♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Linka2019. Otulacz może być z samodzielnego materiału, w który odpowiednio się zawija dziecko, lub już gotowy na suwak czy rzep. Główną jego cechą jest to, że zawinięte są też rączki, które ściśle przylegają do ciała.
Śpiworek za to ma otwory na rączki i dziecko nimi swobodnie macha. Przeważnie jest na zamek.
Ja wydałam na wyprawkę przy pierwszej córce właśnie 10 000 zł, w przeliczeniu z funtów. Wliczalam w to jednak wszystko co związane z ciążą lub dzieckiem, nawet ubrania ciążowe, książki, koszt USG, aktu urodzenia itd.
Raczej wtedy nie oszczędzałam.
Dziś wiem, że wielu rzeczy mogłam nie kupować, wiele się nie przydało.
To jednak jest indywidualna kwestia, bo ktoś może kupić wózek za 5000 zł, a ktoś inny za 2000 zł. To samo z meblami czy ciuszkami, w zależności czy będą nowe czy używane.
Myślę jednak, że spokojnie można wydać mniejszą kwotę, tylko wtedy wszystko musi być przemyślane i nie kupuje się wg widzi mi się 😉
Jeżeli chodzi o jedzenie to ja wydaję więcej niż bym chciała. Staram się trochę na tym oszczędzać, choć rzeczywiście nie powinno się, bo to się może odbić na zdrowiu.
Nie mam jednak żadnych złotych rad. Na pewno gotuję sama, nie chodzimy do restauracji, obiady nie są wymyślne, raczej proste i z tanich składników.
Zrezygnowałam już z produktów Eco, bo czytałam badania, które pokazują, że prawie się nie różnią od zwykłej żywności, więc to na pewno też oszczędność.
Linka2019 lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Olciak wrote:Ja się dziś czuje bardzo fatalnie...
Bardzo boli mnie głowa i mam wysokie ciśnienie 147/80 gdzie normalnie mam o wiele niższe.
Nie mogę znaleźć dla siebie miejsca i czuje się fatalnie.
Olciak, uwazaj bardzo na ciśnienie! U mnie tez tak się zaczynało, ok.24 tygodnia, bol glowy i podwyższone wartości. Zrobilo mi się nadciśnienie indukowqne ciaza. Mam juz włączony dopegyt i w końcu jest ok. To ciśnienie to jest na prawdę przewalony temat.... trzeba mocno pilnować. ja mam badania moczu duzo częstszeniż trzeba i dobowe zbiórki w kierunku białkomoczu, a przy wartości powyżej 140/90 mam jechać prosto na IP. Skoro zdazaja Ci się takie skoki ciśnienia, to pewnie ginekolog zleci Ci codzienna kontrolę.Olciak lubi tę wiadomość
-
Usnęłam na dwie godziny i już jest dobrze. Ciśnienie 122/69 i ja się czuje o wiele lepiej.
To pierwszy raz od początku ciąży kiedy mam takie ciśnienie bo sprawdzam w miarę regularnie, ale dziś to czułam ze coś jest ze mną mocno nie tak. Mam nadzieje ze to jednorazowe. Podobno jest wysokie ciśnienie atmosferyczne i moja mama tez narzeka od rana na głowę... wiec oby nigdy więcej.
Co do wyprawki to ja się wcześniej zastanawiałam jak można 10tys wydać i to pewnie osoby co szaleją... oj jaka ja byłam niedoświadczone 😅🤣 już wydałam ze 4-5 tysięcy... a jeszcze jak liczyłam co nam brakuje niby mało rzeczy ale około 2-3 tys na to pójdzie. 🙈🤷🏻♀️🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Olciak wrote:Usnęłam na dwie godziny i już jest dobrze. Ciśnienie 122/69 i ja się czuje o wiele lepiej.
To pierwszy raz od początku ciąży kiedy mam takie ciśnienie bo sprawdzam w miarę regularnie, ale dziś to czułam ze coś jest ze mną mocno nie tak. Mam nadzieje ze to jednorazowe. Podobno jest wysokie ciśnienie atmosferyczne i moja mama tez narzeka od rana na głowę... wiec oby nigdy więcej.
Co do wyprawki to ja się wcześniej zastanawiałam jak można 10tys wydać i to pewnie osoby co szaleją... oj jaka ja byłam niedoświadczone 😅🤣 już wydałam ze 4-5 tysięcy... a jeszcze jak liczyłam co nam brakuje niby mało rzeczy ale około 2-3 tys na to pójdzie. 🙈🤷🏻♀️
Ufff, bardzo dobrze! Mam nadzieję, że to faktycznie tylko jednorazowa sytuacja 🙂 -
nick nieaktualnyOlciak to dobrze że spadło.
Mnie żebra juz tak bolą zastanawiam się czy mi się nie połamią ból w nocy mocny. Ja juz mam ogólnie serdecznie dość tej ciąży tak mnie wycierała.
Jeśli ktoś musi kompletować od zera to wydatki są spore i tak trzeba się ograniczać z niektórymi rzeczami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 23:07
-
nick nieaktualny
-
Ja się podlamałam... były nas 4 i jedna już odpadła... wczoraj urodziła 25+4 tc a myślałam ze ona najdłużej pociągnie...
Dziś kiepski dzień... odliczam do wtorku do usg (25+5 tc) i czwartku bo zaczynam 26 tc- licze skonczone tygodnie bo tak lekarze patrzą . We wtorek okolo 1 kg powinien mieć już bąbel.
Potem odliczam do 13.01 -26+6 tc i wizyta.
Żyje od wizyty do wizyty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 11:16
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Olciak wrote:Bell a co z dzieckiem??
740 gram, 34 cm i 5 punktów. Nie miał sterydów, ale płakał I miał oddech. Zaintubowany i na oddziale intensywnej terapii noworodka. Narazie sobie radzi.
Wysłała mi filmik ale ja nie mogę tego oglądać bo mam ten sam tydzień i dzień..
Taka mała laleczka co się w dłoni mieści ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 11:26
[*] 2014 i 2016 -
Bell nie ma co się łamać i się nakręcać. Blizna Ci trzyma, szyjkę masz długa to są fakty, więc spokojnie. Wiem, że zmagasz się z bólem, ale dziecko rozwija się ok.z tego co piszesz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 11:55
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Tak dziecko ok. Blizna trzyma, ale jest cieniutko i oby wytrzymała...
Annie1981 lubi tę wiadomość
[*] 2014 i 2016 -
Jak widać każda ciąża jest inna, nie dziwie się że stres dotyka, ale trzymam kciuki o jak najpóźniejsze rozwiązanie, najlepiej do końca jakby się udało.
Nie wyobrażam sobie teraz urodzić. Jestem już w 26+5, niedługo III trymestr, ale to minęło.
Jutro siostra dowie sie być może kogo ma w brzuszku, to będę mogła zrobić w ciuchach prządki, zrobię segregacje, spisze co mam dokupić. Pomyśle tez o torbie do szpitala.
-
nick nieaktualnyJa w ogóle nie myśle teraz o porodzie odsuwam myśli jesli chodzi o szpital nawet nie zamaierzam się pakować za wcześnie.
Dzisiaj czytałam trochę o przygotowaniu zwierząt do nowej roli kurcze obawiam się tego nasz piesek ma ponad rok na początku ciąży było ciężko parę razy skoczył mi na brzuch ale tera widze ze trochę zmądrzał w tej kwestii i wie że nie wolno. On pierwszy wyczuł ciążę i chodził wręcz podłamany nie wiedziałam czemu. Ciekawe jak to bedzie jak się dziecko urodzi on też za chiny nie chce spać na legowisku nie wiem co mam zrobić z nim w tej kwestii bo już tyle razy próbowaliśmy zawsze laduje w łóżku i mnie przesuwa a rano się budze plecami do niego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 12:45
-
Dzięki dziewczyny za wasze historie jedzeniowe
Ja mam budżet rozdzielony na jedzenie dom, jedzenie miasto(rejstaruacje) i jedzenie praca. Oczywiście ostatnia pozycja od prawie roku nie istniejeod kiedy pracujemy (ja do sierpnia) w domu. Ale jedzenie na wynos dalej obowiązuje i wydajemy 3-4 stówy miesięcznie tylko na to
Ten rok będzie dość dużym wyzwaniem finansowym, więc więcej gotowania mądrego i mniej żarcia na mieście - a jak już, to tak jak kiedyś robiliśmy w biedniejszych czasach, za groupony!
Takie postanowienie
Mąż skręca szafę i komodę dla synusia, zaraz będę układać rzeczyAnnie1981, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
Ja za to co raz częściej zaczynam myśleć o porodzie, tym bardziej po ostatniej wizycie u lekarza. Ogólnie moj max. to 36-37 tc. W zasadzie mam tylko styczeń na przygotowanie wyprawki, bo luty juz najprawdopodobniej spedze w szpitalu, a początek marca rozwiązanie, o ile wszystko będzie dobrze. Także to juz tuż tuż.
-
belldandy. Rozumiem, że czytając o takich przypadkach bardzo się boisz. Pewnie czułabym to samo. Trzeba jednak pamiętać, że Twoja dzidzia świetnie sobie radzi i trzeba się na tym skupić, bo stres też może tu trochę pokrzyżować szyki.
Trzymaj się.
Gemma19. Myślę, że ograniczenie wypadów do restauracji jest dobrym pomysłem. Na pewno zaoszczędzicie w ten sposób.
Jadę właśnie do fizjoterapeutki, będę miała brzuch oklejany tejpami na ten rozstęp mięśnia.belldandy, Gemma19 lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Parachute90 wrote:Ja za to co raz częściej zaczynam myśleć o porodzie, tym bardziej po ostatniej wizycie u lekarza. Ogólnie moj max. to 36-37 tc. W zasadzie mam tylko styczeń na przygotowanie wyprawki, bo luty juz najprawdopodobniej spedze w szpitalu, a początek marca rozwiązanie, o ile wszystko będzie dobrze. Także to juz tuż tuż.
A czemu tak z lutym, ze szpital?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 19:24
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
Mam nadcisnienie indukowane ciaza. Na ta chwile opanowane, ale zobaczymy co będzie dalej. Pojawia mi się czasem bialko w moczu juz na tym etapie ciąży. Babeczka boi się stanu przedrzucawkowego ,dlatego chce mnie juz na oddziale mieć wcześniej, z tego też powodu bede miała rozwiazywana ciążę wcześniej. Mam termin na 2 kwietnia, także miesiąc wcześniej juz możliwe że będą mnie rozwiązywać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 16:26