♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBelldandy wiem dają sterydy na rozwój płuc ale czy to zastrzyk czy doustnie to chyba zależy od lekarza. Dobrze ze dostaniesz zastrzyk bo te leki nie zle niszczą żołądek. Bierz sobie jakąś osłonę na żołądek ketonal jest silnym lekiem. Masz cieżka ta ciążę może końcówka będzie dla Ciebie łaskawszza. Rozumiem Cie jeszcze nie dawno sama też bardzo źle się czułam i w ogóle mnie ta ciąża nie cieszyła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 08:20
-
Zosia z tego co wiem co sterydy na płuca to są tylko w formie zastrzyku domiesniowego, takie tez miałam w pierwszej ciąży.
Ketonal biore doraźnie jak nie wytrzymuje, wzielam dopiero 3 raz sama, a tak to miałam w kroplowce e szpitalu tez doraźnie.
Staram się jednak wytrzymywać bol i nie sięgać po te cięższe kalibry
Ja to ogólnie mam dużo leków, teraz na relaksację macicy doszła hydroxyzyna 2x1 i relanium doraźnie w tabletkach ( w szpitalu domięśniowo ) i żelazo...
Najlepsze ze nie wchłania się z mg, a w szpitalu zawsze żelazo + asmag dawali razem...
Osłonę biore już na antybiotykWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 08:45
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyBelldandy ja się nie znam bo to moja pierwsza ciąża utrzymana na takim etapie nigdy nie doszłam tak daleko wiec możliwe mam nadzieję że mnie omina takie akcje ze sterydem bo przed ciąża i na początku najadłam się tego i nie za dobrze się czułam. Jednak trzymam w razie czego bo już chciałam rozdać heparynę inna dawkę a się okazało że będę się jeszcze kłuc 2 tyg po porodzie
Teraz liczę że całkowicie odstawie przeciwwymiotne ponoć maja działanie narkotyzujące i do tanich też nie należą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 08:52
-
Sterydy brane ciągiem działają pewnie inaczej... tutaj pamietam ze tylko boli tyłek ;p i było mi mega gorąco po nich, a tak to luz. 2 dawki tylko, dla mnie takir sterydy są zbawienne, nawet dla dziecka donoszonego i urodzonego przez cc, ale na tzw. Zimno..
Widziałam po synach roznice w podaniu i bez, wiec i tak miałam prosić o ich podanie gdybym rodziła w terminie, ale niestety tym razem będą to sterydy z konieczności w 24 tygodniu, a nie jak kiedyś w 34 tc... i powiem szczerze, ze odliczam... będę we środę rozmawiać z lekarzem czy otrzymam je przed czy po świętach bo to kolejny pobyt w szpitaluWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 08:55
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyMoja koleżanka leżała plackiem w 29 tc do samego końca wyprawkę zamawiała wszystko przez internet a pranie i sprzątanie rodzina to przykre że nie wszystkie ciążę tak łatwo przebiegają. Teraz muszs trochę wykorzystać sytuacje że się lepiej czuje mąż nie długo kończy robić jeden pokój zabiera się za kolejny. Ja za to ogarniam trochę sprzątam porzadkuje
i jeszcze w marcu mam obronę pracy ciekawe czy się obronie w tym marcu oby dziecko trochę pozostało w brzuszku jeszcze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 09:02
-
nick nieaktualny
-
Annie1981 wrote:Angelinaa. U mnie podobnie. OM 21.04 a z USG 15.04 🙂
belldandy. Tak mi przykro, że się tak męczysz. Chciałabym jakoś pomóc i żałuję, że nie mogę.
Jesteś bardzo dzielna, już jest z górki. Trzymam mocno kciuki za Was.
'97
08.18r - początek starań
05.10.19 - poronienie 5 tydz 💔
07.20r - HSG (niedrożne, lewy udrożniony)
14.08.20 - ⏸️
14.08 - 400🧪
17.08 - 1661🧪
19.08 - 3389🧪
21.08 - 7025🧪
28.08 - Mamy maleństwo z ❤️
▪️ Neoparin
▪️ Duphaston -
Cześć!
Zastanawia mnie jedna rzecz - dziewczyny które czuja ruchy (ja czułam już od okolo tygodnia przelewanie, pukanie, czasem się nawet wystraszyłam) czy macie tak ze czujecie ruchy a nagle cały dzień nic ?
U mnie szalał bardzo przedwczoraj tj w czwartek
Wczoraj troszeczkę chyba go czułam koło południa i dalej nic
I dziś od rana dalej nic
I zastanawiam się czy to normalne 🙈🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Olciak wrote:Cześć!
Zastanawia mnie jedna rzecz - dziewczyny które czuja ruchy (ja czułam już od okolo tygodnia przelewanie, pukanie, czasem się nawet wystraszyłam) czy macie tak ze czujecie ruchy a nagle cały dzień nic ?
I dziś od rana dalej nic
I zastanawiam się czy to normalne 🙈
Ja czuje codziennie i obserwuje przez brzuch. Najbardziej jak leżę na płasko bo tej pozycji dzieci nie lubią .Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 09:26
Olciak lubi tę wiadomość
[*] 2014 i 2016 -
Olciak wrote:Cześć!
I dziś od rana dalej nic
I zastanawiam się czy to normalne 🙈rytuał powtarzamy od 2 tygodni już 😂 akurat ona jest bardzo aktywna, z tym że ja czuje ruchy od 17tc.głównie po jedzeniu i wieczorem, w nocy.
Ale zauważyłam że co drugi dzień jest trochę mniej aktywna. Także akurat może trafiłaś na leniwy dzień. Zjedz coś słodkiego, połóż się na plecach. Jak po jakimś czasie nic to włącz mu muzyczkę i daj blisko brzuchau mnie mała reaguje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 10:38
Olciak lubi tę wiadomość
-
Angelinaa wrote:Czyli możliwe że rozpakujemy się razem 🤭
Olciak. Tak, to normalne skoro dopiero niedawno zaczęłaś czuć. Na początku ruchy nie będą regularne, dopiero z biegiem czasu to nabierze regularności.Olciak lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualnyEhh a ja tych ruchów się boje jakieś dziwne uczucie jak mała szaleje kładę rękę na brzuchu i mowie proszę daj mamie troszkę odpocząć
ale jazdy się zaczynają po jedzeniu i koło 24 w nocy także ja nawet o nich nie chce myśleć bo aż się boję co będzie dalej.
Angelinaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoja nadzieja ja nie znam tego wózka znalazłam taką opinie :Gondolę użytkowaliśmy jesienią i zimą i była super. Dziecko dobrze w niej schowane i ochronione przed wiatrem i zimnem. Jednak strasznie się wykrzywiła, co wyglądało po prostu brzydko. Ponadto powychodziły z niej plastikowe rurki podtrzymujące gondolę.
Niedawno zaczęliśmy użytkować spacerówkę. Totalna porażka. Jest tak ogromna, że nadaje się chyba rozmiarem dla 2 letniego dziecka. Kompletnie nie nadaje się dla dziecka, które dopiero zaczęło siadać. Mała cały czas zjeżdża i "lata" po całym wózku. Jest strasznie szeroki i wysoki.
Jedyny plus to stelaż i koła. Póki co bez zarzutu.
Ogólnie - nie polecam, chyba że ktoś chce używać spacerówki dopiero wtedy, gdy dziecko będzie miało 2 lata.
Jest też jedna pozytywna opinia wiec nie ma reguły.
Jednak warto też pamiętać że nie ma wózka który będzie ideałem w 100 % wady wyjdą dopiero po użytkowaniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 11:09
-
*SmoczycA* wrote:Lionelo ma 5 wysokości regulacji, wiec latwo dopasować
Tak, wiem, że ma, ale nigdzie nie znalazłem jaki jest zakres od-do,wszędzie jest napisane, że 5stopnioea i tyle, więc trudno orzec. Chicco i Kinderktaft też mają ileś tam stopni a do mojego łóżka nie będą pasować. Może poproszę kogoś, aby zmierzył. -
Linka2019 wrote:Tak, wiem, że ma, ale nigdzie nie znalazłem jaki jest zakres od-do,wszędzie jest napisane, że 5stopnioea i tyle, więc trudno orzec. Chicco i Kinderktaft też mają ileś tam stopni a do mojego łóżka nie będą pasować. Może poproszę kogoś, aby zmierzył.
Linka2019 lubi tę wiadomość
-
Ja już po połówkowych, z małą wszystko ok🤩 za to szyjka mi się skróciła.. Kurde miesiąc temu była. 6,7 a teraz 3,1. Pani doktor niezadowolona z tego faktu a ja w sumie ciągle biorę luteinę dopochwową, duphaston, jestem na l4 a tu takie cuda z szyjka 😰 trochę mnie to podłamało..
Desperatka_87, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
zOsIa88. Fajnie jakby Ci się udało popracować nad odbieraniem tych ruchów. To co się dzieje teraz to jeszcze nic w porównaniu z tym co będzie potem, także może Ci być bardzo ciężko psychicznie.
Dla mnie te ruchy są oznaką zdrowia i szczęścia maluszka, więc codziennie czekam na nie z wytesknieniem, aż królewna się obudzi 🙂
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Dorciax wrote:Ja już po połówkowych, z małą wszystko ok🤩 za to szyjka mi się skróciła.. Kurde miesiąc temu była. 6,7 a teraz 3,1. Pani doktor niezadowolona z tego faktu a ja w sumie ciągle biorę luteinę dopochwową, duphaston, jestem na l4 a tu takie cuda z szyjka 😰 trochę mnie to podłamało..
6,7 oO pierwszy raz o takiej słysze... norma to 3-5 .. na pewno 6,7 ?to chyba niemożliwe
Ja miałam 5,12 na poczatku ciąży, a teraz 4,5 . Była nawet 4,1 , ale leżąc znowu się wydłużyła do 4,5 .
Nie ma tragedii, na pewno trzeba obserwować tendencje, ja bym sue umówiła za 2 tyg i zobaczyła czy stoi w miejscu czy leci bo wtedy można pomyśleć o szwie. Lez, to dużo daje dla szyjki, nieużywany, nieobciążony mięsień się wydłuża i zrób posiew z szyjki czy tam pochwy bo infekcje tez wpływają na szyjkęWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 15:17
[*] 2014 i 2016