♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, macie może do polecenia jakiś dobry, aktualny artykuł o wózkach? Kompletnie nie rozumiem dwóch rzeczy: 1) czemu jest aż taki rozrzut cenowy i 2) czemu 95% wózków dostępnych "z drugiej ręki" na olx i innych takich protalach to wózki 3w1 lub 2w1. Jak już nawet znajdę samą gondolę to cena jest taka sama jak wózka 2w1 z gondolą i spacerówką. Nie jest taniej.
Ja się domyślam, że to kwestia jakości ale czy wózek o 1 tys zł tańszy od najdroższych faktycznie spełnia swoją rolę o ten 1 tys zł gorzej? Liczę się z tym, że będzie cięższy ale ostatecznie jak się koła kręcą to chyba będzie mi służył? Ceny używanych wózków to od 300 do 2000zł. Ogromy ten rozrzut. -
Desperatka - ja w końcu nie znalazłam nic, a niby lekarz wykluczył, że to wody, ale jakoś dalej mu nie ufam
Przede wszystkim dlatego, że dalej mokro... Babka z mojej apteki poradziła, żebym zadzwoniła do apteki gdzieś obok największego szpitala położniczego w mieście ( u mnie Polna) i może tam to będzie dostępne.
Ale na fejsie w grupie kwietniowe mamy widzę, że dużo dziewczyn ma podobny problem - te, którym faktycznie te wody ciekną chyba nie miały wątpliwości i jechały do szpitala... Jeżeli ma Cię to uspokoić, to na Twoim miejscu pisałabym do swojego gina
Ja dzisiaj byłam w szpitalu i mam założony holter ciśnieniowy na całą dobę - zobaczymy, czy faktycznie mam to nadciśnienie, czy uda się bez leków
Koralik - mnie kiedyś ciocie leczyły sodą oczyszczoną na zgagęŁyżeczka sody albo do wody albo zjeść i popić - ale teraz nie wiem, czy bym ryzykowała
Rożyczka - spodnie są rozmiarowo 44 - większych nie byłoI rozumiem chęc pomacania, ja też wole chociaż sobie w rękach porozciągać, żeby zobaczyć czy na oko wejdę, bo w lidlu i tak nie ma się gdzie przebrać
Desperatka_87 lubi tę wiadomość
-
Mam jeszcze jedno pytanie, kończy mi się abonament na ovu, czy bez przedluzenia nadal będę miała dostęp do forum i kalkulatora ciąży? Orientujecie się?Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
Maraya wrote:Zaczęłam zastanawiać się nad imieniem dla mojej dzidzi i najbardziej podoba mi się Mia i Amy po drodze przewinęła się również Jowita i Ayla...
koffy wrote:Dzis dowiedziałam się że kończą mi się badania okresowe w pracy 5.12 i będę musiała iść na l4 bo nikt mi nie da zdolności do prac na wysokościach w 5 miesiącu ciąży. Niby zastanawiałam się czy nie pracować tylko do świąt ale teraz jestem przerażona wizja 4 miesięcy wolnego.. od 16 roku życia nie miałam więcej niż 3 tygodni urlopu ciągiem. Nie wiem co ja będę robić
Temat karmienia piersią to też kobyła, bo to nie jest naturalne, wbrew temu co myślą kobiety, więc jak będziesz chciała, to wiele zajęć się znajdzie 😉
Czarna_porzeczka. Wydaje mi się, że wszystkie wózki używane są 2w1/3w1, bo generalnie ciężko dostać samą gondole. Jakaś taka moda, że się sprzedaje komplet, co jest totalnie bez sensu, bo mało kto jest z tego zadowolony.
Desperatka_87. Tak, będziesz miała dostęp do tych funkcji.
Desperatka_87 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Desperatka_87 wrote:Mam jeszcze jedno pytanie, kończy mi się abonament na ovu, czy bez przedluzenia nadal będę miała dostęp do forum i kalkulatora ciąży? Orientujecie się?
Ja nie mam wykupionego abonamentu. Dostęp do forum mam, nie wiem czy do kalkulatora ciąży, bo nie korzystam.Desperatka_87 lubi tę wiadomość
-
Annie1981 wrote:W ciąży jest wiele do zrobienia, głównie z wyprawką. Ja w pierwszej ciąży poszłam na zwolnienie właśnie w 5 miesiącu i ledwo się wyrobiłam przed porodem z przeczytaniem wszystkich książek o dzieciach, które kupiłam 😁
A jakie książki polecasz? 🙂
-
Mam wrażenie, że teraz piszę nie na temat ale nie mam możliwości na bieżąco pisać. Chcę się odnieść to tematu porodów. Mam same dobre historie, więc powinny Wam dodać otuchy
Mój pierwszy poród mnie zaskoczył. Pierwszy skurcz, po którym zorientowałam się, że zaczynam rodzić, poczułam o 19. Na porodówce byłam o 20. O 23.20 urodziłam. Zgodziłam na się na przebicie pęcherza i nacięcie. Samego nacięcia nie czułam, bo był podczas skurczu partego. Szycie nieprzyjemne, ale tuląc synka miałam je w nosie. Nie powiedzieli mi ile szwów miałam. Po dwóch godzinach obowiązkowego leżenia na sali porodowej, wstałam i wzięłam synka ze sobą do sali poporodowej. Cały pobyt w szpitalu nie spuszczałam z niego oka. Poród oceniam na dobry
Drugiego synka przenosiłam i musiałam mieć poród wywoływany. Podłączono mi kroplówkę z oksytocyną i po jakiejś godzinie pojawiły się skurcze. Dwie godziny po rozpoczęciu skurczy drugi synek był już ze mną. Nie nacinali, ale lekko pękłam, tak na 2 szwy. Poród wspominam bardzo dobrze, bo wiedziałam jak przeć i poszło jeszcze szybciej. Po drugim porodzie zagoiłam się bardzo szybko. Tydzień po siadałam już normalnie.
Moja bratowa urodziła trójkę dzieci, dobrze wspomina porody. Żona kuzyna, ledwo zdążyła na porodówkę tak szybko u niej poszło. Żona drugiego kuzyna podeszła do swoich porodów bardzo świadomie, cieszyła się i przeżywała każdy skurcz. Drugi poród praktycznie odebrała samodzielnie bo położna tylko przyglądała się, jak jej idzie. Kucneła i w pełni w zgodzie ze swoim ciałem parła, co jakiś czas dotykając główki córeczki.
Jest mnóstwo takich dobrych historii ale zawsze bardziej ciekawią nas te dramatyczne i wydaje się, że jest ich więcejŻyczę Wam jak najwięcej dobrych wspomnień z porodówek. Ja swojego trzeciego porodu nie mogę się doczekać
Odnośnie gojenia się w połogu, to ja najgorzej wspominam zrobienie pierwszej dwójkiBałam się, że szwy mi pękną. Radzę aby przy kompletowaniu wyprawki pamiętać o czopkach glicerynowych, które pomogą Wam w załatwianiu się. Dobrze też mieć podkłady na łózko aby podczas połogu nie zakrwawić go. Dobrze też na nim wietrzyć krocze. Jak nie wykorzystacie, to potem przydadzą się dla dzidziusia.
Annie1981, zokeia, Czarna_porzeczka lubią tę wiadomość
-
Czarna_porzeczka wrote:Dziewczyny, macie może do polecenia jakiś dobry, aktualny artykuł o wózkach? Kompletnie nie rozumiem dwóch rzeczy: 1) czemu jest aż taki rozrzut cenowy i 2) czemu 95% wózków dostępnych "z drugiej ręki" na olx i innych takich protalach to wózki 3w1 lub 2w1. Jak już nawet znajdę samą gondolę to cena jest taka sama jak wózka 2w1 z gondolą i spacerówką. Nie jest taniej.
Ja się domyślam, że to kwestia jakości ale czy wózek o 1 tys zł tańszy od najdroższych faktycznie spełnia swoją rolę o ten 1 tys zł gorzej? Liczę się z tym, że będzie cięższy ale ostatecznie jak się koła kręcą to chyba będzie mi służył? Ceny używanych wózków to od 300 do 2000zł. Ogromy ten rozrzut.
Wydaje mi się, że różnica w cenach wynika przede wszystkim z jakości meteriału, a dokładniej z jego lekkości. Lekki stelaż jest o wiele droższy a wygląda podobnie jak ciężki. To samo z kołami. Te lekkie są droższe. Chodzi pewnie też o technikę składania. Im droższy wózek, tym lepiej się składa i łatwiej go zmieścić w bagażniku. To są chyba dwie główne cechy różniące tanie wózki od drogich.
Również nie rozumiem, dlaczego nie można kupić samej gondoli. Może dlatego, że zdecydowana większość chce kupić (przynajmniej przy pierwszym dziecku), zestaw 2w1 lub 3w1? Sprzedaż samych gondoli jest wtedy nieopłacalna przez mały popyt.
Czarna_porzeczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa nie polecam sody na zgage w ciąży mi odradzano. Jedyne co można to migdały i jesć aż przejdzie;) mandarynki mi osobiście pomagają a jeszcze niektórym mleko może pomóc u mnie się nie sprawdziło. Mam też tabletki bo u mnie zgaga była silna która doprowadzala do produkcji kwasów żołądkowych należy zobaczyć co powoduje zgage napewno słodkie ostre rzeczy i pełnoziarniste pieczywo lepiej zapobiegać niż leczyć bo dziada potem ciezko wytępić . Ja dzisiaj byłam na zakupach likwidują u nas w mieście sklep dla dzieci kupiłam parę rzeczy z wyprzedaży mam już m.in. pieluchy
kupilam tez body 62 białego i rampersa 62 chciaz nie zamierzałam rampersów kupować
-
Nagietek wspaniale, że to napisałaś! Ja podobnie wspominam swoje porody. Naprawdę może być pięknie i świadomie
A odnośnie dwójeczki po porodzie, to tak, bałam się tego bardzo. Zwlekałam chyba 5 dni. Na szczęście w końcu położna poradziła mi, żebym wzięła do toalety ligninę, i przez nią podtrzymywała krocze podczas załatwiania się. Działa to wspierająco na psychikęU mnie pomogło
-
Czarna_porzeczka wrote:Dziewczyny, macie może do polecenia jakiś dobry, aktualny artykuł o wózkach? Kompletnie nie rozumiem dwóch rzeczy: 1) czemu jest aż taki rozrzut cenowy i 2) czemu 95% wózków dostępnych "z drugiej ręki" na olx i innych takich protalach to wózki 3w1 lub 2w1. Jak już nawet znajdę samą gondolę to cena jest taka sama jak wózka 2w1 z gondolą i spacerówką. Nie jest taniej.
Ja się domyślam, że to kwestia jakości ale czy wózek o 1 tys zł tańszy od najdroższych faktycznie spełnia swoją rolę o ten 1 tys zł gorzej? Liczę się z tym, że będzie cięższy ale ostatecznie jak się koła kręcą to chyba będzie mi służył? Ceny używanych wózków to od 300 do 2000zł. Ogromy ten rozrzut.I nie mówię że zawsze droższy musi być lepszy.. to jest strasznie złożona kwestia. Ja przyjęłam metodę taka że ustalilam górną granicę ceny i znalazłam najlepszy moim zdaniem wozek z górnej granicy. Potem kazdy kolejny tańszy wozek ktory wpadl mi w oko porównywalna do tego drogiego zeby zobaczyć za co niby mam dopłacić 🤷♀️
Czarna_porzeczka lubi tę wiadomość
-
Ja nie tutejsza ale widzę, że macie zagwozdkę z wózkami 🙊a ja lubię wózki, mam obsesje😝
Różnica w cenie wynika z materiałów jak i z płacenia za firmę.
Ja mam espiro next avenue. Wózek wymiata, mały ma 1,5 roku i ciągle jeździ w nim.
Mam też quinny zapp xtra na szybkie wypady i parasolkę joie do samolotu.
Ogólnie jeśli chodzi o bebetto to z nimi jest taki problem, że klekoczą i są liche. NIKt kogo znam(no może jedna osoba) nie jedzila nim za długo. Przez to jest ich tyle na olx, mało smiganych.
Jak ktoś mieszka w bloku bez windy to polecam jednak kupić sama gondolę, jest pełno np quinny mood, bugaboo, joie za grosze na olx.
Później konieczne jest kupienie lżejszej spacerówki. Zawsze patrzymy na wagę.
Jak ktoś ma windę, dom, wieś, nie musi dźwigać i dużo spaceruje to śmiało może celować w wózek 2w1. Taki większy, z porządnymi kołami i ciężki.
Przepraszam że się tak wcinam ale te wózki no... ❤️zOsIa88, Dorciax lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo i dobrze że mnie przestrzegłyście przed bebetto bo znając mojego męża to jak tanio to bierzemy ale chyba qole dołożyć szczególnie że moje drogi nie są tylko asfaltowe mam nie daleko staw i tam zawsze chodze na spacery podejrzewam ze mogłoby się rozlecieć.
Jak tam dziewczyny szalejecie na black friday ? -
zOsIa88 wrote:No i dobrze że mnie przestrzegłyście przed bebetto bo znając mojego męża to jak tanio to bierzemy ale chyba qole dołożyć szczególnie że moje drogi nie są tylko asfaltowe mam nie daleko staw i tam zawsze chodze na spacery podejrzewam ze mogłoby się rozlecieć.
Jak tam dziewczyny szalejecie na black friday ?
-
nick nieaktualnyMoja koleżanka polecała firmę Lionelo można też na olx poszukać bo ta dostawka na pół roku tylko jest my ze względu na budżet narazie planujemy mieć łóżeczko strasznie dużo rzeczy trzeba kupić i pomału zaczynam sobie gromadzić rzeczy. Założyłam też zeszyt ile już wydałam kasy nie licząc lekarza badań itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2020, 16:18
-
Ja poluję na olx za dostawką, ostatnio ktoś za 70zl wystawił bardzo ładną, ale poszła od razu. Większość jest ta materiałowa, ja chcę, a raczej nie mam wyjścia, bo okazało się, że tylko taka ze szczebelkami nam pasuje do łóżka. Zeby bylo dopasowane do naszego materaca na wysokości i dołączone jakby. Zresztą ze szczebelkami bardziej mi się podoba.