♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
KiziaMizia wrote:Zosla, współczuje Ci tych mdłości, mi już prawie przeszły, ale 11 tydzień też miałam ciężki.
Belldandy, trzymam kciuki żebyś szybko wyszła ✊ mi też spina się brzuch i boli krzyż, ale lekarze jakoś mają to w nosie. Jeszcze na wizycie w piątek okazało się że mi się szyjka skraca 🙄
Dużo? Łez jak się skraca, niby mówią ze nie da się wydłużyć, ale da się leżeniem. Gin mówi, ze ma pełno pacjentek którym się wydłużyła bo to mięsień, który ulega kurczenia pod wpływem ruchu i wydłuża nieużywany. Ja jak lezalam to 1 cm się wydłużyła w 1 ciąży i miala ponad 4 cm w 34 tygodniu. Ze mną jest na sali dziewczyna 23 tydz skrócona szyjka i tez ma leżećWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 10:11
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
U nas otwarli w tym tyg oddział dla osób z COVID... dobrze, ze to dwa całkiem inne budynki. Jakoś wole być od tego daleko z moim szczęściem
Ty do poniedziałku?
Ja poumawialam fryzjera na pon, stomatologa na 2 trymestr dla siebie i chłopców i fryzjera muszę odwołać, a nue byłam z hmm 8 miesięcyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 10:12
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
belldandy wrote:Dużo? Łez jak się skraca, niby mówią ze nie da się wydłużyć, ale da się leżeniem. Gin mówi, ze ma pełno pacjentek którym się wydłużyła bo to mięsień, który ulega kurczenia pod wpływem ruchu i wydłuża nieużywany. Ja jak lezalam to 1 cm się wydłużyła w 1 ciąży i miala ponad 4 cm w 34 tygodniu. Ze mną jest na sali dziewczyna 23 tydz skrócona szyjka i tez ma leżeć
Niby dwa tygodnie temu było 40mm a teraz jest 29mm, z tym że to informacje od dwóch różnych lekarzy i badania robione na dwóch różnych urządzeniach USG. Właśnie staram się leżeć, ale muszę tez czasem wstawać bo ten krwiak się cały czas opróżnia i nie zalecali mi cały czas leżeć... i bądź tu mądry... -
nick nieaktualnyJa uważam że przy krwiaku nalezy sie oszczedzać ja przy krwawienou leżalam plackiem 2 tygodnie i wiele tak osób też z tego co słyszałam miało zalecenie i tak własnie bym robiła teraz tez przy plamieniu kazali mi leżec naszczescie plamienia minęły
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 11:30
-
Przy krwiaku tez należy wstawać bo od leżenia mogą być zakrzepy... oszczędny tryb życia, ale nie leżenie plackiem.
Annie1981 lubi tę wiadomość
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyMam takie zalecenia i to od kilku lekarzy i nie tylko ja ale wiem ze sa dwie szkoly ja jednak jestem za ta pierwsza teraz tez mam na sali dziewczyne i ona leżala w sumie 4 tygodnie wstawała na siku i krwìak sie ulotnił a lało się z niej bardzo teraz jest w 26 tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 11:29
-
No ja w zasadzie wstaje tylko na siku, prysznic i po leki, no i przenoszę się z łóżka na kanapę, poza tym głównie leżę. Ale zauważyłam też, że krwawienia nie maja związku z chodzeniem tzn. krwawienia mam często w nocy/nad ranem kiedy jeszcze leżę w łóżku... I faktycznie są dwie szkoły co do zachowania przy krwiakach, u mnie wszyscy zalecają oszczędny tryb (4 lekarzy, każdego o to dopytywałam
). Pewności chyba nigdy nie będzie co lepsze, dlatego staram się i leżeć i chodzić.
-
Zalecenia leżenia plackiem są przestarzałe i nie mają pokrycia w badaniach naukowych. Czytałam coś takiego:
"Zalecenie leżenia nie poprawia rokowania w zagrażającym poronieniu oraz krwawieniu w pierwszej połowie ciąży.
Ogólnie mimo, że tak naprawdę wszystkie dostępne prace mówią jednogłośnie, aby nie zalecać leżenia w ciąży, bo ono nie pomaga, a może nawet szkodzić.
To wciąż około 90% lekarzy zaleca leżenie w wielu powikłaniach ciąży, w szczególności w zagrażającym porodzie przedwczesnym
Natomiast oszczędzający tryb życia – czyli to co ja swoim pacjentkom nazywam trybem życia „leniwej królowej”. Nie pracujemy fizycznie, nie dźwigamy, czytamy dużo książek – siedząc lub leżąc, spotykamy się na miłe spotkania z koleżankami, nie denerwujemy się, nie robimy ciężkich zakupów, wykorzystujemy pomoc mamy, męża czy sąsiadki - to rzeczy, które instynkt nam mówi, że nie powinniśmy robić".
"Żadne badanie naukowe nie potwierdziło dotąd skuteczności leżenia w ograniczaniu ryzyka poronienia, a niektóre badania wskazują wręcz na szereg negatywnych skutków ubocznych".
Cytaty pochodzą z tych artykułów:
https://mamaginekolog.pl/lezenie-odpoczywanie-oto-pytanie
https://niebieskiepudelko.pl/krwiak-w-macicy-podczas-ciazy/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 13:49
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
U mnie w poprzedniej ciąży, przy krwiaku tez w szpitalu pozwalali tylko chodzić do ubikacji. Źle to wspominam. Dużo stresu. Dziewczyny oby szybko krwiaki zniknęły, trzymam kciuki ❤️
-
Byłam na usg prenatalnym, wszystko pięknie. Moja malutka rośnie, ma już 6,5 cm🥰 Fhr 169 🥰 cały czas podskakiwala i przy przybliżeniu widać było jak rączkami dotykała pęcherzyka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 14:05
Roksi, zOsIa88, Tysia89, KiziaMizia, Annie1981, Mojanadzieja, JJJ, Jaszczureczka, m85t, Desperatka_87, *SmoczycA* lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDla mnie mamaginekolog nie jest autorytetem mam lekarzy prowadzących i ich słucham i każdy ma swój rozum
wiele ciąż z takim trybem i silnym krwawieniem przetrwało i wiele kobiet własnie musiało leżeć plackiem nie jest to nic miłego napewno.
Tysia89, *SmoczycA* lubią tę wiadomość
-
Gratulacje Dorciax 😊
Belldandy szybkiego powrotu do domu 😊
My wczoraj dostaliśmy zdjęcia ze ślubu i wesela z 650 mamy wybrac 150 do wywołania..niewykonalne zadanie 😂
Dorciax, Tysia89, Annie1981, Mojanadzieja, zOsIa88, Jaszczureczka, misskity, Parachute90, Lucy91, Gemma19, *SmoczycA* lubią tę wiadomość
-
zOsIa88 wrote:Dla mnie mamaginekolog nie jest autorytetem mam lekarzy prowadzących i ich słucham i każdy ma swój rozum
wiele ciąż z takim trybem i silnym krwawieniem przetrwało i wiele kobiet własnie musiało leżeć plackiem nie jest to nic miłego napewno.
Zgadzam się w 100% !zokeia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dorciax wrote:
zOsIa88 wrote:Dla mnie mamaginekolog nie jest autorytetem mam lekarzy prowadzących i ich słucham i każdy ma swój rozumwiele ciąż z takim trybem i silnym krwawieniem przetrwało i wiele kobiet własnie musiało leżeć plackiem nie jest to nic miłego napewno.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔