X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia wrote:
    A ile masz lat? Bo wiesz... ja 36 ;)
    Ja w wieku 36 lat urodziłam pierwsze dziecko. Teraz mam 39 także już późno.
    Tego Pucia też chcę kupić, ale to za jakiś czas, bo mieszkam w UK i ściąganie różnych rzeczy z Polski nie jest takie proste.

zokeia lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • m85t Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie najbliższa rodzina wiedziała prawie od początku. Nie wyłapałam niedyskrecji z ich strony więc raczej nie rozpowiadali nikomu. Za to w pracy byłam w szoku, nie informowałam o ciąży bo chciałam dłużej pracować i na początku wolałam nikomu o tym nie mówić. Na wizycie dostałam jednak L4 bo takie były wskazania i zanim dojechałam do pracy wszyscy już wiedzieli, ludzie, którzy byli na urlopie dzwonili do mnie z gratulacjami. Mega się wkurzyłam, czy ich nie obowiązuje rodo czy jakaś ludzka dyskrecja?

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co mi teściowa odp? Ze ta ciotka Ola to dla niej bliska osoba i wie w tajemnicy... taa a ona Warszawie tez w tajemnicy i poszło bo uwaga „ byłam w szpitalu, a od nich ludzie tez tam pracują i na pewno sobie rozpowiadają ” fajny argument, nie ma co , a ciaza z problemami to zaden wstyd, to tylko odpisałam ze tez nie sprawa publiczna i ze się zawiodłam bo 2 razy zaznaczyliśmy ze mówimy to jeszcze w tajemnicy i żeby zachować ta i formacje dla siebie i następnym razem 2 razy się zastanowię zanim przekaże jakieś informacje o ciąży.

A jak napisałam ze to nie sprawa publiczna, to odp już chamsko „ ciotka Ola i Warszawa to rodzina a nie sprawa publiczna, a Tobie może by psycholog pomógł “ kurwa już ja dodałam do czarnej listy bo mnie denerwuje i stresuje

Tak się wkurwilam mize to mi pogorszyło brzuch.

Ejj a powiedzcie, czy twardnienia czy skurcze mogą być odczuwane jakby po jednej stronie? Bo czasem mam wrażenie ze cała macica chociaz to by się wyczuwało na zewnątrz? Mąż trzymal rękę i mówi ze nie czuje twarda/ miękka tylko taka sama cały czas, a ja wewnątrz to odczuwam.

A teraz mam wrażenie ze bardziej ta lewa mega spina, ciągnie, twardnieje gdzie mam te silne zrosty i prawdopodobnie przyrosnieta nimi macica.

A może cała twardnieje, a ja odczuwam mocniej lewa bo tam zrosty grr

Czy skurcze mogą być punktowe?

Kolejne pytanie. Dziecko mam np na detektorze 5 cm nad blizna po cc , a twardnienia odczuwam nisko na lini cięcia jakby, a odczuwalabym tez tam gdzue hest maluch czy to tylko dołem?

Staram się za wszelka cenę łapać tej diagnozy ze to zrosty...Może macica je chce rozciągnąć i tak czuje ze niby skurczenie .,.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2020, 09:35

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy napewno to tez moze powodować że masz twardnienia stres i nerwy nie sa dobre. Ja już bym odpuścila bo po co sobie te nerwy brac na siebie czasu sie nie cofnie.

• belldandy Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciągnie jak cholera, a podobno na zewnątrz macica miękka według męża bo ja dama już nie wiem jak ja czuje...

Trzeba sue zbierać, szykować, ogarniac i pakowac torbę na wszelki wypadek bo z Krakowa mam 60 km w razie czego.

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy 3mam kciuki za dzisiejszą wizytę.
    Szczerze to nie wiem jak odpowiedzieć na Twoje pytania bo nie mam pojęcia, to bardziej pytania do ginekologa.

Mi się wydaje, że skurcze nie czuje w całej macicy, a nie tylko tam gdzie dzidziuś... ale to tylko moja opinia.

Ale też myślę, że stres może to potęgować - sama wspomniałaś, że umiesz sobie coś wmówić i nawet odczuwasz ból tego.... wiec tu bym szukała winowajcy.

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • Tysia89 Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy powiem ci, że mam wrażenie że mi brzuch twardniał całą poprzednią ciążę. Chyba już na tym etapie, a później to nie wiedziałam czy to dziecko się rozpycha czy macica twardnieje, raczej to była wrażliwa macica. Do tego stopnia, że w miejscu gdzie twardniał mi brzuch, czułam mrowienie. Jakby to powiedzieć, tam gdzie się spinał skóra była niewrażliwa na dotyk, jak później miejsce blizny, nie czułam dotyku. Nic nie brałam oprócz witamin ciążowych. Gin no kiedyś powiedziała żebym oddychała przeponą jak brzuch twardnieje, i faktycznie pomagało.

A teściowa nie potrafi widzę przeprosić i przyznać się do niefajnego zachowania, bo wymyśla niezłe tłumaczenia..

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 7 października 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy, nie gadaj na razie z teściową, wydaje mi się że nerwy mogą wzmagać Twoje bóle. Ja w zeszłym tygodniu przed ostatnim krwawieniem w piątek wieczorem odkryłam jeden poważny problem w pracy i trochę się zdenerwowałam, a kilka godzin później krwawienie i bardzo silne bóle przez dwa dni... Lepiej odpuścić wszystko co nawet odrobine podnosi nam ciśnienie.

zOsIa88 lubi tę wiadomość

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesli chodzi o wyprawke to ja nawet nie mysle o kupowaniu rzeczy dopiero pomysle tak w 6 miesiącu teraz nie ma takiego problemu nawet przez internet mozna wszystko kupić wczwsniej w moim przypadku to nawrt nie ma sensu a gdyby cos bylo nie tak co ja pozniej z tym zrobie.

• KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 7 października 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, ja się z Tobą zgadzam, też obstawiam 6 msc na zakupy, ale z drugiej strony mam wysokie ryzyko porodu przedwczesnego i boję się też, że nie zdążę ze wszystkim 😁

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia no ale u mnie 4 i 5 miesiac bedzie zagrozony wiec zostaje ten 6. Ja tam sie nie boje wiem ze jakby co yo i maz skompletuje wyprawkę mam zaradnego chłopa ;) Zresztą ja go od początku nastawialam ze ciaza moze byc problematyczna żeby sie nie nastawiał i dzieki temu jakoś funkcjonujemy i tak cud ze do tego 4 miesiaca nie miałam komplikacji moglam chodzić i robic takie podstawowe czynności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2020, 10:23

• zokeia Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy Twoja teściowa w innych aspektach też przejawia patologiczne zachowania? Serio, w zyciu się z czymś takim nie spotkałam. Może baby na targowisku mówią takim językiem. Alebo bohaterowie trudnych spraw. Współczuję. Bardzo.
    Wzburzyło mnie to, bo u nas w rodzinie obowiązuje zasada, że ciężarnej się nie denerwuje. Nawet jak wina jest ewidentnie po jej stronie ;) To jest święty czas i trzeba się ugryźć w język, żeby jej nie doprowadzić do nerwów. A umówmy się - w ciąży o nadwrażliwość nietrudno ;)

Annie1981 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można kupić kilka ubranek i takich rzeczy dla dziecka do szpitala, a resztę spisać na liście z dokładną informacją co do firmy/modelu i w razie co rodzina ogarnie zakupy. Na początku prawie nic nie jest potrzebne, ja w pierwszej ciąży kupowałam większość rzeczy w drugiej połowie marca a termin miałam na 22.04. Wcześniej kupiłam tylko troszkę ubranek żeby w razie niespodziewanej akcji mieć je przy sobie.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 7 października 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia to zazdroszczę męża, mój nic by nie ogarnął z wyprawką, zresztą ja też jestem kompletnie zielona. Ja chętnie spojrzę na wszelkie listy wyprawkowe jeśli miałybyście ochotę się podzielić :)

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, które już mają 2 dzieci :). Czy drugi poród miałyście w takim tygodniu ciąży co pierwszy ? Czy wcześniej lub później? Zastanawiam się czy jak pierwsze dziecko urodziłam tydzień przed terminem to z drugim może być podobnie.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zauważyłam, że dziś oficjalnie zaczynam II trymestr :)

Annie1981, Tysia89, zokeia lubią tę wiadomość

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2020, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż stracił mamę w wieku 19 lat wiec musiał sie ogarnąć i umie wszystko zrobić na szczęście jedynie co to teraz tez pracuje duzo i to trochę cieżko mu ogarnąć wczoraj jeszcze gotował mi zupke a dzisiaj załatwiał moje sprawy z karierą.

• m85t Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia wrote:
    Zosia to zazdroszczę męża, mój nic by nie ogarnął z wyprawką, zresztą ja też jestem kompletnie zielona. Ja chętnie spojrzę na wszelkie listy wyprawkowe jeśli miałybyście ochotę się podzielić :)

U mnie mega się sprawdził w pierwszych miesiącach ten leżaczek 3 w 1. Cieszę się że z lenistwa go nie sprzedałam i czeka w piwnicy w kartonie. Ratował mi życie bo mogłam wszędzie zabierać ze sobą małego i przy okazji mając go na oku na spokojnie się wykąpać czy coś ugotować.

https://www.ceneo.pl/40544304

Druga rzecz którą mogę polecić z całego serca to mata skip hop. Mój synek dalej jej używa, ma ją rozłożoną w swoim pokoju, a małe dziecko też super może spędzać na niej czas.

https://www.smyk.com/p/skip-hop-playspot-mata-piankowa-geo-czarno-kremowa-i6112654

Zwracajcie też uwagę jak kupujecie pajace żeby były zapięcia na obu nóżkach, ułatwia to życie w tym i tak stresującym czasie ;)

Mogę wrzucać takie informacje jeśli będą pomocne, tylko jeśli to za wcześnie dla was to później możemy wrócić do tematu :)

zOsIa88 lubi tę wiadomość

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy. Straszne słowa od teściowej. Nie dyskutuj już z nią, bo tylko podniesiesz sobie ciśnienie, a czasu nie cofniesz. Po prostu następnym razem nic jej nie powiesz, co miałoby być tajemnicą.
    Też myślę, że częściowo te bóle mogą być spowodowane nerwami. Ja polecam medytacje, pracę z oddechem. Wystarczy 10 minut dziennie a to się przekłada na funkcjonowanie w ciągu całego dnia. Ta ciąża jest dla Ciebie bardzo stresująca, więc dobrze by było znaleźć jakieś sposoby na odstresownaie się, bo się wykończysz a i maluszkowi to dobrze nie robi.

m85t. Gratuluję II trymestru 🙂

m85t, zokeia lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 października 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia wrote:
    Ja mam gdzieś na kompie poprzednia listę. Jak chcesz to mogę odszukać. Teraz byś chciała czy jak ciąże będą bardziej zaawansowane?

mnNAp0.png
    80wKp0.png

‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ