdz9fwpu62.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja w 16 zaczęłam już coś czuć, ale jak powiedziałam ginekologowi, ze czuje to pomimo całej serdeczności zrobił minę na zasadzie „jasne, na bank :P” a odpowiedział ze nieee no na ruchy jeszcze teoche za wcześnie. Wiec raczej standardem jest, ze czuje się później ;). W każdym razie teraz już nikt mi nie wmówi ze nie czuje bo już je czuć z zewnątrz normalnie ;), ale wierze ze to wcześnie na ruchy, pewnie łożysko dobrze ułożone i mały ma długie girki ;)

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Dziewczyny ja w 16 zaczęłam już coś czuć, ale jak powiedziałam ginekologowi, ze czuje to pomimo całej serdeczności zrobił minę na zasadzie „jasne, na bank :P” a odpowiedział ze nieee no na ruchy jeszcze teoche za wcześnie. Wiec raczej standardem jest, ze czuje się później ;). W każdym razie teraz już nikt mi nie wmówi ze nie czuje bo już je czuć z zewnątrz normalnie ;), ale wierze ze to wcześnie na ruchy, pewnie łożysko dobrze ułożone i mały ma długie girki ;)

Taak? A ja z kolei zapytałam lekarza czy to możliwe że czuję ruchy dziecka to powiedzial że jak najbardziej mogę już czuć 😂 jednak co lekarz to opinia 😉

nowa na dzielni lubi tę wiadomość

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000 wrote:

Mlody jest strasznie samodzielny od pewnego czasu to mnie ratuje , przynosi sobie zabawki z pokoju i bawi sie sam albo razem sie bawimy :p jak tylko lepiej sienpoczuje to biore go na dwor zeby sie wyszalal . Mąż pracuje do 15 takze przejmuje wtedy obowiazki :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna wypełniając kartę ciąży zapytała się: ruchów Pani jeszcze pewnie nie czuje? Ja na to, ze czuje i to juz od 15 tyg. Położna, że ooo bardzo wcześnie. Lekarz tylko wtrącił, że przy tym jaką mam figurę to możliwe, bo szczupłe osoby zawsze szybciej czują.
    Swoją drogą nie mogę się już doczekać połówkowego, bo chciałabym już na 100% być pewna co do płci. Aktualnie mówie do brzucha Zoja i wolałabym wiedzieć jeśli to jednak chłopak. :D

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • juna Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam, że czuję już ruchy. W weekend czułam takie łaskotanie jakby coś tam pływało. A teraz znowu cały tydzień nic i się zestresowałam. Zawsze im bliżej wizyty tym bardziej schizuję. Dlaczego te wizyty są tak rzadko? 🙄

l22nmg7ydnf5539r.png

Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

❄️❄️ Na zimowisku
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też od 14 tygodnia łaskotki i bąble, od 16 dodatkowo kilka puknięć a teraz to już jest regularne wiercenie i umie ruszyć brzuchem lekko nawet ;). Ja nie jestem bardzo bardzo chuda, ale jestem gruszką i na brzuchu praktycznie nie mam tłuszczu, może to też ma faktycznie znaczenie :)

Z tym stresem ja jednak z perspektywy polecam detektor, ja bardzo szybko znajduje teraz tętno jak się nauczyłam i mnie to serio uspokaja. Chociaż miałam raz akcje, że nie mogłam nagle znaleźć przez dłuższą chwilę i dostałam mikro zawału. No i tu jest tak samo - jak ktoś ma mało tłuszczu to podobno łatwo się znajduje, a przy większej ilości tłuszczyku na brzuchu jest trudniej i bardziej stresująco bo tkanka tłuszczowa tłumi

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz tez nie był zdziwony ze czuje od 15 :p

U nas juz co do plci nie ma watpliwosci, 2 razy potwierdzone juz nic nie uschnie :D

Jak juz wszystkie beda wiedziały plec to dajcie znac zrobie liste :) ciekawe jaka bedzie przewaga . Wzywalam juz do tego Nisie ale dalej sie nie odezwała :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, A czy wśród nas są dziewczyny z cukrzycą. Mi niestety wyszła glukoza naczczo za wysoka i musiałam zrobić krzywą którą też kiepsko wyszła. W przyszłym tygodniu mam wizytę w poradni diabetologiczna i w sumie nie wiem czego się spodziewać. Ciężko mi się z tym pogodzić bo nigdy nie miałam problemów że zdrowiem A tym bardziej z cukrem A jestem po dietetyce więc potrafię się racjonalnie odżywiać i nie wiem co mogłabym wyeliminować;(

• Szpilkka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez sie wydaje ze conajmniej od 15tc czulam ruchy, delikatne ale czulam. Mowilam poloznej ze chyba czuje ale na razie nie bede jeszcze mowic ze stanowczo tak.

Co do cukrzycy to nie mialam jej w pierwszej ciąży wiec nie pomoge ale nie ma sie co stresowac bo z tym mozna normalnoe fukcjonowac. Są gorsze choroby :/ ktore ja mam "zaczyt" nosic w sobie. Az mi sie plakac chce no ale po ciazy sie za to zabiore.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Justa, ja mam stwierdzoną cukrzycę ciężarnych 😥 w 8 tc glukoza na czczo wyszła mi 96. Po tym gin skierowała mnie na krzywą i powtórka, na czczo 95, po godzinie i po dwóch w normie. W poprzedniej ciąży nie miałam cukrzycy, a i bez ciąży cukier miałam w normie. Co prawda zawsze bliżej górnej granicy, ale jednak w normie. Jestem już miesiąc po wizycie u diabetologa, na razie walczę dietą więc dużo więcej warzyw, zamiana białej mąki na żytnią i in., jasnego makaronu na ciemny no i całkowity brak słodyczy. Niby nie jadłam ich jakoś dużo, czasami się zdarzył jakiś kawałek ciasta, teraz już nic od trzech miesięcy. Od miesiąca mierzę cukier 4 razy dziennie i o ile po posiłkach nie mam praktycznie żadnego problemu (raz tylko przekroczyłam 140 po godzinie) o tyle na czczo czasami przekraczam te 90 i sama nie wiem czemu. Codziennie jem wg zalecenia późną kolację godzinę przed snem, jem regularnie i wybieram produkty o niskim IG, a i tak czasami ten cukier rano robi co chce. Podejrzewam, że skończy się to insuliną nocną z czasem, bo podobno później jeszcze trudniej jest utrzymać te cukry w ryzach. A skoro ja już mam problemy... Zła jestem, bo te przekroczenia mam dosłownie o parę jednostek, najczęściej 91-93... No ale według norm to już jest przekroczony cukier...

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Misia90 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś fajne strony na których zamawiacie ciuchy ciążowe? Kupiłam w lidlu legginsy i są super, za to rajstopy porażka 😞 powoli przestaje się mieścić w swoje koszulki😂 wypadałoby kupić coś ładnego ale tez w rozsądnej cenie😛

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cukrzyca jeszcze nie stwierdzona, ale w przyszłym tygodniu poproszę o skierowanie na krzywą. W poprzedniej ciąży miałam i teraz co jakiś czas mierzę glukometrem na czczo, po śniadaniu i po obiedzie. W ciągu ostatniego tygodnia miałam dwa przekroczenia po śniadaniu, więc chyba się zaczyna.
    Justa29, na pewno dostaniesz glukometr i zalecenia co do odżywiania. Z cukrem na czczo, jeżeli generalnie masz dobrą dietę, raczej niewiele da się zrobić. Jesli będzie się powtarzał to pewnie dostaniesz insulinę na noc. U mnie tak było. Miałam jeszcze problemy ze śniadaniami i obiadami. Śniadania uratował mi chleb wysokobialkowy z lokalnej piekarni (po chlebach niby dla diabetyków też mi cukier skakał). Z obiadami mimo wielu prób i kombinacji z dietą nie dało się nic zrobić i do nich też dostałam insulinę. Diabetolog mówiła mi, że też nie mogę za wszelką cenę walczyć z poziomem cukru po obiedzie, rezygnując np zupełnie z węglowodanów typu kasza, ryż itd, bo wtedy organizm będzie głodny i będzie wytwarzał bodajże ketony (nie jestem pewna czy dobrze pamiętam nazwę) i lepiej dla organizmu i dziecka włączyć insulinę.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ruchów nadal brak. Z córką już na tym etapie 3 tydzień czułam jak fika. A niby w drugiej ciąży czuć wcześniej...
    No ale wtedy łożysko z tylu, a teraz z przodu, więc przynajmniej znam powód.
    Wiele że znajomych późno zaczynało czuć ruchy, nawet po 22 tc.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ