♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
KORRALIKK wrote:Mi się podoba właśnie Hanka, Haneczka, ale spostrzegam to jako pieszczotliwe. W żłobku miałam kilka Hani, i jedna to typowa grzeczna cicha Hania, druga Hanka nie inaczej, trzecie Haniula hehe zależało jaki miały charakterek.
To sporo, aż 3 Hanki w jednej grupie 😅Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyMi się podobały inne imiona ale maz jest taki uparciuch
kiedyś nawet podobała mi się Aleksandra , Weronika, Łucja, Lidia ale Lidia chyba najbardziej i może się upre na swoim
bo i.ienia po mamie nie mogę dać bo mój się nie zgadza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 19:17
-
nick nieaktualny
-
Mojanadzieja. Podoba mi się Mia 🙂
Mnie ciągnie w stronę Natalki, ale mężowi się nie podoba. Jemu znów podoba się Gaja, a mi nie i tak nie możemy się dogadać 😁
KORRALIKK. Super, że czujesz maluszka 🙂 U mnie przez brzuch też jeszcze nie czuć, a bardzo wyczekuję tego momentu, żeby mąż z córeczką też mogli poczuć 🙂
beti97. Powodzenia jutro 🙂
Jestem po wizycie u fizjoterapeutki, która specjalizuje się w prowadzeniu kobiet w ciąży i po porodzie.
Okazuje się, że rzeczywiście mam rozstęp mięśnia prostego brzucha. Aktualnie wynosi 6cm, a powinien pojawić się dopiero w III trymestrze, więc coś jest nie tak z mięśniami, pewnie po pierwszej ciąży się nie zszedł i dlatego brzuch miałam taki duży mimo, że od porodu minęły 3 lata.
Pokazała mi kilka ćwiczeń dna miednicy i oddechowych, które mają ten rozstęp zatrzymać. Bardzo jednak ważne jest, żeby podstawowe czynności wykonywać w określony sposób. W prawidłowy sposób wstawać z łóżka, podnosić dzieci/ciężary, a nawet kichać i kaszleć! Mówiła, że nieprawidłowe kichanie może wyrządzić więcej szkody brzuchowi niż nieprawidłowe dźwiganie!
To tyczy się wszystkich kobiet w ciąży, bo ten mięsień się rozszerza w III trymestrze i należy o niego zadbać, żeby po porodzie nie było problemu z zejściem.
Cieszę się, że już teraz poszłam, bo fizjo pwoiedziala, że zmieniając codzienne nawyki już teraz oraz w połogu, będzie mi łatwiej te wszystkie szkody naprawić, bo hormony w połogu mi pomogą i będzie o wiele łatwiej niż gdybym przyszła dłuższy czas po porodzie.
Tak się rozpisalam, żeby pokazać Wam, że mogą być z tym problemy po ciąży, więc warto już się zainteresować tematem.
W styczniu mam kolejną wizytę, żeby okleić brzuch taśmami, a potem w marcu i kolejna w połogu.
Gemma19, beti97, m85t lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Tak się właśnie zastanawiałam, że jak wstaje z łóżka to często z przyzwyczajenia wstaje na wprost, jak ćwiczenie "brzuszki" do góry, i mam nieraz wrażenie, że brzuch w okolicy mostka mi pęka xD i lepiej bokiem wstawać. Muszę się wglebic w ten temat
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A mi dla dziewczynki podoba się jeszcze Jasmina takie mało popularne. Mia też mi się podoba. Zaraz przejrzę co dostałam i idę spać chociaż czuję że będę się kręcić bo stres mnie już zjada. Jutro nie będę się mogła na niczym skupić.
-
Ja nie kupowałam jeszcze nic dla dzieciaczków z racji tego że mam sporo ubranek ale aż mnie skreca☺️. Ale do szpitala to coś nowego by się przydało.Wiele rzeczy też pożyczyłam siostrom i nie wiem co tak naprawdę do mnie wróciło 🤷♀️. Myślę nakłonić męża żeby mi te rzeczy pomału poznosil z poddasza - pewnie niektóre będą zniszczone.-wiec odrazu segregacja.
Jutro połówkowe 😃Różyczka32
Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️ -
Tak jak mówiłam, w ciąży rozstep zawsze powstanie, kwestia tego żeby po ciąży wróciły one na miejscu, najlepiej zacząć ćwiczyć jak najwczesniej pod okiem wykwalifikowanej osoby. Jeśli mamy zgode i zaczniemy w połogu tym lepiej bo wtedy najłatwiej odwrócić zmiany jakie zaszły w ciąży bo działają jeszcze hormony itp
To samo tyczy się mobilizacji blizny po cc...
Ja bym Wam pokazała jaki miałam stozek, ale nie mam sił na szukanie fotek 😂 normalnie kopiec kreta w ciąży, a potem taka dziurę ze mogłam włożyć palce, ale da się to ogarnąć jak się zepnie ;p wiadomo ze są one już potem osłabione i szybciej wypycha w kolejnej ciąży..
U mnie przyczyna, ze pozostał rozstep były duże dzieci jak na mnie oraz paradoksalnie silne miesnie brzucha niestety...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 21:19
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
NAdrobiłam
Rożka nie używałam, bo miałam wrażenie, że dziecko z niego wypadnie. Nie pamiętam w czym spały moje dzieci na początku. Czarna dziura. W otulaczach? nieee.. body i śpiworek? Nie wiem.
Oglądałam foteliki w ten weekend i zastanawiam się właśnie nad avionaut pixel z bazą:
https://8stars.com/pl/0-13-kg-grupa-0/237-84-avionaut-pixel.html#/kolor-berlin_black
lub axkid modukid:
https://8stars.com/pl/0-13-kg-grupa-0/284-144-axkid-modukid-infant-baza.html#/kolor-szary
W przypadku pierwszego podoba mi się, ża skorupa jest bardzo lekka, a w przypadku tego drugiego, że baza ma regulację odległości od fotela kanapy. Gdyby dziecku zaczęły nie wiem jak rosnąć nogi, to po prostu będziemy zwiększać przestrzeń.
Coś mnie zgaga męczy. Pewnie dlatego, że zrobiłam sobie dzisiaj cheat day
-
Zastanawiam się dlaczego często odradza się kupowanie wózka 3 w 1, razem z fotelikiem, bo widzę, że te foteliki do zestawu są różnych firm (maxi cosi, cybex, avionaut itd.).
Macie jakieś dolegliwości związane z piersiami? Mnie tak swędzą/pieką/bolą, jak dotykam bezpośrednio sutka to czuję ból, jak wyciągam z biustonosza to odczuwam ulgę jak nigdy. Chyba dzieją się tam niezłe procesy. -
KORRALIKK. Ja też się zawsze podrywałam czy to z łóżka czy z kanapy, a tak właśnie nie wolno. Trzeba bokiem. Kichać/kaszleć trzeba na bok i nie pochylać się do przodu. Podnosić na wydechu itd. Sporo jest tego wszystkiego, będę musiała to jakoś przyswoić 🙈
belldandy. Tak, rozstęp zawsze w ciąży powstanie, ale nie zawsze już w II trymestrze. Poza tym można go zatrzymać odpowiednimi nawykami, więc uważam, że warto pójść do fizjo już w ciąży.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Korralik, my tu chyba bardziej odradzałyśmy kupowanie po prostu gotowych zestawów wózków 3w1. Największy problem był taki, że albo pasowała nam gondola, albo spacerówka. Większość z nas uważała, że lepiej kupić fajną gondolę, a później spacerówkę. Fotelik w tej dyskusji nie był problemem. Jeśli znajdziesz wózek 2w1 (gondola + fotelik) to jestem na tak. Rama gondoli będzie po prostu bazą dla fotelika, którego wybór rządzi się innymi prawami.
-
nick nieaktualnyNie mam dolegliwości jesli chodzi o piersi trochę mnie swedzialy to kupilam inny balsam na rozstępy i problem jakoś zniknął.
Ja słyszałam że te foteliki w 3 w 1 sa beznadziejne dlatego się to nie opłaca i wiele moich znajomych powiedzialo nie kupuj 3 w 1
Kupilam dzisiaj termometr w Lidlu ale zmierzyłam sobie temperaturę i wyszła 37.7 qiec nie wiem czy jest dobryi nie wiem czy nie zwrócę
bo po co komu taki termometr który zle wskazuje
zobacze jeszcze po południu
-
zOsIa88 wrote:Ja słyszałam że te foteliki w 3 w 1 sa beznadziejne dlatego się to nie opłaca i wiele moich znajomych powiedzialo nie kupuj 3 w 1
Mi chodziło tylko o sytuację, gdy fotelik jest markowy, tak jak Korralik pisała. Kupowanie fotelika marki wózkowej jest bez sensu. Równie dobrze można wozić dziecko na kolanach.Annie1981 lubi tę wiadomość
-
No wlasnie chodzi mi, że w tych zestawach masz duży wybór firmowych fotelików, więc to nie tak do końca, że "3 w 1 nie warto". Bo 2 w 1 (gondola + spacerowka) raczej i tak trzeba kupić, rzadko jest sama gondola możliwa do kupienia. Dzisiaj jadę po choineczkę to przy okazji zajrzę do tego sklepu smile, gdzie Gemma kupiła swój wozek. I oby nie skusil mnie duży Smyk w tej okolicy
zokeia, Gemma19 lubią tę wiadomość